DHMİ Asistan-Stajyer Hava Trafik Kontrolörü Alımı
-
- Feast sınavında başarılı olmanız için malum programı almanız şart değil, o programla sınavı karıştırıp programın zararını görenler de yok değil. İngilizce dinleme anlama kapasiteniz yüksekse, kafanızdan hızlı ve doğru hesap yapabiliyorsanız, aynı anda birden fazla olaya hakim olabiliyorsanız, el-göz koordinasyonunuz iyiyse, üç boyutlu nesneleri kafanızda sağa sola çevirip gözünüzün önüne getirebiliyorsanız, ve herşeyden önemlisi sakin kalabiliyorsanız bu sınavdan gayet yüksek bir puan alırsınız.
- Artık mülakat puanı da hesaba katılıyormuş, önceden Feast sınavı biter bitmez puan öğrenilip tercih yapılıyordu, örneğin sınavda 50. oldunuz, sizden önceki 49 kişi tercihlerine göre yerleştirilir, sıra size geldiğinde ise 1. tercihinizden itibaren kontenjanlara bakılır, diyelim ki ilk tercihiniz antalya, ama puanı sizden yüksek olanlar orayı doldurmuş, 2. tercihinize geçilir, diyelim ankara, orası da dolu, 3. tercihe geçilir, böylelikle tercihleriniz arasında boş kontenjanı olan liman olana kadar devam edilir, 6. tercihiniz Sivas olsun, Sivasın kontenjanı 5 ve sizden önce de orayı 3 kişi tercih etmişse, Sivasa 4. olarak yerleşirsiniz, diyelim ki az tercih yaptınız ve sıra size gelene kadar sizin tercihleriniz doldu, tercihten elenirsiniz, bu yüzden eğer bu mesleği hakikaten istiyorsanız her yeri yazın.
- Başarılı olursanız sizi yaklaşık 16 ay sürecek oldukça zorlu, stresli, bazen zevkli bir eğitim süreci bekliyor olacak, eğitim süresince stajyer hava trafik kontrolörü adayı olarak maaş alacaksınız, kursu bitridiğinizde ise stajyer hava trafik kontrolörü olarak limanınıza gideceksiniz.
- Kursta herhangi bir modülden başarısız olmanız durumunda elenirsiniz ve müteakiben unvanınız düz memur olarak havalimanınıza gönderilirsiniz. Kursta başarısız olsanız bile devlet memurluğundan atılma gibi bir durum yok.
- Kursun yarısında başka bir kuruma çekip gidecekseniz kursa hiç başlamayın, başkasının hakkını yemeyin, sizin eğitiminiz için emek ve para harcayan, personel planlaması yapan kurumu yüzüstü bırakmamış olursunuz.
- Tayin işine gelince, çok çok sağlam bir torpiliniz yoksa, gittiğiniz limanda en az 3 yıl kalırsınız, eş durumunda ise eşiniz çakılı kadro değilse, kurumların anlaşması gerekiyor.
- İşin maaşı Türkiye şartlarına göre iyi, ama özellikle büyük limanlarda (İstanbul, Antalya, Ankara, Sabiha Gökçen) o paranın karşılığını sizden isteyeceklerine emin olabilirsiniz. Küçük limanlarda ise idari olarak bir takım sorumluluklarınız da olabilir.
- Kıyafet konusu limandan limana değişir, bazı yerlerde gece ve haftasonu nöbetlerine kot pantolon tişörtle gelebilirsiniz, haftaiçi gündüz ise kot olmayan pantolon ve gömlek işinizi görür. Ama bazı yerlerde havalimanı müdürüne göre sürekli 657' ye tabi memur kıyafet yönetmeliğine uymak zorunda kalabilirsiniz.
-
Sınavda ingilizce dinleme kısmı varmış. bir okuma parçasını dinliyoruz ve sonra parçayla ilgili soruları yanıtlıyoruz. geçen sene giren bi arkadaşım söyledi. en zorlandığı bölüm bu olmuş. girecek kişinin seviyesine göre değişir tabi.
Eğitim döneminde dil eğitimi olacaktır bence. çünkü ing. bu meslek için olmazsa olmaz.
Önceki mülakatlarda ingilizce soru sorulmamış ama yönetmelik değişti bu sene belki birkaç soru olabilir elemek için hazırlıklı olmak lazım.
Tayin konusunda bir bilgim yok. -
@iron sınavdaki ingilizce okuma ve dinleme kısmından oluşuyor.
Eğitim süresince İngilizce eğitimi alıyorsunuz ama bu genel bir dil eğitimi değil kullanılan kalıpların öğretilmesi üzerine bir eğitim.
Havacılıkta kullanılan dil İngilizce bu yüzden çalışırkn verdiğiniz talimatlar İngilizce olacak. Fakat sadece iç hat uçuşu olan limanlarda Türkçe konuşuluyor.
Atamanızın yapıldığı yerde tayin hakkı kazanana kadar kalıyorsunuz. Bunun dışında kişisel ilişkiler veya eş durumu gibi sebeplerle teyin olabilirsiniz elbette. Tayin ile ilgili bilgilerim oldukça kısıtlı maalesef. -
@freeny Birkaç ekleme yapayım. İstanbul'a atananlar için -Sabiha için süreç nasıl işliyor bilmiyorum- eğitim süresi oldukça kısa ve daha kolay. Eğitimin başındaki 3 aylık teori kısmını Ankara'da aldıktam sonra İstanbul'a gidip pratik eğitimi orada alıyorlar. İstanbul tercih edecekler için belirtmek istedim.
Eğitim süreci gerçekten zorlayıcı. Sayıları değişmekle birlikte hemen hemen her dönemde başarısız olanlar oluyor. Yani verilen eğitim formaliteden değil, oldukça stresli ve sıkı bir dönem. -
arkadaşlar başvurunuzda hala onay sürecinde mi yazıyor? Başvuru süreci bitmiş olmasına ragmen benimki hala onaylanmamış herkesin mi böyle merak ettim.
-
@akcanbeg benimkinde onaylandı yazıyor, başvurduktan bir gün sonra kontrol etmiştim o zaman da onaylandı yazıyordu.
-
@freeny merhabalar; bu bahsedilen skytest uygulamasını almamıza gerek var mı gerçekten, bununla çalışmadan başarılı olabilir miyiz sinavda? Sınav için bir hazırlık yapmalı miyiz? Bir de bu uygulamayi playstore yazdigimda 65 liralık bir uygulama çıkıyor bu o mu, nasıl temin edebilirim? Son olarak bu sene mülakatın da %20lik oranı var, başka arkadaşlar önceki mülakatlarda konuşmaya bakıp gönderiyorlar demişlerdi şimdi böyle bir oranın verilmesi mülakat süreciyle ilgili bişey değiştirir mi?
-
@sönmez önceki sayfalarda bir arkadaş sanırım korsan bir versiyon bulup ücretsizini atmıştı.
-
önceki sayfada olan skytest linkini bulamıyorum kaldırıldı mı acaba, link olan varsa paylaşabilir mi
-
sonuçlar ne zaman açıklanacak bilgisi olan var mı ?
-
Söz konusu program, benim görüşüme göre, sınavda başarılı olmak için şart değil, faydasını görenler olduğu gibi zararını gören de oldu. Mesela sınavdaki İngilizce kısmı için size fayda sağlayacak herhangi bir yöntem mevcut değil, çok dikkatli dinlemenizi, konsantre ve uyanık olmanızı gerektiren bir bölüm. Sınav hakkında eklemem gereken bir başka şey ise, sınavdaki herhangi bir bölümden sıfıra yakın çok düşük puan almanız halinde, diğer bölümleri çok iyi yapmış olsanız bile aldığınız puan çok düşük olacaktır. Bir başka görüşüm ise, korsan programlarla kendinize bir fayda sağlamak ne kadar etik olur bilemiyorum, sonuçta bu işten bir ömür boyu ekmek yiyeceksiniz.
-
@freeny hocam siz nasıl hazırlanmıştınız sınava sakıncası yoksa hazırlık sürecinizden biraz bahsedebilir misiniz
-
@mayhem sınav tarihleri 30 ekim-5 aralik arası yazıyor, o yüzden bu hafta içinde açıklanır bence.
-
@freeny çok teşekkürler bilgiler için.
-
@gs47 küçük kağıtlardan açık küp şekilleri yapmıştım, her yüzüne değişik şekiller (ok, nokta, yıldız vs.) çizip bunların kapalı halini göz önüne getirmeye çalıştım, sonra kapatıp nerden nasıl gözüküyor ona baktım, faydasını görmüştüm. Bir de bazı köklü sayıların yaklaşık ondalık değerlerini bilmenizi tavsiye ederim, hız kazandırır. Kök2 = 1,4 gibi.
-
@freeny teşekkürler hocam sağolun
-
Arkadaşlar mülakat tarihleri açıklandı kimse yazmamış ama herkes girmeye hak kazanmış galiba. Skytest satın almayı düşünüyorum ortak olmak isteyen olursa mesaj atarsa sevinirim
-
@akcanbeg dhminin sitesinde göremedim nerden baktınız hocam ?
-
@fg94 şuan gördüm evet kalmışım sınava. Valla hiç aklımda yoktu napcağımı bilmiyorum şuan
-
Mülakata kalan arkadaşlara hayırlı olsun güzel bir kadro inşallah aramızdan kazananlar olur.