Hukuk Mezunlarına Meslek Öncesi Sınav
-
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Mesleki yeterlikle hukuki yeterlilik sınavı düşünüyoruz. Hukuk fakültesinden mezun olan birisi noter, avukat, hakim, savcı, noter yardımcısı ne olacaksa önce bir hukuki yeterlilik sınavına girecek" dedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hakim, savcı yardımcılığı ve mesleki yeterlilik sınavlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Yargı hizmetlerinin verilmesinde mesleki yetkinliğin önemine işaret eden Gül, yeni bir hukuk eğitimi modeli ile hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Abdulhamit Gül, uluslararası uygulamaların da incelendiğini aktardı.
Hakim ve savcı yardımcılığının, mesleğe daha iyi, tecrübeli, donanımlı hazırlanmayı sağlayacağını vurgulayan Gül, konunun, hakim ve savcıların, mahkemelerin iş yükünü de hafifletecek bir model olarak gündemlerinde bulunduğunu bildirdi.
Hakim ve savcı yardımcılarının, hakim ve savcıların nezaretinde bazı işlemleri yapacağını kaydeden Gül, bu sürede tecrübelerin artırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Gül, hakim ve savcı yardımcılığında belirli bir süre öngördüklerini, bu sürede teori ve pratiğin kazandırılmasının amaçlandığını ifade etti.
"KAMUOYUNDA BÜYÜK DESTEK GÖRDÜK"
Adalet Bakanı Gül, hukuki ve mesleki yeterlikle ilgili öngörülen sistem hakkında şu görüşlerini paylaştı:
"Mesleki yeterlikle hukuki yeterlilik sınavı düşünüyoruz. Hukuk fakültesinden mezun olan birisi noter, avukat, hakim, savcı, noter yardımcısı ne olacaksa önce bir hukuki yeterlilik sınavına girecek, bu sınavı geçtikten sonra diğer alanlarda, hangi mesleği düşünüyorsa o sınava girecek. Bunun da mesleğin kalitesini artıracağını düşünüyoruz. Strateji belgemizle beraber bu konuda da önerileri alıyoruz. Kamuoyunda da büyük destek gördük. Bunun yargıya güveni ve kaliteyi artıracağına inanıyoruz."
20.10.2018
-
-
@james-buchanan hayattaki şansım diyip çekiliyorum.
-
@james-buchanan Korkumuz yok hocam diplomayı alalım o sınavı da geçeriz inşallah
-
İlk paragrafa bir an önce el atılmalı artık. Dün sitede videosunda paylaşılmış durum felaket, eğer hukuk okuyan bu işe emek verenleri düşünmüyorlarsa yaşanan hak kayıplarını düşünsünler. Sadece avukatlık vs mesleklerine emek verenler değil, niteliksiz avukatlara dava veren vatandaşlar da mağdur oluyor.
-
@james-buchanan, içinde söyledi: Hukuk Mezunlarına Meslek Öncesi Sınav
bu durum fakülte sayısının arttığının ve hukukun da iibf olma yolunda büyük mesafe kaydettiğinin göstergesi.
-
@james-buchanan ben öldürücü hamleyi bekliyorum aöf hukuk!
-
@kartel06 10 senesi var.
-
Bu arada lisans diploması bu kişi bu konuda yeterlidir anlamına gelmiyor mu ? Diploma yeterlilik sayılmayıp ayrıca niye sınav yapilacak? Her şey niye sınavla ölçülüyor, bu sınav hukuk fakültelerinin eğitiminin yetersiz olduğunun bir itirafı değil mi ?
Sınav yapmak yerine önce kontenjanlar azalmalı, sonra eğitimde kalitenin artırılması için çalışılmalı. Sadece hukuk fakültelerinde değil, tüm fakülte ve bölümlerde gerekli. Bugün hukukçular için yeterlilik sınavı gelir yarın iktisatçılar için ertesi gün dişçiler için sonra öğretmenler için... Bunun sonu gelmez, sınav halkasına yenisi ekleriz sadece. -
@genclerbirlikli bölümler arası optimal bir dağılım olsa iyi olurdu. aşırı şekilde iibf başta olmak üzere sosyal bilimlerde fazlalık var. tıp, diş hekimliği, fizyoterapi, hemşirelik, psikoloji.. asıl artması gereken kontenjanlar bunlar.
-
@genclerbirlikli oldukça iyi bir tespit ve yerinde sorular. Üniversite çöplüğü oldu caanım ülke. Önce üniversite sayısı azaltılarak başlanmalı işe, ardından bölüm kontenjanları çekilmeli. Özel üniversite kurmak için ciddi yatırım gerekmeli Bilkent, Koç, TOBB gibi üniversiteler hariç kapatılmalı ki Türkiye'de üniversite okumanın bir anlamı olmalı.
-
@genclerbirlikli hocam bu bizler için var zaten. İlköğretimi bitirirsin devlet verdiği eğitime güvenmez lgs yapar
Üni bitirirsin yine verdiği eğitime güvenmez sınav yapar.
Yine hiçbişeye güvenmez mülakat yapar.
Aklıma Leyla mecnun dizisinden bi anı geldi
Benjamin diyor kızınızın dersleri kötü rezalet
Metin amca hemen zıplıyor Nasıl olur efendim leyla 22 yıldır okuyor yani insan 22 yıldır uğraştığı birşeyle nasıl başarısız olur. -
@james-buchanan Bunlar hep nüfustan kaynaklanıyor. Aslında değişen pek bir şey yok. Hakim-savcı olmak için sınava giriliyordu. Avukat olmak için de bence yapılması iyi olmuş. Artık kimse bana kalkıp “En kötü avukat olurdun, neden mülkiyeye gittin.” gibi saçma sapan bir söz söylemez. Çok şükür.
-
@veblenist, içinde söyledi: Hukuk Mezunlarına Meslek Öncesi Sınav
@james-buchanan Bunlar hep nüfustan kaynaklanıyor. Aslında değişen pek bir şey yok. Hakim-savcı olmak için sınava giriliyordu. Avukat olmak için de bence yapılması iyi olmuş. Artık kimse bana kalkıp “En kötü avukat olurdun, neden mülkiyeye gittin.” gibi saçma sapan bir söz söylemez. Çok şükür.
Ulan yine bana dedikleri şu lafı hatırladım, sinirlendim. Te allahım ya.
-
Devletin veremediği eğitim için telafi etme aracı olarak yeni sınav ekleme mantığı bence eğitim konusunda geldiğimiz son noktayı işaret ediyor. İlköğretim eğitimi veremediğin öğrenciye LGS, Lise eğitimi veremediğin çocuğa YKS, üniversite eğitimi veremediğin öğrenciye KPSS, DUS, TUS, ALAN BİLGİSİ ve şimdide HUS. Yani devlet olarak bu eğitim nosyonu tam olarak yerine getirilemiyorsa ve her şey öğrencinin kendinde bitiyorsa heba edilen yıllara ne gerek var. Öğrencileri her yıl böyle genel bir sınıf atlama sınavına tabi tut. Ara adönemlerde de şu anki mevcut sınavları uygula. Hiç Öğretmen masrafına da gerek kalmaz, eğitim veriyoruz tribi de yaşanmaz. İlk 5 sene bir temel eğitim versin devlet, sonrasında her yıl sınıf atlama sınavı olsun AÖF'de olduğu gibi. Ara dönemlerde de genel sınavlar olsun. LGS, YKS, KPSS gibi. Herkes razı olur, devlette büyük külfetten kurtulur.
NOT: Yazılanların tamamı eğitimde gelinen mevcut duruma karşı bir hiciv olarak yazılmıştır.