29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
-
@gaye hocam bende aynı şekilde justice ceza çözerken bayağı kafam karıştı bıraktım. Çok farklı nüansları var bildiğimi de şaşırtınca cezasını çözmeyi bıraktım. Yalnız değilsiniz yani.
-
@mehmetemir Ne demek hocam helal olsun tabiki önceki sayfalara baya baktım ama kesin bir bilgi bulamayınca yazayım dedim teşekkür ederim genede.
-
@gamzeja evet hocam moral bozuyor biraz. bu sınava da ilk kez girdiğim için olması gereken mi bu, yoksa sorular biraz ağır mı emin olamadım. ceza için başka soru bankası yok şu an elimde. mecbur bunu çözecem ama sanki arkadaşlar cezada çok zorlamadıklarını yazmışlardı daha önce.
-
@mehmetemir evet hocam uluslararası işbirliği kanunu sorusu var epey justice'de. ama sınavda sorulacak mı emin olamadım. Justice'in cezası bi değişik çünkü bilmekte fayda var o zaman.
-
@gaye çıkmış soruları baz alırsak daha iyi olur moraller hemen bozulmasın çünkü. Justice biraz daha ağır bence. Bende ilk defa gireceğim. Hakkımız da hayırlısı olsun.
-
-
Arkadaslar kolay gelsin Aslan değirmenci nin vergi sorulari nasil? kitabını inceleme fırsatı bulan var mi?
-
Arkadaşlar karıştırılan bir konuyu aklınızda Kalacak şekilde özetlemek istiyorum ama hepsini kendi aklımdan yazdım yanlış varsa düzeltin lütfen
Suçların İçtimai (Birleşmesi)
Önce en temel şekil olan gerçek içtimaya bakarsak birden çok suç var ve hepsinin cezası toplanır gerçek içtimada..
Diğerleri daha istisnai haldir:
A) Bileşik Suçlar:
Birden çok suçun biri diğerinin ağırlaştırıcı veya hafifletici nedenini oluşturması ya da
İki suçun birleşerek ayrı bağımsız bir tek suç oluşturması..Birinci hale örnek çocuk düşürme suçunun ağırlaştırıcı nedenlerinden biri de kadının ölmesidir. Yani öldürme suçu düşürme suçunun ağırlaştırıcı nedenidir.
İkinci hale örnek yağma suçu; hırsızlık ile cebir suçu bir araya gelirse oluşan bağımsız bir suç..
B) Zincirleme Suçlar:
Bir kişinin bir suç işleme planı çerçevesinde (yani kasten )kanunun aynı hükmünü aynı kişiye karşı birden çok kez ihlal etmesidir ki bu halde ceza arttırılır.
Yani mesela bir kasiyer hergün düzenli olarak kasadan para çalıyor...
En az iki kez gerçekleşmiş olmalı ve mağdur kural olarak aynı kişi...
Kasten yaralama, kasten öldürme, işkence ve yağma suçlarında zincirleme suç olmaz yani gerçek içtima yapılır.
Zincirleme suçlar ile ilgili önemli hususlar:
Bir suçun temel sekli ile ağır veya hafif neden aynı suç sayılır yani bir kişi bir gün bir suçun hafif halini işledi diğer gün ağır halini işlese yine zincirleme suç...
Mağduru belli olmayan suçlarda (Yani kim olduğu tam belli değil açık değil tek tek kişiler) da zincirleme olur.
Örneğin Televizyon spikeri televizyonda her gün belli toplumsal gruplara hakaret ediyor. Biz her mağduru ismen belirleyemeyiz bu yüzden bunlara mağduru gayri muayyen suçlarda denir.Birazdan işleyeceğimiz fikri içtimaya benzeyen ama ondan ayrılan zincirleme suç çeşidi olan aynı neviden fikri içtima önemlidir...
Bu zincirleme suç çeşididir. Bu halde bir kişi tek fiille birden çok kişiye kanundaki tek ama herkes aynı suçu işliyor.
Örnek hakemin tek bir sözle taraftarlara küfretmesi. Normalde her taraftar için ayrı suç oluşacakken kanun bunu zincirleme suç yapmış ve cezayı arttırmış.
Yani bunda dikkat edin tek fiil var zincirleme suça dahil edilen istisnai bir haldir aynı neviden fikri içtima...C) Fikri içtima:(Farklı neviden fikri içtima)
Bir kişinin tek bir fiille kanunun birden çok hükmünü ihlal etmesidir ki en ağır olanı ile cezalandırılır.
Örneğin bir parkta ahlaksız köpek bir adam çocuğu cinsi istismar ederse bu hem kanunun 103. Maddesindeki cinsi istismar suçunu hemde 225-226-227 deki suçlardan en az birini gerçekleştirmiş olur. böylece hangisi daha ağır ise öyle cezalandırılır.
İnşAllah anlamışsınızdır anlamadığınız neresi varsa ne olur çekinmeyin ben yanınızdayım. İster burdan ister özelden yazın ben çok sevinirim...
-
@mehmetemir hocam affiniza siginarak bilesik suca ornekte cocuk dusurmede cocugun ölmesi demek istediniz degil mi?
-
@sbf1983 yok hocam TCK 99/4 gereği çocuk düşürtme suçunda suç işlenirken kadın ölürse ceza ağırlaşıyor. Yani öldürme suçu ağırlaştırıcı neden olarak bir başka suça yani çocuk düşürmeye eklenmiş..
-
@mehmetemir anladim hocam tesekkur ederim:)
-
@mehmetemir hocam cok sagolun. ayni neviden fikri ictima kafa karistirici. justice mesela sizin de verdiginiz hakem ornegini verip zincirleme demis. "protestanlar yalancidir" demek nasil bir suctur sorusuna ise suc olusmaz demis. ben zincirleme diye atlamistim halbuki
-
@gaye protestanlar yalancidir demek ayrıca buna da giriyor genel kültür olarak aklınızda bulunsun, özellikle 2. fıkra buna ilişkin...
Madde 216 -
(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
-
Köylerin belediye sınırı içine alınması danıştay kararı ve cb onayıyla tamamlanıyordu ,şimdi nedir mevcut durum? Kesinleşmesi değil işlemin tamamlanması hususu ,bilen varsa bi zahmet arkadaşlar...
-
@kulfet https:/ /emlakkulisi.com/koylerin-belediyeye-katilma-islemleri/381317
Burda ayrıntılı anlatılmış hocam...
-
@mehmetemir Hocam yazı tarihi 2015 oldugu gibi ,aradığım bilgi yok:)
-
@kulfet hocam bu şey değil miydi yyanlış mı hatırlıyorum : köy başvuruyor vali katılınacak belediyenin meclisine gönderiyor 30 günde görüşülüyor ve meclisin kararıyla katılmış oluyor. ve durumda içişleri ne bildiriliyor
-
@kulfet hocam şöyle imiş..
Yeni temmuz ayında gelmiş bu kanun:
Madde 11- Meskûn sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50.000 ve
üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5.000 metreden daha yakın duruma gelen belediye ve
köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması
durumunda, Cumhurbaşkanı kararı ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. Tüzel kişiliği kaldırılan
belediyenin mahalleleri, katıldıkları belediyenin mahalleleri hâline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılan
belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal
eder.(1)Hatta eski hali şöyle imiş:
(1) 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 200 üncü maddesiyle bu maddenin birinci
fıkrasında yer alan “Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek
kararname” ibaresi “Cumhurbaşkanı kararı” şeklinde ve ikinci fıkrasında yer alan “Danıştayın görüşü
alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname” ibaresi “Cumhurbaşkanı kararı”
şeklinde değiştirilmiştir. -
Arkadaşlar, bu ivedi yargılama usulüne tabi davalarda istinaf yoluna basvurulamiyor ya, merkezi ve ortak sınavlara ilişkin yargılama usulü bu kapsamda mi? Çünkü kanunda 20/a maddesinde ivedi yargi usulüne yer verilmiş 20/bde merkez sinavlara iliskin usule yer verilmiş. Benim kanundan anladığım merkezi sinavlara iliskin davalarda istinaf yoluna gidilebileceği oldu.
-
@confutatis gidilemiyor hocam.