29 aralık idari hakimlik sınavı soru ve cevapları
-
@kafdağınınarkası yok anladım ben, şart işlem sorusu için dedim onu
-
@mühlet dostum tek bir kelime bile soruyu baştan sona değiştiriyor bu sorular hazırlanırken çok dikkatli hazìrlanmalì
-
65/25 bekliyorum.
Alandan yanlışlarım;
Borçlarda, hazır olmayanlar
İdarede, subjektif işlem dedim( dava açılırsa çok büyük ihtimalle iptal olacağını düşünüyorum)
Vergide, vergi hatalarından gecikme faizi alınır dedim (uygulama bu yönde, dava açılırsa soru iptal olabilir. İptal olmazsa bu kez binlerce vatandaş ödedikleri gecikme faizi için dava açıp geri alsınlar derim ödedikleri gecikme faizlerini)
VUK'ta, Vergi Dairesi Başkanı'nın hata düzeltme yetkisiyle ilgili olarak VUK'ta bu ifadenin geçip geçmediğinden emin olamadım. Sadece vd müdürü dedim. (Kanunda açık hüküm varmış, sorunun iptal olma ihtimali sıfır)
Cezada, geri verme sorusuna 1 yıl dedim ( oysa kuvvetli şüphe dahi tek başına geçici tutuklama için yeterliymiş) (Geçici tutuklama
MADDE 14- (1) İade talebine konu olabilecek bir suçun işlendiğinin kabulü için kuvvetli
şüphe bulunması hâlinde, iade talebinin Merkezî Makama ulaşmasından önce, Türkiye’nin taraf
olduğu milletlerarası andlaşma hükümleri veya mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, ilgili devletin
talebi ve Merkezî Makamın uygun bulması üzerine kişi geçici olarak tutuklanabilir) (dava açılırsa çok büyük ihtimalle iptal olur soru)Tarihte de, Türklerin kullandığı alfabelerde hangisinin etkisinin olmadığını soruluyor, yahu Göktürk ve Uygur alfabelerimiz var bizim, yüzlerce yıl Çinlilerle savaşmışız ekonomik, sosyal, siyasi her alanda çok ciddi etkileşimlerimiz olmuş her şeyde etkilenmişiz alfabede mi etkilenmemişiz yani? ''Etkilenmek'' çok soyut ve genel bir kavram. Kelimelerden mi etkilenilmiş, anlamlarından mı, harflerin şeklinden mi ? vs. (bu soru da iptal olabilir diye düşünüyorum)
Tabii ki alanında uzman olan değerli akademisyenler varken benim yorum yapmam haddime değil, şahsi görüşlerimi dile getirdim sadece, belki de yanılıyorum ama genel olarak 3-4 tartışmalı soru var bunlardan 2 si iptal olursa onlarca kişi 300 ün dışına çıkar bir o kadarı da içine girer diye düşünüyorum. Dava açılırsa davanın sonuçlanması için gereken süre İYUK 20/B ye göre, dilekçeler teatisi, ön inceleme, dosyanın tekemmülü, karar, temyiz, vs. bu süreçler toplam 3-4 ay sürüyor en fazla. Mülakatlar tahminimce nisan ayında olur yani daha 4 ay var. Mülakata girmeden önce sıralama tekrar güncellenebilir. Hiç kimsenin hak kaybı olmaz diye düşünüyorum (sınava ilk defa girdim tecrübeli olana arkadaşlar varsa daha güvenilir bilgi paylaşabilirler dava süreciyle ilgili)
Herkes emeklerinin karşılığını alır umarım.
-
@askah www.gib.gov.tr de nerede sadece müdür yazıyor hocam? bi link referans varsa gösterebilir misiniz? mevzuat kısmına girip vuk u seçip md 120 ye bakınca son ek fıkrada başkan da yazıyor. siz nereden okudunuz sadece müdür yazısını?
-
Geçici tutuklama sorusu ile gecikme faizi sorusu sonuçlar açıklanmadan önce iptal edilir de bu yüzden sıralamada ilk 300 e kıl payı giremezsem sınavın iptali için dava açabilirim. Sonuç alıp almamam önemli değil ama lehime sonuç çıkarsa 2. sayıştay sınavı vakası yaşanabilir benden söylemesi.
-
@kafdağınınarkası sanırım yanlış biliyorsunuz. 29 ilde (istanbulda iki tane olmak üzere) toplam 30 vergi dairesi başkanlığı var. bunların altında vergi dairesi müdürlükleri ve onların başına da müdür var. örneğin ankara vergi dairesi başkanlığı altında çankaya vergi dairesi müdürlüğü. şimdi çankaya vergi dairesi müdürlüğünün yaptığı bir hatayı düzeltme yetkisi Ankara vergi dairesi başkanında değildir. o vergi dairesinin müdüründe bizzat. ancak Ankara VDB de de mesela VUK mevzuat müdürlüğü var. başında da şube müdürü var. o müdürlüğün yaptığı hatayı düzeltme yetkisi işte VDB başkanında. o da bu yetkisini ilgili grup müdürüne hatta uygulamada şube müdürüne devredebiliyor. Durum bu arkadaşlar. yani sadece istanbul için geçerli bir şey değil.
-
@aslimbir Sende mi uzun süredir calisiyorsun?
Ya bana sorsan çok iyi çalışmıştım,1 yıldır çalışıyordum,calismadigim konu ayrıntısına inmediğim konu kalmadı ama hata etmişim.Soruların çoğu ana hatlarıyla soruldu en cokta zoruma giden o...
Zor soruları yapıp basitleri yapamadım,düşün idare hukukundaki tek yanlisim kamulastirmada taksit süresi şaka gibi sinirden gülüyorum...Kazanacagima çok emindim,kim bilir bir dahaki sınav ne zaman olur,bu sene olacağını düşünmüyorum...Son olarak benimde umudum yok açıkçası belki yüzde 1 şansımız var...2016da 300. kişinin puanı 82.9 yani şöyle soylim bu sınav 2016ya gore zor diyorlar yani 82.9 dan 80lere inse bizede standart sapmadan 3-4 puan gelse belki olur ama oda çok zor tabi... -
Sınava ilk girişimdi. Bu yüzden iptalin herkes lehine sonuç doğurduğu kanısıyla şunu söylemek istiyorum ; bence doğru yapmış olsak da eğer ortada bir yanlışlık varsa buna itiraz etmeli, bu konu üzerinde tartışmalıyız ki "hukukçu" olabilelim. Sıralamada önde olan önde kalmaya devam eder ve onca emek veren insanlar böyle hatalı sorular yüzünden hakkından mahrum kalmamış olur.
-
Değişme ihtimali olan tek soru cezada ki 3 yıl sorusu, şart inşai sorusu çok net bir şekilde doğru,çıkarma sonucu doğuruyordu hocamla da konuştum sıkıntı yok dedi. Başkan,müdür zaten kanunda yazıyor. Birisi de sabah feragat ve sulh sorusu yanlış demiş, herkes yanlış yaptığı sorularda, ufak birşeyde ortalığı bulandırıyor.
Hepimiz emek verdik,allah kimsenin emeğini boşa çıkartmasın ama artık sıkıcı olmaya başladı. Bu soruları doğru yapan insanlar da var unutmayalım. -
@elmalma hocam diğer sorularda haklı olabilirsiniz ama alfabe sorusunda katılmıyorum size. türkler çin kültüründen muhakkak etkilenmiştir. dil konusunda da etkilenmiştir ki ismi çince olan hanedan çocukları da olmuş. lakin alfabe dil değil semboldür. semboller çince'den etkilenmemiş demek ki.
-
@rootofallevil hocam işinize karışmak gibi olmasın ama anayasa idare iyuk themis öneririm
-
@revenge Bir kişinin kişisel durumu göz önünde bulundurulmadan nasıl disiplin cezası verilir? Bir de ceza verilir verilmez bu adamın statüsü değişmiyor ki. Ceza verilmesi işlemi ile bu cezanın uygulanması farklı. Memuriyetten çıkarma disiplin cezası uygulandığı zaman şart işlem oluyor, ceza verilirken subjektif işlem. Bu soru nerden baktığınıza bağlı olarak cevabı değişen bir soru, yine söylüyorum sırf tartışmalı olduğu gerekçesiyle bie iptal edilebilir.
-
İptal edilirse bence sadece şart işlem sorusu iptal edilir. Diğerlerinde hata veya eksiklik olduğunu düşünmüyorum.
-
nohutçunun üniversitesindeki ders notu: burada
-
Maddi Açıdan İdari İşlemler
-
Şart İşlemler: Bir kişiyi veya bir şeyi hukuk kurallarınca önceden tespit edilmiş bulunan, genel, objektif ve kişilik dışı bir hukuki statüye sokan veya böyle bir statüden çıkaran işlemlerdir.
-
Sübjektif İşlemler: Bireysel hukuki durumlarda değişiklik yaratan işlemlerdir. Disiplin cezaları, vergilendirme işlemleri.
-
-
Bir de benim anlamadığım şu var. Şart işlemin en güzel örneği memuriyete atama işlemi. Bu işlem ile "memuriyetten çıkarma cezası verme" işlemi nasıl aynı kefeye giriyor ben bunu bir türlü oturtamadım. "Memuriyetten çıkarma işlemi" ile "memuriyete atama işlemi" aynı kefede olur ama "memuriyetten çıkarma disiplin cezası verme " işlemini diğer ikisiyle pek bağdaştıramıyorum doğrusu
-
@mühlet Allah size akıl fikir versin yanlış yapmaktan daha kötüsü yanlışında ısrar etmektir diyecek söz yok. Daralttiniz beni...
-
danıştay disiplin cezaları için subjektif demiş: link
-
@nopainnogain ceza sorusu benimde yanlışım vergi sorusuda yanlışta bu kadar ısrar edilmezki somut bi durum yok dogruluguna sorular açıklandı net olarak sorularda belli oldu uzatmanin anlamı yok
-
@minikistan Ben de bunu söylüyorum kesin bir cevap yok zaten, ne taraftan bakarsan o taraf doğru geliyor
-
@nopainnogain benim yeterince aklım fikrim var ki yorum yapabiliyorum bir hukukçu olarak. Kanunda açık açık yazan bir hükme aykırı da değil söylediklerim. İdare hukuku budur zaten, tedvin edilmemiş, kanunu yok ve doktrin tarafından inşa edilmiş bir alan. Bırakın da yorum yapabilelim, bunu da yapmayacaksak neyin okulunu okuduk