2019 ekonomik krizi
-
Dolar an itibari ile 5.183tl euro ise 5.93tl. Borsada guzel alislar var 104 endeksinde. Altin ise 220 tl gr. Ocak ayi icin iyi gelismeler bunlar. En azindan o beklenen buyuk kriz suan icin dengelenme surecinde diyebiliriz. Son donemde venezuela merkezli bir kriz yasamazsak abd ile bu dusus trendinin devam edebilecegini dusunuyorum. Carklarin yeniden donmesi elzem.
-
@lion şu hali bile çok çok iyi ama burada ne kadar tutulabilir kestirmek zor.
-
Dolar kurunun 5.15-5.50 arasında dalgalanıp durması mı iyidir yoksa ortalama 5.60 fiyattan düzenli işlem görmesi mi iyidir? Bence fiyat oynaklığı 2019 da artarak devam edecek gibi.
-
Yanlış iktisat insanı ilimden soğutur. Dolar 10 TL 'yi geçmişti bazı yaygaracı iktisatçılar tarafından. Şimdi çıkıp biz fena yanıldık hatta çuvalladık ve bir şeyden anlamıyoruz demelerini bekliyoruz.
-
@antimülakat hocam senin iş buna dönecek gibi ya hayırlısı
https://www.youtube.com/watch?v=JyptPUq4K0M -
Türkiye ekonomisi için fazla iyimser olmayın. Son zamanlardaki TL’nin değer kazanması küresel kaynaklıdır. Tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kazandı. Güney Afrika Randı, Brezilya Reali, Endonezya Rupisinin bir değişim grafiğine bakın. TL bunlara kıyasla çok az değer kazandı Dolar karşısında
-
Dolar seçime kadar azalan bir seyir izler diye düşünüyorum. 5in altına bile inebilir.
-
2019'da ekonomik kriz olur mu bilemeyiz ama 2018'de baya zor günler geçirdik. Rahip Brunson krizi ile yükselen kurlar Türk ekonomisine sıkıntılı dönemler yaşattı. Birçok sektör bundan etkilendi. Hala daha etkilerini görebiliyoruz.
Enflasyon da son yılların en yüksek seviyelerini gördü. Bu durumda önümüzdeki günlerde sağlam adımların atılması gerekecek.Seçim de yaklaşıyor. Neredesyse her seçim dönemine kurlar hareketlenmeye başlıyor. Umarım çok yükseliş yaşanmaz. Özellikle dolar gözümü korkutuyor. Bu aralar sakin fakat Fed'in faiz kararı almamasının ve TCMB'nin enflasyon beklentisini düşürmesinin bunda etkisi büyük. Önümüzdeki günlerde diye yazılmış yazıyı okuyabilirsiniz.
Tabi sadece dolar değil euronun durumu da önemli. Çünkü dış ticaretimizde en çok kullandığımız para birimlerinden biri de euro. Euro kuru ile ilgili gelişmeleri AB'yi takip ederek göreceğiz.
-
2018 de venezueladan 20 ton altin ithal etmisiz hesapli bir sekilde. Petrol alanindada anlasmalar yapiliyordu ki abd orayada el atti. Biz kimle ticari kontak kursak orasi karisiyor arkadas. 2011 oncesi suriye ile ciddi ticaret hacmimiz vardi guneydogu ve hatay cok cazip ticaret merkezleri haline gelmisti orasi karisinca bicak gibi kesildi. Simdide yeni bir sikinti icine girdik. Abd Turkiye yi acikca uyarmis venezuelaya uygulanan ticari ambargoyu delerseniz ve bizim safimizda yer almazsaniz bedelini odersiniz diye. Ikinci bir rahip krizi ve ozelinde dolar ziplamasi yasamayiz umarim.
-
@lion her alanda takipteyiz kelebek etkisi kanadını daha çırpmadan ABD ayar veriyor hayrola ama pek de hayra gitmiyoruz ekonominin durumu ortada üretmeden dışa bağımlı bir ekonomiyle nereye kadar???
-
@lion hocam suriye meselesinde Türkiye'den daha zararlı çıkan bir ülke varsa o da Suriye'nin kendisidir. Bölgede yaşayan biri olarak diyorum Libya ve Suriye olaylarında ağır kaybettik.
-
ocak ayı net enflasyonu %20,3 geldi sene sonu yine eksilere düşer!
-
İki gün evvel başımdan geçen bi olayı paylaşmak istedim arkadaşlar. Ben guy mülakatı bekliyenlerdenim. Bi işe gireyim o esnada elime para geçer dedim işkurdan baktım konyada çelikkayalar market 100 kişilik ilan vermiş. Gittim görüşmeye mülakat yapılacak dediler. İki saatten fazla bizi soğukta beklettiler kendileri sıcak odada otururken. Neyse sıram geldi girdim. Bana dedikleri şu. "Senin gibi kültürlü insanlarla çalışmayı çok isteriz ama şuan eleman açığımız yok, sen martın ortasında gel görüşelim. " Başka şeylerde anlattı idare eder gibi de değildi gerçektende eleman açığı yoktu adamların. Ki zaten toru topu on şubesi olan bi markete 100 kişi nereye istihdam edecekler. Velhasıl, yaşlı başlı adama saygısızlık etmek istemediğim için bişey demeden çıktım ama hayali bi ilan için o soğukta bekleyen insanları görünce iki soru takıldı kafama. Birincisi; krizle beraber asgari ücrete gelen zam insanların derdine çare mi oldu yoksa işten kovulmalarına mı sebeb oldu? Artan enflasyonda cabası. İkincisi ise, işkur denen -işe yaramaz bi ilan sitesine dönen- kurumu kandırıp, lazım olduğunda elimizde cv bulunsun diye sahte ilan vermek bu kadar basit mi ????
-
@mrnobody Her gün takip ediyordum İŞKUR ilanlarını bir banka 100 kişilik ilana çıkmıştı. başvurmaya çalıştığımda işe alımın tamamlandığı söylendi. Şirketler alacakları kişileri hazırlayıp devletten destek almak için İŞKUR üzerinden ilana çıkıyormuş gibi yapıyor
-
@scarabeus işin bide bu boyutu var evet. Net bi bilgim olmadığından o konuyu es geçtim. Ne devletmiş hortumla hortumla bitmedi. Neyse ki bu dünyanın birde öteki tarafı var. Bu işe yaramaz ve sağa sola haksız prim dağıtan işkurdanda ayrıca tiksindim.
-
@mrnobody hocam eski iskur simdi de sgk calisani olarak diyebilirim ki aslinda yapilmak istenenler guzel ama malesef ne insanimiz ne de isverenimiz durust. Herkes hilenin pesinde. Bu ulkede calisma hayati basli baslina paradokslarla dolu, isverene tesvik vermeden kuruma cekmek kolay degil. Bir de butun il mudurluklerine hedefler koyulur bu kadar kisi yerlestireceksin bu kadar kurs yapacaksin vs. Nitelikten cok rakamlara onem veren bir toplum oldugumuzdan su kadar para harcadik su kadar yatirim yaptik vs. İsin icinde olunca bazi seyler o kadar kolay degil. Is ve meslek danismanligini kuruma gelen vatandasa 10 dakika da yapabilmek mumkun degil. İlan veren isverene yonlendirirsin birini, sonra bir bakarsin ise alinan kisi gelir sana ucret vermediler vs. Soyle ornek vereyim issizlik sigortasi bir fon bildiginiz gibi. Mesala evlilik gerekcesiyle ayrilan kadin isci kidem tazminati alabilir ama issizlik odenegi normalde alamaz. Iste bunu almak icin isci isverenle anlasmaya calisiyor nasil olsa tazminat hakkim var sizin tarafindan cikartilmis olayim issizlik odenegi de alayim diye. Su an en dusuk issizlik odenegi aylik 1000 tl civari en az 6 ay hak ettigini dusunursek 6000 tl yapar. Peki buna isciye iten sebep ne bir suru sebep var. En onemlisi de maddi sebep. O yuzden ulkemizde en buyuk sorundur calisma dunyasini adam etmek. Isveren boyutuna girersek zaten orasi bir derya.
-
@sbf1983 haklısınızdır hocam siz işin içindesiniz daha iyi bilirsiniz ben başıma geleni biliyorum ancak. Biraz fazla yükselmiş olabilirim işkura nedense hiç kanım ısınmadı. O kuruma dair duyduğum tek şey kağıt üzerindeki pazarlıklar ve üçkağıtcılıkla kazanılmış primler.
-
@mrnobody estagfirullah hocam kurum calisanini aşan durumlar var benim soylemek istedigim bu biraz. En zor is, is arayan birine is bulmak hocam. Isverenle is arayan arasinda kopru olmak. Gercekten ise ihtiyaci olan birine yardimci olamamak. Gonderme yaptigin yerlere aslinda almayacaklarini bildigin halde gondermek. Amac biraz da kisinin is bulma umudunu kirmamak,onun cabasini daim kilmak. 10 yilim gecti kurumda su an sgk dayim.iskurdayken sana kufreden vatandas da olsa, yeri geldiginde daha cok sevap alirsin calisirken, sgk da boyle bir sey yok,maliyede de yoktur.
-
Karneyle meyve satılır oldu ne ara bu konuma geldik
-
Tarlayı, bağı, bahçeyi sat savur sonra hani nerde bizim meyve, sebze, arpa, buğday....