Dolar Yeniden Yükselir Mi? Seçim Sonrası Öngörüleriniz
-
Arkadaşlar iki farklı görüş var: Birincisi seçim sonrası doların ciddi şekilde yükseleceğini düşünenler. İkincisi ise seçim fark etmeksizin doların 5.5 TL üzerini geçmeyeceğini düşünenler. Ben bu konuda iki durumunda olabileceğini düşünüyorum. Tek temennim bizi çok büyük sıkıntıya sokmadan bu süreci de atlatmamız. Allah yardımcımız olsun, inşallah beklenen seyrin çok üstüne çıkmaz. 2018 Ağustos ayında yaşanan sıkıntıları umarım bir daha görmeyiz. Allah, devletimize milletimize vatanımıza zarar ziyan vermesin. Aynı geminin içinde yaşadığımız oyuklar hepimize ciddi zararlar veriyor. Lütfen bu konuda siyasi görüşlerden bağımsız, iktisadi değerlendirmelerde bulunalım.
2018 Dolar Kuru İstatistikleri şöyle gelişmiştir:
https://www.google.com.tr/amp/s/www.tercihiniyap.net/amp/haber/dolar-kuru-istatistikleri-2018-h6198.html -
Seçimden sonra dolar yükselmeyecekse de yükselecek şeklindeki yaygın görüş hızla yayıldıkça ve insanların TL ye güveninin azalmasıyla yastık altı yapılan dolarlar ile beraber seçimle ilgili olsun ya da olmasın ister istemez doları yükseltmeye yetiyor
-
@kızıl-elma bu da aslında küçük bir özeleştiriyi gerektiriyor. Şu zor zamanlarda bencillikten biraz olsun uzaklaşıp gemiyi düşünmemiz gerek. Seçim sonrasını,doların artacağını düşünüp mali gelirler sebebiyle iple çekmektense,yeni seçilen belediye başkanları ile beraber sosyal,kültürel,sportif her türlü yeni faaliyetlerin icraate geçirilmesini,ya da verilen vaadlerin yerine getirileceğini görmek için iple çekmek bize yakışır.
-
Mahfi hocanin hollanda hastaligi ve turkiye baslikli yazisini okudum en son. Dolari bilmem de suanki ekonomik durum cok surdurebilir durmuyor bence. Insallah en az zararla atlatilir diyorum.
-
@kızıl-elma hocam gemi ruhu için birlik gerekiyor onun içinde kapsayıcı ve kucaklayan bir siyaset gerekiyor. Geçmiş geçmişte kaldı demek lazım bize her gün yeni tarih kökenli ayrıltıran iddialarla geliyor siyaset ve medya. Bu şartlarda biz biraz zor o ruha bürünürüz.
-
@evandro her olumsuz durumdan çıkışta olduğu gibi mevcut durumun ardından da düzelmeye yönelik olumlu gelişmeler bekliyorum ama uzun ama kısa vadede.. Ve geçmişte bundan çok daha kötü senaryolarla da karşı karşıya kalmıştık. İnşallah bu düzelme kısa vadede gerçekleşir ve normalleşme ile birlikte her alanda rahat nefes alabiliriz.
-
-
Doların yükselmesi başlı başına Türkiye ekonomisinin zor da olduğu anlamına gelmiyor.
Amerika artık 2009 krizinden sonra fazla bastığı dolarları geri toplamanın peşinde bu yüzden doları eskisi kadar bol basmıyor.bu da illaki dünyada doları kıymetlendiriyor ve arttırıyor.
Ülke ekonomisi olarak yazla birlikte inşaat ve turizm sektöründe işgücünün artmasıyla işsizlik oranları 1-2 puan illaki düşecektir.ben ekonomiyle alakalı kışın bittiğini ve daha güzel günler bekliyorum.
Sabah akşam karamsarlığa ne gerek var -
üretim yavaşlamış, ihracat kur farkına rağmen artmıyor, dolarizasyon hat safhada yani insanlar ekonomimize güvenmiyor. Bunlar yetmezmiş gibi bir de yabancı yatırımcı gözünde itibar kaybediyoruz. Bu şartlarda bir de yatırım tavsiyesi vermeye gerek yok ...
Mahfi hoca bile dayanamadı risk fazla eldeki mevduatı bölüp sepet yapın dedi. -
Doların yükselmesi durumunda dış ticaret büyük sekteye uğrar arkadaşlar. Bu durumda ekonomik küçülme kaçınılmaz. Beraberinde firma iflasları, işsizlik sayısının artması, ekonomik küçülme, enflasyon döngüsü işlemeye başlar. Sıkıntılar gitgide büyür. Nasıl önlem alınır bilemem ama doların ipleri muhakkak elimizde tutulmalı. Ekonomi dolar 5-5.5 arasında iken bir nefes aldık ama bir dahaki ani yükselişin faturası ağır olur.
-
dolar 10-15 lira olur mu? 5,60'dan alıp 15 tl'den satabilir miyiz?
-
Doların olup biteceği en fazla 6.5 TL. Daha fazla yükselmeyecektir.
-
@sınavsayar neden 6.5 tl yani tahmin mi analiz mi?
-
Dünya serbest piyasa ekonomisi yeni bir krizle karşı karşıya ve bu 1929'da ki büyük buhran kadar yakıcı olacaktır.En sert darbeyi bir zamanlar yükselen 5'li diye anılan ülkeler alacak bunlardan en çok etkileneceklerden biri Türkiye diğeri de Arjantin. İktidarda ki kodamanların yurt dışı şirketleri aracılığıyla ve yerli kaynakları dış sermayeye peşkeş çekerek doları seçime kadar baskılamaya çalışıyorlar ama sosyo-politik ve eko-politik sıkıntılar çok büyük bu yüzden seçim sonrası doların Ağustos düzeyini görmesi olası.Bizler gemiyi batırıp yolcuları bir kaşık suda boğduranlarla aynı gemide değiliz olmayız da herkes yaptıklarının ve beceriksizliğinin bedelini ödeyecek yok öyle topu taca atıp kaçmak!
-
5.71 oldu.Sizce normal mi?
-
@sınavsayar :)) siz nereden, hangi bölümden mezunsunuz?
-
Dolar tekrar 5.50 civarında.Bu oynaklik neden fazla
-
@zenginmemur müdahale geldiği söyleniyor. Seçime kadar sanıyorum bu seviyede tutulmaya çalışılır.
-
@kml hocam 5.35 an itibariyle hizli bir dususte gorebilitiz
-
@antimülakat Görüşleri takip ediyorum. Sizin son cümlenizin altına da imzamı atıyorum. Zira konuları özünün dışına çıkarıp 2.cil faktörleri baz alarak bir soruna çözüm bulunacağı sadece sosyal bilim değil doğa bilimlerinin de mantığına aykırıdır.
Örneğin; Bir bina çöktüyse bu binanın İnşaat mühendisinin hesaplamaları yanlış yapmasından kaynaklıdır. 2. etken ise deprem olmuş olmasıdır. Elbette 2. 3. etkenleri baz almamız gerekiyor ama biz öncelikle 1.cil etkenlere dair çözüm bulamazsak zaten diğerleri var olan sorunu daha da derinleştirir.
Konumuza dönecek olur isem; Faiz oranları geçtiğimiz hafta enflasyonun birkaç puan altına indi. Buna istinaden yatırımcılar dövize yöneldi. Çünkü amaçları yatırımlarından en yüksek karı elde edebilmek. Çözüm olarak hem faizi hem dövizi baskılamaya çalışıyoruz. Ancak her ikisini baskı altına alabilecek araçlara sahip değiliz. Haliyle dün arttırılmamış olan faiz bugün dövizin artmasına yol açıyor, bugün artan döviz yarın mecburen faiz artışına sebep oluyor. Bir yandan da piyasalarda ve özellikle temel-zaruri ihtiyaçlarımızda yaşadığımız enflasyon (Gıda,Konut) karşısında Genişletici-Popülist politikalar uyguladığımızda bu kez enflasyon artıyor. Enflasyon artışı Tüik verileriyle asgari düzeye indirilmek istense de reel sektörde hissediliyor. Ardından yine aynı döngü oluyor ve faiz enflasyonun altında kalıyor. Dövize yükleniliyor. Döviz artışı yaşanıyor ve tekrar faiz arttırılmak zorunda kalıyor.
Merkez Bankamız örtülü bir faiz arttırımı yapıyor. Çünkü dövizi frenlemek için bu gerekli ama faiz arttırımını göstere göstere yapsa ve bağımsız olduğuna güven duyulmasını sağlasa belkide bir nebze rahatlayabilirdik.
Dün bankadan tüketici kredisi talep eden bir kişi tahminimce 1.95 civarlarında faiz ödeyecekken bugün 2.40 civarına çıkarıldı. Elbette bu gibi müdahaleler önemlidir ancak sürekli söylenen yapısal reformlar olmadan çok zor..
Yapısal reformlarda evvela eğitim sisteminin çağa uygun hale getirilmesi, yabancı yatırımcılar için hukukun üstünlüğüne olan inancın arttırılması gibi temel hususlardır.
- faktörler ise jeopolitik ve jeostratejik konumumuz, dış politika gelişmeleri, içeriden veyahut dışarıdan ekonomimize müdahaleler vs vs
Özetle; Şahsi kanaatimce iş ehline verilmelidir. Nasıl ki hasta olduğumuzda tabip arıyoruz ve o ne derse dışına çıkmıyoruz, ekonomide de aynını uygulamamız gerekiyor. Gündelik siyasetin dışına çıkarak ekonomimizde ciddi bir sıkı politika ve revizyon sürecine girmeliyiz.