Dolar Yeniden Yükselir Mi? Seçim Sonrası Öngörüleriniz
-
@aristotales kaleminize ve kelamınıza sağlık hocam. Konuya genel ve net bir bakış kazandırdınız.
-
@antimülakat Bunlara ek olarak, bugün Londra piyasasında TL için faiz oranı ne kadar oldu biliyor musunuz ? Tamı tamına %1200
Elbette bunlar spekülatif ataklar ama spekülatif bir atakla bırakın 4lü rakamları 3'lü rakamlara dahi çıkmaması için bizim yapısal reformlara yonelmemiz gerekiyor.
Dışarıda yaşanan bu gelismeden dolayı hisse senedi fiyatlarimiz düştü, tahvil faiz oranlarimiz yükseldi. E disariyada eskiden farklı olarak ilk defa özel sektör borç oranımız Gsyh'nın neredeyse yüzde 30una ulaştığı içinde dövize olan talep artıyor döviz fiyatı artıyor. İthal girdiler pahalilasiyor bu da enflasyona yol açıyor.
Benim bireysel bir çıkarımım, eğer devletimiz ciddi hamleler yapmazsa Temmuza doğru gerçekten artık kriz noktasına gelmiş oluruz. Biz büyük bir devletiz, donanımlı uzmanlarimiz, hocalarimiz var. Hatayı görmek ve söylemek erdemdir. Gemimiz belki bugün ekonomik sorun yaşıyor ama ekonomik sorunlarimizin temeli demokrasi,hukuk,bilim alanlarında atilimlarla çözülebilir. Biz zorlukların üstesinden gelebilen bir milletiz. Yine geliriz.
-
Borsada büyük satışlar var yakın zamanda dolar üzerinde ciddi bir atak yapılacak gibi duruyor.
-
@scarabeus hocam dolar mı atak yapacak yoksa dolara mı atak yapılacak? Yani tam anlayamadım o yüzden soruyorum.
-
@aristotales donanımlı insanlar var da sözüne değer verilmiyor. Liyakatin değerine kimse inanmıyor, herhangi biri ekonomi yönetimi alanını yapabilir gibi bir fikir var millette.
-
@evandro Maalesef ki haklısınız ve bu insanlık tarihinin en temel sorunlarından biri dostum.. Ancak ümitvar olalım, biz birlik olduğumuzda aşamayacağımız engel yoktur ve tarihte örnekleri çoktur. Zorlu süreçlerde aklımıza gelen bu detaylardan doğrulara yöneliyoruz.
Ekonomiden ziyade genel anlamda ele alırsak 'Yönetim,İdari' bilimleri yine kendi evlatları yıkmıştır. Bakınız geçenlerde Hukukçular bir araya geldiler, şu durumlarında dahi 'Hukuk bölümlerine talep arttığı,puanların düştüğü ve bundan dolayı kalitenin azaldığı' vurgulanıp 'Hukuk fakültelerinden mezun sayısını azaltmak için Hukuk 2.sınıfta bir sınav yapılacağı ve o sınavı geçemeyenlerin doğrudan 2 yıllık diploma verilip katiliplik vs gibi ara mesleklere yönlendirilecekleri' konuşuldu ve üzerinde ciddi bir consensus'un sağlandığını ifade etmez sanırım yanılmış olmam. Yanı sıra bazı Hukuk fakültelerinin kapatılması kanaatlerini de ortaya koymuşlar.
Ekonomiyide kapsayan biz Siyasal,İdari,Yönetim bilimleri evlatları ise bence nedenini çok uzakta aramamalıyız. Bir üstteki paragraf birçok şeyi anlatmaktadır.
-
Dolar böyle devam ederse algı operasyonu yaptığınızı düşünmeye başlayacağım Şaka şaka ama gidişat hiç iyi değil gibi.
-
Bu sonuçlara rağmen muazzam bir sıkıntı görünmüyor şimdilik. İyi olduğumuzu düşünüyorum.
-
@sınavsayar hocam sözünüzü geri almak zorunda olmazsınız inşallah. Dolar yine artmaya başladı.
-
Şayet 6,5 TL üzerine çıkarsa bu sefer büyük problem yaşarız. İran ve Rusya'da da kriz devam ederken bu bizi çok ciddi şekilde sarsar. Gördüğüm kadarıyla Merkez Bankası müdahalesi de şu rezervlerle zor görünüyor.
-
5.94 seviyeleri bile şimdilik kurtarır gibi de. Ya sonrası diye telaş yapmaya başladım. Umarım bu sene erken söner doların ateşi.
-
ABD’de yaşanan iç problemler doları olumsuz etkileyebilir. Tabi bu bizim durumumuzu ne kadar olumlu etkiler bilmiyorum.
-
Kurun yükselişi ile ilgili tespit yapacak olursak;
Birincisi doların yükselişini bol keseden atan ve çoğu zaman tutturamayan iktisatçılara bağlamamak gerek. Dolar kurunun yükselişi siyasi ve diplomatik sıkıntılara bağlı bir şey. Ne zaman hukuksal anlamda sarsıcı bir olay yaşanıyor işte o zaman kur yerinde durmuyor. Yine benzer bir siyasi gerilim ve kurun yükselişi. Nerede durur bilmiyorum ama bizdeki kur yükselişi hiç bir dönem ekonomik gelişmeler yüzünden olmuyor. Dikkat edin ya diplomatik mevzular kuru yükseltiyor ya da iç siyasetin dinamizmi. Bu kur dediğimiz olay: Tamamen güven endeksine bağlı bir durum.
-
bu gün 3 kamu bankası piyasaya 1 milyon dolar satıyor\suruyor , kur düşmüyor. garip. çok garip ama silivri soguk.
-
Gördüğü yeri unutmaz. Dip seviyesi 5.12 lerdi inmedi oraya. Siyasal konjonktür de iyice gazladı, 7 yi görmesi an meselesi.
-
@furkanbey nerden baksan tutarsız yüksek faizle alınan dolar kuru iç piyasaya boca ediliyor... Off of.
-
5,56 TL - 3 Ağustos 2019 tarihi itibariyle. Oldukça güzel bir bantta takıldı kaldı.
-
Sanırım dolar kurunun iplerini sonunda elimizde tutmaya başladık. Faiz indirimine rağmen artış olmaması büyük şaşırttı beni. Bu gidişat çok iyiye işaret diye düşünüyorum.
-
@Antimülakat üstat inşallah öyledir. Yani eğer farklı bir denklem kurulmuş ve şimdilik miş, muş gibi yapıyorsak sonra daha büyük acıları çıkacak.
-
@Agor umarız beklentilerin aksine bir toparlanma sürecine geçilmiştir. Bir yılda çok ciddi kriz geçirdik. Bununla kalır umarım.