Ankara'da iktisat yüksek lisans
-
Arkadaslar Merhaba. 2.5 yıllık ızdırabın ardından benim için atanma süreci gecen haftalarda sona erdi ve onumden büyük bir duvar kalktı. Şimdi kendimi geliştirmek ve Hobilere zaman ayırma zamanı
Ankara'ya taşındım ve iktisat yüksek lisansı yapmak istiyorum. Hedefi odtü diye belirledim ama yüksek lisansta hedef belirlemek yanlış olabilir bu konuda bilgiye ihtiyacım var.
Öncelikle konuya ne kadar yabancı olduğumu sorulardan anlayacaksinizdir tek tek siralayacagim.
1- iktisat yüksek lisans dedim ama bunu dememin sebebi üniversitelerin enstitü sayfalarına bakınca iktisati dallandirmamislar,oysa internette insanların cvlerini okurken atıyorum menkul Kıymetler üzerine, finans piyasaları üzerine master yaptı gibi şeyler yazıyor? Bu durum yazılan Teze göre mi belirleniyor?
2-hedef odtü dedim ama bu durum sadece eskiden odtü de okumak istediğim için. Şehir dışından geliyorum Ben ankara okulları hakkında bir bilgim de yok. Mesela odtü hedef dedim ama Genel olarak iktisat politikası üzerine dersler almak istiyorum,iktisat teorisi değil. Teoriden çok güncele odaklı bir eğitimi hangi okulda bulabilirim ya da böyle bir şey mümkün mü? Kpss iktisatta ezberledigim 63748483 iktisat teorisinden sonra... Evet mide bulandirici.
3- çalışma nasıl olmalı? Kpss sürecinde hiç çalışmadan sayısal 76 EA 78 sözel 80 puanı almıştım. Hacettepe yi arastirmadim ama Ankara ve odtü min sayısal 80 istiyor. Ve tahminimce taban 80 almak beni kurtarmaz. Çünkü ortalamam 2.72. 5 mayisa kadar zaman var günde 6 7 saatlik bir çalışma kurtarir mi sizce ?
4- yabancı dil konusu. İlk odtü olarak düşündüğüm için buna yönelik hazırlanmayı düşünüyorum. Yds den 85 puanım var ama odtü bunu kabul etmiyor :)) toefl ielts ya da kendi sınavlarını vermem gerek. Buna sağlam bir şekilde çalışmayı onun için de kursa gitmeyi düşünüyorum. Ama ielts mi toefl mi bilemedim. Kendi sınavına da gireceğim odtü nun bu sınav ielts e mi yakın toelf a mi ona göre bir kursa gideceğim
Ek olarak büyük olasılıkla odtü olmaz diğer okullar için bildiğim kadarıyla yokdil ile yds akademide aynı ve yokdile aşırı kolay diyorlar. Yds 85 yeterli mi yoksa yokdile girip daha yüksek bir puan mi kovalamaliyim?
Uzun olsun farkındayım Kusura bakmayın
-
@snickers hocam ALES için muhtemelen 85 almanız sizi sıralamaya sokacaktır. Bunun içinde tahminim bahsettiğiniz süreler yeterli olur. Bunun haricinde yökdil'de mecburen hepimiz gireceğiz. Çünkü YDS puanınız 85 bile olsa YÖKDİL rahatlıkla daha yüksek olur. YÖKDİL tüm yabancı dil avantajını yok etti diyebiliriz. Diğer konularda pek fikrim yok.
-
@kml Teşekkürler hocam. O zaman yokdile de yavaştan calismaya başlayayım,hayırlısı olsun deneyeceğim.
Hocam peki sıralama hakkında bilginiz var mı? Yani bir sınava mi hak kazaniliyor yoksa direkt mülakat mi ?
-
@snickers Merhaba, öncelikle hayırlı olsun diyelim
Evvela geçen haftalarda bir arkadaşın sorusu üzerine 'yüksek lisans' başlıklı bir sayfada yazdıklarımı okumanı tavsiye ederim. Tekrara düşmemiş oluruz böylelikle.
- Hocam Enstitülerin sayfalarında Anabilim dallarının isimleri yazar. İktisat bir Anabilim dalı olduğundan detaya inilmez. Ancak içerik olarak baktığınızda birde 'Bilim Dalları''nı göreceksinizdir. Örneğin; İktisat Teorisi,İktisat Politikası, Uluslararası İktisat, Ekonomik Kalkınma ve Büyüme ise Bilim Dallarıdır.
Bazı Enstitüler Anabilim Dalıyla yüksek lisans öğrenci alımına çıkar, tüm iktisat derslerini verir ve sonradan tezinizi yazdırır. Bazıları ise Bilim dalı bazında öğrenci alır ona yalnızca o bilim dalının dersini verir ve tez sürecinde o daldan yazmaları istenir.
Sizin internette cv'lerde gördüğünüz ise şu; İnsanlar kendi uzmanı olduğu,tezini yazdığı alanın ismini yazıyorlar. Spesifik çalışma alanı daha etkili oluyor.
2)İktisat Politikası için Ankara'da üniversitesi yerine bence hoca aramanızda fayda var. Tez konunuzu en iyi yazabileceğiniz,size en çok katkısı olduğunu düşündüğünüz hocayı-hocaları tespit edip hangi üniversitedeyse oraya başvuru yapabilirsiniz. Zaten Ankara'da devlet üniversitesi olarak Hacettepe,Ankara,Gazi,Odtü gibi üniversitelerimiz genel itibariyle iyidir. Siz kendi alanınızda hangisi iyi onu bulmalısınız.
- Günde 6-7 saatlik bir çalışma zaten kpss sürecinde hiç çalışmadan 76 alan biri için fazla bile gelir dostum, Ales hız sınavı olduğu için sürekli soru çözüp hız kazanmak gerekiyor. Bence saat tutarak soru çözmenizde fayda var.
4)Odtü dil sınavı için bence okulla görüşün. Durumunuzu anlatın ve ne tür bir çalışma yöntemi izlemeniz gerektiğini söylesinler.
Ek olarak ise 85 yds gayet yeterli bir skor, 5 puan daha arttırırsanız psikolojik etkisi ağır basar ve zaten bütün okulların yüksek lisans başlangıcı için yeterlidir.
- Hocam Enstitülerin sayfalarında Anabilim dallarının isimleri yazar. İktisat bir Anabilim dalı olduğundan detaya inilmez. Ancak içerik olarak baktığınızda birde 'Bilim Dalları''nı göreceksinizdir. Örneğin; İktisat Teorisi,İktisat Politikası, Uluslararası İktisat, Ekonomik Kalkınma ve Büyüme ise Bilim Dallarıdır.
-
Tezli mi düşünüyorsunuz çalışırken zor olmaz mı izin konusu v,s?
-
Hocam ODTÜ ve Siyasal çok ciddi şartlar belirliyor. Hacettepe deseniz öğrencisine öncelik veriyor. İktisat alanında eski adı ile Gazi yeni adı ile Hacı Bayram Veli hocaları oldukça iyidir. İşaya Üşür, Selahattin Togay, Aziz Konukman gibi. Hangileri duruyor bilmiyorum ama düşündüğünüz bir YL'yi burada bulabileceğinizi düşünüyorum.
-
@sınavsayar konuyla ilgisiz ama İşaya hoca emekli oldu
-
@aristotales hocam detaylı,aydınlatıcı aciklamaniz için teşekkür ederim dediklerinizi uygulayacağım bir hoca bulmam gerek. Ek olarak şu yokdile de bi gireyim yds 90 zorlasa da yokdil den 90 alabilecegimi düşünüyorum. Bir onceki yazinizi da gun icerisinde okuyacagim,aklıma takilan olursa tekrar rahatsiz ederim :))
Yavaştan hocaları araştırmaya baslayayim o zaman,tekrar Teşekkürler
-
@uzmanyrdd Tezli hocam,zor olabilir ama kurumlar esneklik sağlıyor diye biliyorum,elbette kuruma sormam gerek öncelikle.
@Sınavsayar hocam uyarılar için teşekkürler söz konusu hocaların mail adreslerine ulaşacağım
-
@snickers Tekrardan hayırlı olsun eğer iktisat politikası üzerine yoğunlaşmak temel hedefse kesinlikle hoca seçimi çok önemli çünkü ik.politikası uluslararası literatürde en çok ilgi gören konu.Ek olarak Politka alanında kesinlikle Gazi'nin hocalarına bakmanı öneririm çünkü ilerisi için (LSE de felan doktora yapmayı düşünüyor isen bunun yolu Selahattin Togaydan,Aziz Konukmandan,Hakkı Ozandan,Filiz Elmas'tan geçer) yaptıkları çalışmalar ile iyi bir referans olurlar sana.
-
@akademili inşallah hocam lse hedefte var devlet de yeterli şartlar sağlanırsa gönderiyor diye biliyorum.
O zaman şunu da sorayım ben normalde Uzmanlığı alıp yurtdışında bir okul bulup master a gitmeyi dusunuyordum fakat sonra Türkiye'de de boş durmak istemedim ve lse gibi yerler lisans 3 ortalaması istemiş.
Sonrasında doktora düşünüyordum fakat yurtdışı doktora konusunda bir fikrim yok. Ben söyle düşünüyordum burada bi master yapıp eğer imkan olursa yurtdışında Uzmanlığı alıp tekrar bi master programina başvurmak ama çok mantıklı gelmiyordu istediğim şey burada da orada da iktisat politikası olduğu için. Ve lse gibi yerler lisans 3 istemiş kabul şartı olarak. Burada nasıl bir yol izlenmeli bir öneriniz var mı? Ek olarak doktora için istenecek not ortalamasında yüksek lisans baz alınır değil mi ? Lse doktora konusunu hiç arastirmadim ama eğer lisans ortalaması ister ise hayal benim için. Hoca önerileri için de Teşekkürler bir an önce iletisime geçip bir yol haritası belirlemek gerek.
-
@snickers Hocam Lse de master ve postmaster için Türkiye de ki literatür hocalardan Açık mektup gerekli diye biliyorum.Diğer şartlar hakkında(ortalama vs) açıkçası çok bilgim yok.Yanlış yönlendirmek istemem.Önerdiğim kişilerin bir çok öğrencisi buralarda.Onlarla iletişime geçerseniz eğer çok işinize yarar.Özellikle Selahattin hoca ve Ozan hoca
-
@akademili eyvallah hocam çok sağolun bilgilendirmeler için