2019 İktisat Soru ve Cevapları
-
@ücüncütekil tabi onuda göz önünde bulundurmak lazim da cevabın böyle olmasi lazım bence yani osym ce ne bilemem
-
@Veliat34, içinde söyledi: 2019 İktisat Soru ve Cevapları
Lozanın kısıtlayıcı hükümleri de var o dönemde nasıl liberal oluyor.?
Hocam soru dış ticarette benimsenen politikalar çerçevesinde kalkınma anlayışını sorgulamaya çalışmaktadır(tespitim ösym soruları sorarken farklılaşma çabasına girmekte ve bazen bu şekilde soruları tanımsal olarak oturtamamaktadır), keza belirtmiş olduğunız lozan hükümleri sizin dış ticarete bir sınırlama/kısıtlama getirememenize neden olmakta bu nedenle liberal politikalar benimsenize yol açmaktadır. Öbür taraftan finansal serbetleşmeye vurgu yapan arkadaşlar ise yanılgıya düşmektedirler. Şöyle ki 1980 sonrası dönemde dış ticarette benimsenen ihracata dayalı büyüme (sürdürülebilir ihracat artışı ve uluslararası rekabette önemli bir yer edinebilme hedefleri) doğrultusunda 1989 yılında mal ticaret serbetleşmesine ilaveten finans cephesinde de serbestleşmeye gidilmiştir. Özetlemek gerekirse 23-29 dönemi korumasız dış ticaret ve dolayısıyla liberal uygulamalar, 30-39 dönemi devletçilik modeli-korumacı politikalar 40-45 ikinci dünya savaşı yılları, 46-53 liberal politikalarla eklemlenme 54-61 ekonomik tıkanma ve korumacılık (not 60'lı yıllara kadar ithal ikameci politikalar uygulanmaya çalışılmıştır 45 li yıllardan itivaren diyebiliriz) 60 sonrası ise artık "planlı" ithal ikamecilik 80 aonrası dışa açık büyüme 89 finansal serbetleşme ve günümüze doğru artık herhangi bir dönüşüm(dışa açıklık kapalılık ithal ikameci vs) yaşanmadan sadece farklı uygulamalarla ihracat artışının hedeflemesi
-
Yukarılarda yazan bir arkdaşa cevaben; Az gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler gerek sermaye-teknoloji yetersizliği gerekse coğrafi şartlardan ileri gelen hammadde-enerji noksanlığı dolayısıyla dışa bağımlı haldedirler. Kısacası ekonomi cephesinden ele alırsak bu dışa bağımlılık hali dolayısıyla az gelişmişlerdir. Dolayısıyla işaretlemiş olduğunuz dışa bağlı yapıda olmalarını içeren şıktaki ifade doğru, soruda istenilen yanlış ifade neticesinde istenilen doğru şık ise hammadde ve doğal kaynak bakımından zengindirler ifadesi olacaktı
-
@iyibiri hocam çok iyi özetlemişsin. Peki nihai sorunun cevabı Ne olmalı ?
-
Bide bir ayrım daha yapayım liberal kavramından çıkarımda bulunmamız gereken husus kabaca herhangi bir politikanın belirlenmemiş olmasıdır, ancak dışa açık serbestleşme yani forumda vurgu yapılan 80 dönemi ise bir serbetleşme yani politikalar çerçevesinde belirlenen bir hedeftir. Ayrıca bahsedilen karma ekonomi, kapitalist sistem, sosyalist sistem ise bir ekonomi sistemidir yani nasıl desem (bunlar arasında ince çizgiler bulunmaktadır)bi taraf politika hedefler iken diğer taraf ekonomik sistemdir sizin zemininizdir, en nihayetinde ise Türkiye ekonomisindeki bu dönemler kpss-kurum sınavlarında sıkça kurcalanmaktadır iyi bilinmesi gerekmektedir
-
@Veliat34, içinde söyledi: 2019 İktisat Soru ve Cevapları
@iyibiri hocam çok iyi özetlemişsin. Peki nihai sorunun cevabı Ne olmalı ?
Hocam nihai sorudan kastınız yukarda yazılan negatif stok yatırımı sorusu ise şöyle diyeyim; ekonomide yapılan alışveriş o yılın üretiminden fazla olmasına vurgu yapmaktaydı yani ürerilen mal ve hizmetlerden daha yüksek bir noktada arz talep dengesi yakalanmıştı bunun bi mantıklı açıklaması bulunur hem uyhuşamada hem de şıklar itibariyle stok eritilmiştir ilave arz ordan sağlanmıştır bı da negatif stok yatırımını karşımıza çıkarmaktadır.
-
Soruların hepsi var mı arkadaşlar ?
-
@şakagibi çoğunu sitede paylaştık ama yanlış olduğu düşünülen veya başka bölümlere ait sorularında yer aldığı düşünülen soru ve cevaplar mevcut. İsterseniz buraya bir göz atın diğerlerini de yorumlardan bulabilirsiniz hocam.
https://www.tercihiniyap.net/kpss/2019-kpss-iktisat-soru-ve-cevaplari-h7796.html
-
@Antimülakat çok teşekkrler
-
Arkadalşar d q=120-p ve mc q=2q^2 monopol denge üretim düzeyini nasıl hesapladınız ben bir türlü çıkartamadım çözümüm d=ar dir monopolde ar yi p cinsinden şöyle ar p= 120 - Q ve mr= 120-2Q şeklinde yapıp mc ye eşitledim son hali 2Q^2=120-2Q ve 120= 2Q^2+2Q ve 60=Q^2+Q ve Q(Q+1)=60 buldum şıklardaki en süşük değer ise 20 idi
-
@iyibiri, içinde söyledi: 2019 İktisat Soru ve Cevapları
Arkadalşar d q=120-p ve mc q=2q^2 monopol denge üretim düzeyini nasıl hesapladınız ben bir türlü çıkartamadım çözümüm d=ar dir monopolde ar yi p cinsinden şöyle ar p= 120 - Q ve mr= 120-2Q şeklinde yapıp mc ye eşitledim son hali 2Q^2=120-2Q ve 120= 2Q^2+2Q ve 60=Q^2+Q ve Q(Q+1)=60 buldum şıklardaki en süşük değer ise 20 idi
Bide soruda hasılat veya kar max yapan bir firma diye ayrıma da gitmemişti direk denge noktasında üretim düzeyini istiyorsu hasılat max npltasonda üretim istese mr yi sıfıra eşitleyip bulabiliriz direk o zaman da 60 çıkar Q (üretim)
-
Arkadaşlar iktisatta hiç kimse değinmemiş ama bir de hangisi asimetrik bilgiden kaynaklanan bir sorun olabilir? gibi bir soru vardı. Hatırlayan var mı o soruyu hiç kimse değinmemiş bile.
-
@Econumist yanlış hatırlamıyorsam riskli bir şeydi galiba ama doğru mu bilmiyorum.
-
- fizyokrasi sorusu I,II ve III
- talep eğrisinin sağa kayması: nüfus artışı
- oligopol sorusu : kartel
- aş.hangisi makro kapsamında değildir ? Piyasa arzı
- fiyatı düşen maldan daha fazla alınması sorusu : ikame etkisi
- esneklik toplam harcama sorusu hangisi yanlıştır?
Ed <1 ise fiyat düserse toplam harcama artar - Qd = 20 -2p ve Qs= 24+2p işe toplam rant ?
Cevap :32
8 )Geriye bükümlü arz eğrisinin negatif eğimli olduğu yerde cevap: gelir etkisi > ikame etkisi
- Monopol p = 120 -Q ve TC = 2Q^2 işe denge sorusu
Cevap : Q =20
10 ) C = 300 + 0.8 Yd ise tasarruf fonksiyonu
Cevap : S = -300 + 0.2 Yd-
Terkip hatası
-
Yatırım hisse senedi sorusu
Cevap: tobin in Q teorisi
13 1923 -1929 tr ekonomisi sorusu
Cevap : liberal politikalar14 ) Hangisi 24 ocak 1980 kararlarından değildir?
Cevap : kamu kesiminin etkinliğinin artması15 ) hangisi büyüme modeli değildir?
Cevap: IS - LM modeli-
solow modeli sorusu
Cevap : I ,II ve III -
hangisi az gelişmiş ülkelerin özelliklerinden değildir?
Cevap: doğal kaynakların zengin olması
18 ) nispi satin alma gücü paritesi yaklaşımı sorusu
Cevap : ülkeler arasındaki enflasyon farkları19 ) marshall lerner koşulu ile ilgili soru
Ex + Em > 1 cevap : II ve IV20 ) hangisi merkez bankası para politikası aracı değildir?
Cevap: Net diş varlıklar21 ) üretim faktörlerinin serbestçe dolaşımı sorusu
Cevap: ortak pazar22 ) monopolle ilgili soru ?
Cevap: fiyat farklilastirmasi23 ) yeni klasik iktisat sorusu ?
Cevap : kısa dönemde hem fiyatlar hemde hasıla artar uzun dönemde sadece fiyatlar artar24 ) para talebinin faize duyarlılığı artması
Cevap; maliye politikasının etkinliği azalır- iki yıl vadeli tahvil 121 tl faiz yuzde 10 sorusu
Cevap: ??? 100 ( bugünkü değeri sorduysa ? ) bir yıl sonraki değerini sorduysa yanıt 110 arkadaşlar )
26 ) kur marjı sorusu 1 dolar 1.4 tl den 1.6 tl ye )
Cevap = 12.527 ) aşağıdakilerden hangisi piyasa başarısızlığının nedenlerinden biri degildir ?
Cevap : mülkiyet hakları28 ) fedakarlık oranı sorusu ?
Cevap : enflasyonu düşürmek için gsyih dan ne kadar vazgeçilmesi gereken GSYİH
(Alinti) aklinzda kalanlari ekleyebilirisnz.29-edgewort?
Cevap: birbirlerine teğetAlıntıdır.
-
@arpad fedakarlık oranını ilk defa duymuştum vergili sıkki mantıklı geldi onu isaretlemistim
Bu soru hariç hepsini yapmışım (tahvil getirisi cevabı 110 ise )
Vay be nerden nereye...kamu mezunuyum ,iktisati evde tek başıma ogrendim peki nasıl öğrendim işte oranin dışı sizi içi beni yakar -
@arpad, içinde söyledi: 2019 İktisat Soru ve Cevapları
- fizyokrasi sorusu I,II ve III
- talep eğrisinin sağa kayması: nüfus artışı
- oligopol sorusu : kartel
- aş.hangisi makro kapsamında değildir ? Piyasa arzı
- fiyatı düşen maldan daha fazla alınması sorusu : ikame etkisi
- esneklik toplam harcama sorusu hangisi yanlıştır?
Ed <1 ise fiyat düserse toplam harcama artar - Qd = 20 -2p ve Qs= 24+2p işe toplam rant ?
Cevap :32
8 )Geriye bükümlü arz eğrisinin negatif eğimli olduğu yerde cevap: gelir etkisi > ikame etkisi
- Monopol p = 120 -Q ve TC = 2Q^2 işe denge sorusu
Cevap : Q =20
10 ) C = 300 + 0.8 Yd ise tasarruf fonksiyonu
Cevap : S = -300 + 0.2 Yd-
Terkip hatası
-
Yatırım hisse senedi sorusu
Cevap: tobin in Q teorisi
13 1923 -1929 tr ekonomisi sorusu
Cevap : liberal politikalar14 ) Hangisi 24 ocak 1980 kararlarından değildir?
Cevap : kamu kesiminin etkinliğinin artması15 ) hangisi büyüme modeli değildir?
Cevap: IS - LM modeli-
solow modeli sorusu
Cevap : I ,II ve III -
hangisi az gelişmiş ülkelerin özelliklerinden değildir?
Cevap: doğal kaynakların zengin olması
18 ) nispi satin alma gücü paritesi yaklaşımı sorusu
Cevap : ülkeler arasındaki enflasyon farkları19 ) marshall lerner koşulu ile ilgili soru
Ex + Em > 1 cevap : II ve IV20 ) hangisi merkez bankası para politikası aracı değildir?
Cevap: Net diş varlıklar21 ) üretim faktörlerinin serbestçe dolaşımı sorusu
Cevap: ortak pazar22 ) monopolle ilgili soru ?
Cevap: fiyat farklilastirmasi23 ) yeni klasik iktisat sorusu ?
Cevap : kısa dönemde hem fiyatlar hemde hasıla artar uzun dönemde sadece fiyatlar artar24 ) para talebinin faize duyarlılığı artması
Cevap; maliye politikasının etkinliği azalır- iki yıl vadeli tahvil 121 tl faiz yuzde 10 sorusu
Cevap: ??? 100 ( bugünkü değeri sorduysa ? ) bir yıl sonraki değerini sorduysa yanıt 110 arkadaşlar )
26 ) kur marjı sorusu 1 dolar 1.4 tl den 1.6 tl ye )
Cevap = 12.527 ) aşağıdakilerden hangisi piyasa başarısızlığının nedenlerinden biri degildir ?
Cevap : mülkiyet hakları28 ) fedakarlık oranı sorusu ?
Cevap : enflasyonu düşürmek için gsyih dan ne kadar vazgeçilmesi gereken GSYİH
(Alinti) aklinzda kalanlari ekleyebilirisnz.29-edgewort?
Cevap: birbirlerine teğetAlıntıdır.
Hocam 24.öncülde belirttiğiniz ıs lm sorusu, maliye politikasının etkinliği azalır demişsiniz, doğrudur yanlıştır demek için yazmıyorum ama soru gerçekten çok mantıksız. Soruyu çözerken benim yorumum şu şekilde oldu öncelikle lm nin eğimini belirleyen para talebinin faize duyarlılığının düşmesini vermişti, bu durum ile lm nin etkinliğini bilemeyiz çünkü ıs nin şekline bağlı ıs dik ise hiç etkin değil yatay ise tam etkin olur kısacası sadece lm nin eğiminin değiştiğini biliyoruz. Devamında ise ıs hiçbir şekilde etkilenmez para talebinin faize duyarlılığından dolayı. Sorun ise şurda bize uygulanacak bir maliye politikasının (genişletici veya daraltıcı) etkisini sormadığından dolayı sadece buraya kadar olan aşamada bırakmamız gerekir diye düşündüm. ıs veya şıkta ne diyorsa maliye pokitikası etkilenmezi işaretledim
-
@arpad sigorta ile ilgili bir şey yapmıştım.
-
@iyibiri hocam yorumunuz doğru cevap maliye politikası etkilenmez olacak çünkü soruda para talebinin gelir esnekliği artarsa diyordu bu durumda para politikası etkinliği artar olması lazım ama şıklarda bu seçenek yoktu o yüzden mlp etkinsiz olacaktı doğrusu.
-
@adolf-stalin, içinde söyledi: 2019 İktisat Soru ve Cevapları
@arpad sigorta ile ilgili bir şey yapmıştım.
Hocam piyasa başarısızlığının sorusuna verdiğiniz cevap ise bende sigorta ile ilgili şıkkı yaptım, hatta kardeşime üniversitede maliye dersinde hoca bu soruyu sormuştu derste aldığı notlarını okumuştu sigorta vardı kişilerle ilgili sigorta yaşam hayat sigortası vs dikkatimi çekmişti. Bende bu sigortalardan kasıt finans alanında sigortacılık faaliyeti olması gerekmez mi diye söylemiştim kısacası soruda da görünce (sigortalı işçilerle sigortasızlarla bir bağlantı kurmuştu) hiç düşünmeden direk yapıştırdım artık doğrudur yanlıştır bilemiyorum
-
@arpad hangisi kalkinma plani doneminin ozelliklerinden değildir.(devlet gelirlerinin artmasi amaclanmistir.) hiperenflasyona neden olan sebepler.(zayif hukumet savaş vs) bir de turkiyede yaşli nufusun artmasinin nedenleri sorusu vardı.kaba ölüm hizi önculu dogru degildi 1 -2 iydi sanirim