2019 İktisat Soru ve Cevapları
-
@ekofirat hocam finansal serbestlesme diye sorulsa 1980 denilirdi direk. cok tartisilmisti o soru.neyse bugun cevabini ogreniriz ins.
-
Lozanın kısıtlayıcı hükümleri de var o dönemde nasıl liberal oluyor.?
-
@ultras06 tam fiyat farklilastirmasi die bjr cevar varmiydi.monopol sorusuydu yanilmiosam
-
@mahalkme cevabı fiyat farklılaştırması olan soru vardı ama hangi testteydi bilmiyorum hocam .ayrıca öncüllü iki soru vardı hiperenflasyona sebep olan nedenler ve türkiyedeki nüfus hızının azalmasına neden olan sebepler kaba ölüm hızı vs vardı öncüllerde.
-
@ultras06 evet hocam dogru oyle bir soru vardi ben 3 onculude isaretledim yanilmiyorsam
-
@Veliat34 hocam ben de dediğinizi göz önünde bulundurarak en büyük sektörün o yıllarda tarım olması , aşar vergisinin kaldırılması ve tarıma bağlı fabrikalaşmanın başlaması gibi nedenlerden tarıma dayalı sanayileşme dedim.
-
@ert1234 sen demeye devam et cevap liberal. Attığın resimde 23 29 arası değil 23 50 arası yazıyor zaten.
-
Yaşlı nüfus artma sebepleri iktisat sorusu muydu hatırlayan var mı acaba?
-
Arkadaşlar sürekli bir iki sorunun doğru çıkması için çabalamayı bırakın Allahaşkına ya. Asıl pazar dörtte beşte açıklarlar diyordu birileri. Bırak pazarı pazartesi bile açıklanmadı. Yazıklar olsun şu ösym ye. Ulan bir kez de sövdürtme kendine be.
-
2 gundur bunca tartismanin uzerine cevap bide devletcilik cikiyomus biz aradan siyriliyormusuz caktirmadan:))
-
@guymağduru evet iktisat sorusuydu turkiye ekonomisi bölumundeydi.öncullerden birisi kaba ölüm hizinin duşmesi,digeri dogurganligin azalmasiydi
-
@Marsiyal 23 38 ayrıca birşey farketmez Bi çok akademik yayında bu döneme karma diyebiliriz ifadesi kullanılıyor. Çünkü o dönemde devletin açtığı bankalar var vs.. Ancak o dönemde dünya görüşü liberal olduğu için türkiyeninde o görüşte oldugunu savunanlar var. Siyasi bir bakış tarzıda içeriyor açıkcası... Biz akademik ifadelerden dolayı kitaplarımızda karma demeyi tercih ediyoruz. Ancak şıklarda her ikisinide kullanmış olmasını saçma buluyoruz. Bizde ösymnin neyi kabul edecegini merak ediyoruz açıkcası... Bekleyecegiz !
-
Stok yatırım negatiftir diye bir soru vardı cevabı nihai satış üzerinden vermiş
-
@ultras06 finansal serbestleşme 90 ve sonrası hocam
-
@ultras06 cevabı ne bu sorunun
-
Arkadaslar leontief sorusunu tam hatırlayan var mı ,bence o soru basit görünümlü komplike bir soruydu sınavda fark ettim basit cevabı silip tersi cevabı işaretledim .işte soruyu tam hatırlayamadım hatirlayan varsa yaziversin tartışalım
23-29 sorusunun cevabı da kuvvetle muhtemel liberal politikalar olacak ki karma pol olayı 29 buhranindan sonra görülmektedir
Trnin ekonomik kronolijisi şöyledir
23-29 liberal 30 45 devletçi model 45-60 tarıma dayalı büyüme dışa açılım 60-80 planlı veya ithal ikameci pol 80 den sonrasıda serbestleşme kuresellesmedir
Genel aura budur
Yani devlet 1950 lerde bir çok kit kurup ekonomiye müdahil oldu diye devletçi forma bürünmez aynı sekil de 20 lerde banka açıp fabrika kurdu diye de.
Sorunun cevabı dediğim gibidir aksi olsa 23-45 arası diye geniştirdi ki orada 29 yılını son yil almalarının bile altında bir takım nedenler var
Bu tarz soruları çözerken bahsettigim kronoloji etrafında çözün aksi halde kendiniz bir takım varsayımlarda bulunursunuz
Ve bu da bazen başınızı agritabilir : ) -
Leontief sorusunda bu varsayım nasıl ortadan kalkar diyordu ? Bende tarımın fiyatı artırıp sanayi fiyatı azaltmak lazım yaptım ama yanlış sanırım
-
@ücüncütekil heh bende onu yaptım
Sorunun nedenini sormuyodu çözümünü soruyodu sanki -
Paradoksa göre tarım ucuz sanayi pahalı ortadan kaldırmak için de normal halini göz önünde bulundurup sanayiyi ucuzlattım ama ÖSYM ye güveniyorum kesin o şık değildir
-
@ücüncütekil güvenemıyorm *