2019 İktisat Soru ve Cevapları
-
@scofieldmustafa öncelikle kardeş burada ''ezberci'' diyeceğin son kişilerden biriyim .not tutmam aldığım kitabı bile iki seferden fazla okumam bu bir .
İkincisi biz burada bu soruyu tartışırken pekala çıkıp farklı bir perspektiften bakmamiza yardımcı olabilirdin sen ne yaptın , yapmadın ,yapmaya da bilirsin ama aniden çıkıp insanlara soru işaretli çok bilmiş tavırlarla 'ezberci' veya 'biraz Türkçe bilen' gibi kelimeler içeren cümleler kuramazsin
Soruya gelince de etkindir yerine etkilidir kelimesi kullanılsaymis güzel olurmuş zaten aynı anlama geliyorlar büyük ihtimal..
Devletin(gerçi soruda devlet ibareside yok sadece planlı donem özelliği diyor da neyse )ekonomik karar almasında piyyasa mekanizması etkilidir .
Tamam
Devlet kamu geliri sağlamak için ekonimiye dahil olur seçeneğinin de uygulamada somut bir örneği yoksa tartışılacak bir şey yokmus -
@eomer kaynaklarda böyle bi konunun geçtiği belirtiliyor. Umarım iptal ederler ama ihtimali çok düşük.
-
@kadr Kusura bakma kardeşim benim hatam Genel konuştum direk seni yargılamak istemedim. Kendimi daha iyi ifade edebilmem için noktalama işaretlerini kullanıyorum. Amacım bilmişlik taslamak değil yanlış anlaşıldıysam affola.
-
@scofieldmustafa hoca konunun literatüre geçmediğini varsayımlar üzerinden hareket ettiğini iddia ediyor ki bence haklı.
-
@eomer o soruyu görüpte şöyle bir afallamayan gözlerini ovuşturmayan varsa helal olsun valla. İnsallah iptal ederler.
-
@kadr etkin piyasa diyerek planlamanın sosyalist olmadığını kapitalist olduğunu vurguluyor.
-
Hızlandıran sorusunu yanlış yaptım çarpandan farkı nedir tam olarak ?
-
@gencbiraday Hocam hızlandıran çarpanın daha spesifik hali olarak tüketim harcamalarının yatırım harcamalarına olan etkisini ele alıyor
-
@heisenbergww teşekkürler kardeşim
-
@kadr bende aynı durumdayım en son 2017 de kpssye hazırlamıştım ondan beri sınavlara girmiyordum hukukta 30 a yakın net çıktı rahat fullenirdi
-
Arkadaşlar yasin ÇOBAN 60-80 TR ekonomisi sorusu sıkıntılı demiş. İtiraz eden oldu mu acaba?
İtiraz süreci bitmiş adam daha yeni bugün kalkmış soru sıkıntılı diyor. -
Soru sıkıntılı değil çok açık ve net bir soru açık ve net cevabı var. Zaten itiraz olsa da sorun çıkmazdı iptal edilmezdi.
-
iktisatta birkaç soruya itiraz edildiğini okudum bu başlıkta yanlış görmediysem ama itirazlardan netice çıkacağını sanmıyorum
-
@Econumist TR ekonomisi kitabın yazarı soru sıkıntılı diyor. Siz kalkmış emin bir vaziyette yok diyorsunuz hayret doğrusu
-
@guymağduru o konuda yazan bir hoca olması onun yanılmayacağı anlamına gelmez bu bir. İkincisi osym nin sorduğu soru kökünü hiç değiştirmeden aynı şekilde birçok notta, makalede ve kitapta TR’nin 1923-1929 yılında uyguladığı politikanın liberal politika olduğu da yazmaktadır. Bence hocanın soruya tekrar göz atmasında fayda var. Sonuçta o da bir hoca Allah değil
-
@guymağduru Bu arada ismini söylediğiniz hocanın kitabı da kütüphanemde durur. Daha önce okumuştum hoca meselesi değil yani bu. Hocaya da saygım sonsuz.
-
Hadi daha da abartayım beni yataktan kaldırdınız ama BİLGİ için değer. Odamdan çıktım kitabı çıkardım. Yasin ÇOBAN ikinci sayfa yayınları Mart 2016 baskısı. Sayfa 285 önemli gri kutucuğun içinde....
“1923-1929 yılları arası dönem, ekonomik alanda tüm dünyada olduğu gibi yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde de “liberal politikalar” ın uygulandığı bir dönem olmuştur.” Bence hocanın kitabını gözden geçirmesinde fayda var. Bu arada düşünün ki ben 2016 da bunu okumuşum ve aklımda kalmış. Çünkü bir tek bu kitabı okumadım. Her ders ile ilgili ikiden fazla kaynak okumuşumdur bunu övünmek için değil tavsiye için söylüyorum arkadaşım. İnşallah dilediğiniz sonuçları alırsınız -
@guymağduru o sorunun ilk başta bende hatalı olduğunu düşündüm fakat daha sonra bir arkadaş açıkladı mantıklı geldi bana
Yanlız ÖSYM nin doğru kabul ettiği şıkkı irdeleyemedim ,gerçekte somut bir örneği varmidir yokmudur ...belki yasin hoca ordan bir hata var kanısına varmıştır
Yani seçeneklerin hepsi doğru gibisinden -
@Econumist hocam siz olayı tamamen yanlış anlamışsıniz ben 60-80 arası dönemde ki sorudan bahsediyorum. Olayı nereye cekmissizniz:)
-
@guymağduru kardeşim çok özür herkes liberal iktisat sorusu için hatalı diyip durmuştu da. Şimdi1960-1980 sorusuna baktım kamu gelirlerini artırmak için reel ekonomide faaliyet gösterir diyor tamamiyle yanlış cevap. Siz hangi şıkka takıldınız