İl Göç Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019
-
@whshw hocam o soru kesin hatalı ben doğru olduğunu düşünmüyorum maliye kitaplarının yüzde 99.99 unda gerçekte ve görünüşte artış sebeplerini anlatan bir kısım vardır ve o kısımda anlatılana göre enflasyonist ortamda artan kamu harcaması görünüşte kamu harcamalarını artıran sebeplerden biridir. Ancak kamu harcamalarının reel artışı görünüşte değil gerçek harcama nedenlerinden biridir. Bu soru bence doğruda yanlışta yapan bu yolun yolcusu herkese göre iptal edilecek bir sorudur. Doğru yapanlar bu soruyu savunmamalıdır çünkü soru çok çelişkidir ve hatalıdır. Bunu hepimiz biliyoruz doğru seçeneği işaretledik diye kıvırmaya gerek yok net hatalı soru diyorum ben.(3 yıldır bu sürecin içinde olan birisi olarak)
-
@Marsiyal hocam1 senedir bu sürecin icinde olan birisi olarak söylüyorum soru doğru. Cok ayrıntıya iniyorsunuz detaylık bi soru değildi bazen düz mantık düşünmek gerekiyor. Kişi basına düşen gelir artıyorsa eğer kamu harcaması gerçekte artar.
-
@SonMaliyeci Oteki dogru cevap neymis hocam sorudaki?
-
@scofieldmustafa kişi başına düşen gelirle kamu harcaması ne alaka hocam? Gelir tamamen kamu harcamasından mı oluşuyor?
-
@Baelish Kamu harcamalarında reel artış. Enflasyon görünüşte artış nedenidir. Enflasyon arttığında kamu harcamaları nominal artar görünüşte artar. Enflasyonsuz kamu harcamaları arttığında gerçekte artış nedenidir. Enflasyonsuz artışta kamu harcamaları reel artar gerçekte artar. Nüfus artışı hem görünüşte hem de gerçekte artış sebebi olabiliyor. Hatta soru kalıbıdır bu. Birkaç kitapta karşınıza çıkmış olabilir. Hangisi ikisininde artış sebebi olabilir diye sorar ve nüfustur cevap. Nüfus artışında gerçek mi görünüşte mi artış olduğunı ayırt edebilmek için kişi başına düşen harcamaya bakılır.
-
@SonMaliyeci Elbette. Ancak soruya bakinca nufusla alakali bir sey göremedim hocam. Hak siktan bahsediyorsunuz ?
-
@Marsiyal ne alaka dediğine göre soruya yanlış demen normal hocam. En basit cümlesidir bu “kamu harcamalarındaki artış KB GSYİH arttırıyorsa EGER gerçekte artıştır.”
-
@scofieldmustafa kişi başı gelir ve kamu harcaması artışı ne alaka sende bende hemen hemen aynı puanı alıp bu sınava girmiş insanlarız yani bu uslüp biraz saçma. Soru net hatalı D şıkkı yanlış diyemez bana kimse yanlış olma sebebinide açıklayamaz. Maliye profesörü olmayada gerek yok o sorunun hatalı olduğunu anlayabilmek için.
-
@Marsiyal hocam neden kiviralim. Bana gore soruda hicbir celiski yok. Siz hangi kaynakta kamu harcamalarinin reelde ve nominalde artis diye bir ayrimini gordunuz. Milli gelir reel veya nominal olarak artar. Kamu harcamasida gercekte veya gorunuste artar. Eger nicelik ve nitelik olarak artar deseydi o zaman soruyu tartisirdik cunku oda gercek artis sebebi olcakti. Soru dogru iptal edilmez bana gore.
-
@Baelish, içinde söyledi: İl Göç Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019
@SonMaliyeci Elbette. Ancak soruya bakinca nufusla alakali bir sey göremedim hocam. Hak siktan bahsediyorsunuz ?
Nüfus olayını kişi başına artışı açıklamak için yazdım hocam
-
Neden kendinize birer viski alıp sakinleşmiyorsunuz?
-
Arkadaşlar bir kamu harcaması sorusunun bu kadar polemik yaratmasına hiç gerek yok. Sizlerin de bileceği üzere bilgi ve yorum çok farklı şeylerdir ve bu yüzden söz konusu soru yoruma kapalıdır. Gerçekte artış kişi başına yapılan harcamadaki artış ile ölçülür.
-
A sikkinda Kişi başına düşen kamu harcamasındaki artışın reel mi nominal mi oldugu belirtilmemis. Eğer d sikkinda kamu harcamalarının reel olarak artması demeseydi a şıkkı doğru kabul edilebilirdi ama bana göre bu sorunun 2dogru cevabı var. Hem a hem d. D sikkida a ya göre daha dogru..hakkaniyet sorunun iptalini gerektirir şahsi fikrim arkadaşlar katilmayanda olabilir.
-
@whshw D şıkkı yanlış mı yani
-
@Marsiyal hocam ben maliyeci olarak fikrimi soyledim. Bence o şık milli gelirdeki reel ve nominal artisla karistirilsin diye konulmus bir şık. Ama sizinde fikrinize saygi duyuyorum
-
@nairu A sikkinda zaten reel/nominal belirtmesine gerek yok ki hocam. Belirtse zaten sorunun sorulmasi mantiksiz olur. Kisi basina harcama artışı gercek artış olara degerlendirilir. D şıkkı hakkinda muhalif olarak yorum yapmıyorum A şıkkı bir cok OSYM sorusunda gercek artış olarak gecer.
Neyse aciklansin da bi anda once herkes rahatlasin. Darlaniyor insan
-
@Baelish A şıkkı doğru eyvallah hocam ona itirazım yok. Sırf ösym onu yazdı diye o zaman b c d e şıklarınada doğru olan birşeyler yazayım sorgusuz sualsiz a mı diyelim yine Tek doğru cevap bu mu diyelim Ezberden soru çözmek bana göre yanlış.
-
@Pirinçkimirinçki senin şu benzetmelerin ve sözlerin beni güldürüp sakinleştiriyor
-
@Pirinçkimirinçki ahahahha şu forumda gördüğüm en güzel tavsiye
-
@SonMaliyeci Hocam osym yi baz aldim sadece. Yanlis anlasildi sanirim biraz. D sikkina şöyle bir açıklama getireyim o zaman.
- Toplam kamu harcamalarının reel bazda artmasi kisi basina harcamayi arttiriyor mu ? Kamu harcamalari reel olarak artarken nufus artisiyla ilgili bir bilgi yok. Eger kamu harcamalari reel olarak artarsa ve nufus da ayni oranda artarsa kamu harcamalari gercekte artmis olmaz . Bunun yaninda ulke yuzolcumu de artmis olabilir. D sikkinda net bir ifade yok ne yazik ki.
*Kamu harcamalarinin artisinin temel kriteri "Kisi basina dusen mal miktaridir". Eger kisi basina harcama artiyorsa kamu harcamalari gercekte artmistir. Ornegin kamu harcamalari artmis nufusda artmis olsun. Ancak kisi basina harcamanin artmasi icin demek ki kamu harcamalari daha cok artmis.
Ezberci zihniyet degil aslinda hocam. Yanlis anlasildim orada. Ancak Osym yi baz almamin sebebi ornek vermekti. Normalde soru tartismalarina katilmak istemiyordum ama dikkatimi cektigi icin yazmak zorunda kaldim. Allah herkesin gönlüne gore verir insallah. Burada tartistigimiz 1 2 sorunun benim icin onemi yoktur. Bu acikladigim soruda iptal olursa saygi duyarim. Yanlis biliyormusum demek, ogrenmisim diyip ders çıkartırım.