7 Kasım 2019 Kpss A rezaleti
-
Ekşi Sözlükte başlığı açılan rezalet. Ekşi sözlüğü olan arkadaşlardan konuyu gündeme taşımak için destek bekliyoruz. İlgili başlık ve içeriği;
https://eksisozluk.com/entry/97494590
iibf mezunlarının çektiği rezalet gibi rezalettir.
öncelikle sistemin nasıl işlediğine dair birkaç kısa bilgi verip başlık içeriğine öyle giriş yapalım .
pırıl pırıl gençlerin yıllarını vere vere hazırlanarak girdiği sınav türü olan (160+100 sorulu) kpss a grubu sınavından gerekli puan türünden minimum 90 alması gerekiyor.sonrasında ilgili kurumların açtığı 5-10 kişilik ilanlara başvuruda bulunması gerekiyor ki bu durumda kurum kendi sınavını yapıyor.
eğer kurumun sınavı yazılı sınav + sözlü sınav(mülakat) olmak üzere iki aşamalı ise önce yazılı sınava katılarak başarılı olmak ve her iki koşulda da sözlü mülakata katılarak başarılı olma gibi aşamalardan geçen bir sürecin içinden geçiyorlar. (ki mülakat olayından bahsetmeye hiç gerek yok)
burada işin ilginç tarafı şu ki bu 5 10 kişilik ilanlar için bu aşamalardan geçme zorunluluğu bulunan iibf öğrencilerinin bu süreci minumum 1 yıllık bir süreçle son buluyor. (mülakat sonucu 1 yıldır açıklanmayan kurumlar var)
kaldı ki bu üç aşamanın yalnızca birinden elenmesi takdirde bu süreç sil baştan en başa dönüyor ve kısır döngü içinde yuvarlanıp gidiyor.
hal böyleyken geçen sene koskoca iktisadi idari bilimler fakültesine toplam ayrılan kadro 1000'i bulmadı . bakın 1000'i bulmadı . herhangi bir branş öğretmenliğinde ortalama 800,900 arası kadro tahsis edilirken içerisinde siyaset bilimi, maliye, iktisati çeko, uluslararası ilişkiler vb bölümlerin toplamına tahsis edilen kadro 1000'i bulmadı.
bu insanların devletten başka iş bulabileceği bir alan olmadığı gibi her sene binlerce iibf'li tarafından gidilen kpss kurslarına binlerce lira para akıtılıyor , kaynaklar kısır döngü içerisinde harcanıp duruyor.
başlığın içerisine gelecek olursak hazine ve maliye bakanlığına yıllardır iibf öğrencilerinin beklediği 3000 kişilik bir kadro alımı planlanmaktaydı. uzun zamandır beklenen ve iibf öğrencilerinin tek umut bağladığı kadrolardan birisi olan bu kadro dün berat albayrağın -muhtemel- onayı ve sendikanın çalışmaları ile hali hazırda işi gücü olan , düz memurlara, tahsis edildi. evet yanlış duymadınız , o yerlere nasıl girdiği belli olmayan , bilgisayar başında okey dörtlemesi yapan , hali hazırda mesleği işi gücü bulunan insanlarca ; yıllardır işsiz , devleti için çalışmayı dört gözle bekleyen gençlerin gireceği kadro tahsis edildi, en basit ifadeyle gasp edildi.
lütfen bu konuda sesimizi duyun , duyarsız kalmayın.
-
yorum yapan o arkadas daha icerigi okumamis yorum yapmis eger bunu okuyorsa muhtemelen okumuyodur zaten onun allah bin belasini versin serefsiz herif. insanlar emek veriyor dalga gecer gibi yorum atmis. ulkede kafa bu arkadaslar kendine dokunmayan bi konu oldugunda boyle sacma sapan seyler yazarlar.
konu lezbiyenlik veya translarin hakki olmus olsa en entelektuel yorumlarini atarlar duyar kasarlar durum emek olunca boyle aptalca yorumlara maruz kaliyoruz. yaziklar olsun
-
Ekşide destek verdiğim başlık. Üstte kalması için destek gerek
-
2.sırada yorum yapan iyi çakmış iibf ye '' besyo dan sonra,gördüğüm en boş adamlar iibf li''diyerek
-
@rassal Bir taraftan haklı hocam. İibf'nin kalitesi ne yazık ki yerlerde. Ancak başlıkta Kpps A'daki rezalete değinilmiş. Kpss A'ya da çabalayan 5000 kişi ya var ya yok.
-
@rassal Pardon da gitsin önce bir girmek istediğimiz kurumlar için aldığımız eğitimi araştırsın. Adı iibf yse boş kavramı malesef nicelik olarak çok nitelik olarak düşük bir güruh oluşturmak aynı zamandada bu genç kitleyi oyalamak üzere kurulmuş bir öteleme projesinin ürünüdür. Ancak a grubu dediğimiz olay bambaşka her iibfli girmiyor ki zaten bu sınava. Sınava giren ve ilk 85 90 üstü puan almışlarinda eline su dokemez o yorumu yapan şahsiyet! Malesef bizim bilgimizi degersizleştiren sistem ve bu sisteme yazıklar olsun !
-
Eski bir GUY'um.Yaklaşık 4 sene guy olarak çalıştım,başka bir kuruma ve unvana geçerek görevimi sonlandırdım.Bazı arkadaşlar,bazı sendika üyesi kimseler bana kızacak ama,kimse kusura bakmasın,buna sebep olan,sendikalar,siyasiler,kurum içi memurlar kadar GUY'lardır da.Göreve başladığım günden beri gerek dönemdaşlarımı,gerek sonraki promosyonları,sendikalara üye olmaması konusunda ciddi ciddi uyardık.Neden mi?Hangi sendika olursa olsun,kurulduklarında biz muhtemelen daha ilkokula bile gitmiyorduk,o dönemde kurulan sendikaların karar organları,o dönemin kafasında olan insanlar tarafından oluşturuldu.Durum hala aynı.Bu sendikaların tutup da , başından beri karşı çıktıkları "uzman yardımcılarının/yeterliliğe tabi uzmanların" kazanımları için de uğraşacağını asla düşünmeyin demiştik.Bunun iki sebebi vardı ; 1-Mesleğin zaten yerlerde sürünmeye başlamış olan saygınlığını bir nebze olsun korumak , 2-İleride talep edilecek kazanımlarımız için uygun bir "kariyer kadro" zemini hazırlamak.Fakat kimileri kendi istekleriyle,kimileri "yeterlilik sınavında mülakattan geçirtmeyiz haaa" gibi tehdit ve şantajlarla üye oldu.Siyaset-Bürokrasi-Sendika kanadında bir olunca ve siz de bu sendika kanadının bir parçası olunca (Stockholm Sendromundan hallice bir durum),olan mesleğinize oluyor işte böyle.Olan,bu kurumlara girip çalışmak isteyen pırıl pırıl gençlere oluyor...58 yaşındaki adam kurum içi kıytırık bir sınavla "kariyer kadro" sahibi olacak..Göstermelik bir sınav,gösterlik bir mülakat ve voila : tebrikler bir kariyer kadro unvanına sahip oldunuz.Eski kurumumdaki arkadaşları arıyorum , "Yapsınlar onları da gelir uzmanı nolacak,en azından artık bize 'madem o daha yüksek maaş alıyor o yapsın' diyemeyecekler" kafasındalar.Saygınlık = 0 , kariyer imkanı = 0 , huzur = 0 , iş tatmini = 0 , muhatap olduğun insanların kalitesi = 0 , hergün kafasına esen vatandaş gelip ana avrat küfreder daha hafif karşılık versen bile özür diletirler vatandaştan,yoklamaya denetime gidersin vatandaş üzerine köpek salar,bıçakla kovalar,yakalarsa tartaklar ama onlara hiçbir şey olmaz , sıcak havada yoklamaya çıkarsın sıcaktan başına güneş geçer müdürün bir "geçmiş olsun" bile demeyip "ama bugün az yoklama yapmışsın,bu hafta bir şekilde telafi et" der , hatta usulsüz bir şekilde ilçeye görevlendirilerek zorla oraya gönderilirsin,Barış Pınarı Operasyonu sırasında orada bulunursun , teröristin kör kurşunu nedeniyle hayatını kaybedersin ama idarenin usulsüz görevlendirmesine rağmen maddi/manevi hiçbir yükümlülüğü olmaz..Bütün bunları umursamazsın,sanki tek sorunun buymuş gibi "en azından daha fazla para alıyosunuz siz yapın demezler" dersiniz...
Neyse...Düşündükçe sinirleniyorum..Sendikaların ve siyasetin , kurum içi konusunda bu kadar hoyrat,cömert davanabilmesinin en büyük sebebi,yeterliliğe tabi gelir uzman/yrdlarının yumuşak başlılığı ve umursamazlığıdır..
Amacım kimseyi kırmak dökmek,moralini bozmak veya iğneleyici konuşmak değildir,aranızda gücendirdiğim olduysa affınıza sığınıyorum..Kalın sağlıcakla... -
@Müşrif benim gördüğüm nerede özelde çalışmayacak tembel adam var devlete kapağı atayım diye kpss a çalışıyor.
-
@rassal yazmayım diyorum kendimi zor tutuyorum. senin tembel dediğin insanlar her gün saatlerce ders çalışıyor. nasıl bu kadar basitçe bir yorum yapıyorsunuz. binlerce insan bir umut sınavlara hazırlanıyor. hedefine ulaşamazsa zaten özel sektöre kayıyor. senin gibiler de boş boş konuşuyor. hakikaten iibfnin düşmanı iibfli oluyor.
-
@rassal Siz de onlardan birisiniz o halde.
-
O kadar sığ bir genelleme ki yakıştıramadım açıkçası. Şimdi kendinizi "ben etrafımda bu şekilde gördüm siz neden üzerinize alınıyorsunuz" diye savunabilirsiniz, ancak KPPS gibi hatta A Grubu ve ve diğer kurum sınavları için bu kadar emek veren, psikolojik savaş veren insanları tanımlayacak bir yorum değildir bu.
Özelde çalışmak istemeyenlerin ortak nedenleri; o kadar eğitim almışken saygı duymamak, çalışma saatlerine karşılık ücretin adaletli ve tam verilmemesi, hatta bazen hiç verilmemesi olabilir mesela. Mesai ücreti denilen şeyin ne olduğunu bile bilmeyen işverenlerle emeklerinin sömürülmesini istemeyenler olabilir mesela, bu da önemli bir neden.
Her an işten atılma endişesiyle çalışmak da bir neden olabilir.
Hepsini bir yana bırakıp Bir yerde muhasebeci olmak hayaliyle değil de müfettiş olma hayaliyle yaşıyor olabilir mi? Kamu yönetimi okuyup özelde insan kaynaklarında ya da asistanlık adı altında sekreterlik yapmak değil de, hakimlik hayali vardır belki de?
Devletin verdiği süreklilik, maaş güvencesi, mesai güvencesi, emeklilik gibi sosyal ve statüsel olanaklardan faydalanmak istiyordur mesela.
Özel sektörün ekonomik ve sosyal krizleri içinde çürümek istemiyordur bu da bir seçenek.Genellemelerinizi yaparken biraz daha dikkatli olmanızı, empatiden yararlanmanızı, kahve köşelerindeki muhabbetle yaşamamanızı dilerim.
Lütfen arkadaşlar her bölümün her fakültenin farklı ya da aynı sonuçları çıkabilir. Ama bu çok gereksiz bir muhabbet. Besyo şöyledir, İİBF böyledir,İletişim Fakültesi nedir, Güzel Sanatlar Fakültesi ne yaparmış da İlahiyat da ayrı bir kafaymış da ..... Bu üçüncü sınıf muhabbetlerden arının lütfen. Kulak da asmayın böyle şeylere. Herkes bir şekilde emek vererek mezun oluyor. Çöp yapmayın bu insanların emeklerini ve zamanlarını.
Başarılar.
-
@felix-felicis sanırım. Alan çalışmak çok kolay çünkü, ilan beklemek, kurum sınavını geçmek, mülakat kovalamak tam tembel adam işleri.
Şaka gibi işler oluyor TY'de bazen, üzgün oluyorum.
Bunu birde, beraber geçirdiğimiz süreçte ki arkadaşlar söylüyor; çok ayrı üzülüyorum. -
@strtmn Süreci kolay atlatıyorlar demek ki. Ders çalışmak disiplin, öz irade isteyen bir durum. Özellikle önümüzü göremediğimiz şu günlerde istikrarlı, ne olacağını düşünmeden çalışmak çok zor. Mecburi işe gidip gelmek gibi değil yani.
-
Burası Türkiye...
-
@rassal tembel değil kardeşim. Kamu kurumlarının düzeni böyle. Kimse sizi kamuda işinizle tehdit etmez. Ama özelde işinizle tehdit edilirsiniz. Her türlü baskı, zorlama, hak ihlali özel sektörde mevcut. Doğrudur, kamuda çalışan daha rahat çalışır ama düzen böyle. Yapacak bir şey yok.
-
@rassal Ne tuhaf ki bende sizinle aynı yoldayım cevremdekilerde a grubu kariyer mesleklerine hazırlanan insanlar ancak ben idealist insanlar görüyorum. İdealleri uğruna haftanın her gününü kütüphaneye emanet eden çalışan insanlar. Sabah 9 akşam 10 11 e kadar çalışan bir insana tembel demek içsel yansimanız olsa gerek.
-
Her platformlarda bu tip başlıklara destek olunması gerektiğini düşünüyoruz. KPSS A 15 Temmuz 2016 tarihi itibariyle neredeyse tamamen bitti. Son üç seneden onlarca uzmanlık kadrosundan daha çok kaymakam atandı. Hal böyle olunca insan şunu sorguluyor: O kadar kaymakam alımına ihtiyaç olurken, içişleri uzmanına ihtiyaç yok mu? Maliye uzmanına ihtiyaç yok mu? Mali hizmetler uzmanına ihtiyaç yok mu? Ticaret müfettişine ihtiyaç yok mu? Cevap: Elbette var. Ama bu boşluklar şimdilik askıda bekletiliyor, doldurulmuyor. Ondan sonra bir yıl geliyor, her mesleğe yüzlerce hatta binlerce alım oluyor. Geçmişte bunun en yakın örneği 2013 senesi. Toplam a kadro kariyer meslek alımı 10 binden fazla oldu. Her yerden ilan yağdı! Bu nedenle ne kadar bekliyoruz cümlesi dile getirilirse o kadar sonuç alınır. Ekşi, memurlar bunun için en önemli mecralar. Sesimizi duyuralım, sesimize ses katalım.
-
@Antimülakat Dediklerinize katilmakla birlikte,bir konuda sizden ayriliyorum.Bahsettiginiz kadro bosluklari su an gayet guzel dolduruluyor.Nasil mi?..Belediyeye veya belediye istirakine veya KIT'e isci statusunde giriyor,oradan belediyeye memur yapiliyorlar,ardindan vekaleten mudurluk,vekaleten daire baskanligi,ardindan hooop 657'ye kadrolu uzman.Hem de bu dedigim surec 1 yil almiyor.Bu adamlar,vekaleten mudur olana kadar ise de gelmiyor,kimse tanimiyor bile.Sadece mutemetler aylik bordrolarda isimlerini goruyor.Kiytirik bir "xyz denetim sertifikasi" aliyorlar,ardindan belediyelere denetmen,kontrolor,denetci unvaniyla giriyorlar.3 sene sonra bir bakmissiniz adam 657'li mufettis olmus X bakanliginda.3 senedir gerek memurlar nette,gerek fbook gruplarinda avaz avaz bagiriyorum "ilan etkinligini birakin,yerel yonetim ve kitlerin de isciden memura tum kadrolarinin sadece kpss ile alinmasi icin etkinlik duzenleyin" diye,malesef bir tane bile denk gelmedim..657'deki yardimci hizmetli KPSS ile giriyor ama belediyelere,kitlere muhendisler,uzmanlar,memurlar ahbap cavus iliskisiyle geliyor.O sekilde geldikleri de yetmiyor,bas dondurucu bir hizla daire baskani oluyorlar,o da yetmiyor "Belediye degisirse beni sutlarlar" korkusuyla kendilerini 657'ye tabi kariyer uzman yaptiriyorlar.Tabi o da yetmiyor,bir bakmissiniz 657'li ve bilmem kimin danismani olmus.Hayatinda bir kere meslek sinavina girmeden,yuzlerce kariyer meslek sahibi adamin amiri oluyorlar tas catlasa 5 senede..Guy gibi Turkiye sartlarinda guzel denilebilecek,binlerce kisinin heyecanla bekledigi kadrolara burun kiviriyor bu adamlar.Maasini begenmiyor,statusunu begenmiyor,yoruculugunu begenmiyor,isi ogrenmek zorunda kalmayi begenmiyor.Merkez teskilatta is yapiyor gibi gorunup hicbir sey yapmayip maas almak dertleri..
Keske dediginiz gibi bekleyip bekleyip hepsini birden acsalar ilanlarin hocam ama malesef KPSS 'yi bypass ederek kadrolari dolduruyorlar.Herhangi bir kurumun merkez teskilatina gidin,hinca hinc doludur,kolay kolay bos masa bulamiyorsunuz. -
@iibfpalace Guy eger diger kariyer uzmanliklar gibi maasi , ekgostergesi olan,yorucu olmayan,derya deniz mevzuati olmayan bir kadro olsaydi,bugun kurumici gelir uzmanligi sinavini da konusmuyor olurduk.Cunku yukarida bahsettigim turden asalaklar,buralara da coktan coreklenmis olurlardi ve muhtemelen 2-3 yilda bir guy sinavi acilirdi.Bunlar coreklenmeye tenezzul etmiyor,zaten istedigi gunun ertesi gun min. 5000 TL maasla basliyorlar,begenmezlerse cikip baska bir yerde o maasla ise basliyorlar.Haliyle bunlar tenezzul etmeyince,tenezzul edenlere kurumici sinavla genclerin hakkini gasp ettiriyorlar..
-
@iibfpalace valla o kadar iyi anlıyorum ki hocam. Son belediye seçimlerinden sonra belediye öyle gereksiz insanlarla doldu ki. Ne liyakat ne yetenek ne de bilgi. Sırf particilik nedeniyle dolduruldu bütün belediye.