O kadar sığ bir genelleme ki yakıştıramadım açıkçası. Şimdi kendinizi "ben etrafımda bu şekilde gördüm siz neden üzerinize alınıyorsunuz" diye savunabilirsiniz, ancak KPPS gibi hatta A Grubu ve ve diğer kurum sınavları için bu kadar emek veren, psikolojik savaş veren insanları tanımlayacak bir yorum değildir bu.
Özelde çalışmak istemeyenlerin ortak nedenleri; o kadar eğitim almışken saygı duymamak, çalışma saatlerine karşılık ücretin adaletli ve tam verilmemesi, hatta bazen hiç verilmemesi olabilir mesela. Mesai ücreti denilen şeyin ne olduğunu bile bilmeyen işverenlerle emeklerinin sömürülmesini istemeyenler olabilir mesela, bu da önemli bir neden.
Her an işten atılma endişesiyle çalışmak da bir neden olabilir.
Hepsini bir yana bırakıp Bir yerde muhasebeci olmak hayaliyle değil de müfettiş olma hayaliyle yaşıyor olabilir mi? Kamu yönetimi okuyup özelde insan kaynaklarında ya da asistanlık adı altında sekreterlik yapmak değil de, hakimlik hayali vardır belki de?
Devletin verdiği süreklilik, maaş güvencesi, mesai güvencesi, emeklilik gibi sosyal ve statüsel olanaklardan faydalanmak istiyordur mesela.
Özel sektörün ekonomik ve sosyal krizleri içinde çürümek istemiyordur bu da bir seçenek.
Genellemelerinizi yaparken biraz daha dikkatli olmanızı, empatiden yararlanmanızı, kahve köşelerindeki muhabbetle yaşamamanızı dilerim.
Lütfen arkadaşlar her bölümün her fakültenin farklı ya da aynı sonuçları çıkabilir. Ama bu çok gereksiz bir muhabbet. Besyo şöyledir, İİBF böyledir,İletişim Fakültesi nedir, Güzel Sanatlar Fakültesi ne yaparmış da İlahiyat da ayrı bir kafaymış da ..... Bu üçüncü sınıf muhabbetlerden arının lütfen. Kulak da asmayın böyle şeylere. Herkes bir şekilde emek vererek mezun oluyor. Çöp yapmayın bu insanların emeklerini ve zamanlarını.
Başarılar.