DÜNYA GÜNDEMİ 2020
-
Değerli dostlar bu başlığı açmamda ki sebep içinde yaşadığımız gezegende ki ve tabii olarak ülkemizide etkileyen güncel siyasal politik ekonomik ve hayata dair gelişmeleri takip etmek fikir alışverişinde bulunmaktır. Malumunuz üzere gerek kpss gerek kurum sınavları ve gerekse mülakatlarda karşımıza çıkabilecek gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmanın önemli olduğunu düşünüyorum.
Bu girizgahdan sonra benim dikkatimi çeken herkesinde malumu İranlı öldürülen general mevzusu.1 haftadır cenazeyi gezdirmekden defnedemediler ve bugün 50'nin üzerinde kişi izdihamdan hayatını kaybetti ve yüzlerce de yaralı. Ortadoğu'da insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu birkez daha tüm dünya görmüş oldu. -
Tek sorun şu ya bu insanlar bize gelirse ki geldiler bunların bu düşüncesi ile canlara kıymaları çok zor olmayacaktır Allah hepimize yardım etsin
-
@LioN
Süleymani'den başlayalım madem öyle
Kendisi, ufak bir çatışma olan Beyrut Savaşı dışında hiçbir gayrimüslime kurşun sıkmamıştır.Bölgedeki trajediyi (Saddam figürü, iç politikadan ötürü dış politikada tutuk Türkiye, Esad ailesi ve tutarsız davranışları, Rusya-ABD bölge planlarının çatışması, Kürtler ve hakları) kendi lehine kullanmak için devamlı Irak, Suriye ve bir dönem de Türkiye ki örgütü Diyarbakır'da bozguna uğratan nadir yapılardan olan Hizbullah ile müslümanlarla dalaşmış, yeri geldiğinde de canlarına kıymıştır...
Maalesef ki Dünya iki kutuplu olduğundan ve iki ucu, malumunuz olan değnekten, ABD karşıtı olanların, katliam dahi yapsalar bunu meşru kılma adetlerinden de Süleymani bir anlamda emperyalizme direnen bir kahraman olarak lanse edilmiştir. Sanki Ortadoğu'da Suudilerden ve kendilerinden başka emperyalist varmış gibi...
Oysa kendisinin, ABD kurmaylarıyla boy boy pozları vardır ve önderlik ettiği Haşd-i Şabi (sanırım böyle yazılıyor) ve diğer örgütlenmelerle, özünde yatan Sünni düşmanlığının üzerini örterek, ABD ile ortaklaşa İşid mücadelesi verdiği yani fikri olarak da emperyalizmle saf tuttuğu ortadadır.
İlk çıkış hikâyesi de zaten Mahabad bölgesinde isyan eden İran Kürtlerine yönelik sorgusuz sualsiz öldürme eylemleridir.
Bizim milletin dilindedir ya hani "madem terör istemiyorsun İran gibi daan dan dan indireceksin!" söyleminin kaynağı, henüz 20'li yaşlarında olan Süleymani'nin, Mahabad'ta başlayan Kürt isyanını bastırmak için uyguladığı kanlı tutumdan gelir...Bize gelecek olursak bence Türkiye, tıpkı Kurtuluş Savaşı döneminde, Komünizm tehlikesiyle uğraşmak için dikkatini Anadolu'dan çekip, Rusya'ya veren İngilizlerden, tabiri caizse bedavadan kurtulduğumuz gibi, şu yolsuzluk, hukuksuzluk, liyakatsizlik, ekonomik aldatma, Kuzey Suriye meselesi, Libya müdahelesi, İsrail, Mısır gerginliği gibi sorunların bertaraf olunması için öncelikle içeride bağımsız yargı, güvenli seçim, kutuplaştırılmayan siyaset, liyakat gibi bize fersah fersah uzaktaki meseleleri rayına oturtup, dış politikada da bir Osmanlı hayaliyle açılan yaraları tamamen diplomatik yollarla kapatmak olacaktır. Zira Dünyanın gözleri şimdilik üzerimizde değildir ya da savaş kapıdaysa Türklerden öte partner mi ola kaybetmemek için kimse bir süre bize hata yapmayacaktır...
Her ne kadar biz kendimizi müdahele edilemeyecek ölçekte sansak da, müdahele edilebilecek kıvama, kendi darbelerimizle, hukuksuzluklarımızla, yolsuzluklarımızla, erken seçimlerimizle kendimiz getirtmemekteyiz.
Yaşasın güzel ülkem, yaşasın hukuk devleti olması gereken ülkem, yaşasın adaletli olunca her yerden daha güzel olan ülkem...
-
Ben şahsen ABD nin İran için bu denli önemli bir askere suikast düzenleyerek İran'ı ağır tahrik etme amacında olduğunu düşünüyorum. Malum 2020 Kasım'da ABD de başkanlık seçimleri var. Seçim öncesi popüleritesini kaybeden Trump'in bir ABD İran savaşı üzerinden tekrardan kamuoyu desteğini arttırmanın peşinde olabileceğini düşünüyorum. 1. Dünya savaşındaki Sırp veliaht'ın öldürülmesi bahanesine iş dönebilir. ABD şuan ağzının suyu akarakdan İran'ın yapacağı misillemeyi bekliyordur eminim.
-
Süleymani'nin ölüsü bile insan öldürüyor. Izdihamda 50 kişi ölmüş, söyleyecek bir söz yok bazen kendi kendime her toplum hakkettiği hayatı ve düzeni yaşar diyorum bu bir miktar rahatlama sağlıyor.
Asıl tüm insanlığın odaklanması gereken yer ise Avustralya olmalı bana kalırsa. Kendine has, endemik 30 bin hayvan ve bitki türü gözümüzün önünde yok oluyor. Şimdiye kadar 500 milyondan fazla hayvanın yanarak olduğu söyleniyor. Tüm dünya devam eden yangınları söndürmek için uğraşacağına bir de savaş naraları atılıyor, gerçekten anlamak çok zor. Bana kalırsa tüm dünya muazzam bir yönetici krizi yaşıyor aklı başında insanların dünyanın geleceğinde söz sahibi olması dileğiyle.
-
@cemalicoşan kardeşim ağzına sağlık gayet güzel analizler yapmışsın. 2020 dünya için hızlı başladı daha doğrusu bizim coğrafyamiz için hızlı diyelim. ABD veya Avrupa ellerinde cipsleri popcornlari film gibi izliyorlardır haberleri onların bir kaygısı yok nasılsa.
-
@gençler23 evet kardeşim bende bugün denk geldim Avustralya'da ki yangınlar haberine. 500 milyon hayvanın ölmesi cidden insanın tüylerini diken diken ediyor. Yazık günah. Bu arada bugün mevzuatta yapılan bir değişiklik ile Türkiye'nin Rusya'dan yangın söndürme uçağı almasının onu açılmış. Kimileri Rus uçaklarının uluslararası alanda kullanım lisansının olmadığını söylüyor. Kimileri ise Putin'in yarın ülkemize yapacağı ziyaret öncesi Reis'in küçük bir jesti olarak nitelendiriyor:) ne diyelim ülkemiz için hayırlı olsun.
-
An itibari ile İran ABD nin Irak'daki üssüne balistik füze saldırısı gerçekleştirmiş. ABD ise savaş masası kurmuş. Ne acı bir tablo ki bölgemizde yeni bir savaş resmen başlamak üzere.
-
@cemalicoşan haşdi şabinin komutanlarından birinden bahsediyoruz. Telafer deki sünni türkmenleri, bagdatta, kerkükteki sünnileri bir başkası öldürüyor o zaman. Biz dünyayı çok farklı yorumlamışız!
-
@sbf13 Anlayamadım demek istediğinizi. Ben de yeterince yermişim zaten ya da ben mi anlamadım?
-
daha ne kadar savaşa şahitlik edeceğiz! gökdelenlerden, saraylardan, konforlu koltuklarından kirli hesaplar yapanların, dolar, altın, petrol diye uyuyup uyananların kanlı ellerini izlemekle ömrümüz nihayetlenecek sanırım. isyan etmiyorum, bu da bizim payımıza düşenmiş ama ben bu Çağ'dan nefret ediyorum. uyanmak istediğim sabahlar bunlar değil...
-
@cemalicoşan pardon ben sizi yanlış anlamışım, özür dilerim.
-
@sbf13 ikinci kez okumadan, anlamadan...
Bir daha uzun yazmayacağım sonra önyargıları kırması zor oluyor. -
Trump seçimler öncesi gövde gösterisine hazırlanıyor belliki.
-
@newworldorder bu kez sanırım bir abd başkanı sadece gösterişte kalacak gibi görülüyor
-
@errayn dediğiniz dogru cıktı. Trump tam bir klavye delikanlısı zaten. Az cok politikası bu yönde. Asarım keserim mihvalinde sözler ama icraat yok tek icraatı İranlı general vakası oldu.Seçimler öncesi zaten savaş riskini alamazdı ama İranlı generali öldürterek gövde gösterisini yaptı. Obama da Usame Bin Ladin'i yakaladık denize attık falan demişti daha önceki seçim propagandasında benzer işler:)
-
Trump , Adam Smith gibi biraz hayalperest
-
O değilde arkadaş. Bugün haberlerde. Avustralya'da develer çok su içiyorlar diye 10 bin deveyi öldürme avı başlattıkları yazıyordu. Şimdi buna ne diyeceksin. Geçenlerde de 2020 yılına kadar 2 milyon kediyi öldüreceğiz diye resmi açıklama yapmışlardı. ALLAH ıslah etsin merhamet versin.
-
@newworldorder hocam emin olun onun emrini felan vermiyor başkan tamamen gösterge vasıfsız özellikle şuandaki adam tek tehdit ambargo başka birşey değil zaten ki belkide seçilememe için yapılmış bir adım olabilir ilerisi gösterecektir durumu
-
@LioN hocam ilginç baya tamam diğer hayvanlar yaşasın ama devede canlı kötü bir durum belki onlar açısından nesli tükenme tehlikesi olanlar için başka yerlerde üreyen bulunan develer feda olmuş olabilir saçma ama sanırım bu