Jandarma Özel Harekat JÖH Nedir? Nasıl Olunur? Başvuru Şartları Nelerdir?
-
Jandarma Özel Harekat Nedir? JÖH Nedir?
JÖH Jandarma Özel Harekat birimleri unsurları tamamı özel olarak seçilen ve gönüllü olan askerlerden oluşturulan en seçkin askeri birimlerden biridir. Her türlü askeri operasyonlarda en ön saflarda olan bu özel birlikler TSK'nın en gözde birlikleri arasındadır. Terörle mücadelede oldukça başarılı olan bu özel birimler yıllardır terörle mücadelede en ön safta yer alarak her türlü mücadelede büyük bir role sahiptirler. Meskun mahal operasyonları ile etkinliğini kanıtlayan bu seçkin birliklerin önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır.
Seçkin ve etkili birim olan Jandarma Özel Harekat daha çok JÖH olarak bilinirler. Jandarma Özel Harekat birliklerinin kısaltması olan JÖH hem birliklerin içinde hem de halk arasında daha sık kullanılmakta ve bilinmektedir.
Jandarma Özel Harekat JÖH Hangi Unsurlardan Oluşur?
Jandarma Özel Harekat (JÖH) birimleri seçkin askerlerden oluşmaktadır. JÖH birimlerinin çoğunluğunu subay, astsubay ve uzman erbaşlar gibi rütbeli askerler oluşturur.
Jandarma Özel Harekat (JÖH) birimleri/timleri özellikle ülkemizin Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde bulunur ve faaliyet göstermektedir. Jandarma Özel Harekat birimleri Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde bulundukları ve faaliyet gösterdikleri bölgelerde Jandarma Bölge Komutanlıkların emrinde hareket etmektedirler.
Doğu ve Güney Doğu bölgelerinde faaliyet gösteren JÖH birimleri Van, Muş, Siirt, Hakkari, Mardin Diyarbakır gibi şehirlerimizde yaşanan olaylardan esinlenerek isim almaktadırlar. Örneğin Adıyaman'da görev yapan Jandarma Özel Harekat Birimleri kendilerine Kılıçlar ismini takmışlardır. Batman'da görev yapmakta olan Jandarma Özel Harekat birimleri kendilerine Şahinler adını vermişlerdir. Bingöl ilinde faaliyet gösteren Jandarma Özel Harekat birimlerini Atalar olarak anılırlar. Ülkemizin farklı şehirlerinde görev yapan diğer birimlerin isimleri ise Ejderler, Efeler, Dadaşlar, Roketler, Kurtlar, Fatihler, Akrepler gibi isimlerle anılırlar. Kendilerine has isimleri, takma adları olan bu birimler kendilerine özel birlik armaları kullanmaktadırlar.
Jandarma Özel Harekat JÖH Etkin ve Seçkin Birimlerden Oluşur
Jandarma Özel Harekat birimleri düşünülenin aksine Komando birimlerinden daha fazla eğitim görmektedirler. Komando birimleri 3 aylık eğitim görürken Jandarma Özel Harekat birimleri 5 aylık bir eğitim görmektedirler. Eğitimleri oldukça yoğun ve zorlu şartlarda sürmektedir. Ayrıca timlerin, birimlerin içerisinde yer alan askerlerin takım çalışmasını en iyi şekilde yapabilmesi için farklı eğitimlere de tabi tutulmaktadırlar. Ülkemize yönelik tehditler değiştikçe birimlerin aldıkları eğitimde değişmektedir. Mayın arama, meskun mahal operasyonları, arama tarama gibi zorlu eğitimleri uzmanlaşarak tamamlayan bu birimler özel olarak yetiştirilmektedir.
Jandarma Özel Harekat ( JÖH ) Nasıl Olunur?
Öncelikle Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Özel Harekat bünyesinde personel ihtiyacı olduğuna dair bir ilan yayınlar. Yayınlanan ilanda başvuru şartları ve başvuru tarihleri gibi önemli bilgiler yer alır. Belirlenen tarihlerde adayların mülakata gitmesi gerekmektedir.
Jandarma Özel Harekat olabilmek, bu birimlerde görevli olabilmek isteyen adayların ilk olarak Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde personel olması gerekmektedir. Jandarma Genel Komutanlığı personelleri, subay, astsubay, uzman jandarma, çavuş, sözleşmeli uzman çavuş gibi görev yapmakta olan personellerdir. Jandarma Özel Harekat birimleri özel olarak seçilmek ile birlikte gönüllülük esası ile seçilmektedir. Askerlik süresinin bitimine en az 6 ay - 180 günlük bir süre kaldığında Jandarma Özel Harekat birimlerinde görev yapmak istediğinize dair bir başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Adayın başvuru şartlarını ve istenilen şartları sağlaması durumunda hakkınızda yapılan değerlendirme ile Jandarma Özel Harekat birimlerinde görev yapmak için uygun olup olmadığınız hakkında karar verilmektedir.
Jandarma Özel Harekat JÖH Başvuru Şartları İstenen Aranan Şartlar
NOT: Bu şartlar 2016 yılında yer alan ilana aittir. Örnek teşkil etmesi açısından ve tamamen bilgi ve fikir edinme amacı ile hazırlanmıştır.
1-) Öncelikle JÖH olmak isteyen adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olması gerekmektedir.
2-) Adayların en az lise mezunu veya lise dengi okul mezunu olması gerekmektedir veya yurt dışında bulunan dengi bir okuldan mezun olması gerekmektedir.
3-) Adayların askerlik hizmetini tamamlamış olması veya JÖH başvurusu yaptığı tarihte askerliğini yapıyor olması gerekmektedir.
4-) Adayların 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile 25 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. ( 1 Ocak 1991 tarihinde ve daha sonra doğan adaylar)
5-) Adayların yaptığı başvuru müracaatının yapıldığı ilk gün itibari ile terhisinin üzerinden 3 yıldan daha fazla bir sürenin geçmememiş olması gerekmektedir. ( 5 Eylül 2013 tarihinde ve daha sonrasında terhis olanlar)
6-)Bütün sınavları başarı ile geçen adayların Sağlık Yeteneği Yönetmeliği uyarınca sevk edildikleri hastanelerden komando uzman erbaş olur veya uzman erbaş olur izinli sağlık raporu almaları gerekmektedir.
7-) Adayların en az 164 santimetre boyunda olması gerekmektedir. Adayların kılavuzda belirtilen boy ve kilo oranları tablosunda belirtilmiş olan değerler içerisinde bulunmaları gerekmektedir. Adayların boy uzunluğu çıplak ayaklı olarak ölçülmektedir. Adayların ağırlıkları/kiloları ise spor şortu veya eşofman ile ölçülmektedir.
8-) Adayların daha önce TSK bünyesinde subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş veya askeri öğrencilik ile ilişiğinin kesilmemiş olması gerekmektedir.
9-) Adayların vücut yapıları düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziki görünüşü kusursuz olması gerekmektedir.( Adayların, göğüs kafesi, omurgada şekil bozukluğu bulunmaması, işitme ve görmede hiçbir kusuru bulunmaması, gözlük, lens ve işitme cihazı kullanmaması, renk körü ve düz taban olmaması, vücudunun hiçbir yerinde yara, dövme, yanık ve ameliyat izi bulunmaması gerekmektedir. Adayların Türkçe'yi kusursuz konuşması, dilinde pelteklik olmaması,tutukluk ve kekemelik gibi konuşma özrü/engeli bulunmaması gerekmektedir.)
10-) Adayların güvenlik soruşturmaları olumlu olarak sonuçlanması gerekmektedir.
11-) Askerlik hizmeti sırasında üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir ve üste fiilen taaruz, fesat ve isyan suçları ile 22.05.1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunun 148. maddesinde belirtilen suçlardan hükümlü bulunmaması gerekmektedir.
12-) Adayların taksirli suçlar haric olmak üzere, affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş ya da ertelenmiş e adli sicilden çıkarılmış olsa dahi bir cürümden hükümlü bulunmaması gerekmektedir.
13-) Adayların tutum ve davranışları ile yasa dışı görüşleri benimsememiş ve bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya bu gibi faaliyetlere karışmamış olması gerekmektedir.
14-) Adayların Türk Silahlı Kuvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş, askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış tutum ve davranışları ile yas dışı siyasi, yıkıcı ve bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş olması gerekmektedir.
15-) Adayların, Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için 1 Ocak 2017 tarihine kadar terhis olabilecek durumda olmak ve Birlik Komutanlıkları tarafından düzenlenen Nitelik Belgesi almış olması gerekmektedir.
16-) Adayların ,1 Ocak 2017 tarihinde silah altında bulunmaması gerekmektedir.
Jandarma Özel Harekat Maaşları Ne Kadar? JÖH Maaşları Maaşı
Jandarma Öze Harekat birimleri JÖH unsurları görevleri gereği en zorlu şartlarda üstün çabalar ile görev yapmaktadırlar. Bu şartlara bağlı olarak Jandarma Özel Harekat birimleri JÖH unsurları 5 bin TL ile 8 bin TL arasında değişmekte olan miktarlarda maaş almaktadırlar. Ayrıca Jandarma Özel Harekat birimlerinin emeklilik süreleri daha kısadır. Yıpranma faktörüne bağlı olarak belirlenen süreler esasınca daha erken erken olabilen Jandarma Özel Harekat birimleri diğer mesleklere kıyasla daha fazla emekli ikramiyesi almaktadırlar.
Jandarma Özel Harekat birimleri JÖH unsurları oldukça zorlu şartlarda görev yapmaktadır. Ansızın gelişen tehlikelere ve tehdit unsurlarına bağlı olarak sürekli operasyon yaparak faaliyet göstermektedirler. Bu şartlara bağlı olarak Jandarma Özel Harekat birimleri JÖH unsurları operasyon tazminatı almaktadırlar. Görev yapılan şehre ve farklı değişkenlere bağlı olarak 250 TL ile 650 TL arasında görev tazminatı almaktadırlar. Tehlike ve tehdit unsurlarının fazlalığına bağlı olarak bu ücretler yükselmektedir.
Jandarma Özel Harekat Eğitim Eğitimleri JÖH Eğitimi Eğitimleri
Jandarma Özel Harekat birimleri JÖH unsurları eğitimlerini olası farklı savaş ve çatışma ortamlarına benzer doğa yapısı nedeniyle ve bu doğrultuda hazırlanan eğitim parkurları nedeni ile İzmir'in ilçesi Foça'da gerçekleştirilmektedir. Jandarma Özel Harekat birimleri JÖH unsurları Foça'da takriben 10 hafta süren bir eğitim görürler. Temel savaş eğitimleri, doğa ve coğrafi şartlarına uyum sağlama, adapte olma eğitimleri, dayanıklılık, güç eğitimleri ile hazırlanmaktadırlar. Görev süresi boyunca kullanacakları silahları, araçları, malzemeleri kullanır ve bu ekipmanlara dair eğitim alırlar.
Jandarma Özel Harekat JÖH zorlu eğitimlerden geçer
Jandarma Özel Harekat birimleri başvuru yapan binlerce aday arasında seçilen unsurlardan oluşur. Bu seçkin birimler en zorlu eğitimlerden geçer. Uykusuzluğa dayanmaları için, yorgunluğun üstesinden gelebilmeleri için, stres altında görev yapmak ve strese dayanabilmek için, özgüvenli olmaları ve en zorlu şartlarda doğru kararları verebilmeleri için, en zorlu iklim koşullarının ve arazi koşullarının üstesinden gelebilmeleri için, mevcut silahları en etkin şekilde kullanmaları için eğitilmektedirler. Eğitimleri esnasında yüzlerce kilometre koşan ve yüzlerce kilometre yürüyen Jandarma Özel Harekat birimleri ve JÖH unsurları görevlerine en iyi şekilde hazırlanmaktadır.
Jandarma Özel Harekat birimleri JÖH unsurları üstün harita kullanma becerisi kazanmaları, etkin manevra yapabilmeleri, GSP kullanma becerisi, her şartta kamufle olmak için kamuflaj bilgisi, zorlu koşullar ve engeller için dağcılık bilgisi, her türlü şartlar için en zorlu eğitimleri içeren teknik, fiziki ve beceri eğitimleri almaktadırlar. HAVELSAN geliştirdiği güncel ve son teknoloji içeren simülatörleri de Jandarma Özel Harekat birimleri tarafından kullanılmaktadır. Bu simülatörler sayesinde operasyon, çatışma, rehine kurtarma ve farklı tehdit unsurlarını içeren deneyimler kazanan Jandarma Özel Harekat unsurları analizler sonucunda eğitmenleri tarafından eksik yönleri üzerine eğitim görmektedirler.
-
Burada yara izi derken büyük bir yada mı.
Benim burnumda küçük bir yara var dikiş attırmamıştım.Onun bir izi var.Bu problem olur mu? -
@Samet-Yıldırım dikkat çekmiyorsa problem olmayacaktır .
-
@Samet-Yıldırım yaranın bariz bir şekilde olması durumunda problem olacaktır. Surat bölgesinde bulunan yaralarda daha hassas davranılıyor. Kol, boyun gibi bölgelerde yer alan faça izlerinin hiçbir şekilde telafisi yok.
-
Pöh olmak mı mantıklı jöh olmak mı ?
-
@hgrotius Hocam ikisi arasında bence bir mantık farkı aramaktan ziyade ikisi içinde ilk sorulacak soru ben bu işi gerçekten istiyor muyum olmalı, sadece iş sahibi olmak için yapılacak meslekler olmadığı açık, o yüzden bu işleri her şeyi göze alarak yapacaksan ikisi de mantıklı sayılabilir ama sadece para kazanmaksa dert o zaman ikisi de mantıksız bence.
-
@Agor hocam peki ölüm riskini göze almış biri her türlü vatana hizmette yapacak bu durumda hangi kadronun şartları iyi
-
@hgrotius iki mesleğinde içinde değilim veya yakınımda direk bu mesleklerde hizmet eden kimse yok fakat muhtemelen polis özel harekat, jandarma özel harekata kıyasla daha iyi diye bir çıkarım yapabiliriz. Bunun da kaynağını birinin jandarma ve askerlikle diğerinin polislikle ilişkili olduğu üzerine söyleyebiliriz. Yine de hocam yani bu a kadro memuriyet gibi bir şey değil ki şunun şartı daha iyi diyebilelim, oldukça zor meslekler ve benim şahsi fikrim ikisini de şartları iyi diye nitelenmekten çok oldukça zor diye nitelemek daha doğru olacaktır.
-
@hgrotius hocam PÖH için şartlar daha makul görünüyor. JÖH'te sürekli olarak operasyon, çatışma ve daha da büyük olarak savaş halinde olacaksın. Tabi belli bir görev süresi sonrası bir kamu kurum veya kuruluşuna atanabilme olayı da cezbedici olabilir. Ben riski daha az olması nedeniyle PÖH tercihinde bulunurdum. Gerçi şu son 15 Temmuz sürecinden sonra onların çoğununda nereye mensup olduğunu da gördük ama neyse yeni gelenler kimseye bağlı ve/veya bağımlı olmadan PÖH olabilirler inşallah.
-
@Antimülakat benim düşüncem jöh her zaman iyidir askerde ki disiplin eğitim , mesleğin kattığı vizyon her zaman farklıdır. Çoğu asker emekli olmadan bir kaç fakülte bitirir bir iş kurar , birşeyler yapar . Ama poliste o gelişim imkanı var mıdır bilmiyorum .
-
@kml hocam ailede hem PÖH var hem JÖH var. İkisini de yakından tanıma imkanı oldu. Eski polislik algısı yıkılıyor artık bizzat tanıdıklarım var adam boş zamanında yüksek lisans yapıyor. Ya da çeşitli yerlerde eğitim veriyor. Askeriyenin disiplininini tabiki yabana atmamak lazım. Yılların getirdiği bir düzen ve vizyon var. Ancak PÖH de son yıllarda çok atılım yaptı. Normal lise mezunu olarak girenler bile okul eğitimi bittikten sonra anlaşmalı üniversiteler de lisans eğitimlerini tamamlıyor.
-
@Bireysel-başvuru Hocam emniyet güçlerine saygımız sevgimiz sonsuz. ''Eski polislik algısı yıkılıyor'' cümlesini okuduğumda olumsuz birkaç tespit yapacaksınız diye tedirgin oldum Kesinlikle haklısınız. Emniyet teşkilatı da kendini yeniliyor personel ve yönetim olarak. Doğru bir noktaya parmak basmışsınız teşekkürler.
-
@Phoenix aman kardeşim. Asker-Polis hepsi kardeşim olsun. Allah yardımcıları olsun. Ben olayın içinde olan biri olarak yorumladım
-
@Bireysel-başvuru isimleri de insanı cezbediyor: İlgisi alakası olanlar @Phoenix kardeşimin tanıtımlarını muhakkak okumalı. Ben bile ikisine de hiçbir ilgisi olmayan birisi olarak bu tanıtımların büyüsüne kapıldım diyebilirim. Sonuçta bu bir tercih meselesi ve kişilerin tercihlerinin kolaylaştırılması noktasından en iyi forumlardan birisi olan Tercihini Yap! ta bunun için var
-
Merhaba arkadaşlar ben askerliğim subatta bir de bitmiş oluyor bundan 3 ay önce acemi ve usta birliği komando olduğu icin direk dosya gönderimini öğrendik sağlık raporuna da tamamladiktan sonra dosya yi gönderdim joh başvurusu icin ancak nereden öğrenebiliriz onu bilmiyorum
Bilginiz varsa paylaşabilirsiniz ?
-
@akay_43 kardeşim Jandarma Personel Temini araman lazım. Onlar takip ediyor. Daha sağlıklı bilgi alırsın onlardan süreyle ilgili.
-
Hocam ayağımda 3cm lik yara izi var o sorun olur mu
-
@ahmet-çetin Eğer hareket etmenizi engelleyecek türden bir yara değilse hiçbir sorun çıkarmaz hocam. Geçmiş olsun bu arada.
-
@Phoenix teşekkür ederim hocam
Hareket etmeme engel değil yara küçük ama izi var ondan sordum tekrar sagoln -
Bayanlara basvuru varmi acaba