2020 KPSS A Grubu Maliye Soruları ve Cevapları
-
@LioN X mimar kollektif şirket ortağı %25 payı; Serbest Meslek Kazancı olması gerekiyor. Mimarlık faliyeti SMK'dır. Kollektif şirket Serbest Meslek Faaliyeti ile ilgileniyorsa ortakların kazancı Serbest Meslek Kazancıdır.
-
@shocking hocam soruda (A) diye bir kişi, 3 ortaklı mimarlık şirketne yatırım yapıyordu sanki
-
@fatih809, içinde söyledi: 2020 KPSS A Grubu Maliye Soruları ve Cevapları
@shocking hocam soruda (A) diye bir kişi, 3 ortaklı mimarlık şirketne yatırım yapıyordu sanki
3 mimarı bir araya getirip Kollektif şirket kuruyordu. Bu şirketten aldığı karı soruyordu.
Bizzat serbest meslek erbabı tarifine girmemekle beraber serbest meslek erbabını bir araya getirerek teşkilat kurmak veya bunlara sermaye temin etmek suretiyle veya sair suretlerle serbest meslek kazancından hisse alanlar da serbest meslek erbabı sayılmaktadırlar.
Serbest meslek faaliyetinde bulunan kollektif ve adi şirketlerde ortaklar, adi komandit şirketlerde komandite ortaklar. -
A, 3 tane mimarın kurduğu x mimarlik sirketinin kazancından %25 pay alıyor diyordu soruda.
-
Maliye zor deniyor ama sanki 20 soru klasik sınav soruları gibiydi. Doğru değil mi dostlar? Öyle çok sert sorular var mıydı? Yoksa benim sistemden kopmuş olmam mı bunları söyletiyor? Özellikle maliye mezunları ne düşünüyorsunuz bu konuda?
-
Tacir olmanın sagladıgı hak ve yükümlülüklerle ilgili bir soru vardı sanki demi
-
@sbf13 isletme adi diye isaretledim ticari unvan secmek zorundalar ama isletme adi ihtiyari diye biliyorum
-
Servet vergilerinin otomatik stabilizatör etkisi yüksek değil mi arkadaşlar,bu soruda hata yok mu ?
-
@LioN, içinde söyledi: 2020 KPSS A Grubu Maliye Soruları ve Cevapları
@sbf13 o soruda şahsen bende onu yaptım. E şıkkı idi hatta iyi hatırlıyorum. Dünyanın binbir türlü hali var kanunla tek tek nasıl sayacaklar diye düşündüm. Misal bugün Türkiye'de ilk defa görülen bir doğa olayı yaşandı Ankara Polatlı da kum fırtınası. Şimdi kanunda kum fırtınası diye yazıyor mu yazmiyor neticede:)
ÖSYM benimle aynı mantık düşünüp doğru kabul etmiş bunu:)
-
@Gülbeşeker hocam en düşük etki servet vergileridir. Soru doğru
-
@selimisik zaten servet vergisi bizim ülkemizde uygulanmıyor. Sanırım ABD ve birtakım İskandinav ülkelerinde var.
-
Kişisel muamele vergisi ne oluyor peki harcama vergisi mi Kdv gibi?
-
@Gülbeşeker sanırım kaldorun önerdiği bir vergi vardı harcama vergisi onun gibi birşey herhalde.
-
@LioN Ben servet vergisinden MTV ve Veraset intikal vergisi anladım? Bunlar ülkemizde uygulanmıyor mu?
-
@Gülbeşeker veraset ve intikal, emlak, mtv VS hocam
-
@Gülbeşeker viv varda sanırım birde servet vergisi diye uygulanan başka bir vergi var. Direkt her yıl servetteki değişime göre alınıyor. Hatta ziynet eşyasına kadar alıyorlar. Viv surekli alınan bir vergi değil belli durumlarda alınıyor.
-
Yani arkadaşında dediği gibi MTV viv bunlar sürekli piyasada dönen vergiler değil herkesin arabası yok yada herkese miras intikal etmiyor. Bu vergilerin otomatik istikrarlandirma derecesi düşük haliyle.
-
@LioN ya resmen kelimeyi yanlış anlamışım yani servet vergisi derken başlı başına bir servet vergisini mi kastetmiş? Ben servet vergileri viv emlak MTV anladım ya
-
Bu arada yanlış anlaşılmasın ülkemizde servet uzerinden elbette vergi alınıyor. Alınmayan harcama vergisi idi sanırım. Kaldorun önerdiği KDV benzeri bir vergi. ABD de falan uygulanıyor. Misal markete gidersin orda kola 2 dolarsa kasaya geldiğinde senden 2.3 dolar alırlar vergiyi fiyatın üstüne kasada ekliyorlar gibi.
-
@Gülbeşeker yok sen doğru algilamissin kardesim dediğin gibi. Ama işte her hal ve şartta servet vergisinin stabilizatör etkisi diğerlerine göre az.