2020 KPSS Sonrası Beklediğimiz Alımlar İlanlar ve Kurum Sınavları
-
Merhaba dostlar hepinize.
Öncelikle geçmiş olsun ve puanlarınız hayırlı uğurlu olsun. Bir KPSS sürecinin daha sonuna geldik, bir diğerinin sürecine başlıyoruz. Tabi bu arada 2019 - 2020 puanı olanlar için gelecek olan alımlar var.
Bu alımlara dair bildiğiniz gibi artık gelenekselleşmeye başlayan tablomuzu hazırlamaya başladık biz de. Aslında hazırlıklarım 11 Ekim'de tamamdı ancak bazı alımlar için yeni haberler bekliyordum. Teyit bekleyenler vardı, yeni haber beklediklerim vardı. İyice netleştirmeden sizlerle paylaşmak istemedim bu yüzden.Geçtiğimiz yıl biliyorsunuz çok yüksek oranda isabetli tahminlerde bulunduk. Tabi bu tahminlerin dayanakları vardı. Duyumlar, haberler, bilgiler bu tahminlerin temel kaynakları. Bu kaynaklar kimi zaman bizzat benim tanıdıklarım, büyüklerim, dostlarım iken kimi zaman da dolaylı olarak ulaşabildiğimiz kişiler olabiliyor. Bu da haberin sağlamlığını haliyle etkiliyor.
Aşağıdaki çalışmada o yüzden olabildiğince hangi alımın ne kuvvette bir bilgiye dayandığını izah etmeye çalıştım.2020 KPSS sonrası dönemdeki beklentilerimize geçmeden evvel çalışmada 2019 sonrası hazırlamış olduğumuz tablolara yer verdim. Bunun sebebi hem nasıl bir haber yapma mantığımız olduğunun anlaşılması hem de o tablolardan bu yıla hangi alımların devrolduğunu görmek. Bu yüzden söze onlarla başladık.
Çalışmayı burada uzun uzadıya yazmayacağım görsellerle başlayalım. Bunlar 2019 yılında paylaştığımız iki tablomuz;
Bu tablolardan bu yıla kalan alımlar var. Bunlardan HMB alımlarının bir tanesi dün geldi. Bir kısmını Bakan Bey 2020 Bahar döneminde ilan etti söylediğimiz gibi. MHUY ile ilgili açıklamalara da yeni çalışmamızda yeniden yer verdik. Ayrıca GSB, MEB ve İçişleri alımlarına da yeni tablomuzda yer verdik ve değindik.
Gelelim şimdi 2020 yılı alımlarına. Dün yayınlayacaktım aslında söylediğim gibi dostlar ama azami özen göstermek istediğimden vakit aldı ve bugüne yetişti. Öncelikle bekleme için kusurabakmayın. Yukarıda da belirttiğim gibi çalışmamız 11 Ekim'de hazırdı ama haberler bekledik, teyitlere uğraştık ve bugüne kaldık. Biz yayımlayana dek de tabloda yer alan iki alım geldi. Dernekler Denetçiliği ve Hazine ve Maliye Müfettiş Yardımcılığı alımları yeni haberler değil o yüzden. Geri kalanlara odaklanarak açıklamaları güncelledim haberde.
İlk tablomuz şu şekilde;
İkincisi ise şu şekilde;
Dikkatinizi çekecek ilk hususun 3 yıldır hazırladığımız tablolardan sonra bu tablonun daha zengin olduğunu düşünüyorum. Bunun sebepleri var. Öncelikle geçtiğimiz dönemde alınması planlanan alımların büyük kısmı pandemi dolayısıyla bu döneme sarktı. Pandemi dışında tabi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın alım rutinini neredeyse 2 senede 1 haline getirdiği alımlar da bu döneme rast geldi. Bu yüzden tablomuz epey şenlikli oldu bu yıl.
Alımlara dair ayrıntıları incelemek için çalışmaya bu linkten ulaşabilirsiniz dostlar;
Ayrıca 2020 KPSS sonrası süreçte puanlarınıza göre çalışma önerilerimizi de şu linkten inceleyebilirsiniz;
İkinci iletiyi de kendime ayırıyorum dostlar. Oraya da alınması planlanan mesleklerin tanıtımlarını, elimizde bulunan dökümanları ekleyeceğim.
Farklı duyumları olan dostlarımız da paylaşırlarsa daha güzel bir bilgi alışverişinde bulunabiliriz. Benden farklı da duymuş olabilirsiniz, değerlendiririz, yeniden sorarız gerekirse.Hepinize güzel, bol alımlı, bahtınızın açıldığı bir yıl diliyorum.
Allah yar ve yardımcınız olsun dostlar. -
Merhaba dostlar.
Bu iletide hem genel olarak gelen ilk sorulara yanıtlar vereyim hem de yukarıda sözünü ettiğimiz alımlara dair dökümanları paylaşayım.Öncelikle soru - cevap yapalım.
- GUY neden 1000 kişi, artmaz mı, neden 5 katı?
Öncelikle dostlar Bakan Bey'in paylaşımı tekzip edilmiş değil. O nedenle halen bu geçerli. O yüzden onun üzerine bir sayı size umut satmaktan başka bir şey olmaz. Ne zamanki o görselde yer alan sayılar tekzip olur, o zaman yeni şeyler konuşabiliriz. Ama olumlu olabilecek gelişmeler var. Yazıda da belirttim.
Neden 5 katı sorusuna da yanıtım şu, evvelki alımlardaki rutin bu. 1000 altına çok düşmedikçe 10 katı uygulamış değil Kurum. Ayrıca 10 kat, 20 katı gibi uygulamaların önünü açık tutacak hükümler 2. ve 3. grup GUY alımları için diye düşünüyorum. Matematik ve Mühendislik alanlarında sayı az olduğundan daha yüksek katlarda aday çağırılıyor çünkü. Bunu da düşünerek değerlendirmek şu aşamada daha doğru bir tavır olur.
- Tablodaki alımlar kesin mi?
Elbette değil dostlar. Nihayetinde ben karar mercii değilim. Ancak 2016'dan beri iyi kötü duyduğumuz şeyler bizi yanıltmadığı için bu paylaşımları yapıyorum. 2020 yılı pandemi ile beraber geldi. KPSS ertelendi, pek çok alım rafa kalktı. Ülke ekonomisi daraldı. Planlanan şeylerin tekrar sekteye uğramayacağını kimse bilemez. O nedenle bunları bir rehber olarak baz alın ancak kesin görmeyin. Biz de yanılabiliriz elbette. Temennim yanılmamak.
- HMB Alımları Ne Zaman Başlar?
Dostlar benim duyduğum Aralık döneminde en az iki tanesine başlanması planlanıyor. Öncelik HMUY ve GUY gibi görünüyor. Ayrıca arada Kontrolörlük alımı da gelebilir. Bu şekilde bir ayrımla yarısı 2020 takviminde, diğer yarısı 2021 takviminde gibi bir çıkarımda bulunabiliri. Ama tabi ki bakanlık takdiri. Bekleyip göreceğiz.
- Aile Bakanlığı ve SGK Alımları hakkında.
Dostlar yazıda da belirttim, en belirsiz kurumlar bunlar ne yazık ki. Tahmin yürütmek de, öngörüde bulunmak da zor. Ama planlamalar var. Sayılarda ben biraz elimi sıkı tuttum çünkü daha aklıma yatan rakamları paylaşmayı uygun buldum. Örneğin 250 Uzman alımı zayıf bir duyumdu bana gelen eklemedim. Denetmenlik için de 600 sayısı var artan kadro olarak. Ancak ben 400'ü bile çok bulanların olduğunu duydum. Bu yönden öngörmek zor. Net konuşmuyorum hiçbir şekilde.
Gelelim alımlara dair paylaşımlara dostlar. Önce hangi kurumun ne şartlarla personel alımı yaptığını görebileceğiniz çalışmalarımızla başlayalım.
1) HMB Kadroları ve Şartları;
2) İçişleri Bakanlığı Kadroları ve Şartları;
3) Ticaret Bakanlığı Kadroları ve Şartları;
4) Aile Çalışma ve Sos. Hizm. Bakanlığı Kadroları ve Şartları;
Meslek Tanıtımları;
1) Gelir Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
2) Hazine ve Maliye Müfettiş Yardımcılığı MESLEK TANITIMI
3) Hazine ve Maliye Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
4) Stajyer Hazine Kontrolörlüğü MESLEK TANITIMI;
5) Vergi Müfettiş Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
6) Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
7) Defterdarlık Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
8 ) SGK Denetmen Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
9) SGK Müfettiş Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
https://www.tercihiniyap.net/kpss/sgk-mufettis-yardimciligi-meslegi-maasi-ve-sinavi-h3135.html
10) Aile ve Çalışma Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
11) İşkur İstihdam Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
12) İçişleri Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
13) İl Planlama Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
14) Dernekler Denetçi Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
15) Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
16) Kamu İhale Kurumu Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
17) Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
18) Ticaret Müfettiş Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
19) PTT Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI;
-
@paretowilfredo üstad tşk ederiz, öncelikle yeni dönem herkese hayırlı olsun, tablo daha zengin ama sayı olarak en fazla alımı yaptığı için haliyle çoğumuzun gözü kulağı HMB sınavlarında, o klasik soruyu sormak istiyorum "sınav takvimleri netleşti mi" en çok bu bilgiye ihtiyacımız var.
-
@paretowilfredo cok tesekkur ederiz ustad uzun zamandir bunu bekliyoduk sizlerden yeni haberler duymak cok guzel saolun emeklerinize saglik:)
-
@paretowilfredo hocam Allah razı olsun sizdenİyi ki varsınız yıllardır bir kere bile öff demeden yanımızda oldunuz ne diyeyim ki ayağınıza taş değmesin Umarım sadece Guy kadro sayısında yanılırsnız da bir sürpriz olup 1500-2000 arası gelir
-
@paretowilfredo Mhuy! İnşallah. Dekor değil demi üstad
-
@strtmn Yazıda izah ettiğim gibi dostum. Yeterlikler bitti, talepler belirlendi hatta yeni kurulan kurumlarla ilave talepler var. Olmaması için bir sebep yok bence. HM Müfettiş Yardımcılığı da benzer şekilde Bakan beyin listesinde yoktu. Keza kontrolörlük de yok. 1/3 şu an. 3/3 olacağını düşünüyorum bu dönemde.
-
@fridakahlo Netleşmese de planlanıyor dostum. Yazıda belirttiğim iki unsur süreçleri belirleyecek bence. Bakanlığın ısrar ettiği husus var ve planlanan yapılandırma ve af süreci var. Bunlar etkileyecektir süreci olumlu yönde bence.
-
@paretowilfredo hazine uzmanlığı yds şartını sorabildiniz mi üstad?
-
@zenginmemur Dostum duyduğum isteneceği yönünde. En azından bu yönde bir baskı var. İstenecek gibi geliyor bana işittiklerimin ardından. Umarım yanılırım.
-
@zenginmemur bu soru çok mühim hakikaten.
-
@mervenil Estağfurullah dostum, faydalı olabiliyorsak ne ala
-
@adam-simith Teşekkür ederim dostum, umarım bu yıl da yanılgımız az olur
-
@paretowilfredo kaç istenir acaba hocam 70 isterse nasıl dolduracak
-
Ticaret bakanlığına 200 kadro verilmişti tablo sayısı biraz fazla olmamış mı?
Birde milli emlak unutulan meslekler arasında. Sayı az değil mi? Rotasyon da gelmişti yanlış hatırlamıyorsam.
@paretowilfredo -
@paretowilfredo sorum aslında konsept dışı olabilir ama geçen aralıkta sınavı yapılan ulaştırma teftişin mülakatı ne zaman yapılır bu konuda bir bilginiz var mı?
-
@paretowilfredo alim tarihini bilebilseydik bir daha ki yds ye çalışırdık.
-
@byteks1 gümrük ve ticaret YDS istiyor mu
-
@paretowilfredo BDDK, SPK, TMSF tabloda yer almayan kurumlar. Bu kurunlarla ilgili duyumunuz var mı? Belirsiz olduğu için mi yer vermediniz yoksa bu sene alım yapmayacakları için mi?
Elinize sağlık.
-
@pabloescobarr demekki doldurmayacaklar.