Trump ve Biden: zafer kimin olacak?
-
Twitter'a dokunmasınlar da naparlarsa yapsınlar
-
@LioN Kafası başka çalışıyor zaten. Danışmanı da bir şey olmasa bile bir şey oldu biz farkedemedik diye tivit attı galiba
-
An itibari ile ABD Trump destekçileri:)
-
@LioN ahahsdhashdha cidden böyleler sdasdsdasd röportajları izliyorum da farkı yok
-
Biden Rusya ile ABD arasındaki ilişkileri yüksek ihtimalle gerginleştirecek. Eğer Türkiye bu gerginlikte Rusya'nın yanında tavır alsın istemiyorsa mecburen Türkiye ile iyi ilişkiler tesis edecek. Ya da Türkiye'nin Batı ittifakından kopuşu hızlanacak. Türkiye'nin Batı ittifakından kopuşu da Biden için istenen bir şey değil. Çünkü Trump başta NATO olmak üzere uluslararası örgütlerin işlevlerini zaten sorguluyordu. Biden ise uluslararası örgütlerin etkinliğini artırarak ABD'nin dünya meselelerine tekrar ilgi göstereceğini söylüyordu. Yani Biden NATO'yu Trump'a göre çok daha aktif kullanacak en azından NATO ittifakına önem verecek. Türkiye'yi karşısına alarak mı bunu yapacak? Türkiye ile ABD'nin ilişkileri bozulur, gerginleşir, ambargolar konuşulursa NATO sorgulanmadan aynı yerinde kalabilir mi? Bakıp göreceğiz.. Son olarak Biden seçilse bile çok karamsar olmamak lazım diyorum.
-
tek destekçi onlar değilmiş https://www.youtube.com/watch?v=EdLglTWTb70&t=461s
-
şu an anketler bidenin zaferini gösteriyor ama bildiğimiz gibi geçen seçimerde de anketlere göre clinton kazanacaktı
-
@fil_fil Anketler değil sonuçlar Biden'ı gösteriyor hocam. Biden kazandı sayılır.
-
Olay mahkemeye gider, bir şeyler değişir, orasını bilemem tabi.
-
Evet forumdaşlar burdaki Trump popülizmine rağmen Biden alacak ve seçim sonunda tekrar uğrayacağım buraya demiştim:) Gönlüm Trump’tan yanaydı ama maalesef o seçimi bugün değil meksika duvarını ördüğünde kaybetmişti zaten
-
Türkiyenin elinde 4-5 senelik güzel bir fırsat vardı, Erdoğan-Trump yakınlaşmasını iyi kullanıp ABD'den önemli ticari imtiyazlar elde edebilirdik, büyük bir üretim merkezi olup istihdamımızı ve ihracatımızı artırabilirdik. Ama bölgede iyice yanlizlasarak Çine ve Rusyaya kaydık, gün geçtikçe fakirlestik, hakkımız olan f35leri bile alamadık. İnsan üzülmeden edemiyor.
-
@siyasalllııı daha çok covid 19 dolayı oldu.
-
@hayırlısı035 tabi o da güçlü bir faktör ama Meksika duvarı kıvılcımın başladığı yer oldu
-
İşte gidiyorum, birşey demeden
Arkamı dönmeden, şikayet etmeden
Hiçbir şey almadan, birşey vermeden
Yol ayrılmış, görmeden, gidiyorumİşte gidiyorum, birşey demeden
Arkamı dönmeden, şikayet etmeden
Hiçbir şey almadan, birşey vermeden
Yol ayrılmış, görmeden, gidiyorum
-
@hayırlısı035 Katılıyorum. Virüs olmasaydı Trump rahat alırdı. Ya da Trump virüsü ciddiye alsaydı.
-
Kimi desteklesek çöküyor. 2020 gerçekten yıkım olmaya devam ediyor. Haftaya dolar 10 TL olur mu dersiniz? ABD ile evlat Bush'tan beri bizimle hep iyi geçinen başkanları gördük. İlk defa net düşman bir başkan geliyor, ilişkiler nasıl ilerler ne dersiniz?
-
@Antimülakat Hocam Biden Obama döneminde başkan yardımcısıydı. Evet çok kötü senaryolar oluşabilir. Böyle durumlar ihtimal dahilinde. Fakat ben çok karamsar değilim. Trump'ın seçilmesi Türkiye açısından daha iyi olabilirdi. Ayrıca Trump'ın Orta Doğu'dan çekilmeye çalıştığını da biliyorduk. Bu da Türkiye ve Orta Doğu halkları açısından olumlu bir gelişmeydi. Fakat Trump ile yaşanan Rahip Brunson olayı var. Trump'ın ekonomimizi mahvetmeye dönük tehdidi var. PYD'ye verilen destek ortada. Demek istediğim Trump ile her şey güllük gülistanlık değildi.
Yani Biden'ın Türkiye'ye veya Türkiye'deki hükümete dönük bakışı kadar Biden'ın dünya siyasetine dair fikirleri de çok önemli. Fakat Türkiye'de bu durum çok az tartışılıyor. Ağırlıklı olarak Biden'ın Türkiye'ye karşı uygulayacağı politikayı konuşuyoruz. Ama Biden'ın küresel siyasete dair nasıl hamleler yapacağını konuşmuyoruz. Bu hamlelerin de bize etkisi olacak. Bunları gözardı ediyoruz. Ayrıca Biden'ın küresel siyasetine dair bir çerçeve oluşturmadan Türkiye'ye uygulayacağı politikayı anlayamayız. Biden'ın Türkiye siyaseti ancak bu çerçeve içinde bir yere oturacak ve bizim için bir anlam ifade edecek. Örneğin Biden döneminde ABD'nin uluslararası örgütleri daha etkin olarak kullanacağını tahmin ediyoruz. Mesela Biden NATO'yu ne şekilde kullanacak? Burada Türkiye'nin rolü ne olacak? Bunları da masaya yatırmak lazım.
Sonuç olarak Biden ile birlikte Türkiye-ABD ilişkileri olumsuz bir seyir izlemez ya da eskisinden kötü olmaz demiyorum ben. Belki de Biden, Türkiye'ye karşı ekonomik ambargoyu hemen devreye sokup S-400lerin kurulumunu engellemeye çalışacak, bilmiyoruz. Ama karalar bağlamaya bence gerek yok. Ekonomimizin seyri ABD başkanının dudağından çıkacak iki lafa kaldıysa zaten o ekonomiden bir hayır gelmez. Ekonomide iç dinamikler çok daha önemli bence, ABD etkisi ikincil, tali diye değerlendiriyorum.
-
Bana göre ABD'yi başkanlar değil sistem yönetiyor. Eğer öyle olmasaydı ne Trump gibi uçarı kaçarı bir adam başkan olurdu ne de ahı gitmiş vahı kalmış başkanlık dönemini dahi tamamlayacağı meçhul bir adamı dünyanın 1 numaralı devletinin,ekonomisinin başına getirirlerdi. Çarklar her türlü sistemin istediği gibi dönüyor velhasıl.
-
@LioN Hocam Trump zaten sizin bahsettiğiniz 'sistem' tarafından hep dışlandı. Dış politikada yapmak istediği hamlelere Pentagon engel oldu. Gerek ana akım medya gerek sosyal medya Trump'ın tekrar seçilmemesi için ciddi bir çaba verdi. Trump'ın göreve başladığında yanında olan kadroların birçoğu tasfiye edildi. Trump kendi kadrolarına görevi bıraktırmak zorunda kaldı.
Velhasıl Trump hükümet oldu ama iktidar olamadı. Eğer tekrar seçilseydi ABD siyasetinde ciddi bir dönüşüm yaratabilirdi. Fakat seçilemedi. Ama Trump'ın etkileri ABD siyasetinde belirleyici olmasa da hala varlık gösterecek bence. Fakat bahsettiğiniz sistemi devirmek çok zor, bunu da hepimiz görmüş olduk. ABD'nin yerleşik siyasi aktörleri Trump'ı devirmeyi başardılar fakat beklenenden çok zorlandılar. Trump ve benzeri tarzda siyaset yapacak kişilerin ABD siyasetinde bir karşılığı olabileceğini gördük. Bunu da zamanla konuşmak, tartışmak lazım.
-
Yok mu ya bir yerin seçimi, takip edelim. Gene kuruduk seçimsizlikten.