9- 10 Ocak 2021 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Klasik Yazılı Sınavı
-
@justinterrogate hocam size katılıyorum bahsettiğiniz sorunun ucu çok açıktı hangi bakış açısıyla yazmamızı istediler merak ediyorum
-
Maliye oturumu
- Benthamci ve rawlscı sosyal fayda fonksiyonlarını karşılaştırın tarzında bir soruydu.
- Toplam tasarrufların alt bileşenleri nelerdir, kalkınmada etkisi nedir, maliye politikasının toplam tasarruflar üzerindeki etkisi nelerdir?
- bütçe dışı fonlara başvurulma nedenleri nelerdir? Bütçe ilkeleri bağlamında değerlendirin tarzı bir soru
- a) 6183 sayılı kanundaki ihtiyati haciz sebeplerinden 5 ini yazın
b) 193 sayılı gelir vergisi kanunu'na göre ticari kazanç nedir? Ticari kazancın tespitinde indirilemeyecek giderlerden beş tanesini yazın. Yanlışım varsa düzeltin dostlar
-
@simer93 ben olabildigince basitlestirmeye ve harcama- tasarruf etkilesimi bazli incelemeye calistim zira doldurulabilecek yer de kisitliydi. sorunun cok kotu bir soru oldugunu dusunuyorum daha iyi bir soru hazirlanmasini beklerdim ozellikle butce kesin hesap dis denetim vb alanlarda sayistaya da yonelik cok kapsamli ve iyi sorular sorulabilirdi. gecmis olsun herkese
-
@simer93 ucu açık sorular sorulması bekleniyordu. Kavramlara ne kadar hakim olduğunuzu, birbirleriyle ilişki kurarak açıklamamız bekleniyordu. Sorulan soru bilgi ve yorumlama becerilerini ölçmeye yonelikti. Ticaret de böyleydi. Nitekim ilk sınava girenler hatırlar bildiğiniz herşeyi yazin, az yazayım okuyan rahat etsin diye düşünmeyin diyen bir müfettiş vardı. Amaç bilgi düzeyini sadece niceliksel değil, niteliksel olarak da ölçmek. Bildiğiniz okul sınavları işte. Tartışınız, yazınız, karşılaştırınız, bunlar olmasa iyi ile kötüyü ayırmak nasıl mümkün olacak. Aksi halde sadece ezberleyen sınavı geçerdi. Yine sabit bilgilerde çok soruldu. Eleyici olanlarda bu tarz sorulardi.
-
Tasarrufun alt başlıkları neler il defa böyle bir şey duyuyorum.
-
@mantıkuttayyr soylediklerinize katilmakla birlikte, tartisma- degerlendirme ve tez antitez senteze yonelik niteliksel, ayni zamanda analitik bir inceleme istenmesi durumunda cevabi cerceve disina tasirmayin gibi bir kisitlama bulunmasinin fazlasiyla uyumsuz oldugunu dusunuyorum. metodolojik olarak bir kismi cok genis tutup diger yandan bicimsel sert kisitlamalarin bulunmasi akademide de gorulen bir sey degil.
-
@06kaya06 muhtemelen özel tasarruf, kamu tasarrufu dış alem tasarrufu olarak sormak istemişler. Daha doğrusu benim sorudan anladığım bu
-
@mantıkuttayyr kaldi ki bahsettiginiz sinavda da bir kagit sinirlamasi - bicimsel sinirlamalar mevcut degildi. o yuzden belirli ve dar bir alan veriliyor ise daha net bir cevap istemelerini beklemenin dogru oldugunu dusunuyorum
-
Ben de özel kesim tasarrufu ,kamu tasarrufu ve yabancı tasarruf şeklinde algıladım onu
-
@mantıkuttayyr hocam ben ezbere dayalı salt bilgi soruları sorulsun demedim zaten. Tabiki eleyici sorular olsun yorum sorusu olsun ama bana göre eleyici bir soru değildi. Yada şu bakış açısına göre yazınız diyebilirlerdi.
-
@justinterrogate denetimi bende bekliyordum açıkçası neyse nasip hayırlısı olsun artık
-
bentham sorusunu yapabildiniz mi
-
@zephead bireylerin faydalarının toplamı toplam faydayı verir. rawls'a toplumdaki en kötü durumdaki kişinin durumunu iyileştirecek politikalar en iyi politikalardır falan yazdım hocam. cok uzun şeyler yazamadım.
-
@kpss1819 benim hep gitti o soru
-
@kpss1819 benthamda faydalar karsilastiriliyormus ben karşılaştırılamaz yazdım
-
@zephead ben de bütçe dışı fon sorusunda çok saçmaladım galiba. tasarruf sorusundan da çok emin değilim.
-
@zephead bethamci sosyal fayda kardinal olarak ölçülebilir. Bireysel refahlar birbiri ile karşılaştırılabilir.
Rawlsci sosyal fayda ise birbiriyle karşılaştırılamaz. Kardinal olarak ölçülemez. Ayrıca birbiri ile aralarında ikame ilişkisi yoktur.
Ralwsci sosyal refah fonksiyonunun arttırılması için toplumdaki refahı en düşük bireyin refahının arttırılması gereklidir. Oysa bethamci sosyal fayda fonksiyonunda böyle bir zorunluluk yoktur.
Bunları yazdım ben. -
@kpss1819 o sorulardan ben de emin değilim hiç beklediğim gibi değildi maliye.hiç çıkmaz dediğim şeyler cıktı
-
@cenk dogru yazmışsın çoğu kişi yaptı mı onu merak ediyorum
-
@cenk cehalet peçesi