2017 Kaymakamlık Sınavı
-
@can.mavi Dışlamanin buýuklugu LM Egrisinin dikligi ile ilgilidir. (Soruda LM Egrisinin Tam dik olmasindan bahsediyordu.) LM egrisi diklestikce dişlama etkisi artar, tam dikey durumda tam dişlama denilen durum oluşur.
-
@Daywalkers bende dışlama etkisinin doğru kabul edileceğini düşünüyorum dayanağım da Facebook grubunda geçen yıl kitapçığını inceleyen arkadaş bp sorusunda cevabı tam etkinsiz olan para politikası sorusunda tama takılmayıp etkin değildir cevaplarını kabul ettikleri paylaşımında bulunması..
-
geçen sene ıs lm sorusunda etkisiz, tam etkin değil, etkin değil gibi cevaplar kabul edildiyse dışlama,tam dışlama,etkinsiz,tam etkinsiz gibi cevapların da kabul edilmesi gerekiyor kanımca.
-
@Daywalkers peki LM nin tam dik olduğu durumda , vergi indirimlwriyle oluşan genişletildi maliye politikası da tam dışlama yaratır mı ??
-
@Daywalkers arkadaşlar bence tam dışlamacışarda bu kadar emin olmasın ekonomideki durum nedir diyordu yatay lm keynesyen durum pozitif lm monetarist aralık, dikey lm klasik durum. Belki de istediği klasik durum yazmamıZdı ben sadece dışlama etkisi dedim yanlış kabul ediyorum...
-
@sınavzedee geçen sen etkin değildir ve vesayet denetimi kabul edilen cevaplar değildir,kağıdına bakan bir arkadaşımız söyledi (idari vesayet ve tam etkin değildir olması gerekiyordu)
-
Geçen sene ıs-lm-bp sorusunda politika hakkında bir cevap istendi bu nedenle tam etkinsiz, etkin değildir cevapları politika sonucudur. Bu sene ise lm dik durumdayken genişletici maliye politikası sonucu ortaya çıkan "durum" soruldu. Yani politika sonucu istenmedi bu nedenle cevap tam dışlama etkisidir. Dışlama cevabının da kabul edileceğini düşünüyorum.
-
@mehmetsy bak bu da mesela farklı bir duyum, o halde dışlama/etkinsiz gibi cevaplar alternatif olarak kabul edilmeyecek öyle mi
-
@zzz peki kamu harcamaları hariç diğer durumlarda oluşan genişletildi maliye politikası dik lm durumunda dışlama yaratır mı ??
-
-
@can.mavi Arkadasim biz 4 arkadaşta soruya tam dişlama cevabi verdik. Hadi ben Kamucuyum. Diğerleri iktisatci. Sorulari hocamiza sorduk o da tam dişlama dedi. Anlamiyorum herkese farklimi soru sordular. Her şeyden suphe duyar oldum.
-
lm dik ise genişletici yada daraltıcı her politika etkinsizdir. eğer genişletici politika durumu sorulursa spesifik ki öyle soruldu TAM DIŞLAMA yani kamu ne kadar genişletirse özel sektör okadar dışlanır birebir dışlanır yada tam dışlanır. teorinin tanımlaması TAM DIŞLAMADIR. yani lm eğrisi dikleştikçe dışlama başlar tam dik olursa tam dışlama gerçekleşmiş olur.
-
@can.mavi kamu harcamaları dışında genişletici maliye politikası yok diye bikiyorum. Genişletici maliye politikası araçları = kamu harcamaları, transfer ve vergi. Bunun dışında politika aracı yok. Örneğin otonom tüketimin artması ıs eğrisini sağa kaydırır anca genişletici maliye politikası değildir
-
@Daywalkers benim çalıştığım kaynakların hiçbirinde tam dışlama gibi bir ifade yoktu, bana ıs-lm, ad-as, as-lm-bp eğrilerini anlat deseler en ince detayına kadar anlatırım ama böyle kıl tüy sorular ve cevaplar adamın canını sıkıyor.
-
@zzz o xaman çok yanlış biliyorsun arkadaşım sen . Vergi indirimleri , sübvansiyonlar , transfer harcamaları bunların hepsi genişletici maliye politikasıdır.
-
Hocam bana da buradaki bir arkadaşımız dedi, gidip cevaplara baktım ve bu cevapların akıbeti bu dedi
-
@can.mavi hocam yanlış biliyosun demek apır değil mi? Saydıklarınızın hepsi kamu harcamasıdır zaten.
-
Arkadaşlar buradan birisi komisyonla irtibata geçtiğini yazmıştı, o konuda bir gelişme var mı?
-
@zzz bu saydiklarimin hepsi maliye politikası araçlarıdır tıpkı kamu harcamaları gibi
-
@sınavzedee eğer çalıştığınız kaynaklar da LM eğrisinin dik çizildiği yerlere bir daha bakınız hocam tam dışlama yada klasik durum ibaresi mutlaka olmalıdır. ama sınavlara hazırlık kitaplarda yer alamayabilir, zamandan tasarruf diye eklenmemiş olabilir hep yaşıyoruz.