SAYIŞTAY ÇIKMIŞ KLASİK SINAV SORULARI.
-
@frustration evet o da hangi iki politika? mesela ben genişletici maliye ve sıkı para uyguladım krize yeni bir boyut kazandırdım
-
@sdf ya ben de herkes gibi salladim ki zaten bu soruya 100 puanlik cevap vereni direk bas denetci yapsinlar ben daralmaya yasayan ekonomiye genisletici para ve maliye politikalari uygulanir diye dusundum. Kit iktisat bilgimle ancak bunu yazabildim. En son dolarin firlamasina geldigimde tamam yeter fazla kacirma dedim kendi kendime ve bitirdim yazmayi
-
Genişletici para ve maliye politikasından girmek lazımdı bence kompozisyon için. Ordan ak git
-
@Harun-Resid umarim öyledir ben de öyle düsündüm öyle yaptim. yalniz bu kurlarda dalgalanma da vardi bu yüzden daraltici politika uygulamis da olabilirler. Ama en azindan krizin neden ortaya ciktigini biliyordum. Onu yazdim. Belki bi kac puan kopaririz diye
-
AÖF para banka kitabının son bölümlerinde tamda kompozisyon konusu ile alakalı konular vardı. O kısmın yazarı Fatih Özatay merkez bankasından biri olarak konuyu çok güzel özetlemiş. Sınavdan önce okumuştum kompozisyonda faydalı oldu. Tabi takdir sınavı okıyanlarda.
-
@garipbülbül nasil politikalar uygulanmis peki biliyor musun yaziyor muydu orda hocam
-
@frustration sizin uyguladığınız politikalar doğru galiba. makalelerden o yönde bir sonuç çıkardım sınavdan sonra okuyunca
-
@sdf anladim. Umarım dogrudur. Ama bildgimden degildi yazdiklarim. Sadece ötle tahmini yazdim biseyler. Ise yararsa mutlu olurum. Ama netice olarak sinavin tümü onemli.
-
@frustration Hocam, krizden önce finansal piyasalarda istikrarı sağlamak merkez bankalarının temel amaçları arasında değilken, kriz sonrasında finansal istikrarı sağlamaya yönelik makro sakıngan para politikası uygulamaları hız kazandı. Merkez bankalarının politikalarında ki en önemli değişiklik bu. Bir çok ülkenin likidite tuzağına düşmüş bulunması maliye politikasını zorunlu kılıyor. Ama politikaların sonuçları istendiği gibi değil. Enflasyon, işsizlik, büyüme rakamları beklenenden uzak. Türkiyede en önemli değişikliklerden biri faiz koridoru uygulaması. Bizdede ucuz dolardan kaynaklı talep artışı ve buna bağlı olarakta enflasyon istihdam artışına neden olmamış görünüyor. Kitap şuan yanımda yok ama buna benzer şeyler yazıyordu.
-
Birde ülkemizde uygulanan mali disiplin programı krizden sonrada devam etmekte. Bu anlamda pek aktif bir maliye politikası izlendiği söylenemez.
-
@garipbülbül eyvallah kardesim saol
-
@frustration Önemli değil kardeşim.
-
gümrükte de sayıstayda da muhasebe oturumlarına sülalem rahat modunda girdim.ikisinde de muhasebe berbat
-
Arkadaşlar o kompozisyon sorusu ile ilgili olarak merkez bankası başkanları her fırsatta sıkı parasal duruşu sürdüreceğiz diyorlardı. yani burdan hareketle öyle genişltici bir para politikası uygulanmadı. bunun nedenlerinden birisi de enflasyonu dizginlemek. işin maliye politikası kısmına gelirsek orda hükümet işsizliği azaltmak ve büyümeyi devamlı kılmak adına genişletici politikalar uyguluyor. yatırım harcamaları ve teşvikleri bunun en önemli göstergelerinden. ancak burda faiz oranlarına değinmek gerekirdi. faiz oranlarının kur baskısıyla yüksek olması ülkede hükümetin uygulamak istediği yatırım kararlarına ket vuruyor. bu kadar yüksek faiz oranlarında yatırım zaten hayal gibi birşey.
-
Arkadaslar muhasebe sorularından ses çıkmadı.
-
@ceronimo muhasebede ilk sorunun a şıkkına kredi kullanımı sorusu yani gideri tahakkuk ettirip finansman gideri borçlanacaktı. 9000 sanırım gider tahakkuku olacaktı b şıkkında da o tahakjuk edilen tutar ödenecekti sadece detay olarak stopaj için peşin ödenen vergi hesabı kullanılacakı
-
@ceronimo ikinci soruda da gelecek aylara ve gelecek yıllara ait gider kaydı yapılacaktı. bilanço günü de gelecek aylara ait olan kısım genel yönetim giderine aktarılıp kapatılacaktı. ha bir de gelecek yıllara diye kaydettiğimiz hesabı bilanço gününde gelecek aylara hesabına aktarmamız gerekiyormuş
-
@sdf muhasebe soruları sizce nasıldı? zorluk derecesi olarak düşürücü sorular mevcut muydu?
-
@qwerty bence yapılacak kayıtlar muhasebede herkesin çok iyi bildiği basit kayıtlardı. gider tahakkuku yada gelecek aylara ait gider hesabı gibi dönem ayırıcı hesapların kaydını bu sınava giren hemen her aday biliyordur. ama soruların sorulma tarzı biraz kafa karıştırdı gibi geldi bana. o bakım onarım sözleşmesi yapmış sorusunu işyeri için bina kiralamış ve kirayı peşin ödemiş gibi sorsaydı yüzde 90 kişi daha rahat yapardı diye düşünüyorum. son soruda tamamen ezber zor yada kolay demek doğru olmaz şansına bildiği formüller gelen şanslı olmuştur
-
@sdf teşekkürler verdiğin bilgiler için. Diğer oturumlar gibi akılda kalmadığı için yazılamıyor sanırım muhasebe soruları. Hiçbir yerde geçmiş yıllar muhasebe sorularının bulunmama nedeni anlaşıldı