SAYIŞTAY ÇIKMIŞ KLASİK SINAV SORULARI.
-
@ceronimo ya aklımda kaldığı kadarıyla 2.soruyu yazayım ben. a şirketi c şirketiyle 01.09 tarihinde 18 aylık bakım onarım sözleşmesi yapıyordu. 64170 lirayı peşin ödüyordu( %15 kdv dahil) a şıkkında 01.09 da sözleşme yapıldığı tarihteki kaydı b şıkkında da 31.12 dönem sonu kaydını soruyordu. 3.soruda verilen bilanço kalemlerini tabiki hatırlamıyorum ama sorularda faaliyet karlılık oranı faizleri karşılama oranı ve dönen varlık devir hızını soruyordu.
-
@ceronimo 1. soruda da 12.12 2013 yada 2012 de olabilir tam emin değilim ama fark etmez o tarihte şirket 1000000 tutarında yıllık yüzde 18 faiz oranıyla bankadan kredi çekiyordu. faizleri aylık tahakkuk ediyordu ve izleyen ayın 5. günü ödeniyordu. faizden yapılan stopaj oranı %20 idi ve bir ay 30 gün alınacaktı. a şıkkında 31.12 kaydını soruyordu faizin ve b de de ödeme günü izleyen ayın 5 indeki kaydı soruyordu. bence toparladık işte muhasebe sorularını
-
@sdf bu soruda 5 günlük faizi de ödemeye dahil etcek miydik acaba sedef?
-
@ekonomisever ya benim ödeme kısmı olan b şıkkı baya sıkıntılı zaten ama 5 günü ekleyecektik diyen de var eklemeyecektik diyen de var. ben sınavdan çıkınca bi mali müşavir arkadaşa sordum soruyu o uygulamada eklendiğini söyledi ama teorik çerçevede bu soruya yakın bi örnek bulup teyit edemedim
-
peki arkadaşlar tahmini
olarak hesapladığınız ortalamalarınız nasıl? kaç civarı görünüyor?? -
360 hesabı kullanılıyor muydu o soruda ya ben kullanmadım. Faiz ödeyen adamın vergiyle işi olmaz dedim ben ölümüne sallamışım galiba
-
@Harun-Resid 360 değil 193 peşin ödenen vergi ve fon hesabı kullanılacaktı. faiz ödemeleri stopaja tabidir. bir maliye bakanlığı personeli olarak her bulduğumuz kuruşu vergileme yeteneğimizi belirtmek isterim
-
@sdf ben de bi mali müşavire sordum 193 değil 360 kullanılacak dedi, muhasebede 225 farklı cevap çıkar diyorlardı,doğruymuş galiba
-
Hak Allah Habib Allah hepsini geçer muhasebeden kalırsam hiç iyi olmaz
-
@SEO ben mali müşavir değilim ama vergici olarak faizin stopaj usulüyle vergilendirildiğine eminin. zaten soruda da faiz üzerinden %20 vergi kesintisi yapılacaktır diyordu. çözdüğüm örneklerde de o şekildeydi.
-
Bu ileti silindi! -
Bu ileti silindi! -
İşletmenin lehine vergi tahakkuk edildiğinde kesilen vergi 193 e kaydediliyor ama burada vergi aleyhine işliyor ben de ona istinaden 360 diyenlerdenim.
Ayrıca o beş gün dahil edilmeyecekti vergi aylık tahakkuk ediyor cunku, önceki ayın vergiyi ödeyip birakacaktik -
@sdf yalnız sizin bu bahsettiginiz mevduat faiz geliri,soruda kredi faiz giderinden bahsediyordu
-
@SEO evet doğru söylüyorsunuz. gider kalemi bu faiz. ben biraz iddialı konuşup faiz durumunu karıştırmışım. zaten b şıkkını komple yanlış yaptım
-
Sınav sonucunun ne zaman açıklanacağı hakkında belirli bir tarih var mı arkadaşlar ?
-
@frustration 27 Ocak
-
@sdf evet yanlış düşündünüz sanırım,bakalım tabi sonuçlar bi açıklansın da belli olur artık,ben de tutarlarda hata yaptım gibi hissediyorum ama bakalım
-
@Avexer Hadi ya çok uzun bir süreymiş. Ama belirsiz olmasından çok daha iyi. Tesekkur ederim
-
ben kompozisyon konularında doğru bilgiden ziyade mevcut bilgiye önem verildiğini ortalama birşeyler yazmak kaydıyla 50 altında kimsenin puan almayacağını düşünüyordum ama öğrendim ki 2014 de arkadaşım 30 puan almış genel yorumlar yapmış olmasına rağmen