SAYIŞTAY ÇIKMIŞ KLASİK SINAV SORULARI.
-
Müteselsil borçlulukta ibraya da girdim ben.
-
@kralex ibra nedir sekli nedir hukuki niteligi nedir sonuce nedir diyodu bunlar yazilsa yeterdi bence
-
Kesinlikle bende böyle düşünüyorum
-
Arkadaslar hepimize geçmiş olsun. Ben iktisattaki sorulardan "aktif ve pasif istikrar politikası sorusuna"
Otomatik istikrar Sağlayıcılar ile Keynesyen politikaları kıyasladım. Orada klasikler ile keynesyenleri mi kıyaslamak gerekiyordu yoksa. -
@tuco-salamanco hayir yazdiginiz dogru.
-
o istikrar politikaları sorusu için herkesin yazdığı bir nebze doğru geliyor bana. klasiklerle Keynes'i kıyaslamak da yanlış değil gibi. mesela benim çalıştığım notlarda da istikrar politikalarının altında devletin doğrudan ücret fiyat faiz gibi göstergeler üzerine yaptığı düzenlemeler (mesela gelirler politikası) ile Keynes'in para ve maliye politikalarını açıklamıştı.
-
İktisatçılar, genellikle Keynes'i devletlerin ekonominin kendi kendini düzeltmek için çok beklememesi gerektiğini tavsiye ettiği şeklinde yorumlarlar. Aslında bir çok iktisatçı, ama hepsi değil, toplam talep eğrisinde bir kaymanın ardından ekonomiyi potansiyel çıktıya geri getirmek için devletin para ve maliye politikaları kullanması gerektiğini savunmaktadır. Bu etkin(aktif) bir istikrar politikası için sunulan bir gerekçedir. Bu resesyonun şiddetinin azaltılması ve fazlasıyla güçlü genişlemenin dizginleşmesi için devletin politikalarının kullanılması olarak kullanılmaktadır. (Paul Krugman-Makro İktisat)
Arkadaşlar o soruda, aktif ve pasif istikrar politika savunucuları, dengenin tam istihdam da sağlanmadığına ve sağlandığına inanlar bağlamında ayrılıyor. Bu noktada başı çekenler Klasikler ve Keynesyenler. Daha sonrada uzun dönem ve kısa dönemde ayrışmalar var. Firma ve işçi yanılma modelini kullananlar kısa dönemde aktif politikalarının istikrar için olumlu etkisinin olabileceğini düşünürken; uzun dönemde böyle bir ilişkinin var olmadığına inanıyorlar. -
@garipbülbül SAYIŞTAY ÇIKMIŞ KLASİK SINAV SORULARI. içinde söyledi:
if ve pasif istikrar politika savunucuları, dengenin tam istihdam da sağlanmadığına ve sağlandığına inanlar bağlamında ayrılıyor. Bu noktada başı çekenler Klasikler ve Keynesyenler. Daha sonrada uzun dönem ve kısa dönemde ayrışmalar var. Firma ve işçi yanılma modelini kullananlar kısa dönemde aktif politikalarının istikrar için olumlu etkisinin olabileceğini düşünürken; uzun dönemde böyle bir ilişkinin var olmadığına inanıyorlar.
peki şöyle bir şey sorayım ozaman? klasikler zaten tam istihtam denge düzeyinin ekonomide geçerli olduğunu dolayısıyla devlet müdahalesine gerek olmadığını ve devlet müdahalesinin milli gelir üzerinde etkili olamayacağını sadece fiyatlar genel düzeyini artıracağını savunuyorlarya hani ozaman onları pasif politikalar çerçevesinde nasıl açıklayacağız yani onların önerdiği pasif istikrar politikası nedir? onlar zaten istikrarlı
-
@sdf Müdehale etmemek te bir politikadır diye düşünüyorum galiba onlarda öyle düşünüyor.
-
@garipbülbül ya aslında sizin söyledikleriniz de bana çok mantıklı geliyor. ama biraz araştırdım da direk aktif pasif istikrar politikaları diye bir durum bulamadım. yani evet keynes müdahaleci etkin bir politikayı savunuyor ama klasiklerde bir istikrar politikası uygulanması gerekliliği yok gibi temel savlarına bakarsak. o yüzden pasif de olsa politika uygulanması durumu kafamı karıştırdı benim. ama dediğiniz gibi politika uygulamamak da bir pasif politika olabilirse neden olmasın
-
Benim yorumum:
Pasif istikrar politikaları
Ekonomide meydana gelen dalgalanmanin şiddeti önemli. Denge milli gelir seviyesinde meydana gelen ufak dalgalanmalar otomatik istikrar sağlayıcılar tarafından bertaraf edilebilir (işsizlik odemesi - deflasyonist dönemde gelir seviyesi düşük grubun tüketim harcamalarını tetikleyecektir). Devlet burada aktif müdahalede bulunmadan, fazla maliyetle karşılaşmadan problemi çözmeye çalışır.Aktif istikrar politikaları
Ancak dalgalanmanin şiddeti büyük olduğunda devletin aktif politika uygulaması şarttır (deflasyonist dönemde kamu harcamalarınin artmasi). Devlet burada belirli bazı maliyetlere katlanarak, ekonominin işleyişini denge milli gelir seviyesine yaklastirmaya çalışır. -
Yeni klasikler politika uygulamamayı, en iyi politika olarak görüyorlar. Ama hiçbir kaynakta, bu görüşün "pasif istikrar politikaları" diye adlandirildigina rastlamadım. Bu nedenle sınavda pasif istikrar politikalarından kastın, "otomatik istikrar Sağlayıcılar" olduğunu düşündüm.
-
@tuco-salamanco sizin yorumunuz gibi bir yorumu aktif pasif İSTİHDAM politikalarına ilişkin bir makalede okudum biraz önce. zaten istikrar kelimesi istihdam kavramını da içerdiği için bu da bana mantıklı geliyor çok amaçlı cevaplanabilecek bir soru oldu bence
-
@sdf keşke benim kafadan biri okuyor olsaymış kağıtları bütün yorumlar mantıklı geliyor hepsine tam puan verirdim
-
Arkadaşlar ben de aktif pasif politikalar hakkında sanirim cok farkli bir yorum yapmisim. Genel olarak aktif politika savunuvularinin reel degiskenler uzerinde dogrudan etkili politikalari savunurken pasif politika savunucularin ise doğrudan bir politika değil de reel degiskenler uzerinde dolayli olarak etkili politikalari savundugunu ve aktik politikalrin modern mudahaleci devlet anlayisina pasif politikalarinda daha cok serbest piyasa mekanizmasina daha yakin politikalar oldgunu savundum. Bu yazdiklarim icin dpgruluk payi var mi fikrinizi soyler misiniz? Cunku benno soruyu 0 puan olarak hesapliyorum. Dogru olma ihtimali var mi
-
...Dolayısıyla da klasik ve parasal model gibi yeni klasik modelde de, Keynesyen modelin tersine, hükümetin tam istihdamı sağlamak için aktif bir iktisat politikası izlemesine gerek yoktur. (ERDAL ÜNSAL, MAKRO İKTİSAT: 326)
-
http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mahfi-egilmez/pasif-politikalar-606754/
Goz atabilirsiniz. -
@frustration ben o soruda biraz sizin yorumunuza yakın bir yorum yaptım. aktif iktisat politikalarını makroekonomik göstergeler üzerinde doğrudan hükümet müdahaleleri şeklinde mesela gelirler politikası gibi, pasif istikrar politikalarını ise söz konusu makroekonomik göstergeleri doğrudan değil de dolaylı olarak para ve maliye politikaları ile etkilemeleri üzerine bir şeyler yazdım. çünkü ben her durumda bir istikrar politikası uygulanması durumunu çıkardım sorudan. ancak @garipbülbül arkadaşın yazdıkları da mantıklı o an aklıma gelseydi onları da yazabilirdim. Keynes'in aktif politikalarında hemfikirim. sadece benim kafamı karıştıran klasiklerin pasif istikrar politikası durumu.. ama şayet keynes klasik ayrımı yapılacaksa o soruda bence bizim yorumlarda sıfır puan etmez ortaya bir kaç puan serpiştirebilirler gibi geliyor bana sonuçta yanlış bir şey yazmamışız bizde.
-
@sdf dediğin gibi aslinda bizim yazdiklarimizin da dogruluk payi var. Umarim bizi de görürler ancak okuduklarima göre aynı kapiya cikiyor gibi geliyor bana. Yani bi 5 puan bile hayat kurtarir benim icin iktisatta. Cunku 3 sorudan eminim. Ancak tuketici tercihleri sorusunda taninlari ismen karistirmisim. Süreklilik ile diger bir tanimi karistirmisim. Birinin tanimini digerine yazmisim. Bu yuzden cok puan kirmamalarini umuyorum. Cunku tanimlari tam yaptim hatta sekil uzerinde gosterdim ama isim karisikligi oldu. Bu aktif pasif politikalar sorusundan da 5 10 biseyler alabilirsem cok iyi olur. Umarim biz de biseyler aliriz
-
Bende kurala göre-duruma göre politika üzerinden gittim umarım doğrudur:))