SAYIŞTAY ÇIKMIŞ KLASİK SINAV SORULARI.
-
Yola çıktık haydi hayırlısı
-
Akşama kalıp da başarı temennimiz güme gitmesin. Arkadaşlar, emeğinizin karşılığını aldığınız bir sınav olması temennisiyle tercihini yap! ailesi olarak sizlere Sayıştay yazılı sınavında başarılar dileriz. Burada forumda bulunan arkadaşlarımızdan çoğunun isimlerini kazananlar listesinde görürsek çok mutlu oluruz.
-
@Antimülakat Allah sizlerden razı olsun hocam.Bu süreçte desteklerinizi hiç esirgemediniz.Rabb'im emek verip, hak eden herkesin yolunu açık eylesin.
-
Arkadaslar sınava gireceklerin Allah yar ve yardımcısı olsun. İnşallah seneye bu heyecanı yaşayanlar arasında bizlerde olabiliriz...
-
Çok sağolun dostlar Gazi fen edebiyatta derslik 118' deyim. Sabah erkenden orada olacağım. Orada giren arkadaşlarla görüşebiliriz
-
Anlaraya bini beşevler mi ne diye bi durak varmış orda inince yakın demişlerdi dogru mudur
-
@arsenlupen Doğrudur hocam. 10-15 dakika kadar yürürsünüz indikten sonra.
-
Cümleten başarılar güzel insanlar yarin, sizleri tanımıyor olsamda görüşmek üzere
-
Ne kadar giremesem de sınava tüm arkadaşlara başarılar dilerim.Allah yar ve yardımcınız olsun
-
Basarilar arkadaslar insallah gecersiniz.
-
SAYIŞTAY HUKUK SORULARI
1)Temel hakların sınırlandırılmasında kullanılan ölçütlerden 5 tanesini yazınız.
2)Yasama yetkisinin özellikleri nelerdir.Bunları kısaca açıklayınız
3)İdarinin bütünlüğü hangi hukuki araçlarla sağlanır.Bunları açıklayınız
4)İdari yargı siteminde yasama kısıntısı ne demektir?Bunları sıralayınız
5)Hakimin hukuk yaratması ile takdir yetkisini karşılaştırarak farlarını yazınız
6)Medeni hukukta erginlik hangi hallerde kazanılır ?
7)Asli ve feri zilyeti tanımlayarak birer örnek veriniz
8)İbrayı açılayarak şeklini,hukuki sonuçlarını belirtiniz.İlk 7 soru 10 puan,son soru 30 puandır.
-
@kralex ilk 7 soru yapılabilir sorular, işi son soruya bırakarak ilginç bir metod uygulamışlar.
-
@kralex SAYIŞTAY ÇIKMIŞ KLASİK SINAV SORULARI. içinde söyledi:
SAYIŞTAY HUKUK SORULARI
1)Temel hakların sınırlandırılmasında kullanılan ölçütlerden 5 tanesini yazınız.
2)Yasama yetkisinin özellikleri nelerdir.Bunları kısaca açıklayınız
3)İdarinin bütünlüğü hangi hukuki araçlarla sağlanır.Bunları açıklayınız
4)İdari yargı siteminde yasama kısıntısı ne demektir?Bunları sıralayınız
5)Hakimin hukuk yaratması ile takdir yetkisini karşılaştırarak farlarını yazınız
6)Medeni hukukta erginlik hangi hallerde kazanılır ?
7)Asli ve feri zilyeti tanımlayarak birer örnek veriniz
8)İbrayı açılayarak şeklini,hukuki sonuçlarını belirtiniz.İlk 7 soru 10 puan,son soru 30 puandır.
1)* sınırlama kanunla olmalıdır
hakkın özüne dokunulmamalıdır
ölçülülük ilkesine uyulmalıdır
Demokratik toplum düzenine aykırı olmamalıdır
Sınırlama anayasanın ilgili maddesince özel sebeplerle bağlı olmalıdır.
2)- Yasama yetkisi Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir. Başka hiçbir yerden izin almadan doğrudan doğruya kendisi istediği bir konu hakkında düzenleme yapabilmesi 'yasamanın ilk elliliği(asliliği), her konuda düzenleme yapması 'yasamanın genelliği'ilkesinin özelliğidir. İstisnaları OHAL KHK ları ve CB kararnamesidir
- İdari vesayet ve hiyerarşi araçlarıyla sağlanır.
Hiyerarşi aynı tüzel kişilik içinde astlık-üstlük ilişkisini yansıtır. Başkentin merkezi yönetimin taşra teşkilatı üzerindeki denetimini yansıtır.Hiyerarşi doğal bir yetkidir kanunla düzenlenmesine gerek yoktur. Devletin en üst hiyerarşik amiri BAKAN'dır. Üst asta emir verebilir ancak verilen emir suç niteliğinde ise emir yerine getirilemez buna kanunsuz emir denir. emri veren de yerine getiren de sorumludur.
Üst astın işlemlerini ;
-onaylayabilir
-onaylamayabilir
-iptal edebilir
-geri gönderebilir
-değiştirebilir
-düzeltebilir ancak; onun yerine geçerek işlem yapamaz. Yaptırımı YETKİ TECAVÜZÜ-nisbi butlan sakat işlemdir.
İdari vesayet; iki ayrı tüzel kişilik arasındaki denetim aracıdır. Merkezi yönetimin yerinden yönetim kuruluşları üzerindeki denetimi idari vesayettir.Kanunun açıkça belirttiği durumlarda kullanılır.Yerindelik denetimi yoktur, denetim sadece hukukilik ile sınırlıdır. Denetim makamı denetlediği birimin işlemlerini ;
-onaylayabilir
-onaylamayabilir
-deri gönderebilir
-değiştirme ve düzeltme yapamaz!
- idarenin eylem ve işlemleri yargı denetiminde olsa da bu ilkeye anayasa içerisinde getirilmiş istisnalar bulunmaktadır. anayasa ile doğrudan yargısal denetime kapatılmış bu durumlara yasama kısıntısı denir. 82 anayasasında 8 yasama kısıntısı mevcuttur. bunlara cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler, hsyk meslekten çıkarma cezasına ilişkin olanlar dışındaki kararları, yaş kararlarının meslekten çıkarma dışında kalanları, ysk kararları, sayıştay kararları (burada sayıştay'ın kendisine 1 defa itiraz hakkı mevcut) vb. gibi durumlar örnektir.
- Hakimin hukuk yaratabilmesi için hukuk boşluğu gerekir. Hakim hukuk yaratırken soyut ve genel kurallar koyarç Hakimin sadece özel hukuk alanında hukuk yaratması kabul etmiştir. Ceza kanununda hukuk yaratamaz!Hakim hukuk yaratırken anayasada ve yasalardaki temel ilkelerle bağlıdır. Hakimin yarattığı hukuk kuvvetler ayrılığı prensibine aykırılık teşkil etmez. Üst yargı denetimine tabidir(yargıtay). Benzer olaylarda başka mahkemeleri bağlamayacağı gibi kendisini de bağlamaz,sadece o olaya ilişkin kural yaratır.
Hakim önüne gelen olaya kanunu önce sözüyle ve özüyle uygular. Kanunda bir hüküm yoksa ortaya kanun boşluğu çıkar.Örf ve adete başvurur
örf ve adet bir hüküm yoksa ortaya hukuk boşluğu ortaya çıkar. HUKUK YARATIR veya KIYAS yapar
- 18 yaşının tamamlanmasıyla
mahkeme kararıyla kazanılır. Kişi evlenmekle erginlik kazanır. erkek ve kadında olağan evlenme yaşı 17 dir. Hakim pek tabi hallerin varlığı halinde 16 yaşında kaza-i rüşt ile kişiyi ergin kılabilir.
- ev sahibi ve kiracısı asli ve feri zilyede örnektir.
8)İbra karşılıklı bir borç ilişkisinde tek taraflı olarak yazılı şekil şartına tabi olarak borcu ortadan kaldıran veya azaltan işlemdir. İbra sözleşmesiyle borç sona erer.
son soru 30 puan çok abes olmuş cevaplayabildiklerim bunlar
herkese başarılar dilerim
-
Hukuk kolay sormuslar
-
6 cümlede bitecek ibra 30 puan 3 sayfa yazılacak idarenin bütünlüğü 10 puan. Şaşırmışlar valla.
Maliyeden iyi puan alan mülakata gider. -
Sorular iyiymiş gerçekten şimdi bir kaç soruyla klasiģe gecememek daha üzücü
-
Arkadaşlar bu ibra konusunu ben biraz karıştırdım ve bozucu yenilik doğuran bir haktır dedim. İnanın böyle bildiğimden değil sorunun 30 puan oluşu ve çok az bir şey yazmamdan dolayı bir şeyler daha yazma ihtiyacından dolayı böyle oldu. Takdir tabi ki komisyonun ama öncelikle yazdığım şey doğru mu ? Yanlışsa ve 30 puanlık sorunun kalan kısmını doğru cevapladığımı farz edersek ne kadar puan kesebilirler ? İş açtım başıma
-
Bozucu değil hocam ya sözleşme olduğu için. Zaten çok yazacak bir şey de yoktu ibra için. Herkes kısaca bir şeyler yazıp çıktı @harmenihas
-
Harun Resid 6 CÜMLEde mi bitirin yazıyordu.
hukuklar kolaymış testi geçemedim ama klasiğe hazırlıgım vardı bunların hepsini de tek tek yazmıştım hepsi de çıktı ya giremediğim sınavda:( çok üzüldüm -
@Tsubasa kardes kac netle kaçırdın acaba cevapları baya iyi yazmışsın da onun icin sordum