Arkadaşlar ben de şuan gelir uzm yrdsıyım kurumda 2014 girişliyim askere gitme nedeniyle uzayan uzmanlığımın yeterlilik sınavımınmmülakatını beklemekteyiz hala. Sanırım bir sıkıntı var ki hem guy sınavı hem de kurum içi yeterlilik mülakatları hala açıklanmadı nedeni bilinmiyor.
Asıl gelmek istediğim nokta burayı kazanan arkadaşlara biraz yol göstermek iyi-kötü yanlarından bahsetmek ve vmy-guy ayrımına değinmek.
Öncelikle yeni başlayan bir gelir uzman yardımcısı şuan 4500 tl civarı bir maaşla işe başlar bu rakam İstanbul için biraz ortalama kalsa da Anadolu vergi daireleri açısından iyi bir rakam. Bugünün şartlarından özellike özel sektörde çalışan arkadaşlarınıza baktığınızda 4500 tl civarında maaş alan çok sık göremezsiniz bu yönden maaşı tatmin edicidir hem özel sektöre hem de düz memurluklara göre.
İş ortamına gelirsek ben özel sektörde devlet bankasında çalıştığımda guyu kazanıp direkt bu kuruma geçtim. Aradaki kıyaslamayı şöyle yapayım özel sektörde 10 birim çalışıp 5 birim maaş alıyordum, guydan ise 5 birim çalışıp 10 birim maaş alıyorsunuz şeklinde özetleyebilirim.
Guyu sıklıkla Vmy ile kıyaslıyorlar ona da değinelim. Evet Vmy hem maaş açısından hem de kariyer açısından üstün bir meslektir. Fakat vmynin de kariyer kısmı tartışmalıdır onu da belirtelim eskisi kadar bir kariyer imkanı olduğunu(ymm olma dışında) düşünmüyorum çünkü ömür boyu müfettişsiniz belki daire başkanı olursunuz o kadar. Ama prestiji bir gelir uzmanından kesinlikle çok daha iyidir.
Ancak bildiğiniz gibi 2011den itibaren vmydeki yapılandırmalar kurumu çok daha geri bir noktaya getirdi. Çevremde bir çok müfettiş yrd arkadaşım var müfettiş yrd diyorum çünkü 6 senedir yeterliliklerini vermediler hala unvanları müffettiş yrd ve müffettiş yrd maaşı almaktalar oysa çokdan müfettiş olmaları gerekiyordu. Hepsinin de tek söylediği vmy çok sıkıntılı, baskı ortamı var sakın vmy düşünme rahatını bozarsın başka kurumlara hazırlan!!
Bir örnekle gidelim 2013de yaklaşık 5000lik vmy ilanı açılmıştı sanırım 4000-4500 kişi de kuruma vmy olarak girmişti şuanda sanırım 2013te giripte kurumda kalmayı başarabilen vmy sayısı 2000-2500 arasında olduğu söyleniyor peki mükemmel bir prestije sahip bir yerde neden bu kadar sayı azalmış. Yeterlilikte kalanlar, aşırı yoğun tempodan bunalıp istifa edenler olmasın?
Uzun lafın kısası gelir uzm yrdcılığı vmy ye göre kesinlikle daha rahattır. İzin alma, çalışma, ast üst ilişkisi yönünden vmy işe kıyaslanamayacak kadar rahat edeceğiniz bir kurumdur gib. Özel sektörün darbesini yemeyen arkadaşların guydanda pek tatmin olacağını sanmıyorum ama öyle. Vmy yerine dguy tercih edilmesi daha mantıklı veya diğer kurumların merkez uzmanlıkları çok daha rahat ve yeterlilik kaygısı vmy kadar yok.
Guyu yeni işe başlayan ve devlet içerisinde memurluğa başlayan arkadaşlara kesinlikle tavsiye ederim. Ama şunu da söyleyeyim cebinizde puanınız her daim olsun burayı yedekte tutun çalışmanıza devam edin daha üst kurumlara kesinlikle geçmeye çalışın çabalayın. Geçemeseniz bile guyda anlattıkların yönünden tatmin olursunuz tek dezavantajı kurum içi prestiji düşüktür ama dışarıya karşı prestiji vardır bunu da ekleyelim