2019 YDS / e-YDS Hazırlık Platformu
-
2018 KPSS sonrası gelen ilanlar ile de gördük ki dostlar en az C Seviyesi Yabancı Dil puanı olmadan ilanlar sizlerden gittikçe uzaklaşıyor. Bu yıldan itibaren bir yabancı dil dayanışması başlatmak istiyorum. Özellikle forumumuzda güzel dil puanı olan dostlarımızın önerileri bizler için çok kıymetli her birini buraya tavsiyelerini vermek üzere davet ediyorum.
Onca alan bilgisi dersinden gözü korkmadan KPSS yoluna girmiş olan sizlerin YDS puanı almaktan uzak durması gerçekten beni düşündürüyor dostlar. Zannediyorum ciddi bir ön yargı ve gözde büyütme söz konusu ancak bunlar doğru yöntemlerle kesinlikle aşılabilir. O nedenle buradan başlayalım artık ve aşalım şu sıkıntıyı hep beraber.Güzelce plan program yapabilmeniz için gerek kağıt ortamında yapılacak olan YDS gerekse elektronik ortamda yapılan e-YDS takvimini bulabileceğiniz yazımız;
https://www.tercihiniyap.net/haber/2019-yds-ne-zaman
İkinci olarak neden YDS'ye ihtiyacımız var sorusunun karşılığı olarak geçtiğimiz yıl boyunca verilmiş olan Kurum ilanlarını da şuraya ekleyelim tablolardan YDS isteyen Kurumları görebilirsiniz dostlar;
https://www.tercihiniyap.net/haber/2017-2018-kpss-arasinda-gerceklestirilen-tum-alimlar
-
Çok faydalı bir başlık. İngilizce altyapım gayet iyi ama uzun süredir İngilizcemi kullanamıyorum, güzel bir puan için tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Nasıl çalışmak gerekir, hangi kaynaklar faydalı olur ?
-
Ben bi kurs yardımıyla hazırlananlardanım, online dersle hazırlandım. Düşünen arkadaşlar için Ankara Dil Akademisi'ni öneririm. Akın'ın köklü hocalarından Ümit ve Tijen hocanın birlikte kurduğu bir sistem.
Öncelikle iyi bir akademik kelime birikimi gerekiyor. Verb/adj. İçin benzer anlamlara gelen kelimelerin gruplandırıldığı kitaplar var, kelimeleri bu şekilde öğrenmek bazı soru tiplerinde çok kolaylık sağlıyor. Ve kelimeleri elbette parça içinde görmek önemli. Reading için ben odtü'nün more to read 1/2 kitaplarını kullandım ama şimdi Akın'ın olduğu gibi türkçe çevirilerinin de yanında olduğu kitaplar var, bunlar da tercih edilebilir. Bir yds sürecinde bence en az 100 okuma yapılması lazım diye düşünüyorum. Yds her ne kadar soru tipleri şeklinde bölümlense de çoğunlukla reading ağırlıklı bir sınav, bu yüzden doğru bir okuma yapmayı bilmek önemli oluyor.
Yine bağlaçları doğru bir şekilde bilmek çok önemli. Zaten kurslarda da ilk dersler bağlaçların kullanımını öğretmekle başlıyor. Sınavın ilk 16 soruluk kısmında ayrı bağlaç soruları gelse de diğer soru tiplerinde de bağlaç bilgisi çok önemli. O yüzden yine okuma yaparken cümle içersinde bağlaç kullanımlarına dikkat edilmeli.
Kitap konusunda, reading için odtü'nün kitaplarını kullandığımı söylemiştim. Yine American Exam ya da Akın'ın mini testler şeklinde kitapları var, bunlar da iyidir. Deneme olarak ben Ümit ve Tijen hoca denemeler hazırlayıp bunların çözümlerinin videolarını çekip koyuyorlardı sisteme, bunları kullandım. Ayrıca bu herkese açık, yani şuan kaldırmadılarsa bakabilirsiniz.
Kendi hazırlanan arkadaşlar da var. Ama benim çevremde gördüklerim, bunu genelde üniversite 3. Sınıfta falan çalışmaya başlayarak hallettiler. Yani kendi hazırlanacak arkadaşlar sanırım buna özel bir vakit ayırmak gerekir, hazırlanan arkadaşlarım hemen hemen 1 yılını hazırlanmak için yds ye verdiler.
Kurs düşünen arkadaşlar yani böyle belli kursları sırf eskiden beri varlar ya da aman bu işte ustalaşmışlardır diye tercih etmeyin, çünkü daha önce yds konusu açıldığında "ya X kursu sonuçta, bu işin ustası oldular tercih edilmeli" gibi cümlelerle de karşılaştım. Yds artık taktik olmaktan çıkan bir sınav. Bu anlamda da bütün kurslar artık birbirinin türevleri durumunda. Önemli olan iyi bir okuma yapmayı, düzgün bir cümle kurmayı bilmek. Ankara Dil Akademisi için söylersem Ümit hoca çok düzgün bir okuma yapmayı, cümle incelemeyi öğretir, Tijen hoca da çok güzel kelime ezberletir. O anlamda şans da her ikisinin de dönüşümlü olarak aldığınız programda ders vermesi. Ama bunu ben deneyimlediğim için böyle önerebiliyorum, elbette başka kurslara gidip memnun kalan arkadaşlarım da oldu. Ama o "X" kursunda ısrarcı olmayın :)) tabi bir de illa örgün eğitim olması konusunda..Kendi hazırlanan arkadaşlar da deneyimlerini yazarsa verimli bir başlık olacaktır. Benim aklıma gelenler bunlar. Başarılar herkese.
-
Heh bu başlığı arıyordum ben de . Parti kur oy verelim pareto hocam Öncelikle şu ana kadar yds işini çözmediğimiz için suç bizim. Geç kaldık ancak bizim şuanki durumumuza göre 1 senemizi ayırıp dershaneye gidip ders çalışma gibi şansımız yok. Çünkü kpss puanlarımızı aldık bu puanları diri tutmak ve kurum sınavlarında ‘cortlamamak’ için a grubuna hazırlanmaya devam etmemiz lazım. Özetle benim aradığım a grubuna çalışırken aynı zamanda yds işini halledebilir miyiz ? Var mı 2’sini aynı anda yapabilen cengaverler ?
-
@varolistan hocam eğer altyapınız varsa cok rahat halledersiniz. Bu sene kpss sonucları acıklandıktan sonra ilk işim yds kursuna yazılmak oldu genelde 50’li puan alıyordum bu yüzden 3 aylık bir programa yazıldım kasım sonunda programım bitiyor.
-
Hep söylüyorum. Hedefiniz YDS ya da IELTS/TOEFL olmasın.
Hedefiniz sınavdan iyi puan almak olmasın. Hedefiniz ingilizceyi öğrenmek ve kullanmak olsun. Gerisi gelir. Her sınavdan, sınavdan bir ay önce o sınava has şablona, tekniğe alışıp karşınıza çıkabilecek her İngilizce sınavından yüksek puan alırsınız. Aksi halde kendinizi ve çevrenizi kandırmış olursunuz.Bu yola sadece YDS çalışarak girerseniz belki en sonunda bilmem kaçıncı denemede yüksek puana çıkacaksınızdır. Ama YDS girebileceğiniz en kolay İngilizce sınavlarından biri olduğu için bu sizin gerçek seviyenizi göstermeyecektir. Yarın bir gün sosyal hayatınızda ya da iş hayatınızda ingilizceyi profesyonel ve akıcı seviyede kullanmanız gerektiğinde utanmaktan kimseye " ya aslında ben YDSden 90 almıştım" diyemezsiniz.
YDS özelinde konuşursam, bu en nihayetinde bir test sınavı. IELTS/TOEFLdan farklı olarak gramer vs. olduğundan İngilizce seviye tespiti yapmaya "çalışan" bir sınav. IELTS/TOEFL gibi sınavlar ise daha çok İngilizce kullanım üzerine sınavlar. Örneğin birinde gramer sorusu çıkarken diğerinde gramer sorusu çıkmaz direk kullanımına puan verir.
Yani, sadece yds için değil herhangi bir dil öğrenirken gramer kurallarını bilmeniz gerekir. Lakin, şu durumun altını çizmek istiyorum. Matematik gibi formül formül kural kural ezberlediğiniz sürece hiç ilerleme kaydedemezsiniz. Ben şahsen şu an tenselerin adlarını bile bilmiyorum unuttum gitti. Ama kural içselleşmiş. Demek ki olay dilin kullanımını bol pratikle içselleştirmekten geçiyor.
Bugün annenize küçük ünlü uyumunu sorsanız anlatamaz belki ama örnekte görse "aa zaten böyle o kelimeler böyle değil mi kendiliğinden" der. Durum aynen bu şekilde. Sonuçta hukuk öğrenmiyorsunuz, dil öğreniyorsunuz.
Diğer bi husus ise kurslara boşa para verme durumu. Hiç bir kurs beyninizi açıp oraya çip yerleştirmeyecektir. Kursaların sağlayabileceği tüm kaynaklardan daha fazlası ve hatta daha kalitelisi interaktif (veya değil) 21. yüzyılda artık internette mevcut.. Bu yüzyılın mottosu zaten ben şu : "Arayan bulur". Ha ama Türkiyede (yani İngilizce konuşulmayan bir ortamda) kursların sağlayabileceği en önemli artı gittiğiniz anda orda İngilizce konuşulabilecek, kullanılabilecek bir ortam sağlaması. O yüzden daha çok speaking clublara ya da bu tarz uygulamaların olduğu yerlere giderseniz sizin için daha faydalı olur. Sınıfa girdiğinizde yine herkes Türkçe konuşuyorsa hiç verim alamazsınız. Bir ton insan tanıyorum kur kur kursaları bitirip sertifika alıp 2 dk akıcı muhabbet edemeyen. Ya da YDS kursalarına gidip sadece test çalışıp bir şekilde puan alan ama aslında hiçbir şey bilmeyen.
Pazarda, manavda İngilizce konuşacaksınız eğer sınıfta Türkçe konuşuluyorsa koymaz ama yok manavda İngilizce konuşup işinizi halledemiyorsanız, kursta da böyle bir ortam olacak ise neden para veriyorsunuz? bu tarz kriterlere dikkat edin.
bir de genel olarak dil öğreniminde gerçekten emek sarf etmek, zaman ayırmak ve sadece bir kanaldan değil de toplu olarak yabancı dile maruz kalmak gerekiyor. sadece okuma yapmakla, sadece yazmakla, sadece dinlemekle olmuyor. toplu olarak kendinizi bunlara maruz bırakın. Gidin İngilizce haber okuyun, İngilizce dinleyin, İngilizce günlük tutun, birini bulun konuşun yoksa gidin aynaya konuşun. beyniniz bu duruma alışsın. ilk olarak yokuş çıkar gibi zor olacak ama belli bir aşamadan sonra gerçekten yokuş aşağı iner gibi de hızlanacak, öğrenim grafiğiniz yukarı çıkacak. biraz sabır biraz emek.
YDS amaç olursa hiç bir şey olmaz. YDS, -bana kızmayın ama- gerçekten kolay bir sınav. Saçma bir sınav, ölçme yetisi çok düşük, formatı da bence gereksiz ama İngilizceyi öğrenirseniz YDS çalışmanıza gerek yok. Sadece İngilizce bilmeyenler YDS için aylarca çalışıyor geri kalanlar sadece sınav formatına bakıp alışıp girip yapıp çıkıyor.
Yani, eğer YDS bir İngilizce sınavıysa o zaman çalışılacak şey YDS değil daha çok İngilizcedir. Temel yanılsama bu.
-
Nasıl bir yol izlemeliyiz?
-
Merhaba arkadaşlar. 2019 YDS'ye hazırlanmak istiyorum. Ama benimki biraz daha farklı bir amaç için yani YDS puanını herhangi bir akademik alanda kullanmayacağım.
Seviyem indermediate (tam emin olmamakla birlikte :D) Önce upper indermediate daha sonra da yavaş yavaş ileri düzeye taşımak istiyorum.
Kurs yardımı olmadan sadece internet araştırmaları, youtube videoları vs. ile yapmak istiyorum bunu ya da sizlerin tavsiye edebileceği kitaplar var ise onlarla. Ya da geliştirme adına şunları yap diyebileceğiniz veya şu videoları izle diyebileceğiniz öneriler verebilirseniz çok sevinirim. -
@depresifkiz sadece yds den iyi puan almak için sınavın tekniğini anlatan kitaplar var hocam irem yayıncılık vs. Bunun dışında okumalar yapmanızı tavsiye ederim internette pek çok site var ilgi alanınız ne ise mesela science daily diye bi site var pek çok konuya dair makaleler güncel araştırmalar vs var. Ben yds için gramer çalışmak yerine kelime öğrenimi ve okuma yapmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Yine çıkmış sorularla pratik yapmak iyi olur bence.
-
@foucault sizin yds puanınız nedir?
-
Yds den 70i geçmenin verdigi mutluluk inanilmaz ;))
-
@legolas ne kadar çalıştınız?
-
@yorgun gramer bilmek de gerekli hocam. sadece yds olarak değil yabancı dil olarak düşünmek lazım. eksik konu bırakmak doğru olmaz.
-
En son 3 sene önce girmiştim YDSye aldığım puan 43.75 idi. Aralık YDS’ye 1.5-2 ay günde 1 saat sadece reading yaparak girdim ve sınavdan 55 aldık. 70 puan hedef için tekrar reading çalışmasına başladım marta kadar böyle devam edip bol bol okuma ve test çözümü ile ilerlemeyi planlıyorum.
Yararlandığım kaynaklar:
READİNG için:
Level Up Your Reading-BİTTİ
Reader At Work-1-DEVAM EDİYOR
Reader At Work-2-OKUNACAKSORU için:
2000 YDS sorusu(akındil)-DEVAM EDİYOR
Test Atack YDS(irem)-ÇÖZÜLECEKGRAMER başvurun kaynakları:
Grammar in the pocket(irem)
English Grammar in Use(Cambridge) -
İngilizcede belli bir seviyede olanları hariç tutarak, grameri boşverin diyenlere kulak asmayın. Gramer bilmeden, neredeyse birbiriyle aynı manaya gelen anlam sorularında doğru cevabı nasıl bulacaksınız ? Yaklaşık 20-25 soruluk dil bilgisi kısmına hiç değinmiyorum. Önce gramerinizi oturtun; kelimeleriyle birbirleriyle hangi zamanda, ne şekilde çekimleyeceğinizi bilemedikten sonra bildiğiniz kelimelerin bir anlamı yok.
-
irem yayınlarının 3. kitabını aldım paragraf ve cumle tamamlama soruları özellikle hep kalp, akciğer, karaciğer nasıl çalışır, kan akışı nasıl olur. çok bilgilendim ama tıp okusam sanki işime daha çok yarıycak gibi
-
@ekonomist2 reading kitaplarının türkçe açıklamaları var mı hocam?
-
@ekonomist2 hocam grammar in the pocket cep kitabı olan mı?
-
@atlas07 hocam sizin kaynak tavsiyeniz var mı?
-
Arkadaşlar IELTS için tavsiyesi olan var mı ?