Mülakatlarda Nelere Dikkat Edilmelidir? Mülakat Deneyim Paylaşım Platformu.
-
@fiscaldrag hocam siz Ankara istediğiniz için mi olmadı
-
@zenginmemur Evet, Ankara dışında olabilecek yerler vardı.
-
Mülakatlarda Muhasebe dersi ile alakalı ne tür sorular soruldu/sorulur? Pek çok muhasebe bilgisi bana mülakatta anlatılacak gibi gelmiyor ve bu yüzden ciddi motivasyon problemi yaşıyorum bu derste.
-
@paretowilfredo uzun zamandir yazdığın konulari takip ediyor ve bizi bilgilendirdigin için tekrardan teşekkür etmek istiyorum. Ben açıköğretim mezunuyum ve yaşım 30 şuan guy mulakatini bekliyorum ve büyük ihtimal sgk denetmenlikte gelecek acaba yaş ve açıköğretim mezunu olmam mülakat Için dezavantaj olurmu bu arada askerligimi de yaptım yanitin icin şimdiden teşekkürler
-
@AlicenapSayha En çok sorulan sorular arasında şunları sayabiliriz: Temel mali tablolar nelerdir, bilanço nedir, gelir tablosu nedir, amortisman nedir, stok değerleme yöntemleri nelerdir vs. Bunun yanında bazen kayıt sordukları da oluyor. Ücret tahakkuk kaydı, sayım noksanı/fazlası gibi. İstisnai olarak cins sorular gelebilmekte. Mesela bana muhasebedeki götürü gideri anlat demişlerdi. Mülakattan sonra muhasebe hocalarına sorduğumda onlar bile net yanıt veremedi. Tabii bunlar 'istisna'
-
@AlicenapSayha mali analizdeki yorumlamayı istemişler mesela
-
@AlicenapSayha kayıtlar istenebiliyor, bazı kurumlar tahtada bazı kurumlar o an sözel olarak cözdürüyor. Yenilemek amacıyla duran varlık satışı, oran verip hisse alimi yaparak bunun bağlı menkul kiymet, iştirak ya da vs. Kaydı, fevkalade amortisman benim karsilastiklarim.
-
Güzel, faydalı bir başlık olmuş. Arşive bende naçizane SGK mülakatımı(8.promosyon) eklemek istiyorum.
Öncelikle siyah takım, beyaz gömlek, saçlar balıksırtı örülü, her zamanki gibi ağır olmayan bir makyaj tercih ettim, rahattım. Mülakat sırasında çanta, telefon derdiniz olmuyor. Girişte bir memur kimliğinizle birlikte emanet alıyor.Sıram geldiğinde kapıyı tıklattım bekletmeden gel sesi duyuldu girdim. 5 kişi uzun bir masanın başında, hepsi önündeki kağıtlarla meşgul bir haldeydiler. Aradan 10 saniye geçmeden masaya buyur edildim. Bu sırada saniyelik bir sürede baştan ayağa hızlıca süzüldüm. Tercih ettiğimiz kıyafetlerin saniyelikte olsa sınavda bir yeri oluyormuş dedim içimden. Teşekkür ederek oturdum.
Masaya oturduktan sonra üyeler başlarını kaldırdılar, hepsiyle göz göze gelmeye çalışarak tebessümle selam verdim. Bu ayrıntıları yazıyorum çünkü o an, asıl bu kısımları nasıl dolduracağım hakkında soru işaretleri vardı kafamda. Size fikir verebilir bana da saliselik sürede verdiğim kararları gözden geçirme fırsatı olur diye düşünüyorum.Bu faslın ardından komisyon başkanı, evet hayatım sınav kendini tanıt bakalım, dedi. Bitirdiğimde komisyon üyesi, tatlı insan, okuduğum lisenin adında geçen bir kelimenin anlamını sordu. İlk sorum Arapça bir ismin anlamı nedir şeklindeydi yani. Böyle yazınca öcü gibi görünüyor olabilir ama bu, pozitif bir yüz ifadesi ve sizi hazırlayarak soruluyor dostlar.
Soruyu duyunca yüzümde ister istemez bir tebessüm oluştu. Başvuru yaparken üzerine kardeşimle muhabbet etmiştik, riske atmayıp anlamına bakmıştım Cevapladım ardından lisemin isminde geçen kişinin kim olduğunu, tanıyıp tanımadığımı, buna benzer başka kimler vardı şehirde şeklinde devam etti sorular ve son olarak kayıt dışılık nedir dendi. SGK mülakatı diye mevzuatına gömüldüm gelen iki sorudan biri bu, diğeriyse kayıt dışı istihdam ihbar numarası nedir oldu. Soru havadan düşmedi elbette. Yine özgeçmişimde bahsettiğim özel sektör iş tecrübemin kaç yıl olduğu üzerinden soruldu, 3 yıl. Sigortan ne kadar yatırıldı? 3yıldan az. Hoş beş şakalar, ooo burda bir kayıt dışı istihdam söz konusu ihbar mı etsek akabindeki soru, senin durumunda olanları hangi hatta ihbar ediyoruz? Numara üzerinden konuşurken komisyon başkanı özgeçmişimdeki e-mail dışında başka adresimin olup olmadığını sordu. Birkaç tane daha olduğunu söylerken gözüm telefonuna gömülmüş komisyon üyesine takıldı. O an, birer birer gözümün önünden sosyal medya hesaplarım geçiyor: Diğerlerinde ne işleri vardı tabiki facebooka bakacaklardı. Profil resmim uygun muydu? Asıl soru herkesin görebileceği neler paylaşmıştım acaba derken dengem bozuldu. Bu sırada soru geldi. Hiç hobilerinden bahsetmedin nelerden hoşlanır hayatım sınav? Az önceki telaşın üstüne bu konunun sınırlarını çizmek zor oldu tabi. Neyseki tez konum imdadıma yetişti ve onun üzerinden sohbet ilerledi. Bende kendimi topladım bu sırada.
Komisyon başkanı bir tvs sorusu sordu ama ne soru! Sorulabilecek en spesifik sorulardan biriydi sanırım. İlkini cevapladım, sonrakini hatırlayamadım, 3.yü bilmiyordum bilmiyorum dedim. Genel çerçevesini çizip bıraktım. Son olarak muhasebeden mali tablolar analizi sorusuyla mülakat bitti teşekkür ederek çıktım.Şimdi karşıdan durup bakınca; kpss puanı bilgiye dair bir etiket oluyor zaten, mülakat denen şeyin %80i özgeçmiş, özgeçmiş denen şey komisyona vereceğiniz malzeme demek. Mülakatta o malzemeyle önünüze bir sandviç hazırlanıyor. Başlık vesilesiyle sizinle de paylaşmış olayım :slight_smile:
-
Sanırım hayatımda en başarısız olduğum konu. Mülakat harika geçiyor yine başarısız oluyorum, sanırım kendi bakış açımla da başarısızlığın nedenini bulma imkanım hiç olmayacak. Kaç mülakat oldu bilmiyorum ama sonucu öğrenmek hiç acı olmuyor. Ertesi gün işe devam ve tercihiniyap'a
-
yani, aynen, anlatabiliyor muyum, bence, aslında, sanırım, bilmiyorum, zannedersem, gibisinden, muhtemelen, gibi ifadeleri KULLANMAMAK.
-
Ben bu kadar şeye dikkat etmeye çalışırken ne söyliceğmi unuturum ya tutulup kalirim.
Tamam nezaket kurallari cetcevesinde hareket ederek oturabilirsin dedikleri zaman oturmali.Tesekkur edilmesi gereken yerlerde edilmeli.Cikarken iyi gunler iyi calismalar tarzinda cumleler kurulmali da mulakata aninda "bilmiyorum mu desem hatirlayamadim mi desem " "bence dersem skinti olur mu " "aslinda dersem sorun teskil eder mi"diye dusunmekten hic konusamam ben
Elbette anlatabiliyo muyum gibi bi cumle kurulmamali fakat bu derece onemli mi kelimeler? Yoksa sehir efsanesi mi?
Gerildim -
@1903bjk cogu şehir efsanesi.hatırlayamadım bence falan deyince hiçbişey olmaz.bunlar uydurma şeyler.
-
@deepblue
Bilmiyorum da okudukca hakkaten geriliyorum.Cumle kuramiycam bu gidisle
Ben laubali, ciddiyetsiz ve saygisizca davranilmadigi takdirde kelimelere o kadar takilcaklarini dusunmuyorum.Onemli olan duzgun cumlelerle kendini ifade edebilmen,egoya varmayan bi özguven,belli derecede mevzuata ve alan bilgisine sahip olman diye dusunuyorum.
En onemlisi de yapmacik olmayip kendin gibi davranman.Yapmacik tavirlar hemen belli olur. -
@1903bjk hocam icinizden geldiği gibi davranin
-
@1903bjk ordaki kişiler seni elemek isterse gözünün üstünde kaşın var diye eler zaten.bişey sölemene bile gerek yok.ama gecirmek isterlerse kücük şeylere takılmazlar.zaten kimsede öyle bir ortamda cok rahat ve saygısız konuşmaz
-
@genclerbirlikli
Budur -
@Antimülakat Fazla kaliteli geliyor olmalısınız
-
@deepblue hayir zaten şiveli konusmamak icin ayri bi ozen gostercem dikkat etcem kelimelere de takilirsam hic konusamam
Dogru diyosunuz. -
Hakikaten bu mülakatlar sonrası liste oluşturulurken komisyonla bir araya gelip, o listenin nasıl oluşturulduğuna şahit olunmadığı sürece. Konuşulan çoğu şey olması gerekenmiş gibi geliyor bana.
Selamun aleykum ile başlayıp, hadi size kolay gelsinle tamamlanan mülakat sonucu olumlu sonuçlaniyorsa bu işin matematiği bana sorarsanız yok.
-
Uzun uzun anlatmadan kendime göre A grubu açısından temel noktalardan bahsedeyim. Temel olarak dikkat edilmesi gereken şeyler kişiden kişiye değişebilir. Bunların şahsi tecrübelerim olduğunu baştan belirteyim.
*Başvuru esnasında özgeçmiş istiyorsa mülakata kalmanız durumunda oradaki herşey karşınıza çıkacak. O yüzden özellikle hobilerinizi belirtiyorsanız çok uzman olduğunuz alanları yazın. Yoksa gelecek ilginç bir soru karşısında hık der kalırsınız.
*Giyim kuşam kesinlikle çok önemli, özellikle erkek adaylar sakalım çeyrek milimetre ne olacak bundan dediğiniz anda 1-0 geriden başlarsınız. Koyu renkte giyinmeye özen gösterin mümkünse siyah. Ceketsiz mülakata girmeyin, gömleğinizin en üst düğmesini kravat kapatıyor mantığıyla açmayın. Bayanların ise saçları toplanacak durumdaysa toplamalarında fayda var.
*Mülakat saati geldi ve içeri çağrıldınız. İçeri girdikten sonra "iyi günler" dedikten sonra beklemede kalın. Size ayrılan yere kendi başınıza oturmayın ve "lütfen oturun" demelerini bekleyin.
*Herhangi bir sorunun cevabını bilmiyorsanız dürüstçe bilmediğinizi ama mülakattan çıkınca araştıracağınızı söyleyin. Hatırlamıyorum demek bence güvensizlik belirtisidir.
*Herhangi bir soruya cevap verirken tüm komisyonla göz teması kurmaya çalışın. Sadece soruyu soran kişiye odaklanmayın.
*Bu madde komik gelebilir ama su içmenizi tavsiye ederlerse bardak kullanmaya dikkat edin. Yalana dolana gerek yok ben dışarıda şişeyi kafaya dikiyorum ama komisyon üyesi olsam bunu yapana direk sıfır yazardım. Düşünsenize siz Hansla Thomasla toplantı yapmak için Parise gidiyorsunuz ve ekipten biri şişeyi kafaya dikiyor. İstediği kadar liyakatlı olsun bu adam Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsil edemez.
*Memleketinize dikkat edin, ilginçtir seviyorlar oradan sormayı.
*Sizi denemek için verdiğiniz cevabın yanlış olduğunu söyleyebilirler. Eğer %100 eminseniz cevap konusunda geri adım atmayın. Siz kendinize güvenmezseniz başkası hiç güvenmez.
*Şu soru bana çok ilginç gelmişti buna hazırlıklı olun: "En bilgili olduğunuz alan hangisi? ". Cevabınızın ardından söylediğiniz alanla ilgili soru gelecektir.
*Çıkarken basitçe tekrar iyi günler deyin ve çıkın.
*Ve son olarak mülakatın başından sonuna asla siyasi mesaj vermeyin.