Batıyor Muyuz?
-
Doların önlenemez yükselişi ne olacak. Üzerimde inanılmaz bir gerginlik ve negatif enerji var. Bu işin sonunu artık kestiremiyorum. Neden durmuyor bu doların yükselişi? Batıyor Muyuz? Dostlar. Felaket tellallığı yapmak istemiyorum ama şu 1 hafta içinde cebimdeki para %15 oranında değer kaybetti. Bir uçurumun kenarına doğru itiliyor gibi hissediyorum.
-
@antimülakat üstat ağzını hayra açarak başla konuya lütfen. Sen batıyor muyuz sorusunu soracak hale geldiysen gerçekten karanlık bir noktaya gelmişiz. Şimdi forumda ekonomi alanında kendini geliştirmiş, Türkiye tarihi ile bunu harmanlamış arkadaşlar var ise şu soruların cevaplarını verirlerse bence biraz umut olabilir.
Daha önce buna benzer bir süreç yaşadık mı? Yaşadıysak oradan çıkıp 2005 yıllarındaki Türkiye'yi nasıl yakaladık? -
@antimülakat hocam bir sorunu çözmenin temeli önce o sorunu kabullenmekle başlar ama sorsan bizim ekonomiyi millete= flash tv
-
Sahsi gorusum 1071 den bu yana bu denli bir tablo ile bu millet karsi karsiya gelmedi. Tsunami geliyor ciddi ciddi geliyor. Ankara ise eli kolu bagli izliyor. Dun merkez bankasinin yaptigi kucucuk bir hamle 5 dakikaligina dolari 1 krus indirmis daha sonra dolar siddetli bir sekilde artmis. Mb sinin bu 5 dakikaliga 1 krus indirmesinin maliyeti Türk Milletine 2.5 milyar tl ye mal olmus. Son 6 gunde dolardaki artislar ile sadece son 6 gunde. Türkiye'nin dis borcu 150 milyar tl artmis durduk yerde. Varsin hesabi siz yapin artik batiyormuyuz debeleniyormuyuz cirpiniyormuyuz amuda mi kalkiyoruz yanmi yaniyoruz...
-
Vatana millete bir hayrım dokunsun evde boş boş ders çalışmaktansa yastık altındaki altınları bozdurayım dedim ama yastık altından stresten dökülen saçlarım dışında bir şey çıkmadı açıkçası. Ösym yüzünden piyasada nakit akışı da sağlayamıyorum ki ekonomiye can versem.
-
Damat berat pasada hala eylul ayi da ovmp hazirliyoruz diyor. Ulan ulkenin borcu 1 dakikada 100 milyon dolar artiyor 100 milyon dolar!!!! Ne eylulu ne ovmp si ne millite bahcesi ne keki ne cayi. Ulke batinca soyleyin bedava kek cayda bulamayacaklar. Yazik cok yazik. Ankaranin hali aynene suna benziyor. Hatirlayin titanic batarken calgicilar keman calmaya devam ediyordu ya hah iste ankarada suan elinde keman kendi calip kendi soyluyor kardesim.
-
Başlığı görünce aklıma şakkadanak teorisinin mucidi, son dolar bükücü ekonomist geldi. (bkz: necmettin batırel)
-
Ulke batiyor bu ulkenin genclerinin mahkum oldugu tablo ise. Devlet gelir uzmanligi basliginda soruda sunu mu dedi bunu mu sordu aciklansin sinav hadi 1 haftadir bu taetisiliyor. Vmy basliginda sinav iptal mi degil mi? Sayistay basliginda aylardir ALLAH belanizi versin elinize yuzunuze bulastirdiniz sinavi hezayanlari. Guy basliginda aylardir acilacak mi iller sunda mi kapatacak bunda mi tartismalari. Farkindamisiniz nekadar depolitize olmusuz bu ulkenin egitimli gencleri olarak. Yanlis anlamayin elestirmiyorum. Ulkenin battigini bile belki bircogumuz gormuyoruz neden cunku ekmek pesine dustuk. Sacma sapan iktisat maliye hukuk musabe sorularini hatim etmekle kurum sinavlarina girmekle mulakatlara girirp girip elenmekle mesgulken hadi en sonunda meslege gectik ekmege kavustuk tam diyecekkeb bir bakacagiz ortada ne ekmek kalmis ne kurusogan. ALLAH sonumuzu hayretsin.
-
@lion hocam biraz bilgin varsa paylaşır mısın, hiç mi bu konuma düşmedik? Düştüysek nasıl çıktık? Çünkü Kıbrıs Harekatı dönemi de oldu, farklı etkileşim dönemleri de, en kötüsü bu son gelen mi?
-
@agor kardesim boyle bir borclanma ulke tarihinde yok. Futursuzca borclanilmis. Buyuk yatirimlar dis borclarla yapilmis. Ulkede nekadar dikili agac varsa ozellestirilmis. Cep delik cepken delik anlayacagin. Abd nin basina bundan once blyle haydut diplomasi yol yordam bilmeyen bir baskan gelmemis. Dun kararname imzaladi iranla ticaret yapani dikeltirim diye kasim ayina kadar sure verdi ulkelere bu ambargodan encok etkilenecek ulke zaten halihazirda darbogazda olan Türkiye. Ozel sektor ve devlet borclari 430 milyar dolara dayanmis. Turkiye ekonomi tarihinde boyle bkr borclanma yok. Bu isin sonu moratoryuma kadar gider kardesim.
-
@lion şimdi bunları soruyorum çünkü çözüm ne olacak çok merak ediyorum. Bu senin dediğin hesapta bu piyasada tüm "çok bilenlerin" söylediği reformlar, yapılanmaların da işe yaramama ihtimalini yüksek gördüm ben. Bizim yeni bir yol bulmamız lazım gibi sanki? İnsan ürperiyor üstat, bu forumun yaş aralığının 22-35 olduğunu var sayıyorum ve tam da bu aralık büyük bir krizi yetişkin olarak yaşamadı, şimdi öyle bir karanlık geliyor ki ellerimizdeki cep telefonlarının feneri yetmeyecek gibi görünüyor.
-
@agor madem hepimiz ayni gemideyuz gemi batarken denize dokulen millet artik ayfonlarinin flasini acil catir catir batisin fotografini ceker intada surda burda story atar ulkece batma keyfssss diye. Turkiyenin suanda ihtiyaci olan şok etkisi olusturacak acil ekonomin onlemler. Yapisal reformlar felan onlarin tartisilma zamani degil bence suan. An itibari ile yangin var yangin. Once yangini sondur evi kurtar daha sonra hasarlari tamir eder evi guclendirirsin.
-
@vamos adamın adı geçince gülesim geliyor sür rezervleri piyasaya diyişi. Bir da sür rezervleri zaten kimse bilmiyor. Eee rezervler bitince özgür hoca doğruları söyledikçe tv de görünmez oldu.
-
Sen bu krize gozunu yumup kulagini tikarsan aman dur bakalim 8 ay sonra yerel secimler var hele su istanbulu bi kotarayim buyusehirlerde yine ben olayimin derdine dusersen uygulama gecikmesini gozgore gore secersen. Bu millet ilerleyen gunlerde kulliyenin onune yazar kasa mi atar yoksa 1000 odanin uzerine mi biner artik orasini bilemem. Sagcisi solcusu laiki mutedeyyini alevisi sünnisi seriatcisi ateisti her kesimden kim olursa olsun bu ulke bizim bence suan siyaset yapma zamani degil hukumet herkesimden fikirlere acik olmali gelin bu yangini sondurelim demeli.
-
İki bankanın yerel olarak hukuki danışmanlığını yapan ( icra işlerini yürüten) bir büroda 7 ay sabrederek vekillik yaptım. Pazartesi çarşamba ve perşembe günleri takip açılışımız vardı ki günlük 20nin altına asla düşmez tek bir bankada. Telefonda ağlayanlar gelip yalvaranlar bir sürü gariban. Hele ki banka avukatının elindeyseniz daha vahimi yoktur çünkü vekilin para kazanmasının tek yolu tahsilat ve karşınızda gerçek bir kişi yok ki indirtesin orta yolu bulasın. Binlerce borçlu ile iletişim içinde oldum ve neredeyse dörtte biri borcunu tefecilerden aldığı borçla kapatıyor. Bugün aldım abla bir hafta sonra 2000 fazla ona ödeyeceğim diyor. Çoğu yerelleşmiş mağaza senetlerle insanları mağdur ediyor. Senedi ödeyemeyip kredi çekiyor krediyi ödeyemeyip gidip tefeciden borç alıyor onu da ödeyemeyip çoğu ya kendi canına ya da başkalarının canına kıyıyor. Biz küçükken mutlu olduğum sporcu kartlarının yerini, üzerindeki pokemon resimleri oynanmaktan silinen tasoların yerini tabletler akıllı telefonlar gibi bilimun ihtiyaç adı altında ancak tam manasıyla bir tüketim manyaklığı aldığından beri bence iflah olmayı bıraktık. Bu çok küçük bir dilimi belki ama ben tüketimi ve israfı sorumlu tutuyorum. Annelerimizin yoğurt kovasındaki kalan bir kaşıklık yoğurttan bulaşık yıkarken boşa gitmesin diye ayran çalkalayıp zorla içirdiği günlerden içine hayvan gibi şeker basılan muhtemelen birkaç yıla çoğunu obez ve kanser yapacak olan bir bardak kahvemsi içeceğe 14 lira verebildiğimiz noktadaki cehalet. Sözde popülist kültür ve neticesinde daha da artacak olan borçlarla aslında çok da şaşılacak bir sonuç değil.
-
@hegia-sophia ben harçlık almadan ilkokul ve lise dönemini bitirdim evden yemeğimi götürerek. Şimdi ilkokul çocuğuna adidas ayakkabı telefon en az 50 tl harçlık veriliyor. Ben giymedim sen giy kültürü ben yemedim sen harca ye diye. Geçmişteki kıyafetler hala sağlam şimdi çoğu paçavra hatta marka adı altında 500 tl. Ben kendimde iyisini alayım diye çoğu şeye saçma para verdim. Kaç milyon ekmek çöpe gidiyor ve daha nicesi. Şimdi teşvik filan hikaye bizim burda bir teşvik oldu aile içinden 2 kişi başvurduk tam tamına belgelerimiz tamam şartlar uygun. Şans meselesi hani birimize çıkar en azından diye bizim ilçenin hakkı 150 kişi iken 13 kişiye verildi. Geri kalan teşvik kimlere nasıl peşkeş çekildi belli değil. Ve zaten başvuru en az 3000 di ve başvuranlardan da 170 tl başvuru ücreti aldı zaten teşviği verilen 13 kişinin parası da o ilçedeki 3000 kişiden çıktı. Esnaf tanıdığımız esnaflara uygun bir krediyi iş yerine yatırım adı altında çekip kendine araba almıştı. Araba kredisinden daha az ödeyecem diye. Denetim sıfır. Kalite kontrol yok. Farklı alanda aldığım bir eğitim olmuştu ülkemde aldığım eğitimde yapılan işlerin analizini gerçeklestiren tek fabrika vardı. Analiz edilmek ürünler bile beklemekten bozuluyormuş. Neler neler .
-
@secret hocam benim yeğenim 25 10 ve 5 kuruşları marketten para üstü olarak verdiklerinde yere atıyor. 3. Sınıfa geçti bu çocuk ve bahanesi bu paraların değersiz olduğu küçük olduğu istemediği. Sorun şu ki biz bu çocuklara ne o 5 kuruşun değerini öğretebildik ne de kendimiz öğrenebildik. Zamanında bir zorunlu deprem sigortası reklamı vardı benim dönem hatırlar belki. Deprem neticesinde evleri yıkılan çadırda kalan bir ailenin küçük kızı pamuk şeker ister babası o zamanın kocaman 500.000 liraları vardı demir ondan verir alsın diye kıza, her gün çocuk şeker almaz bir kavanozda biriktirir ve neticesinde sigorta parası toplanılır. Damlaya damlaya göl olur kültürü yerleştirilir. Saçma kamu spotları gibi değildi, bizim zamanımızın reklamı dahi tasarrufun kıymeti üzerineydi. Şimdi onu al bunu da al eksik kalma her şeyi al reklamları. Bu işin tek çaresi vardır ki batıda minimalizm adı altında yayılan ancak bizim kültürümüzde yıllardır var olan tasarruf kültürüne dönmektir. Varken harcamaktır, ayağını yorganına göre uzatmaktır.
-
@agor Öncelikle Merkez Bankası tam bağımsız olmalı.Ama kağıt üzerinde değil.Ben de on sekiz yaşımı doldurduğumda artık özgür, her istediğini yapabilecek biri olacağımı zannediyordum.Kendimce ilk radikal kararımı aldığımda annemin fırlattığı terliği yiyince anladım ki ben özgür, bağımsız değilim.Merkez Bankası'nın bağımsızlığı da kağıt üzerinde olmamalı, her an terlik yerim korkusuyla cesaretsiz adımlar atmamalı.
Ve yine kağıt üzerinde olan demokrasi ve adalet kavramları iyice anlaşılmalı ve kabul edilmeli.İç ve dış yatırımcı korkmamalı.Bu ülkede yarın ne olacağı belli değil imajı bir an önce silinmeli.Güven olmayan hiçbir ortama yatırımcı çekemeyiz.
Borç alınabilir buna karşı değilim.Sade vatandaş bile aldığı borcu kendi için faydalı gördüğü yatırımlarda kullanır.Yahu en kötü arkadaşından borç alır bir iddaa kuponuyla üçü beşe katlar vallahi bu bile mantıklı.Ama alınan bu borç bana faizinden daha fazla gelir getircek yatırımlara değil de park bahçeye gidecekse olmaz.
Çiftçi desteklenmeli, tarım üretken bir alan haline getirilmeli.Mesela bugün markette yaş incirin fiyatının 16 lira olduğunu gördüm.Alamadım, elim gitmedi.İncirden bahsediyorum.Fındık Borsası örneğin Almanya'da değil bizde olmalı.Bunun için gerçekten milli ve yerli bir duruş şart.Tarım demişken üçüncü sınıf ülkeler gibi tek kaynak olarak buna bel bağlamaktan bahsetmiyorum.Bu ürünleri ham madde olarak ihraç edip nihai mal olarak almak da değil.Planlı bir tarım ve hayvancılık politikası şart aksi halde köyden kente önlenemez bir göç yaşanacak.
Ve yatırımlar artık betondan daha çok insana ve teknolojiye yönelmeli.TOKİ halka ucuz konut sunma amacının dışına çıkıp lüks konut yapıp rant kapılarını açmamalı.
Sırtımızı Batı'ya tamamen dönmeden bir yüzümüzü de Asya, Avrasya ve Orta Doğu'ya çevirmeliyiz.Onlarla ekonomik iş birliği şart.
Ve sağlık, eğitim, ekonomi v.s hepsi işin ehli insanlara teslim edilmeli.
Bunlar sanırım uzun vadede yapılacak şeyler.Ama mutlaka yapılması gereken şeyler.Kıbrıs harekatına gitmeye gerek yok.Dünya savaşı sonrası kurulan yeni cumhuriyet düzenlediği iktisat kongrelerinde yeni bir yol çizilmişti zaten, sırlar orada mevcut.Sadece zamana uyarlamak gerekiyor.
-
Ya eyvallah suan durum cok kotu ama bu tarz negatif basliklari surekli tepede gormek daha da sinirlerimi bozuyor. Zaten karanlik bi tablo var, sinirlerimiz normal degl, gerek yok boyle basliklara. Baslik acilirken bizim surekli onu gorecegimiz ve psikolojimizi etkileyecegi dusunulsun lutfen
-
@1umut nasil bir baslik olmali. Patron cildirdi dolar 5.25 yada Tl de buyuk indirim yada Tl den yeni rekor yada 5 herzaman 1 den buyuktur i love tl vs vs gibi mi isin sakasi bir yana haklisin kardesim basligi gorunce insan bir irkiliyor ama neticede gerceklerde bunlar.