29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
-
Arkadaşlar Tensip çıkmış sorular tamamı seti için
Çekiliş varmış haberiniz olsun...ÇEKİLİŞE KATILMAK İSTEYENLER
İnstagramda @umuttepeyayingrubu sayfasından katılabilirsiniz. -
@antepli-27 hocam takdire baktım aşina olduğum için ama diğerleri hem karışık geliyor hem de soru olarak karşılaşmadığım için ister istemez önemseyemiyorum
-
@toranj İsim olarak bilin yeter takdir hariç tüm komisyonları
-
**Biraz uzun oldu ama çok önemli bir husus kesin okuyun..
Arkadaşlar ceza olayları çözerken karışan mevzu:
Kaç tane suç var?**Birden çok fiilin aynı suç kapsamında olması için hem zamanda hemde amaçta birlik olması lazım.
Mesela bir kişi iki gün arayla hırsızlık yapıyor.
Burda zamanda birlik yok. Farklı suç bunlar..Mesela bir kişi bir kişiye yaralamak kastı ile önce taş atıyor sonra bıçaklıyor. Burda tek suç var niçin hem zamanda birlik hem amaçta birlik var..
Şu örnekler çok önemli..
Bir hırsız öğretmenler odasına giriyor ve beş öğretmenin çantasındaki cüzdanı çalıyor. Burda 5 ayrı hırsızlık var neden mi?
Burda hukuki menfaati ihlal edilen kim?
Ayrı ayrı 5 öğretmen..
O yüzden bir kişi 5 ayrı hırsızlık suçu işlemiş...Ama şöyle olsa idi durum değişirdi..
Bir kişi bankayı hackliyor ve 5 kişinin hesabını boşaltıyor. Burda tek hırsızlık var. Neden mi?
Çünkü burda menfaati ihlal edilen sadece banka.
Zira bankanın müşterilerin paralarını koruma yükümlülüğü var ve bu ihlal ediliyor hacker tarafından...
5 ayrı hesap sahibi zaten bankaya ayrı ayrı başvurabilir zararı için teminat vb. hususlar için ama önemli olan burda bankanın koruma yükümlülüğü ihlal edilmiş. dolayısıyla tek hırsızlık suçu var..Bir örnek daha mı?
Evet diyeyim..
AŞTİ'deki emanetçiye 5 kişi bavulunu emanet bırakıyor. Ertesi gün hırsız emanetçideki bu 5 bavulu çalıyor. Burda da 1 hırsızlık suçu var diyecez. Çünkü mağdur yani Hukuki değeri ihlal edilen kişi kim emanetçi çünkü emanetçinin görevi onları korumaktı bunu başaramadı. Sorumlu hale geldi bavul sahiplerine karşı..
O yüzden burda da tek hırsızlık var.Ama hatırlayın öğretmenler odasında çanta bırakan öğretmenler doğrudan suçtan kendi menfaatleri zarar görendi yani mağdur. Onların çantalarını korumak gibi görevi olan yoktur. Dolayısıyla orda 5 ayrı hırsızlık suçu var orda..
Bu örneklere dikkat edin her testte çıkıyor..
Mantığı anlayın yeter..
Anlamadığınız konu olursa 7/24 yazın. Elimden geldiğince hemen cevaplarım...
-
@mehmetemir Hay Allah razı olsun üstad.Nottaki örnekte tam olarak anlıyamamıştım.Senin sayende anladım.Sağ olasın.Hayırlı akşamlar dilerim.
-
@ilerlemeyedevam estağfurullah görevimiz..
Siz mutlu olun yeterki..
Ama çok yakında cok daha mutlu olacaksınız inşAllah..
Çünkü çok az bir zaman sonra hepiniz hakim ve hakimeler olacaksınız..
Rabbim nasip etsin İnşAllah...
-
@mehmetemir, içinde söyledi: 29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
**Biraz uzun oldu ama çok önemli bir husus kesin okuyun..
Arkadaşlar ceza olayları çözerken karışan mevzu:
Kaç tane suç var?**Birden çok fiilin aynı suç kapsamında olması için hem zamanda hemde amaçta birlik olması lazım.
Mesela bir kişi iki gün arayla hırsızlık yapıyor.
Burda zamanda birlik yok. Farklı suç bunlar..Mesela bir kişi bir kişiye yaralamak kastı ile önce taş atıyor sonra bıçaklıyor. Burda tek suç var niçin hem zamanda birlik hem amaçta birlik var..
Şu örnekler çok önemli..
Bir hırsız öğretmenler odasına giriyor ve beş öğretmenin çantasındaki cüzdanı çalıyor. Burda 5 ayrı hırsızlık var neden mi?
Burda hukuki menfaati ihlal edilen kim?
Ayrı ayrı 5 öğretmen..
O yüzden bir kişi 5 ayrı hırsızlık suçu işlemiş...Ama şöyle olsa idi durum değişirdi..
Bir kişi bankayı hackliyor ve 5 kişinin hesabını boşaltıyor. Burda tek hırsızlık var. Neden mi?
Çünkü burda menfaati ihlal edilen sadece banka.
Zira bankanın müşterilerin paralarını koruma yükümlülüğü var ve bu ihlal ediliyor hacker tarafından...
5 ayrı hesap sahibi zaten bankaya ayrı ayrı başvurabilir zararı için teminat vb. hususlar için ama önemli olan burda bankanın koruma yükümlülüğü ihlal edilmiş. dolayısıyla tek hırsızlık suçu var..Bir örnek daha mı?
Evet diyeyim..
AŞTİ'deki emanetçiye 5 kişi bavulunu emanet bırakıyor. Ertesi gün hırsız emanetçideki bu 5 bavulu çalıyor. Burda da 1 hırsızlık suçu var diyecez. Çünkü mağdur yani Hukuki değeri ihlal edilen kişi kim emanetçi çünkü emanetçinin görevi onları korumaktı bunu başaramadı. Sorumlu hale geldi bavul sahiplerine karşı..
O yüzden burda da tek hırsızlık var.Ama hatırlayın öğretmenler odasında çanta bırakan öğretmenler doğrudan suçtan kendi menfaatleri zarar görendi yani mağdur. Onların çantalarını korumak gibi görevi olan yoktur. Dolayısıyla orda 5 ayrı hırsızlık suçu var orda..
Bu örneklere dikkat edin her testte çıkıyor..
Mantığı anlayın yeter..
Anlamadığınız konu olursa 7/24 yazın. Elimden geldiğince hemen cevaplarım...
Arkadaşlar şu da var ayrıca bu örnek de çok çıkıyor:
Hırsızın eve girip 3 kişinin müşterek zilyet olduğu şeyleri çalması örnekleri var. Mesela evdeki televizyon, koltuk vb. şeyler..
Burda ihlal edilen şey niteliği gereği ortak mülkiyette olduğu için tek bir kişi gibi değerlendirecez ve tek hırsızlık var diyecez..Ancakkkkk
Bunlar yine aynı evde olsa ve müşterek zilyetliklerinde olmayan ayrı ayrı eşyaları alsa örneğin öğrenci evinde 3 öğrenci arkadaş var, 3 ayrı odaları var, 3 ününde odalarına girip birşeyler almış olsa yine tek suç mu oluşur yoksa artık burda ayrı ayrı mı değerlendirilir?
Yine Hukuki değeri ihlal edilen kim bu sefer ayrı ayrı her birinin menfaatleri ihlal edilmiş demi..
Çünkü her birinin kendi eşyası üzerinde ayrı ayrı menfaati var.
O yüzden bu örnekte 3 ayrı hırsızlık suçu var deriz..Allah zihin açıklığı versin inşAllah...
-
@mehmetemir hocam bi sorum olacak çok karıştırıyorum anayasa hukukunda nitelikli çoğunluk aranan halleri. Örneğin seçimlerin yenilenmesi kararı bi kitapta nitelikli çoğunlukla verilir derken birinde parlamento kararıdır nitelikli çoğunluk aranmaz yazıyor. Burda nitelikli kelimesiyle kastedilen nedir anlaşılması için basit bir yöntem var mı yoksa ezberlemek mi gerek? İyi çalışmalar dilerim
-
@mehmetemir Hepiniz değil hocam HEPİMİZ diyeceksiniz.Lütfen.Allah hakkımız da hayırlı olanı nasip etsin.Allah emeklerimizin karşılığını tastamam versin inşaAllah.Hayırlı akşamlar dilerim.Selametle.
-
@mehmetemir Hocam cok sagolun. Vaktiniz olursa eger bir ara sapma ile ilgili de ornek verir misiniz? Birbirinden farkli kaynaklarda celisik sorulara denk geldim. Sapma kpss'de sorulmadigi icin pek de calismamistim. Mesela birisinin karanlikta yanlis kisiyi vurmasi sapma degil kast oluyor degil mi ya da hata? Fakat kursun sekip hedeften baska kisiyi vurursa bu sapma sanirim ? Mesela A B'yi oldurmek icin ates ediyor. Kursun C'ye de denk geliyor. ikisi de oluyor. Burada iki kast mi var? Biri sapma oluyor mu?
-
@esrasrgn hocam her kitaba bakmayın karışık anlatıyorlar kafanız karışır..
Nitelikli çoğunluk demek normal çoğunluk olmayan demek.
Normal çoğunluk neydi TBMM kararı için: Toplantıya katılanların çoğunluğu ama hiçbir halde 151 den (1/4) den küçük olamaz kabul oyu..
Nitelikli çoğunluk işte o yukardaki 151 çoğunluğun yetmediği 300,360,400 gibi kabul oyu sayılarının arandığı haldir kabul olarak..
Size ben en önemlileri yazayım:
300: CB'nin geri yolladığı kanunların en az kabul edilme oranı, soruşturma açılmasını talep için, dokunulmazlığın kaldırılması için
360: Seçimlerin yenilenmesi için, Soruşturma açılmasına karar için, Anayasa değişikliklikleri için, Genel ve özel af için,
400: Soruşturma tamamlanıp Yüce Divana sevk için,
Aklımda olanlar bunlar umarım anlatabildim hakkıyla...
-
@gaye Hata/ sapma halleri:
Şahısta hata:
Gece karanlıkta X'in gelen kişiyi A sanıp aslında B'yi vurması.
Şahısta hata cezai sorumluluğu asla etkilemez..
X kasten öldürmekten sorumluŞahısta sapma:
A ile B konuşurken X uzakta A'yı vurmak için nişan almış ama B'yi vurmuş...Bu örnekte hem şahısta hem hedefte sapma var...
Hedefte sapma:
X, A'nın dükkanını yakacakken B'nin dükkanını yakması veya yukarıdaki şahısta sapma halı..
Hedefte sapmada Failin sorumluluğu, hedef aldığı kişi yönünden teşebbüs hükümlerine göre, sonucun üzerinde gerçekleştiği kişi yönünden ise olası kastına veya taksirine göre belirlenecek; duruma göre ya olası kasıtla adam öldürmeden veya taksirli adam öldürmeden cezalandırılacaktır.
Yani hedefte sapma ile şahısta sapma bazen aynı bazen farklı olabilir..
Ama şahısta hata bu ikisinden çok daha farklı..
Hayırlı geceler....
-
Arkadaşlar VUK da kanun okurken çok mu detay çalışmak lazım çıkmış sorular o kadar detaylı sorulmamış
Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilirler mi ? -
@esrasrgn hocam eskiden secimlerin yenilenmesinde nitelikli cogunluk yoktu basit cogunluk yeterliydi yeni sistemde bu degisti belki diger kaynakta guncel bilgi yoktur. Yanlis mi dusunuyorum bilemiyorum.
-
@mülkiyeli-1 hocam bana da biraz farkli geldi mesala borclar hep olay uzerine gibi.
-
@sbf1983, içinde söyledi: 29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
@mülkiyeli-1 hocam bana da biraz farkli geldi mesala borclar hep olay uzerine gibi.
Ben de hakimim soru bankasi vardi ondada bazi sorular gecmis yil sinav sorularindan turetme gibiydi ama bazilari da cok farkliydi. Hicbirinde tam osym formati yok. Ama konularda eksiklerimizi gormek adina faydalanmak lazim diye dusunuyorum. Ben kpss alan da hic soru bankasi kullanmadim simdiye kadar fena puanlar da almadim degil. Cikmis sorulara bakmisligim var sadece. Kaymakamlikta bu sene soru bankasi aldim ona bakarken kendimi kısıtladigimi anladim ve basarisiz oldum,gecen sene mulakata kalmama ragmen. O yuzden mumkun mertebe ben kendi adima konu+ kanun+ cikmis sorularla sinava girmeyi dusunuyorum. Ama herkesin calisma stili farklidir.
-
Arkadaşlar
Muhteşem bir site buldum..47 tane tablo var.
http:/ /www.kpssvatandaslik.com/category/zihin-haritalari/
Hayırlı geceler..
-
Cb özel kalemine büyükelçi unvanı verilirken, buraya dikkat! Cb özel temsilcisine büyükelçi unvanı verilebilir
-
Her şey karışıyor, sanki bir şey bilmiyormuşum gibi..
-
@sbf1983 haklısınız hocam.Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.