2019 İktisat Soru ve Cevapları
-
Arkadaşlar açık anlaşma piyasa türünü sanırım büyük bir çoğunluk kartel yapmış ama kartellerin gizli anlaşmalar olduğunu biliyordum ve kartel işaretlemedim.Bu konuda benim gibi düşünen varmı?
-
Kaba ölüm oranı olan soruyu 1.2.3 mü olcak ki
-
Birde asitmetrik Bilgi sorusu tam olarak neydi
-
@lostfreedom hocam soru açıktı bence
Para talebinin faiz esnekliği diyordu veMaliye politikası etkinliği azaltan şeyler
Lm dikleşmesi
Is yatıklaşması
Maliye politikası çarpanın azalmasıdırBunlar olası bir maliye politikasının etkisini azaltır
Soruda para talebi faiz esnekliği azalıyor yani lm dikleşiyor
Bu durumda olası bir malite politikası etkinliği azalır -
@heisenbergww ben serbest anlaşma yaptım. Kartel ve trost gizli olur
-
@Keynesin-Faizi yüksek bilgilinin kitabında açık anlasmali oligapoller kartel trost ,gizli anlaşmalı oligapoller ise hakim ,barometrik firmaların fiyat önderliği düşük maliyetli firmanın fiyat önderliği vs diye ayrılmış
Çok emin bir şekilde karteli işaretledim.cevap şudur diye iddia edemem ama kitap bu ayrım bu
Mesela nete yazıp ilk siteye girincede su ayrım çıktı
Anlaşmasız Oligopol ModelleriCournot Modeli
Bertrand Modeli
Edgeworth Modeli
Chamberlin Modeli
Stackelberg Modeli
Bowley Modeli
Sweezy (Dirsekli Talep) Modeli
2. Anlaşmalı Oligopol Modelleria. Açık Anlaşma
Kartel
Tröst
b. Zımni (Örtük) AnlaşmaBarometrik firma fiyat liderliği
Hakim firma fiyat liderliği
Maliyet avantajına sahip firma fiyat liderliği -
@gencbiraday sağlık sigortası yaptıranların sağlıklarına daha az dikkat etmesi gibi Bişeydi cevap
-
@friedmanmilton onu yaptım sildim . Genelde sildiklerim doğru çıkıyor
-
@Keynesin-Faizi hocam o bahsettiğiniz gizliliği piyasa gözüyle bakıyorsunuz. Burdaki açıklık olayı firmaların birbiriyle açık açık masaya oturup anlaşması. Gizli olan ise masaya oturmadan ortada bir anlaşma varmış gibi hareket etmeleri.
-
@gencbiraday ben 1 - 2 - 3 yaptım hocam ama emin değilim. Konu başlığında da tartışan olmamış hiç. Fazlasıyla sözel bir soru olduğu için zihinlerde yer etmemiş sanıyorum ki. Nitekim iktisattan çok bir coğrafya sorusu gibiydi
-
@ekofirat doğru bende 1.2.3 yaptım bakalım hayırlısı
-
Asimetrik bilgi hususunda ise fazka hakim olmadığım maliye dersinde ters seçim, ahlaki tehlike vs. ile birlikte incelenen bir başlık hatırlıyorum. Verdiği örnekte sigorta şirketlerinin, çok trafik kazası yapma ihtimali olan şahıslardan az sigorta payı alması ile ters seçim yaptığı zihnimde kalmıştı. Sigorta şirketini işaretledim o sebeple
-
@ekofirat o soru bence yüzde yüz sigorta şirketleri
-
Site piyasa başarısızlığını kamu malları olarak yazmış ama. Musgrave göre kamu malları piyasa başarısızlığı nedeni.
-
@hamram Ortak mal-kaynaklar
– Kamusal mallar
– Erdemli-erdemsiz mallar
– Dışsallıklar
– Doğal tekeller
– Asimetrik bilgi
– Eksik piyasalardır. -
@kadr Evet hocam bende kontrol ettim dediģiniz gibi burada kelime oyunumu var yoksa gerçekten osym işin özünümü sordu bilemedim.Eğer soru firmaların göstere göstere anlaşma yapması ise karteller olamaz karteller gizlidir yasal değildir el altından yürütülür.Ama yb kitabında açık anlaşma başlığı altında yazıyor
-
Sorular yayımlandı
-
Beyler iktisattan ortalama maliyet sorusu yok fark rttiniz mi
-
Ne alemdesiniz iktisattan geçen sene daha iyi yaptım ben bu sene daha kötü gibi tek ben miyim ya
-
27-13. Bittim ben bu sene.