2019 KPSS İçin Kullandığınız Kaynaklar Yeterli Oldu mu? Hangi Kaynaklar Sınıfta Kaldı?
-
Merhaba dostlar.
Bir çok kişi farklı farklı kaynaklardan faydalanarak sınava hazırlık yaptı. Eski tip geleneksel tarzda kitaplar ve daha yenilikçi diyebileceğimiz kitaplar kullandık.
Sizce hangi kaynaklar bu sınavın tarz ve standardını yakaladı? Hangi kaynaklar sınıfta kaldı.
Ben açıkçası yıllardır piyasada olan ve ÖSYM her yıl tarzını evriltmiş olmasına rağmen kendisini güncellemeyen, buna rağmen de her geçen yıl fiyatı dolara endekslenmiş gibi sıçramalar yapan kaynakların bu sınav ile birlikte bitmiş olduğunu görüyorum.
Maliye ve Muhasebe konusunda bu düşüncelerim daha keskin. Ancak İktisat dersinde de yine bir aşama kaydedilmesi ve hocaların tarzlarını bu yeni soru diline yönelik güncellemeleri gerektiği kanaatindeyim.
2020 KPSS için hazırlık yapacak arkadaşlara yol gösterici olması adına, yorumlarınızı kıymetli buluyorum. O nedenle siz de yorumlarınızı bizimle paylaşırsanız, güzel bir birikim olacaktır bu başlıktaki iletiler. -
Bu yıl kpss yönelik calisamasam da çalışanlar adına cidden maliye sorularını yakalayan kaynak hangisi diye çok merak ediyorum !
Bu yıl ki maliye soruları birincil piyasa sorularıydi bence -
Piyasadaki maliye kitapları bu yılkı sınavın yarısına hitap edememiştir o derece vasattılar birde soru çeşidi olarak felan değil müfredat olarak olmayan bir çok konu vardı sınavda.Hukuk yeterliydi
-
Ösym artık işin boyutunu değiştirdi.
Piyasadaki tüm maliye kitapları yetersiz.!!
-
Arda Hakan Hoca twitterda: "cümle değişir, konu değişmez." demiş. Böyle de kötü bir huyu var bu branşa hazırlananların, Hocalarının. Mümkün mertebe burunlarından kıl aldırmamakta direnirler...
-
Mehmet Zakir ikide birde şey derdi "merak etmeyiiin soruları hazırlayanlardan haberim vaaar" bu da ilginç dikkat toplama biçimi tabi.
Yani olan bize oluyor, 20 gün az ders verip kitaplarındaki noksanlıkları güncellemek yerine ilginç çözüm önerileri sunuyorlar. -
@adamslani06 Hee değişmez. Dogal monopol sorusunu, Pigou/Pareto subvansiyon sorusunu, tvsdeki sorulari, maliye politikasındaki aktarım mekanizmasi sorusunu ve daha sayamadikladimi kitabinda kitaplarinda göstersin bakalim nerdeymis? Hem kitabi gec çıkartıyor hem butce de bazi bilgileri guncellemiyor. Sinavdan sonra bir de bunu diyor ha ? Maliye bolumunde okumuma ragmen vergi hukuku ve tvs de cortladim sinavda. Kamu maliyesi bilakis zordu. İnsan kabul etmeli. Eksikler var giderecegiz demeli.
-
@adamslani06 Yahu bir de her sene kitap cikariyolar. Ama hepsi kopyala yapistir. 2018deki 4t ile 2019 basim maliye konu anlatim da farkli yer yok ! Yeni ve guncel diyebilecegim bir sey yoktu. Sadece butceyi guncellemisti onda da eksik guncellemis.
Kisitli butceler ile zar zor kitap aliyoruz. Kitap secimlerini iyi yapmaya calisiyoruz. Insan cesit cesit kaynak almak istiyor ama yok arkadas. Aileden para istemeye çekiniyoruz artik. Ama gel gor ki kitap yazarlari toz kondurmuyor, kendilerini gelistirmiyor. Yazarlar artik her sene satariz nasilsa, alicilar hazir, baska kimden alacaklar diye dusunuyorlar herhalde. Yazik gunah ya.
Uzgunum ust ust yazmak zorunda kaldim. Sinirlendim bir an. Eksik yazmisim.
-
Arkadaslar 3.postumu atiyorum. Basligi mesgul ettigim icin sizden ve önceki agir yorumlarimdan dolayi Arda hocadan ozur diliyorum. Ben biraz erken davrandim yazmakla sanırım. Arkadasin mesajini gorunce mesaji Arda hocanin sinavdan sonra yazdigini sandim. Simdi baktim ki sinavdan sonra yorum yapmis kendisi. Bir nevi kitaptaki eksiklerinin farkinda olmasi guzel. Tekrardan kusuruma bakmayin. Arastirmadan yazmak benim hatamdi.
Arda Hakan Ögretir 'Hatırlatmak isterimki sınavdan önce twetimle “cümle değişir ama konu değişmez” demiştim. Soruları henüz görmemekle galiba cümleler baya değişmiş. Sevgiyle selamlar'
-
@Baelish
Aynen katılıyorum size(2. yazınıza da). Bu toprakların en büyük sorunlarından biri de bu değil mi? Bizim okumuşlarımız, okumamışlarımızdan daha ketum...
Bu hususta da birbirimize destek olup, Hocalara, kaynaklarının yetemediğini anlatabilmek lazım.
Burada da karşımıza şöyle bir sorun çıkıyor: "X Hoca bence kaynaklarını güncellemeli" diyorsun, karşına bir grup çıkıyor ve "nasıl yaa X Hoca öyle iyi bir insan, öyle eğlenceli ders işler ki" diyor. Hocaları değerlendirme kıstasları da sorunlu. O yorucu psikolojide kendimize duygusal paydaş arıyoruz çoğunlukla ve Hocaların iletişimi başarılarının önüne geçebiliyor.
Kendini güncel tutan, soru soru kitabını güncelleyen Hocalarımız da var mesela ve Allah biliyor ya, fotokopisini almak zorunda kaldım kimi zaman, atanır atanmaz hepsini yemeğe çıkarıp helallik isteyeceğim o derece... -
Aöf kaynağı mı kullandı acaba bu arkdslar sınavda. Aöf maliye kitabı olan var mı allah askına bi baksın. Kitap hocalarının mantıgı su piyasada hiçbir kitapta yok yapamıyorsa kimse yapamıyor. O yüzden pek de önemsemiyorlar mevzuyu. Ciddi sorunlarımız var eğitime dair.
-
@newworldorder ne demek istediğinizi tam anlayamadım. Öğrenmek için soruyorum siz AÖF Maliye kaynağı mı öneriyorsunuz?
-
@ilker-kazim hayır aöf maliye kitabı olan bi baksın oradan mı hazırladılar acaba soruları diyorum. -bende yok- Cnkü piyasadaki kitaplarda genişletici mali daralma diye bir kavram yok Abdurrahman Akdoğan'ın kitabı da dahil.
-
İletilerin zamanlamalarından öte malesef kişilerin bakış açıları yanlış. Sistem değiştikçe özellikle soru jargonu açısından günceli yakalamakla mükelleftir kendisini hoca olarak tanımlayan ve bu işin ticaretini yapan herkes. Çünkü kitleye hitap eden herkesin kitlesi kadar sorumluluğu vardır. Malesef bir sabit sermaye üzerinden seneleri idare eden çok kişi var. A şahsı ya da B şahsı ile değil meselemiz. Sorunumuz bu sosyal fayda bilincinin kişisel kârın çok gerisinde kalmış olması. Her hocanın her sınavın kelime kelime analizini yapması lazım kendi alanında. Gerekirse baştan revize etmeli kitabını.
Normal şartlarda bunun müeyyidesi kitlenin tavrıdır. Ancak malesef kitlemiz bir hediye kitaba yüzlerce rt atmak eğiliminde olduğu müddetçe bu devran böyle dönmeye devam edecektir. -
@paretowilfredo
Yüzde 100 katılıyorum biz söylesek HAKLI olarak tepki olabilir de özellikle bu rt meselesine atfın gerçekçi...Hocalarına duvar olan arkadaşlar, biraz olsun yapılan eleştirilere "şuna bak, altı üstü lisans mezunu, X hocaya laf eder olmuş, hadsiz..." demekten kendilerini alıkoyup, kavgamızın aslında ekmek kavgası olduğunun, dolayısıyla da "ulan yeni kitap mı alsam, bir gömlek mi" ikilemi kadar acınası seçenekler arasında kalmış olduğumuz bilincine varabilirlerse eğer, destek olmasalar dahi engel olmamalarını
herkese yeteceğini de belirtmek isterim.Mesela çok sağlam kara kapaklı bir maliye kitabı vardı, herkes beğenisini 10larca entry ile dile getiriyordu sonra ne oldu, Hoca gitti tek kitaba sığabilecek meseleyi 8 kitaba böldü hiç olacak iş mi yani bu...
Bir başka Hoca, bu platformda soruları cevaplıyor, kendi twitter hesabında sorulan soruları görmezden geliyor diye eleştirildi, üzerinden 1 yıl geçmiş hala bir eğlence aracıymışcasına kendi sayfasında konuyu hatırlatıp destek görmenin peşine düşer olmuş, yazıktır...
Zamanında Mülkiyeye en yakın dershanelerden birinde bir Kamu Hukuku Hocası(2017), dershane öğrencisi tarafından memurlarnette eleştirildi diye ki asla hakaret de yoktu, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim, taa memurlarnetin yönetimine ulaşılıp, normalde asla olmayan bir şey yaptırılıp yazılan yorum sildirildi, biz bunu da gördük...
Ben iddia ediyorum bu alana hazırlanan öyle karakterli öyle sağlam çalışan insanlar var ki vallahi çekindiklerinden bu piyasaya girmiyorlar, girseler çoğu Hoca işsiz kalır...
-
Hukuk hariç diğer derslerin kaynaksal anlamda değişime gitmesi gerekiyor. İktisat ve Maliye'de daha farklı sorular ve anlatımlara,Muhasebe ise sözel kısıma yönelmesi gerektiğini düşünüyorum.
-
https://earsiv.anadolu.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11421/351/456970.pdf?sequence=1&isAllowed=y
aöf den yayınlanan bir makale de genişletici mali daralma mevcut.
-
Pıyasadakı maliye kitapları yetersiz yazıyor çoğu kişi evet haklı bir eleştiri fakat sorun ne kitaplarda ne de yazarlarda bu zamana kadar hep aynı yoldan giden maliye için birden viraj değişeceğini kim tahmin edebilirdi sonuçta Bilgi uçsuz bucaksız birşey bize şundan sorumlusun derler biz ona çalışırız 40 sorunun 30 unu tek senede değiştirmek hiç iyiniyetli birşey değil bu sene maliye konu dısıydı seneye hukuk obur sene ıktısatın en bılınmedık yerınden gelemeyeceği ne malum ÖSYM küçük bır oyun oynuyor bız de oyuncularız ne kıtaplara ne yazarlara hıcbır elestırım yoktur benım
-
İktisat mezunu bir yakınımın ben böyle bir kavramı hiçbir yerde okumadım demesi üzerine dikkatimi çekti "genişletici mali daralma". KPSS kitaplarında da gördüğümü hatırlamıyorum ama nete yazınca bile tezler geliyor, galiba yeni yeni kullanılan bir kavram. Sayıştay dergisinde 2018 sonuna doğru bir tez yayınlamışlar ordan biraz baktım. Ya bu gençler KPSS kitabından kafasını kaldırıp günceli takip edebiliyor mu ki böyle soru hazırlanıyor. İnşallah bizim cahilliğimizdendir, hep vardı da biz bilmiyoruzdur. Yoksa böyle kitlesel bir sınavda 'sen, ben, bizim oğlan' yaklaşımı soru hazırlayanlara olan güveni sarsar.
Yaklaşımlar değişebilir ancak bu şekilde ani bir değişime öğrenciler ayak uyduramaz, sonuçta çoğu için okulda, kursta ne görüyorsa o. Ha her yere mantar gibi açılan okullarda dersler tezlerden veriliyorsa onu da biz bilemeyiz. Bu durum son 2-3 yıldır kısmen iktisat testinde de yaşanıyor aslında. Alışılanın dışında sorular geliyor. Evet KPSS kitaplarının güncellenmeye ihtiyacı olacak, kitaplar alınırken de tüm bunlar göz önünde bulundurularak bir değerlendirme yapmak gerek. -
@Aslan-Reyiz ben demiştim kesin bunlar aöf kullanıyor diye:) hep sene basında ben aöfden calıscam ya diyip aöfden calısmayanlar derneği gibiyim:)