IIBF mi sınıf öğretmenliği mi?
-
-
@fdm mülkiyenin devri kapanmıştır her ne kadar mülkiyeliler kabul etmese de ama yeni açılan ingilizce bölüm politics and economics gelirse gözün kapalı git derim hatta odtunun bile üstüne koyabilirsin. Bunları düşünmek için erken sınava var gücünle çalış siralamani al ona göre en mantıklı tercihi düşünürsün konsantrasyonunu bozma simdi, kolay gelsin.
-
@gençler23 teşekkür ederim tercih listemde zaten ilk 3 de garanti politika ve ekonomi yazmayı düşünüyorum
-
@fdm evet pişman oldum ama sana ogretmenligi de pek onermek istemiyorum cunku cok sabit bi meslek ileriye gitme gibi bir durumun olmayacak. Şuan senin yerinde ben olsam hukuk okurdum yelpazesi çok geniş.
-
@garipbankacı hukukta boşta mezun sayısı artıyor gibisinden ortalık kaynıyor ama iibf den yine daha az boşta kalan mezun vardır
Haklisin teşekkür ederim -
@fdm hocam açıkcası son senemde bende akademisyenlik icin cok düşünmüştüm hocalarimda onaylanmıştı. Fakat oralarda torpilsiz is olmuyor. Öğretim görevlisi olmak istiyorsan sağlam bir torpil gerekir. Bildiğin gibi sene de 1 2 atama yapıyorlar her unide
-
@scofieldmustafa araştırma görevlisi kuzenim olduğu için akademisyenlik düşünüyorum kendisi bana durmadan sana yardımcı olurum diyor ama yıllarca okuyup gençliği çürütmek de herkesin yapabileceği iş gibi gelmiyor bana
-
@fdm o zaman yardımı dokunur hocam a evet ömür boyu seminerler toplantilar akedemik yazilar kitaplar makaleler vs ile uğraşman gerekiyor hepsini iyi düşün
-
@scofieldmustafa işte aynen bu yüzden ikilemdeyim zaten
Fikirlerinin baya yararı oldu çok teşekkür ederim -
@fdm Gerçekten çok mezun var iibf'de. Kpss sürecine girince çok iyi anlıyorsun bunu. iibfye göre hukuk daha avantajlı. Ögretmenlikte daha kolay atanırsın. Mülkiye meselesine gelince; eğer ki 4 yıllık üniversite hayatımda sıkı sıkıya ders çalışacağım diyorsan yaz tabiki. Akademisyenlik gibi hayalin varsa ortalaman yüksek olmalı. 4 yıl boyunca çok çalışman demek. Sürekli haftalık yoğun makaleler verilir (ders kitapları haricinde). Hocalar baya baya zorlarlar. (Mülkiye öğrencileri çaktırmaz ama çok inekler. Geziyor sandığın adam 80-90 alır vizeden, finalden.) Ben bunları yapabilirim diyorsan yaz. Netlerin yüksekse ODTÜ'yü yaz derim çünkü bu devirde ingilizce olmazsa olmaz. ODTÜ psikoloji, iibf, sosyoloji,tarih, öğretmenlik gibi. Sırf kuzenin akademisyen diye akademisyen olmak istemen doğru gelmedi bana. Kendin ne istiyorsan onu olmalısın. Tercihlerini yeniden değerlendirmelisin bence sınavdan sonra. Diğer arkadaşların dediği gibi şimdilik sadece ders çalışmalısın. Kolay gelsin.
(Bunlar sadece tavsiye. Sen kendi iç sesine kulak ver ama kulak ardı etme söylenenleri.)
-
@asimetri kuzenim akademisyen diye istemiyorum abi açık konuşayım devir torpil zamanı torpilden dolayı dedim onu ama mülkiye daha çok aklıma yatıyor
-
@fdm Değerli kardeşim gerek şimdi yapacağın tercihlerin gerekse de hayatının ilerleyen zamanlarında yapacağın tercihlerin için sana verebileceğim en önemli tavsiye " Ağaca dayanma kurur,insana dayanma ölür" olacaktır.Öncelikle bunu hiçbir zaman unutma.Emin ol kendinden başka guveneceğin kimse yok.Evet belki birileri vesile olur bir yerlere girersin.Peki ya sonrası? İşte mesele orada başlıyor eğer sen yapacağın işi sevmiyorsan veya kabiliyetli değilsen kendini bir ton sorunlar dağının içinde buluyorsun.Ve bu durum dışarıya da yansımaya başlıyor.Bir yerden sonra sana o vesile olanlara da dokunuyor bu işin sonu.Hadi bir durdu arkanda iki durdu.Ben daha ne yapabilirim kiye geliyor iş.Vee yine kalıyorsun kendinle başbaşa.Hayati sorgulamalar de peşi sıra gelmeye başlıyor.Kii o süreçte aman olmasın dediğim durumsa evlilik,çocuk vb durumlar.İşte burada kapana kısılıp kalıyorsun.Allahın sana verdigı ve sorumlu tuttuğu nefesten,hayatta sen ne kadar senin için yaşıyor,sen kalabiliyorsun.İşte böyle güzel kardeşim hayat senin hayatın, tercihler senin tercihin.Sadece kendine güven.Ha meslek olarak sorarsan bence öğretmenlik çok güzel iş.Emin on muhatap olduğun o çocuklar hayatın kendisinden çok daha temiz.Gupguzel yaz tatilin var vb.Banka sektörü vb özel sektörü çok iyi analiz etmelisin.iş sadece mesleğe başlamakla bitmiyor.Bir ton şeref yoksunu,parası,siyasi etkisi olduğu için seni satın alabileceğini sanan insanla dolu bu dünya.Hani ben tenezzül etmem diyebilirsin ama hani bir söz vardır ya bela gelir seni bulur sen hiçbir şey yapmasan bile işte özel sektörün rizikosu çok yüksektir bu konuda.Velhasil kelam.Öncekikle karakter özelliklerini bir gözden geçir daha sonra mutlaka ama mutlaka sececegin mesleği yapan insanlardan tavsiye al ama bu kişiler yeni mezunlar ve ciddi tecrübe sahibi insanlar arasından olsun.Neden bunu diyiyorum yeni mezun olanlar bazen işin ilerleyen safhasında nelerle karşılaşacağını bilemiyor olabiliyor,tecrübeli olanlar da artık yeni işe giriş sürecinden uzak kalmış olabiliyorlar.Son sözüm de değerli kardeşim gerçekçi ol ama imkansızı iste.Allah çalışmalarında kolaylıklar ve hayır nasip etsin.Su akıp yolunu bulur her zaman.Olacak olan olur...
-
iibf mezunuyum iyi bi üniversite ve dereceyle bitirdim .uluslararası ilişkiler
.severek okudum .Benim de aklımdaki akademsiyenlik o zamanlar .Okul puanı da iyi .2.sınıftan beri ales e girdim .en yüksek 80 .OLMADI .çünkü millet deli gibi ales puanı alıyor .İyi bi üniversite istiyorsan yüksek ales puanı almalısın .onu da ODTÜ mezunları hacettepe mezunları daha kolay alıyor .Matematikleri çok iyi .Benim başvurduğum her yer öyle oldu .Okulda akademsiyenlik isteyen arkadaşlarıma bakıyorum kıytırık yerlerde hala yüksek lisans yapıyorlar .ben ise gireli özel sektör artı kamu 5 yil olacak .yani nasıl olduklarını sen düşün .Ha dersen ki ben kendimi adarim ona bi şey demen .
Ama ben bile geriye dönsem bu işe girmem .çok istesem de girmem .yani yabancı dil bil ya da süper zekali ol mülakatlar fark etmiyor .direk eliyorlar .emeğine uzuluyorsun . -
@fdm Ben bir mülkiyeli olarak sizinle tecrübelerimi ve tavsiyelerimi paylaştım. Parantez icinde sadece tavsiye oldugunu belirttim üstelik ve kendi ic sesine kulak vermen gerektigini de yazdim. Ben size akademisyen olmak istediğiniz için ODTÜ tavsiyesinde bulundum. Akademisyen olmak istiyorsan okulda yapman gerekenleri belirttim sadece. Kolay gelsin ne demek istediğimi anlamanızı dilerdim. Başarılar.
-
@harveyspecter cevaplarin için çok teşekkür ederim tavsiyelerine uyacağım ve zaman bulunca bankaya gidip orda çalışanlarla sohbet etmeye çalışacağım
Allah razı olsun -
@asimetri çok teşekkür ederim
-
@voice peki hacettepe den bahsetmişsin hacettepe de iibf okumak sence ankaraya göre daha iyi mi ?
-
Hiç bir İİBF veya SBF bölümünün kariyer yapmak için tercih edilmesini doğru bulmuyorum. Kariyer için İİBF okuyup, bir kurumda iyi bir mesleğe atanıp tamamdır artık çok iyi bir kariyer sahibi olacağım demek çok iddia bir çıkış yoludur. Her şeyden önce İİBF veya SBF okuyup iyi bir yere atanmak için konjonktür ve zamanın nasıl gelişeceğini şimdiden öngöremezsin. Diyelim sen bütün şartlarını ve konsantrasyonunu bunun için ayarladın. Bu tek başına yeterli değil, örneğin 2016 yılından sonra yaşanan 3 yıllık süreç bir çok kişinin bütün çabasını boşa çıkardı. Hadi diyelim dönemin şartları da dilediğin gibi gelişti ve ilanın bol olduğu yıllara denk geldin. Ya sonra? Bir yere uzman veya müfettiş olarak atandın, ya sonra? Daha da iyisini düşünelim SBF mezunu olarak girebileceğin en iyi üç yer olan Sayıştay denetçisi, Kaymakam veya İdari Hakim oldun. Ya sonra? Devlette herhangi bir mesleğe girdin, buradan sonrası da başka hikaye. 25 yıldır, 30 yıldır sadece Kaymakam olarak kalan insanlar var. Emin olabilirsin artık rutin yaptığı her şeyden sıkılmıştır. Hatta zaman zaman mesleğin kendine uygun olmadığını dahi düşünüyordur. Normal şartlarda Kaymakam olan kişinin kariyer talebi Vali olmaktır. Olamadın mı? Hikaye orada bitmiş demektir. Veya Satıştay Denetçisi olan kişi kurul üyesi olmayı kendine hedef olarak seçer. Hayatı boyunca olamayan bir dünya insan vardır. Olamadın mı bitti. 5 yıl mesleğinin forsunu omuzunda taşırsın sonra mesleğinin yükünü sırtında.
Şu an bulunduğun yerden iyi bir kariyerim olur diye düşündüğün şey, hayatın akışı içerisinde defalarca kez değişikliğe uğrayacak. Sen şu an hayalimde diye dediğin şeyin ne gibi bir bedeli olduğunu öngöremezsin. Kaldı ki öngörmekte belli bir ürünün, deneyimin sonucudur.
Bir yere bağlayarak tamamlayayım. Sıradışı bir hayat talep etmiyorum, bir yere gelmek için birilerinden ricacı, birilerine minnet duymak istemiyorum diyorsun git temiz temiz öğretmen ol. O sınıfta hayatını değiştirdiğin bir tane öğrenci yetiştirmen, kariyer kariyer diye yıllarını heba ettiğin diğer mesleklerde ki yaptığın işten daha az önemli olmayacaktır.
-
@Antimülakat içimde tuttuğum yükü ne de güzel anlatmışsınız hocam 2016 yılı mezunu olarak bu kıt alımlar sürecini çok ama çok kötü bir şekilde tecrübe ederek yaşadım. Elimde 7 yıl öncesine dönüp tercihlerimi verdiğim güne gitme şansım olsaydı gider matematik öğretmenliğini yazardım ilk senemde de atanırdım. Ama insan bilemiyor işte 4 yıl güzel bir okulda ekonometri oku mezun ol sonra sürün... O yüzden şunu derim iyi düşünsün genç kardeşimiz vereceği bir karar ile bütün ömrü etkilenecek ...
-
@North-remembers
şu ülkedeki hayatını rezil edecek yegane bölümdür ekonometri ödül göreceğine en ağır cezasını görürsün.bunca yıl ıstatıstık oku ama ıstatık alanlarına basvurama,
iibf desin,diğer tüm bölümlerden daha çok calısman gerek sınavlar 70 üzerinden 1 puanla bıle adam bırakırlar diğer iibfliler 3.00la mezun olur sen daha cok calısırsın ama gpayı düsürmek ıcın elllerınden gelenı yaparlar.
derslerini görmedin bu seferde otur hukuktu malıyedı muhasebedı diger alanlara calıs. sonra dil puanınıda aldın, bu seferde kadrolar bölüm bazında gelsin senın ış gene fiyasko.