Evde Ders Çalışma Taktikleri
-
Evde ders çalışan dostlarımız ben ve benim gibi evde ders çalışmak isteyen ama bir türlü istedigi düzeni kuramayanlar için önerileriniz bu başlıkta toplayalım.İnce ayrıntılar çalışma masası duzeninden boş vakite geçirmeye kadar yazarsanız daha iyi olur.Korona virüs kütüphaneleri en azından şimdilik kapalı tutacak gibi.
-
Kimse niye yazmadı?Evde düzenli çalışan kimse yok mu?
-
Öncelikle program güzel hazırlanmalı. Kütüphanedeki gibi saatlerce ders çalışıp kısa aralarla olmaz bu iş hepten salınır. Ben 2 saat ders yarım saat kırkbeş dakika mola olarak ders çalıştım 1 buçuk senedir. Aralarda kendimi mutlu edecek şeylerle ilgilendim. Dizi izledim, oyun oynadım. Kütüphaneye gider gibi sabah erken kalkmak çok önemli. Eğer öğlene doğru kalkarsanız gün bitti bu saatten sonra ne yapacağım psikolojisi oluşur. Ya hiç çalışmazsınız ya da odaklanacaksınız. En geç 8 de derse oturmanız gerekir. Programı erken bitirdiğime günün geri kalanında yine kendime ayırıyorum. Çoğu zaman akşam 5 6 gibi dersin bittiği zamanlar olurken bi kac konuya daha bakmaya çalışıyorum. Ama akşam 8 den sonra asla derse bakmıyorum. Tabi kendini rahat hissetmeyip gece yatana kadar da bakanlae olacaktır. Ama unutmayın arkadaşlar çok calismak değil verimli calismak sınav kazandırır.
-
Günü mümkünse 3 e bölünüz. Sabah , ogleden sonra ve akşam yemeginden sonra gibi.. Bu zaman dilimlerine dair programlara harfiyen uymaya özen gösterin. Molalarınızı, bu bölünmüş zaman dilimlerimin araları için uygun gördüğünüz vakitlerde kendinizi en iyi hissedeceğiniz aktivitelere ayırın. Kendinizi ayrı ve sessiz bir odada izole edin Aile fertleri ile birlikte yaşayacak kadar talihli iseniz onların yanına gittiğinizde aaa sen yaşıyor musun esprilerine maruz kalın. Saç baş yolma seanslarınızı yine ayrı odanizda kendinizi terapi ederek yapın. (Başkasına çalışamama ile ilgili sorunlarımızı actigimizda bunu kendi yontemlerimizle cozme sevkimiz kirilabiliyor)- Sınavı kazanıp mülakat aşamasındaki vereceğiniz cevapları hayal edin. Mümkünse bunu kafayı yere bırakıp duvara ayakları kaldırarak yapmayın. Ellerinizi telefonunuzdan,bilgisayarinızdan ve bilimum sizi dersten ayrı koyan keyif verici maddelerden uzak tutun. Dokunduysanuz 10 dakika roman ya da öyküyle zihninizi yıkayın. Son olarak temiz hava almayı ve egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Insan işi değil bu sonuçta 8-9saat çalışıp hareketsiz kalmak!
Sağlıcakla kalın. -
Kisiden kisiye degismekle beraber bence plan yapilmali, ben hep kendime takvim yaparim, bazen sıkılıp o günü es gecmisseniz ve o günün telefisini yaparsaniz en azindan icinizde bir rahatsizlik hissediyorsaniz su eksigimi kapatayim diye, sorun kalmamis olur. Ancak bu isin temel anahtari haftalik-aylik tekrar, cogu zaman bu tekrarlara vakit kalmadigi icin veya yapilmadigi icin bazi konular unutuluyor.eksik oldugunuz konulari bir yere not edip gerekirse baska kaynak hatta videolar araciligiyla tamamlayabilirsiniz. Ancak ben nedense elinizdeki kaynaklar iyiyse surekli yeni kaynaklar alinmasi taraftari degilim. Yazim tarzi, konularin irdelenisi farkli oldugundan bana onceki bildiklerimi de unutturuyordu. Bence son düzlük cok onemli, son haftalarda tempo iyi olmali. Gunluk kimisi tek ders calisir kimisi ayni gun farkli iki alan calisir. Bu konuda hangisi iyi bilemiyorum. Biraz da size hangisi verimli geliyorsa o yöntem iyidir.
-
2 yıl kütüphanede ,2 yıl boş bi evde , 6 ay gibi de aile evinde çalışmak zorunda kaldığım icin çok değişen şartlarda çalışmaya adapte oldum yada olmak zorunda kaldım belki de. Ancak nerede olursak olalım mutlaka yazıya dökülmüş bi plan olmasa da kafada mutlaka bir plan olmalı ve erken saatte uyanmali. Örneğin ilk yıl hukukta zorlandığım için sabah dersane öncesi kalkıp 5.30 da mutlaka hukuk çalışırdım bu da hem güne pozitif başlamami sağlardi hem de verimli oldu hukuklari unutmami önledi.
Evde su süreçte çalışmak biraz daha zor olsa da evin rehavetine kapılmamalı erken uyanmalı ve rahatlatıcı birşeyler ile uğrasilmali.
Kararlı olmak lazım şartlar zorlaşıyor her geçen gün ancak emek ve ömür konulan bir süreçte bundan önemli bi mevzu da yoktur benim için. Bu sebeple sabır göstermek kulakları tıkamak lazım bazı şeylere süreçte. Rabbim sabrinizi artırsın ve kolaylık versin. -
@aroma Atandıktan sonra buraları unutmamanız ne güzel
-
@felix-felicis derler ya ekmeğini çok yedim die bende buranın çok nimetlerinden faydalandim hocam bu sebeple burdayız . Bizim de bir tuzumuz olursa ne âlâ
-
@aroma hocam peki günde kaç alan ve gkgy dersine baktiniz .
-
Çalışma verimi kişiden kişiye değişir elbette ama 10 ay gibi bir süre evde çalışıp güzel sonuçlar elde etmiş biri olarak ben de birkaç şey söylemek isterim. Öncelikle erken kalkıp kahvaltıdan önce derse başlamayı alışkanlık haline getirmenizi öneririm. Vücudunuzu bir süre buna zorlarsınız alıştığını göreceksiniz. Yeterince çalışmadan kendinizi ödüllendirmeyin. Sizi sosyal yönden geliştirecek günlük rutinler edinin(örneğin ben düzenli olarak 32. Gün belgesellerini izleyip Türkiye tarihi hakkında fikir ediniyordum). Çalışma masanız sizi boğmasın, sadeleştirmeye çalışın. İnternette veya çevrenizde yapamayacağınızı söyleyenlere, torpilin yoksa boşuna uğraşma, alım olmuyor zaten gibi cümleler kuranlara aldırış etmeyin yeterince çalışınca er yada geç olacağına inanarak ilerleyin. Odaklanma sorunu yaşıyorsanız ve diksiyonunuzu geliştirmek istiyorsanız ders tekrarlarını yaparken ses kaydı alıp, dinlenirken yada yolculuk yaparken bunları dinleyebilirsiniz. Tekrar etmeniz gereken konuları çok biriktirmeyin çünkü biriktikçe yük olmaya başlar. Konuyu birine anlatıyormuş gibi tekrar ederseniz derse daha da yoğunlaşacağınızı görürsünüz. Tüm konularda mükemmel olmak zorunda değilsiniz ama yeterince çalışırsanız istediğiniz her konuda mükemmel olabilirsiniz. Kendi açımdan bakınca şimdilik bunları söyleyebilirim. Kolay gelsin herkese.
-
Evde iken günü 4 5 parçaya bölüp aralıklı çalışma yapıyorum hocam mesela kafamda planı hep hazır 1 saat kahvaltı sonrası akşamüstü bir çay demleyip 2 saat yatmadan 1 meyve alıp elime 1 saat bu şekilde dersi gözümde büyütmeden hobim gibi dusunuyorum.
Şu zor günlerde özellikle eksik olunan konular , veya sevdiğin dersler , hiç bilmediğin başlıklar çalışmak biraz olsun sıkılmaktan alikoyabilir daha yogunlasabilirsin.
Onun haricinde hep kitap üzerinden çalışıyor isen video izleyebilirsin veya tam tersi. Yani ufak değişiklikler yapman iyi olabilir. -
@Su28A günde 2 alan dersi çalışırdım mutlaka biri hukuk olurdu konu calisip ardından çıkmış soru ve özgün sorulardan test çözerdim bu da öğlen saatlerini bulurdu yemek sonrasi da diğe alan dersine gecerdim aynı şekilde konuyu çalışırdim hocam... Akşam üstü bi sahil yürüyüşü yapardim ardindan soru çözüp günü
kapatirdim . Böylece sorunlu hukuklarin hepsini 15 günde bir tekrar etme sansini yakalardim. Ben gyk çalışmayan biri idim genelde son ay deneme çözerek girdim sinava . -
@aroma hocam her gün öğlene dek hukuk calismissiniz bunu anladım da geriye maliye muhasebe iktisat kaliyor hatta iktisat in içinde 4 lu ikt bile başlı başına ders . Bu geri kalan 3 dersi de her güne 1 tane mi baktınız.
Örneğin
Pzt hukuk muhasebe
Salı hukuk ikt
Crs hukuk maliye
Pers hukuk muhasebe ..... Gibi mi ? -
@Su28A evet hocam .
-
ilk başta istek olucak hocam .En önemlisi bu .Sen kafaya koyacaksın .Ben düzenli bir şekilde savsaklamadan bu dersi calisicam diyeceksin .Bütün eksiklikler bu isteğin eksikliğinden gelir .Sürekli mulakatlardan elenen hakkı yenen ve işi olan biri olarak kpss calismiyorum şimdilik .Tekrardan üniversite okumak istiyorum. Ygs ye giricem.Bu süreçte ben şöyle çalışıyorum .Hayati konular nelerdir önce bununla başlıyorum . Mesela bence en çok puan getiren alanlar ve en çok puan türünün işin içinde olduğu alanlar neler bununla başlıyorum .bence iktisattir hocam .en büyük önemi iktisata veriyorum .Iktisatin yanına maliye koyuyorum .
Evde canım çok sıkılıyor imkanım olsa kütüphaneye de giderdim .Evde olunca süre tutuyorum .Diğer türlü çok bunalıyorum .Sürekli aynı konulari çalışmaktan bunaliyorum.
Sabah saatleri calisiyorum .Mesela erken kalkıyorum. -
En önemli kriter kafa rahatlığı.Herkes eşit şartlarda hazırlanmıyor.Bunu sosyal açıdan düşünebilirsiniz.Yoksa kazananların çoğu aynı kaynaklara bakıyor.Sosyal açıdan bakacak olursak şimdi aday mezun oluyor.Ailesinin eğitim seviyesi ve maddi imkanları adayın en önemlisi mücadelesine uygun değil.Özel sektörde cogu iş iibf için dosya taşımaktan ibaret olduğu için maddi açidan kendisini besleyemiyor.Mecburen ailesinden harçlık istiyor.Her türlü zor bir olay.Çünkü sonu bitmeyen bir bataklık pes etmek hiç çözüm değil.
-
@zenginmemur soru sorup, verilen yanıtlara selam çakmadan, kendi soruna tavsiye vermen kral hareket hayırlısıyla şu süreçlerden sıyrılıp da diğer normal bireyler gibi halıdan, bahçe duvarından, çocuğun bezinden bahsedeydik iyiydi...
-
@neşetbaba40 dostum benim yazdıgım biraz daha psikolojiyi takip etmek.Verilen cevaplarıda ayri ayrı begendim zaten.