Ajanslar hakkında kısa bilgilendirme:
Kalkınma Ajanslarına yeni giren birinin maaşı Ankara'daki 1/4'ü (25 yıllık kariyer) uzmana neredeyse eşit oluyor, sendikal haklar sebebiyle... (Kimi ajansta sendika yok hangisinde yok vallahi bilmiyorum)
Kalkınma Ajansına girmek eskisi gibi zor da değil artık. Eskiden ne doktora mezunları, ne özel sektör çalışanları başvuruyordu bir bilseniz... Popülerliği giderek azaldı. Pek tercih edilen kurumlar değil artık. Bunun sebebi belirsiz süreli işçi sözleşmesi ile çalışman. Bu sizler arasında daha çok işten çıkarmanın kolay olduğu fikrini uyandırıyor, sanki güvencesiz bir statüymüş gibi ama işten atmak kolay değil, yönetim kurulu var bu işin... Peki belirsiz süreli işçi sözleşmesi ne demek? 657 DEĞİLSİN, TAYİN YOK, BECAYİŞ YOK, EVLİLİK DURUMUNDAN GİDİŞ YOK, GELİŞ YOK... Yarın öbür gün 657'ye geçsen ajanstaki çalışma süren de sayılmıyor ki bu başlı başına bir sorun bence.
Girdiğin ajanstaki illerden birinde çalışırsın ve anca diğer illere geçiş yapabilirsin. Burası değinilmesi gereken bir diğer nokta. Yer değiştirme işi de pek kolay değil açıkcası.
Ajanslar içinde muazzam maaş farkları var... Aynı ünvanla 2012 (o meşhur khk) öncesi girenler yeni girenlere nazaran belki 2000 tl'nin üzerinde maaş alıyor. Bu da ajanslarda ister istemez sorunlara yol açıyor. Kimi ajanslar bunu sendika ile çözmeye çalışsa da ne şekilde etkili bir yöntem bilmiyorum.
Ajanslar memleketine, ailesine yakın olmak isteyen için güzel. Ailen Isparta'dadır ve sen de evine dönmek istersin, oradaki ajans sınav açmıştır, kazanırsan oh ne ala... O ildeki maaşı en yüksek kişilerden biri olursun. Maaş konusuna çok değindim ama ajans çok şey katar insana. Sahada da çalışabildiğin değişik, güzel, zorlu bir iştir ajans. Özel sektör yönü de var. Çevre edinebilirsin rahatlıkla. Bu da güzel kapılar açar bir şekilde...
Kıyaslamayı siz yapabilirsiniz buradan yola çıkarak