Yeni Atanacaklara Tavsiyeler
-
Hakkımda tek fikrin olduğunu sanmıyorum da sataşacak yer arıyorsun belli @sui-generus
-
@walras12 Kusura bakma kardeşim rahatsız ettik
-
@Godot37
1-Eğer istanbulda çalışıyorsan mutlaka evin işine yakın olmalı. sabah 6da yola düşmek akşam 8de evde olmak insanı çıldırtır. İstanbul ve biraz da Ankara dışındaki nerdeyse her ilde ya iş arkadaşlarından biriyle yada bir kaç sene içinde ayağını yerden kesecek kendi arabanla gider hale gelirsin.
2-İşyerinde biraz ketum olmak iyidir. Maaşından medeni durumuna kadar özel hayatınla ilgili detaylar sende kalmalı. En önemlisi masaya oturana kadar kendini mülakat kuruluna kanıtlarsın, oturduğunda sıfırdan amirine kanıtlaman gerekecek. En önemsemen gereken şey bence bu
3-Kaç takımdan ziyade alternatif kıyafet olması yeterli. 10 gömlek 2-3 ceket 2-3 pantolonla bir kaç sene geçirebilirsin. 2 takıma vereceğin paranın yarısı anca eder.
4- Yl hoş tabii ancak kurum içinde çok faydası olmayacaktır. Hatta kurum içinde özel ünilerin master programına katılırsın. İş hayatından bunaldıkça kafa dağıtmak için faydalı olur.
5- Yaşadığın yerden farklı bir ile gidiyorsan ilk haftalarda başını sokacak bir yer aramanın heyecanını yaşarsınAklına takılan bir şey olursa sorarsın, her şeyin hayırlısı ve en önemlisi sağlık
-
@nope teşekkürler hocam
-
@Godot37 şahsen evi işe yakın tutardım çünkü haftada 5 gün sabahın köründe işe gideceksiniz uzak olursa birde servis yoksa zorlanırsınız. Eğer kurumun servis imkanı varsa bu güzergahları da bilmek avantaj sağlar.
İlk günden herkes ile samimi olarak konuşmayın tabi çok soğuk da durmayın bir süre ortamı gözlemleyin daha sonra kimle konuşup arkadaşlık edebileceğinizi kendiniz çözeceksiz. İş yerinde herkes ile iyi anlaşmak önemli ama bazı kendini bilmezler olacaktır onlarla diyalog kurmamaya çalışın yoksa siz üzülürsünüz. Amirlerinizin kim olduğunu, kurum içindeki işleyişi, izin işlerini genel hatlarıyla öğrenin çevrenizdeki kişilere çekinmeden sorun.
Maddi açıdan sıkıntınız yoksa 2 takım alsanız uzun süre kullanırsınız ya da 1 tane alın maaş aldığınızda 1-2 tane daha alırsınız hem bu sürede kurum içindeki durumu gözlersiniz her kurum ve ilde farklılık olabiliyor. Erkek takımlar pahalı o yüzden acele etmeyin kampanyalı birşeyler denk getirmeye çalışın ve rahat olmasına dikkat edin. Kadınlar biraz daha şanslı hem çok çeşit var hemde erkek takımlarına göre daha ucuz.
Yüksek lisans veya diğer eğitim durumlarına tolerans çalıştığınız yere, amiriniz konumundaki kişinin tavrı ve iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterecektir kesin birşey söylenemez. Aynı şekilde yaptığınız işe faydası da değişkenlik gösterir. Yaptığınız iş nitelik gerektiriyorsa muhakkak faydası olacaktır. İşinize faydası olmasa bile ileride size fayda sağlayabilir.
İlk hafta değil ama kazandığımı öğrendiğimde çok sevinmiştim çünkü tam olarak çalışmayı bırakıp alternatiflere yönelmiştim çok şükür atandık. Kuruma ilk başladığımda ise farklı bir ortama girmenin vermiş olduğu garip hisler vardı ama kısa sürede atlatıp alışıyorsunuz şimdi kuruma gitmediğimde garip hissediyorum
Maaşa ilişkin ekstra bir bilgi vereyim. Kurumlar bankalar ile anlaşma yapıyor size promosyon ödüyor sizede atama tarihinizden anlaşma bitiş tarihine kadar olan kısmı ödeniyor. Örneğin 3 yıllık anlaşma yapılmış ve siz başladığınızda 1 yıl dolmuşsa size 2 yıllık promosyon veriyorlar. Bu parada işinizi görecektir.
-
Bahsedilmiş ancak vurgulamakta fayda var: İmkanınız varsa evinizi iş yerinize yakın tutun, her zaman avantajdır. Baştan aşırı kıyafet alışverişi yapmayın, zamanla ortama göre ayak uyduracaksınız. İş arkadaşlarınızla kişisel iletişiminizi çok geliştirmemeniz faydanıza olur, özel hayatınızı her yönüyle bilmelerine gerek yok çünkü can ciğer arkadaş olup iş yüzünden kavga ettiklerinde aşırı tepkiler verenleri gördüm, risk almaya değmez, hem işiniz önceliğiniz olmalı, profesyonel davranmanızı öneririm. Şunu hiç unutmayın kişisel işinizi değil, devletin işini yapıyorsunuz hata götürmez, insanları mağdur edersiniz, daima bu sorumlulukla hareket edin. Çevrenize karşı saygılı olmaya özen gösterin, nasıl bir profil çizerseniz karşınıza gelenler de size öyle davranacaktır. Hem işinizle ilgili hem kişisel olarak devamlı kendinizi geliştirmeye çalışın, aklı başında çözüm üretecek insanlara ihtiyacımız olduğunu unutmayın. Başkalarının size öğretmesini beklemeden işinizi enikonu öğrenmeye çalışın çünkü iş hayatında iyi bir şey yaparsanız çoğunlukla herkesin ancak hata yaparsanız sizin olur. Maaşınızı ilk aylarda biraz daha rahat harcarsınız ancak idareli kullanma sürecine geçişi çok uzatmayın özellikle büyükşehirde çalışıyorsanız Yüksek lisans vs. zaten yapabiliyorsanız kesinlikle yapın başka fakültelerde okuyanlar dahi oluyor çalışırken, benim bu konudaki kırmızı çizgim şudur, kamu görevlisi iş yerindeki işini aksatmayacak şekilde davrandığı ölçüde elbette bunlarla ilgilenebilmelidir. Eğer biri görevini iyi yapmazsa bu her zaman başka birini daha fazla uğraştırır. Üzerinizde kamu görevlisi olmanın sorumluluğuyla ağırlığı olsun dostlar, dışarda bıraktığınız algı önemlidir.
-
Uzun süredir bu surecteyim . Atanırsam bu zor zamanları unutmayacagimi biliyorum. Gerisini atandıktan sonra yazarım ,inşallah
-
Kamuda çalışmada üst düzey bilgisayar bilmek gerekirmi benim orta seviye bir skinti olurmu
-
15 inde maaş alırsınız 16 sında maaşınız biter.ayın 15 ini iple çekersiniz.
-
Beklentilerinizi fazla yüksek tutmayın, geldiğiniz yeri unutmayın. duygularınızı kaybetmeyin yeter.
-
bence bu işin en kolay ve eğlenceli tarafı ve sizin elinizde olan bir süreç .Asla panik olmaya gerek yok .Hangi kurum olursa olsun emin olun sizden kötü kişiler olacak .İibf linin girdiği yer neresi olursa olsun klasik kamu hizmeti yapar .Devlet işidir .yazışma denetim adı ne olursa olsun belirli ve basit bir eğitimle herkes o işi yapabilir .En üst eğitim bile zor değildir .Yani bir tıp doktorunun ya da bir pilotun eğitimi değildır .normal ve çalışan biri her türlü altını çiziyorum her türlü eğitimi geçer ve her tür kamu hizmetini yapar .o yüzden asla panik olmayın .devlette birinin sizden iyi ne tarafı olabilir ?Mesleki tecrübe +Excel +çeşitli programlar mi ?Kursa gidersiniz max 6 ayda canavar gibi olursunuz .Ki emin olun coğu memur kişi doğru düzgün yazı bile yazamaz .o yüzden bu benden iyidir felan diye asla düşünmeyin .Biraz argo olacak ama başka türlü ifade edemeyeceğim .Kusura bakmayın. Ne mal insanlar alınmış zamanında siz mi yapamayacaksiniz !
Sonra, fazla kişiyle muhatap olmayın .En prestijli yere bile gitseniz bazı sorular değişmez , çünkü insanlar merak eder .Ben memuriyette ciddiyeti severim .Arkadaşlarima da üst kişiye de .İnsanlara biraz yüz verdiniz mi tepenize çıkacaktır.
Evinizi iş yerinizin çok yakınından tutmayın .Her olumsuzluk da sizi bir akşam vakti çağırabilirler .Nasıl olsa bunun evi yakın diye .normal uzaklık olsun . -
@ekeblad kurumlardaki merkez uzmanlıklar ve vergi müfettiş yardımcılığıda dahil mi?
-
Benim 12 yıl oldu kamuda, çalısma ortamınizdaki kisiler önemlidir, iyi bir arkadas ortaminiz varsa daha keyifle calisirsiniz. Eskiden b grubu memurluktan a grubuna gecen biriyim. A grubunda biraz daha resmidir iliskiler. Aslinda bu bir anlamda iyi. Cok özelinizi anlatmayin yaninizdakilere. Benim memuriyetim boyunca her seyine guvenebilecegim bir iki kisi olmustur sadece cok insanla, cok idareci ile calistim. Bence mesai saatlerinizde isinizi en guzel sekilde yapin ne gerekiyorsa, mesai bitince farkli bir hayatiniz olsun yani evde kafanizda disarida surekli iş olmasin, bunu evlenip cocugunuz oldugunda daha iyi anlarsiniz. Kendinize hobi tarzi seyler edinin, resim kursu, dil kursu vs. Merkezi görevler nispeten daha iyidir, taşra gorevleri biraz daha yorucudur. Ancak calistiginiz binada calisan sayisi ne kadar artarsa o kadar mesafeli olunuyor. Tasra biraz daha samimi, ama onda da seviyeyi iyi ayarlamalisiniz. Maas olarak Turkiye sartlarinda fena sayilmaz. Ama benim yaşa geldiginizde biraz da meslekle alakali, bıkkınlık olabiliyor. Benim eski işim de yeni işim de isveren ve vatandasla dogrudan muhatap olunan bir kurumda oldugu icin uzun vadede yipratici bunu soyliyebilirim.
-
ilk 6-7 ayın maaşını unutun. kılık kıyafet, telefon, kozmetik, yeme içme ısmarlamalar vs gerekli/gereksiz lüks harcamalarınız olacak illaki.
yarınınız yokmuş gibi her şeyi ilk günlerden almaya çalışmayın. tasarruf yapmayı öğrenin.araba temel ihtiyaçtır, ancak sizi zorlayacak borçlara girerek almaya kalkışmayın. araba için ayırdığınız bütçe yüzünden gençlik/bekarlık döneminde yapacağınız gezme tozma/yeme içme olayından marum kalmayın. sık kullanmayacaksan araç kiralarsın.
çalıştığınız kuruma göre kılık kıyafet disiplini de değişiyor. tavsiyem siyah ve lacivert renk takım elbise alın (polyester oranı çok yüksek olmasın), yanına da aynı renk pantolon alın. gömleği bolca alın. kombin giyinmesi serbest ise gri tonlarını da ekleyin.
2 tane klasik ayakkabı alın, alışveriş sitelerinden indirimleri kovalayın (100-150tl gibi fiyatlardan hotiç-inci-derimoddan 6 tane ayakkabı stokladım).işyeri ilişkileriniz, özellikle ilk izlenim çok önemlidir, özgüvenli olun (abartmayın), iş arkadaşlarınızı/müdürünüzü iyice tanımaya çalışın.
tanıdığınız/tanımadığınız meslektaşlarınıza selam vermekten çekinmeyin, tanışmaya çalışın (çok çok çok önemli).ev konusuna değinmeyecem, mümkünse tek başınıza çıkın.
büyüklerimizin de dediği gibi en az 1 çeyrek altın alıp köşeye atın ve unutun.
-
Atanacaklara nacizane tavsiyeler verebilirim ben de.
1- Gun 24 saat .(7)uyku saati - (9)is saati - (2)beslenmeye ve kisisel bakima harcanan saat - (30 dakika) sabah is için giyinme, trasa harcanan zaman, yarimsar saat de ise gidip gelme süresi (1 saat),30 dakika da eve geldiginizde ust bas degistirme(30 dakika).Yarimsar saat ise gidis gelis derseniz, 4 saatiniz kaldı.Bu 4 saatinizi planlayin, kpss a ya çalıştığınız dönemler ders calisma programına ne kadar onem veriyorsunuz bilmiyorum ama bu 4 saati planlayıp programlamak inanın çok daha önemli.Ben hala başaramadım, o yüzden 2 senelik adalet bölümünü 5 senede bitiriyorum bu sene inşallah bitirirsem
2-Evinizi ise yakin tutun ama illa yakin olacak diye de sizi çok boğan bir yerde de tutmayın.Evinizi tutarken, tuttugunuz yere yakın en az bir tane enerjinizi atabileceginiz birsey olsun (benim icin bu, park ve yürüyüş yoludur mesela, olmazsa aklimi kaybederim).
3-Kariyer uzmansanız, vhkilerle ayni ortamda çalışacaksınız cok büyük ihtimalle.İlk 6 ay ne konuda konuşursanız konuşun, mesele sizin maaşınıza bağlanacaktır "sen de zamaninda çalışsaydın sen de kazansaydın" demeyin, onlarin zamaninda 4-5 uzmanlık anca vardı ve teftis kurulları da İstanbul Hukuk, Gazi İİBF, Ankara Siyasal ve birkac tane daha benzeri fakultelerin tekelinde gibi birseydi.Onun yerine magduru oynayıp "Tamam fazla maas alıyorum da napiyim, suclu bensem söyle her ay maaşımın farkını sana veriyim" derseniz kendi ağızlarıyla "Yok kardeşim suclu sen degilsin, devlet hak tanımış sana, suclu idare" demeye başlayacaklardır ve bir süre sonra size daha makul yaklaşacaklardır
4-Mütevazilik, bedava mutluluk veren nadir şeylerdendir.Mutevaziliginize başka insanlarin ne kadar ihtiyacı varsa, sizin de en az o kadar ihtiyacınız var.Meslektasiniz olsun olmasin, idareci olsun olmasın, mutevazilikten zerre nasiplenmemiş bircok insanla karsilasacaksiniz.Kimisi sizi parmakla gösterip "ben bununla ayni ortamda yemek yemem, bize bir yer ayırın araya da paravan çekin" diyecek ve dedigini yaptıracak, icinizden bazıları da guvenligi, taseron temizlik iscisini hatta vhkiyi parmağıyla gösterip "bunlarla niye ayni yerde yemek yiyoruz" diyecek, göreceksiniz bunları.Bu insanlara aldırmayın, onlardan olmayın.Taseron, temizlik iscisi elinde tabldotuyla yaniniza dikilecek, belki kendisi "oturabilir miyim" bile diyemeyecek,gorur görmez "buyrun oturun" deyin, hatta bardağına suyunu da siz koyun.Bu kimselerin cogunun onlisans veya lisans mezunu oldukları aklınızdan çıkmasın, bazılarının en kötü p93 veya p3'ten memuriyete atandiklarina sahit olacaksınız İlkokul mezunu olsalar da fark etmez, onları rencide etmemek, hal hatır sormak, arada şakalaşmak sizi görünen/gorunmeyen bir cok beladan koruyacaktır.Herkes ekmek parası icin orada, kimse kimseden üstün değil.
5- İlk ise başladığımda ben de bu konuda hataya düştüm, o yuzden yazmak istedim.
Kariyer =Yüksek maas değildir
Kariyer = odanizin olmasi degildir
Kariyer = Kurumunuzun size araba tahsis etmesi degildir
Kariyer = Kapıdan gectiginizde güvenliğin üst katlara "geliyor" diye sessizce anons geçmesi değildir.
Kariyer bütün bunlarin bilesimidir.Kim istemez ki yukarıda yazdıklarımı?Sahsen ben isterim hepsini de Belki bunlardan bir tanesini elde edeceksiniz, belki birkaçını elde edeceksiniz, belki hepsini elde edeceksiniz belki de hiçbirini elde edemeyeceksiniz. Ama butun hepisinin kapisini acan sey, isinizle ilgili bir konunun "vazgecilmez"i olmak.A kadro olmak size sadece, yukarida yazilanlardan "maas" kismini halletme lüksü veriyor.Gerisini siz halledeceksiniz."Maasim yerinde, keyfim iyi" deyip kenara cekilirseniz, bir bakmışsınız, B kadro ise girmis birisi bir konunun vazgecilmezi olmuş, konusundaki mevzuati hergun acmis bir saat de olsa çalışmış, müdürlük sınavını geçmiş, birkac sene başarıyla mudurluk yapmış ve ardindan daire başkanı olmuş ve amiriniz haline gelmiş.Siz 10 senede hala yukarida sayilanlarin "Maaş" kısmıni halletmissiniz kalmışsınız,o maaşı, arac tahsisini, odaya sahip olma kismini halletmiş.Tavsan-kaplumbağa yarisindaki tavşan olmuşsunuz."Maaşım yerinde, keyfim iyi" size yetiyorsa, sizin acınızdan problem yok diyorsanız yine yanılıyorsunuz çünkü bu bakis açısıyla, saygınlığınizi zamanla kaybedeceksiniz ve bunu hissedeceksiniz.Hatta oraya ilk geldiginiz günkü önyargıyla karışık sayginliga bile fit olmak isteyeceksiniz.Bu hatayı ilk kurumumda yaptım, ikinci kurumumda yapmıyorum, Allah utandırmasın
Uzun oldu, sizlerden bunun için özür diliyorum.Biraz da başlangıçta kendi yaptığım hatalardan olsa gerek, ayni hatalara düşmeniz sizleri tanımasam da beni üzer, bu yuzden uzattim -
@zenginmemur neye dahil mi mesela ?
-
@ekeblad eğitimler v.s hocam vergi müfettişliğinde nasıl oluyor?Keza merkez uzman olunca ne iş yapıyoruz?
-
Bu başlık çok güzel olmuş tavsiyeler çok güzel
-
@zenginmemur vmy de 3 yıl boyunca aralıklı olarak eğitim alıyorsun ve sınav oluyorsun .Her ne kadar vmy ler bundan çok şikayet edip ,çok zor olduğundan bahsetseler de ben 3 yıl boyunca vuk gvk kvk KDV görsem onun alimi olurum .Merkez uzmanlığında da çok bir uzmanlaşma beklemiyorum .
-
Maalesef, toplumsal hiçbir konuda demagojiye temas etmeksizin fikir telakkisi yapamaz olduk, bu minvalde affınıza sığınarak bilindik lâkin bir o kadar da görünmez birkaç kelâm etmek isterim, olur ya okuyan, makam sahibi olduğunda hatırlar belki...
Atanacak, atanmış güzel kardeşler;
Adam kayırmayın,
Hemşericilik etmeyin,
İdeolojinizi tek doğru görüp, dikte etmeyin,
Sizin ritüeliniz size, astınızın ritüeli kendine,
Cinsiyetçilik yapmayın,
Kamu malına kıymayın,
Esas olanın partiden, kişiden, gruptan ziyade Devlet olduğunu unutmayın,
Bir mikro milliyetçiliğin, kar tanesinin çığa dönüşmesi misali onlarca soruna vesile olduğunu aklınızdan çıkarmayın,
İş yerinde kast oluşturacak kadar ekonomik güce sahip olsanız bile yokmuşcasına, ortalamayı bozmayın,
Rekabet edin ama rekabetle yıldırmayın...