Kültür-Sanat / Bugün hangi kitaptan kaç sayfa okudunuz? Okuduğunuz kitaptan bir bölüm/anekdot paylaşır mısınız?
-
Mümin Sekman ' Herşey Beyinde Başlar'
Beyin bilimcilere göre uyku, bilginin uzun süreli hafızaya yerleştirilmesi için hayati derecede önemlidir.Yapılan bazı araştırmalarda, insanlar daha çok şey öğrenmeye çabaladikça daha çok uykuya ihtiyaç duyduğu keşfedilmiştir. -
Sigmund Freud - Mutlu Olma İhtimalimiz
"Bir gün dönüp geçmişe baktığınızda, mücadelelerle geçen yılların hayatınızın en güzel yılları olduğunu fark edeceksiniz."
"İstediğin şeyi elde edemiyorsan, elde ettiğin şeyi isteyeceksin."
“İnsan mutlu olmak ister, bu yüzden berbat haldedir”
-
"Ne pahasına olursa olsun yaşamakla, doğrusu çok büyük bir mutluluğu kaçırıyorlar. Acı ve ölüm korkuları onları yönetiyor. İşin kötüsü, bu korkuya Tanrı diyorlar. Oysa dünyayı korkuyla değil, bir insanın gözleriyle görselerdi, Tanrı'yı görmüş olurlardı.'
İhsan Oktay Anar - Efrasiyab'ın Hikayeleri -
@username Gerçek bir klasik. Paylaştığınız bölüm aklıma şu dizeyi getirdi.
Canım Benim,
Bilir misin “canım” dediğimde içimden canımın çıkıp sana koştuğunu duyarım hep.Ahmet Arif - “ Leylim Leylim - Leylâ Erbil'e Mektuplar ”
-
@vanim İhsan Oktay Anar değerini görememiş biri. Üzülerek söylemeliyim ki muhtemelen çok geç kıymetini anlayacağız. Çok güzel bir seçim yapmışsınız hocam. İyi okumalar dilerim.
-
Pazar günlerine özel kültür ve sanat eki çıkarmaya karar verdik. Ne düşünüyorsunuz? Şikayetleriniz,önerileriniz için lütfen bizimle iletişime geçin. İyi pazarlar efendim
-
Bugün kitap okumadığınızı söylemeyin lütfen
-
@Phoenix Tüfek,mikrop,çelik kitabını aldım zaman bulsam okuyacağım ancak kitap bana bakıyo ben ona national geographic kitabın belgeselini yapmış isteyen onuda tercih edebilir.
-
@aliveli çok iyi bir kitaptır.Belgeseli ise kitabın kısaltılmış halidir.
-
@aliveli gerçekten güzel bir seçim. Kitabı okudukça etkilendiğiniz kısımları bizimle paylaşır mısınız?
-
@Phoenix elbette
-
Yaklaşık 3-4 aydır hayata dair belirsizlikler, kendi adıma aldığım kararlar, Türkiye'de akademik çalışmalarla ilgili karamsar ve umutsuz bir tavrı içselleştirme çabalarım dolayısıyla bu ruh hali içerisinde kitaplardan olabildiğince uzaklaşmıştım. Üniversitenin ilk yıllarından beri kitap okumaya fırsat bulamadığım zamanlar dahi yeni kitapları takip etmeye çalışan birisi olarak her şeyden elimi ayağımı çekme kararı almıştım.
Böyle bir uzaklaşma sürecinden sonra, bu başlık ilaç gibi geldi gerçekten, yorumları ve kitaplardan yapılan alıntıları tebessümle okuyorum. Son okuduğum kitaptan bir kaç alıntıyla aranıza müsaadenizle katılmak istediğimi açıklamak istiyorum:
1984 ~ George Orwell : Gerçekler, ne yaparsanız yapın, gizlenemezdi. Araştırıp kovuşturarak ortaya çıkarılabilir, işkence yaparak sizden sökülüp alınabilirdi.Ama amacınız hayatta kalmak değil de insan kalmaksa, sonuç ne fark ederdi ki?
Her gün, her saat hayata dört elle sarılmak, gelecekten yoksun olduğunu bile bile günübirlik yaşamayı sürdürmek, tıpkı hava olduğu sürece nefes almayı bırakamamak gibi karşı konulmaz bir içgüdüydü.
-
@Antimülakat vay canına! Ne güzel bir alıntı birde bulunduğunuz ruh haline ilaç gibi olmuş ^_^ yaşadığınız küskünlüğü ben de bir dönem, etiğin ve fikirlere saygının ilk bulunması gereken yer olan üniversitenin ego savaşı ve en iyisini ben bilirim tavırlarının sergilendiği yer olduğunu gördükten sonra ben de yaşadım. Amma bu küskünlüğün zararı yine insanın kendisine oluyor ve aslında küserek o hoşlanmadığınız şeylere ortam sağlıyor insan. 'Bilmek' ve üzerine 'düşünmek' harika bir his ve motivasyon Bunlara küstürenler utansın.
-
''Adil/haklı olanın peşinden gidilmesi doğrudur, en güçlünün peşinden gidilmesi ise kaçınılmaz. Gücü olmayan adalet acizdir, adaleti olmayan güç ise zalim. Gücü olmayan adalete mutlaka bir karşı çıkan olur çünkü kötü insanlar her zaman vardır. Adaleti olmayan güç ise töhmet altında kalır. Demek ki adalet ile gücü bir araya getirmek gerek. Bunu yapabilmek için de adil olanın güçlü, güçlü olanın adil olması gerekir.
Adalet tartışmaya açıktır, güç ise ilk bakışta anlaşılır ve tartışılmaz. Bu nedenle gücü adalete veremedik çünkü güç adalete karşı çıkıp kendisinin adil/haklı olduğunu söylemişti. Adil/haklı olanı güçlü kılamadığımız için de güçlü olanı adil/haklı kıldık. ''
Benim de bir süredir aklım karışık. Siyasetin her yere nüfuz etmesinden, saf ve güzel olan şeylerin yitip gitmesinden bunaldım. O yüzden bugün Pascal okudum biraz. Hem gönderinin devamı için hem de @Antimülakat ve @hayatım-sınav sizlere bir parça katkım olsun diye. iyi günler.
-
Ders calismaya calismaktan kitaplara ara verdigim cok oluyor. Ancak dogru duzgun ders de calisamiyorum. Bir an geliyor hem kendi gerceklerimden hem dunya gerceklerinden cok sıkılıyorum. Kacmak isteyince gidebilecegim en uzak yer kitaplar. Selman Bayer kendi icine dusmek diyor buna. Gercekten de kendi icime dusup orada kalmak istiyorum.Orta Doguda yasananlar, genel olarak dunyanin durumu, ulkemizin atmosferi, 3.5 yasindaki Irmak bebek... Mutlu olabilmek buyuk luks gibi. Bu kadar karamsar degilim aslinda. ama kendj hayatimizin belirsizlikleri de eklenince belki bilemiyorum. Ama burasi da cok umut verici. Paylasmak, guzel insanlar gormek mutluluk sebebi.
Sevgili gunluk gibi oldu affedin -
Filmle ilgili başlığı gördüğümde birde kitapla ilgili olanı olsa ne güzel olurdu demiştim içimden Güzel hafif kaldı
Burda okuduğum anekdotların ben de yarattığı sevinci yine en son okuduğum kitaptan bir anekdotla anlatmak isterim
"Yaklaştım ve şişkinliğin diktatörtgen biçiminden bu biraz şişmiş olan cepte ne taşıdığını anlar gibi oldum: bir kitaptı! Dizlerim titremeye başkadı:bir KİTAP! Dört ay boyunca elime tek bir kitap almamıştım ve bir kitabı, insanın birbirine eklenmiş kelimeleri, satırları, sayfaları görebileceği, farklı, yeni, yabancı, dikkati çeken yerlere yönlendirici düşünceleri okuyabileceği, izleyebileceği, beynine alabileceği bir kitabı sadece kafamda canlandırmanın bile aynı zamanda hem heyecanlandıcı hem de uyuşturucu bir etkisi vardı..." şeklinde devam ediyor Stefan Zweig- Satranç' ta Bugün ne okudunuz deseniz şu ara sadece söyleyebileceğim 'muhasebe sürecinde dönem başı işlemleri, işine devam eden işletmelerde dönem başı işlemleri...' gibi şeyler olur. @Phoenix @Antimülakat yazdıklarınız çölde bulduğum bir bardak su gibi geldi susuzluğuma -
İsmet Özel - Sebeb-i Telif
"..diyorum hepimizin bir gizli adı olsa gerek
belki çocuk ve ihtiyar,belki kadın ve erkek
hepimiz,herbirimiz gizli bir isimle adaşız
yoksa şimdiye kadar hesapların tutması lâzımdı
hayatımıza kendi adımızla başlardık.." -
Bazılarımız filmlere tutunuyor
Bazılarımız kitaplara.
Sanırım artık insan
Tutunamıyor insana
Oğuz ATAY okudukça okuyası gelir insanın: TUTUNAMAYANLAR -
@leyla İnsanlık tarihi başlı başına bir günlük tutma hali.. Tasvirini çizdiğiniz halinizi okurken aklıma Tarık Tufan'dan okuduğum birkaç satır geldi.
''Ayrılık kelimesi canımı acıtıyor. Hakikat de canımı acıtıyor, var olmak da. Canım çok acıyor. Can, içinde bir yerlerde derin bir yarayla yaratıldı çünkü.''
Kanımca içiniz de acıyan ne varsa sahip olduğunuz en değerli şeyler onlar.
-
@hayatım-sınav Merhaba hocam,
''Yaslan göğsüme sevdiğim
Benim gönlüm gök gibidir açık deniz gibidir
Pas tutmaz benim içim yeryüzü gibidir
Toprak gibidir
Sen ki bulut gibisin
Ay gibisin güneş gibi bazen ''Erdem Bayazıt'ın bu şiirinin yeri ben de çok ayrıdır. Bizimkisi de o hesap hocam. Kültürün sanatın göğsüne yakın durma çabası. Umarım çabalarınız sonuç verir de sizi sevdiğiniz şeylerden uzak tutan her ne varsa yok olur