Kültür-Sanat / Bugün hangi kitaptan kaç sayfa okudunuz? Okuduğunuz kitaptan bir bölüm/anekdot paylaşır mısınız?
-
Firkatin nariyle gönlüm, yan olur, püryan olur,
Varlığın zevk-u sefadır, yokluğun giryan olur,
Ay yüzün gören gözlerim, mest olur hayran olur,
Yakma ey can, yakma kalbim, ateş-i suzan olur.
Bağ-ı aşka düşen gönül, bülbül-i nalan olur,
Can-ı bülbül ol gülşende, aşk ile devran olur,
Gülyüzün gören gözlerim mest olur hayran olur,
Yakma ey can, yakma kalbim, ah ile efgan olur.Vuslatın aşkıyla gönlüm, şad olur şadan olur,
Derd-i aşkın neyleyim ki, derdime derman olur,
Nur yüzün gören gözlerim, mest olur hayran olur,
Yakma ey can, yakma kalbim, ateş-i niran olur.
uzun bir zaman aradan sonra dinledim de özlemişim bu sözleri. -
bu arada şehbenderzade filibeli ahmet hilminin yazdığı amak-ı hayal adlı kitap doğu klasiklerini sevenler için çok iyidir.çok özgün çok akıcı bir kitap.
-
@Liyakat Hocam bazı geceler çok derin oluyor. Bu da öyle bir gece sanırım sizin için.
Bir arkadaşıma okumak için Leylâ vü Mecnûn'den bir kısım ezberlemiştim. Aklıma o geldi.
*Takdîr cuz rızâ-yı tu kârî ne-miküned
Peyveste tâ’at-ı tu edâ mîküned kazâ*
Kader, senin hoşnutluğunu kazanmaktan başka bir iş yapmıyor;
Kaza ise daima sana boyun eğmeye devam ediyor. -
@conurt Umarım dediğiniz gibi olur hocam teşekkür ederim. Sevdiğim,sahiplendiğim bir kitabı tekrar okuduğum zaman eski bir dosta kavuşmuş gibi oluyorum. Sanırım buna ihtiyacım var.
-
@Phoenix evet hocam özellikle uzun süre derslere çok yoğunlaştıktan sonra böyle şeyleri okuyunca bir kapıyı kapatıp bambaşka bir kapıyı aralıyor gibi oluyorum.
-
Denize acil, zamani gecinceye kadar kurek cek..
Guray Sungu-insanin acayip kisa tarihi -
.....................
-
Gorki-Yol Arkadaşım
Hayatımın hemen hemen dört aylık süresinde bana yol arkadaşlığı eden bu adama bir daha hiç rastlamadım. Fakat iyi duygularla , şen gülümsemeyle sık sık anrım onu.
O bana , akıllı insanların yazdığı koca koca kitaplarda bulunmayacak pek çok şey öğretti. Hayat ,insanların bilgeliğinden daha derin ve anlamalıdır çünkü.1894 -
@optik çok güzel bir seçim hocam. Yıllardır okumadığım bir yazarı hatırlattığınız için teşekkür ederim.
-
''Telafisi en güç şey dikkatsizlik sonucu kırılan kalplerdir. Iş işten geçtiğinde bütün mazeretler tedavülden kalkar.''
Emrah Serbes - Her Temas İz Bırakır
-
Eksiklerini, yetersizliklerini, günahlarını kibirle örtmeye alışmış zekâlar nezdinde suçlu hep başkalarıdır.
Bugün bu cümlenin üzerinde o kadar fazla düşündüm ki... Üstelik direk aklıma bu cümle ile suçlayabileceğim isimler geldi. Sonra cümlenin ağırlığı ve doğruluğu karşısında utandım. O kadar fazla eleştirdim ki kendimi belki birinize dokunur ümidiyle sizinle paylaşmak istedim.
-
İlber Ortaylı eski dünya seyahatnamesi 'aynı dil aynı gönül demek değildir'
aynı zamanda kitabı da tavsiye ederim.Hayal gücünüz iyiyse milli kütüphanenin bir masasında otururken kısa bir seyahat edebilirsiniz -
''Geri gelmeyecek bir geçmişin ızdırabını duymuyoruz, çünkü neyi kaybettiğimizi bilmiyoruz.''
Nasılsınız? Bakın gerçekten önemseyerek soruyorum. Nasılsınız? Neredesiniz? Buralar sizsiz çok sessiz. Çok kıymetsiz.
-
@Phoenix bazen en yakınım dediğin içten, samimiyetle sormaz da gelir tanımadığın bir insan merak eder nasıl olduğunu..sen de en çok ona anlatmak istersin herşeyi.
hayat ya çok acımasız ya da çok gerçek.
Siz nasılsınız? -
@conurt
İnsan insanı insanda tanırmışBen anladım ki iki insanın birbirini aynı yoğunlukta sevmesi,sahiplenmesi mümkün değilmiş. Dolayısı ile aşkta, arkadaşlıkta acılar,sevinçler,duygular,düşünceler hakkaniyetli paylaşılmıyor. Hiçbir ilişki adil değil. Murat Menteş'in dediği gibi bize en şiddetli tokadı patlatacak olan eli okşamaktan ibaret yaptıklarımız.
Kendinize lütfen iyi davranın hocam. Belli ki iyiyim diyemeyecek bir haldesiniz.
-
@Phoenix esasında iyiyim de soru böyle sorulunca düşündüm bir an
Tespitlere katılıyorum. Bir de rutini yaşadıkça bu başlık altında konuşulanları uzun zamandır kimse ile konuşmadığımı fark ettim. Tadı hoşuma gidiyor -
@mscd her kitabı çok değerli harbiden
-
@conurt Aman iyi olun hocam. O zaman bize güzel bir kitap önerin, bir bölüm paylaşın lütfen.
-
Çağımızın ilmi kilisenin dışında doğdu, yarının hakikati de üniversitenin dışında ele geçecektir. Belki daha serbest olduğum gün daha serbest düşüneceğim.
Peyami Safa, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu -
@vanim
Hocam çok güzel bir adamı okuyup paylaşmışsınız. İyi okumalar.Istırabın derinlerine indikçe sevincimizi kaybetmek korkusu kalmadığı için, yeni bir sevinç başlıyor: Istırabın ilacı ıstıraptır. İkisinin hâsıl-ı zarbı: Sevinç
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu