Kültür-Sanat / Bugün hangi kitaptan kaç sayfa okudunuz? Okuduğunuz kitaptan bir bölüm/anekdot paylaşır mısınız?
-
"Gül geç dediler aşka. Dediler ki kolaydır o iş, oturtup anlattılar yüreğimin nasıl çalıştığını. Öyle bir şeyler. İnanma dediler mucizelere, masa oynuyorsa, biri alttan itiyordur ayağıyla. Sonunda bir adam gösterdiler bana, adam ısmarlama âşık oluyormuş, hem de sırılsıklam, kandırıyormuş kendini, beri gelsin bundan âlâsına şahit olan, âşık olmak malum hikâye dünya dönmeye başladığından beri.
Halbuki hesaba katmıyorsunuz benim saflığımı. Öyle bir noktaya vardım ki hazırım her şeye inanmaya, çiçekler açar onun bastığı yerde, geceyi gündüz kılar, sarhoşluğun, hayal gücünün oyunları, bana hangi biri inanılmaz gelir bu vakitten sonra? Sevmiyorlarsa bilmediklerinden. Büyük beyaz hayaletin kırık zinciriyle mezarından çıktığını gördüm ben gözlerimle. Fakat onlar farkına dahi varmadı bu kadındaki tanrısallığın. Onun orada olması, gidip gelmesi doğal geliyor onlara, ne varsa hakkında bildikleri, soyut bilgiler, rastgele bilgiler. Açıklanamaz olan görünmüyor onların gözlerine malum. " -
Ben sordum, içimdeki yanıtladı.
Ben;
"Fısıltılarım yeni ben'ler ortaya çıkarmak için. Bencilce. Acımasız, gaddarca. Kendi lanetimi bulaştırmak için sırf. Ortak etmek için işlediğim doğmak suçuna. Yalnız ölmemek için belki de, kim bilir? Benden zeki değiller, benden cesur, benden iyi oyuncu değiller. O yüzden ben bu oyunu kendi başıma kurmuş oynayabilecekken neden bu arayış? Onların ihtiyacı var bana kandırmacasına sığınmak niye?" dedim.O ise;
"Lanetlisin sen. o şaire de sırtını döndün, koca vezire de büyüklendin. Çünkü öfkeyi en iyi yenen sendin. Hep bir fikrin vardı, bir planın. Onların ihtiyacı olduğundan değil, sığındığın yalnızlıktan bir süre daha uzak kalabilmek için. Mukadderatın bu. Kimseyi katma kavgana. Kullanma. Sen, başaracaksın Hak izni ile bu kavgayı. Azad et onları. Bu hâl sana yapışmadan, yakışmasa da yap." dedi. -
Senin düşlerini düşlemeye dâhi cüreti olmayan onlarcası, binlercesi, milyonlarcası, elinde bir taş ile beyninde faaliyette olan nöronları, dendritleri nişan alıp vurmaya çalışırlar. Tek farkın bir hayalin olmasıdır. Bu onlar için yeterli sebeptir. Sen herkes gibi bir pamuk tarlasınca uzaktan izlenesi beyazlıkta doğdun. Sonra pamukların yolundu, beylere, beyzadelere rahat yataklar için malzeme edildi ve sen kararmaya başladın. Onlar gibi düşünmeye çalıştığın gün ilk damla kan damladı içine. Onlara benzeyişindeki ilk imza idi bu. Onlar gibi düşündükçe onlara benzemeye başladın. Aynada baktığın yüz, taktığın maske, katılaşan mizacın. Evet sen artık onlar gibisin. Hayatta kalmak için avlanmayı öğrendin. Mızrak yaptın, ok yaptın, tuzak kurdun. Peki ya öldürmekten daha güzeli ölmekse? Küçük tuzaklarla hayatta kalmayı seçtin. Oyunlar kurdun ve yaşadın. Ya daha güzeli onlara benzemeden ölmeyi göze almaksa?
Pamuk tarlasıydın, kan serptiler göğüne. O göğü daha yakından temizlemek için kartal yuvana çık. Herkesten uzak, yalnız, münzevi, bir hayal halesi içinde düşünmeye çekil. Temizleyemezsen şayet bırak kendini şahrudun serin suyuna. Ufukta seni bekleyen düşlerine doğru at kulacını. Güneşe dokunduğun her yer Şatt'ül-Arab'dır. Ruhundaki kuraklık, yüreğinde berekete dönüşür, kim bilir? -
-
"...
Hem seni ben, seni görmekle görmüş değilim,
Görmedikçe gözlerinin gördüklerini tekmil
...
Görmedikçe gördüğün bu mucizeleri,
Görmedikçe senin gözlerinle evreni,
Göremiyorum ki dünya gözüyle seni.
Hem ben sana bişey söyleyim mi yavrum,
Ben aslında seni görmek filan değil,
Düpedüz seni istiyorum!
... ". Parça Parça- Can Yücel
Bazen böyle tutkuyla da çağırmak yetmiyor sanırım, ilan beklemekten içim daraldı. :face_palm_tone1: -
Gû şem’ meyârîd der in cem’ ki imşeb
Der meclis-i mâ mâh-i ruh-i dûst temâm est
Der mezheb-i mâ bâde helâl est velîken
Bîrûy-i tu ey serv-i gulendâm herâm est.Hâfız-ı Şirâzî
-
@قلعه-الموت
Aşk kolay göründü ilkin ama,
ne de güçlükler çıkmadı ki sonra..çok zarif. teşekkürler hocam.
-
''Uzun cümlelerle konuşuyor kalabalık,
bir sözcüğe sığdırdığın dünyayı seviyorum.'' -
''Hayat bir rüyaydı, hakikate ara verdiğimiz
kısa bir tatil. Ölüm ise tek gerçek...'' -
- Haydi çocuklar, gidiyoruz. Bir dakika. Kim bahşiş vermedi?
- Mr. Pink.
- Mr. Pink mi?
- Neden?
- Bahşiş vermezmiş.
- Bahşiş vermez mi? Bahşiş vermez misin?
- Bahşiş vermeye inanmazmış.
- Ne demek bahşiş vermeye inanmıyorum? Çıkar paranı, seni ucuz p*ç. Lanet kahvaltını ben ödedim.
- Kahvaltımı ödediğin için bahşiş bırakıyorum. Ama normalde asla yapmazdım.
- Normalde ne yaptığını boş ver. Sadece diğerleri gibi öde.
-
arkadaşlar sade alıntı yapmak yerine kitabın içeriği ile ilgili bilgi verip, okuduklarımızdan tavsiye ettiklerimizi de paylaşsak daha süper olmaz mı ??
Yaşar Kemal - Çakırcalı Efe
Mükemmelmiş. Sadece bulup okuyun başka bir şey yazmıyorum.
Nihal Atsız - Ruh Adam
Buda çok Harika bir roman. Yanlışmı okudum bilmiyorum ama Atsız'ın tek romanıymış. Karakter çok farklı, sonu harika.
Nihat Genç - Arkası Karanlık Ağaçlar
Hep söylüyorum Nihat Genç keşke daha fazla edebiyat yapsa diye. Genelde yürek bukucu öylükler var ama çok güzel kitap.
Hüseyin Rahmi Gürpınar - Utanmaz Adam
Yıllar geçmesine rağmen hala güncelliğini koruyan bir kitap. Ben çok eğlendim okurken, tavsiye ederim.
Ilber Ortaylı'nın Seyahatnamesi. Mükemmel.
-
@davetsiz Hocam Ruh Adam tek romanı değil. Bozkurtlar Diriliyor, Bozkurtların Ölümü, Deli Kurt, Dalkavuklar Gecesi, Z Vitamini kitapları var. Yolların Sonu şiir kitabı var. Bunların yanında yayımlanmış bir sürü makalesi var. Araştırma kitapları var, ki Aşıkpaşaoğlu Tarihi bugün iki kaynaktan biridir.
Elbette Ruh Adam çok daha meşhur ve daha çok tutulmuştur. Zira sade Türkçesi, Geri Gelen Mektubu, aşkı, tarihi, psikolojisi gibi bir çok etmen okurları etkilemiştir. Eskiler der ki; bizim zamanımızda hangi görüşten olursa olsun herkes Atsız'ı mutlaka okurdu.
Bu kitabı nereden baksan 10 12 defa okuyan biri olarak söylüyorum bunları. Ruh Adam romanı en güzel psikolojik romanlar biridir. Bir çok eleştirmene göre de mutlaka okutulması gereken 100kitap arasında yer alır.
Küçük bir bilgi; kitapta geçen Leyla Mutlak karakterinin ilham kaynağı Hanzade Osmanoğlu'dur. Kitap hakkında yazacağım çok şey var fakat burada beni okumak yerine kitabı okumanızı tavsiye ederim. Öyle sürükleyicidir ki aynı gün mutlaka bitirirsiniz.
-
Gönül istiyor ki en hareketli başlık burası olsun. Fakat şartlar müsade etmiyor.
Şunu buraya bırakıyorum:
-
Saatleri ayarlama enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar
Sembolizmin, ironinin, akıcılığın içinde kaybolup gidiyorsunuz öyle güzel bir kitap.Herman Hesse - Siddhartha
Okuduktan sonra şöyle bir uzak doğuya gidip nedir ulan şu buddha falan araştırmak geliyor insanın içinden. Kendi özbenliğini bulma yolunda Siddhartha nın başından geçenler konu ediliyor. Uzak doğu felsefesini sevenlerin seveceği bir kitap. -
"Mutluluk, bir yerde ve her yerde hiçbir şey beklemeden dünyayı, insanları sevmektir. " Albert Camus - Yabancı.
-
Dergileri de ihmal etmemek gerek. Sayı kaçırmadan takip ettiklerim ektedir. Ayrıca Kısık Sesler'in son sayısını Tanpınar' Beş Şehir kitabıyla birlikte okumanızı tavsiye ederim.
Ayarsız dergi ise en dolu içerikli dergilerdendir. Halet-i Ruhiyemiz Ayarsız sözü ise tam manasıyla cuk diye oturmuştur.
-
Çünkü bilindiği gibi yeryüzünde hiç bir şey insan ruhuna hiçlik kadar baskı yapmaz.
-
Bir tatmini, bir arzunun doyuma ulaşmasını umut edip beklemek suretiyle bir insanın peşinen yaşadığı haz ondan elde edilebilecek gerçek haz ve mutluluğu alıp götürür. Çünkü biz bir şeyi ne kadar bekleyip dört gözle onun yolunu gözlersek gelip çattığında ondan elde edeceğimiz tatmin de o kadar azalır. Buna karşılık hayvan böyle bir peşin zevkten yoksundur, ama gerçek zevkin darası da yoktur, dolayısıyla gerçek ve o an mevcut şeyin, bizzat bölünmemiş ve azalmamış şeyin tadını doyasıya çıkarır. Benzer şekilde kötü şeyler de hayvanın üzerine sadece kendi gerçek ağırlıklarıyla çullanırlar, halbuki bizim üzerimize çoğu kez korku ve öngörünün kötülüğün korkusunu on katına varan büyütmesiyle gelirler.
ARTHUR SCHOPENHAUER, Hayatın Anlamı -
@karakalpaklı Bu iletiyi sevdim Yeni dergi arayışında olup ama hangilerinden başlasam diye düşünüyordum ki tavsiyeleriniz karşıma çıktı. Ben de dikkate alıp ilk bunlara şans vereceğim. Teşekkürler.
-
@Sahrud Ayarsız'ı özellikle tavsiye ederim hocam.