T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARET UZMAN YARDIMCISI ALIM İLANI
-
@yedimdegeldim çıkışta bi abiyle tanıştım bu soruyu sordum. Dedi ben doktora yeterliliği verdim böyle bir şey duymadım ben de yüksek lisans yapıyorum ve ben de hiç duymadım.
-
Uluslar sınavı testmiydi yoksa klasik sorular mı vardı? Örneğin dehşet dengesinin tanımını mı sordular yoksa test sorusu şeklinde mi yönetildi?
-
@barocan soğuk savaş döneminde nükleer silahların yarattığı dengeye ne denir gibi sormuşlardı.
-
@personanongrata sınava girmemekle birlikte bu tanım bana MAD (Mutually Assured Destruction Doctrine) i hatırlattı.
-
Beyler işletme sorularini hatirlayan varsa paylasabilir mi
-
Isletmede hatirladigim sorular:
-Urun yasam egrisi nedir? Asamalari nelerdir? -Her bir asama icin uygin pazarlama stratejisi yaziniz. 15 puan
-forfaiting nedir? 10 puan- sterilize edilmis mudehale nedir? 10 puan
- brut isletme sermayesi 5 puan
- dis odemeler dengesi ile ilgili bir soru 5puan
-tam zamaninda uretim 5 puan - entropi sorusu 5puan
Baska hatirlayan var mi? Isletmede imza listesinde 33 kisinin adi vardi. Buna baska dikkat eden oldu mu? Isletmede baska sinif var miydi yoksa gercekten 33 kisi mi gordi sinava
-
@alikalkanci90 cevabi marka olan bir soru vardi
Sayisal bir soru vardi brut kar marji falan olan, kaldiraci soruyodu 1 buldum ben
15 puan olan urun yasam egrisi harici bi 5 puanlik yine urun yasam egrisi sorusu vardi
Aklima geldikce yine yazarim ek olarak, sterilizasyonun isletmeyle ne alakasi var allah askina sacma bi soruydu
-
@alikalkanci90 ayrica tek sinifti ben listede 35 kisi gordum sanki ama sinifta 30dan fazla yoktu
-
@alikalkanci90
benim de hatırladıklarım şu şekilde arkadaşlar, :
-halka açılmanın işletme açısından olumlu etkileri (idi sanırım, halka açılma sorusuydu kısaca)
-ürün faktörleri arttıkça üretim maliyetlerinin azaldığı durum (ben ölçeğe göre getiri yaptım)
-çıktının girdiye oranı tarzı bir soru hatırlıyorum, sanıyorum verimlilik yaptım.
-bankadan alınan alının satıcıya zamanında ödeme yapacağını gösteren mektup
-factoring-fortfaiting farkları, nelerdir?kusura bakmayın soruların tam soruluş şeklini tam doğru aktaramamış olabilirim, dış ödemeler dengesi sorusunu hatırlayamadım bu arada
ben de sayamadım ama, bence de 30dan fazla kişi yoktu sanırım. dışişlerinin de aynı gün sınavı olduğu için, belli bir kısım ona girmeyi tercih etmiş olabilir. herkesin hakkında hayırlısı olsun, geçmiş olsun.
-
@alikalkanci90
edit (1)
dış ödemeler dengesi ile ilgili soruyu şuan hatırladım:
-yabancı bir ülkeye yatırım yapan bir yatırımcının kar payı transferini kendi ülkesine transfer etmesi ödemeler bilançosunda hangi kısma yazılır? (tam olarak böyle değildir belki ama ana tema bu idi) -
Sterilizasyon sorusu bana da tuhaf geldi. O ve odemeler dengesi sorusu iktisat sorulariydi, alan sorularinin hepsini isletmeden bekliyordum. Liste gercekten 33 kisiyse katilim dusuk olmus, ki sinifta 26-27 kisi ancak vardi. Yani baraji gecmek kaydiyla hemen hemen 2 kisiden biri mulakata kalicak.
-
Sayısal olan bir soru vardi kaldirac derecesi onu ne buldunuz arkadasalr %6 , %12, %18 sayilari vardi
-
Mektuba da teminat mektubu demistim ama cok emin degilim soruyu da hatirlamiyorum kontrol edemedim
-
Mektup teminat mektubu idi bence. Oran sorusunun formullerinin hepsini bölü net satislar olarak hatirladigim icin yapamadim. Ordan kaldiraca nasi gidecegimi bulamadim
-
Kaldirac orani nedir ya, finansal faaliyet tarzi bisey demiyodu neyi kastettigini anlamadim ben zaten tam sayi olsun diye 6/18-12den 1 buldum
-
iktisat soruları
Öşür
Damping
Arbitraj
Staflasyon
enflaayon
Doğal işsizlik
İthal ikame
Başka hatırlayan varmı -
Ödemeler dengesi
Marjinal maliyet
Karaborsa piyasa
Turizm -
Üretim imkanları eğrisi
Güven endeksi
80 sonrası serbest piyasa ekonomisi -
@ayıboğan kaldiraci soruyodu diye hatirliyorum. Hatta sinavda ne kaldiraci bu diye dusunmustum.
-
@alikalkanci90 aynen ben de oyle