22 - 28/29 Temmuz 2018 KPSS A Grubu Sınavı
-
@maxmin hocam ovp'yi strateji ve bütçe başkanlığı ovmp hazine ve maliye bakanlığı mı belirliyor şimdi? hangi kararnamede yazıyor bu arada bu?
-
Orta Vadeli Program, Mali Plan ve Bütçe Hazırlama Rehberi ( mad. 16) → Cumhurbaşkanlığı merkezî yönetim bütçe kanunu teklifini hazırlar ve bu amaçla ilgili kamu idareleri arasında koordinasyonu sağlar.
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanma süreci, Cumhurbaşkanı tarafından en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar kalkınma planları, stratejik planlar ve genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde onaylanan orta vadeli programın Resmî Gazete’de yayımlanması ile başlar.
Orta vadeli program ile uyumlu olmak üzere, gelecek üç yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleri ile birlikte hedef açık ve borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan orta vadeli malî plan, en geç Eylül ayının onbeşine kadar Resmî Gazete’de yayımlanır.
Bu doğrultuda, kamu idarelerinin bütçe tekliflerini ve yatırım programını hazırlama sürecini yönlendirmek üzere; Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanarak en geç Eylül ayının onbeşine kadar Resmî Gazete’de yayımlanır.
Kamu idareleri gelir ve gider tekliflerini gerekçeli olarak hazırlayıp en geç Eylül ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanlığına gönderir (Düzenlemenin önceki halinde hatırlanacağı üzere aynı süre içerisinde gelir gider teklifleri Maliye Bakanlığına ve yatırım teklifleri değerlendirilmek üzere Kalkınma Bakanlığına gönderilir denilmekte idi). -
Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin Sunulması (mad. 18) → Merkezî yönetim bütçe kanun teklifi malî yılbaşından en az yetmiş beş gün önce Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur (Maddenin önceki halinde hatırlanacağı üzere “Maliye Bakanlığınca hazırlanan bütçe kanun tasarısı ile milli bütçe tahmin raporu, mali yıl başından en az yetmiş beş gün önce Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur” şeklinde idi).
-
Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun Teklifinin Görüşülmesi (mad. 19) → Merkezî yönetim bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamaması halinde, geçici bütçe kanunu çıkarılır. Geçici bütçe ödenekleri, bir önceki yıl bütçe başlangıç ödeneklerinin belirli bir oranı esas alınarak belirlenir. Geçici bütçe kanununun da çıkarılamaması durumunda, yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanır. Cari yıl bütçesinin yürürlüğe girmesiyle geçici bütçe veya yeniden değerleme oranına göre artırılarak belirlenen bütçe uygulaması sona erer ve o tarihe kadar yapılan harcamalar ve girişilen yüklenmeler ile tahsil olunan gelirler cari yıl bütçesine dahil edilir (Düzenlemenin önceki halinde hatırlanacağı üzere zorunlu nedenlerle merkezi yönetim bütçe kanunun süresinde yürürlüğe konulamaması halinde geçici bütçe kanunu çıkarılacağından, geçici bütçe uygulamasının süresinin altı ayı geçemeyeceğinden bahsedilmekte idi).
-
Burada önemli düzenlemeler yer almaktadır.
- Geçici bütçenin süresinin en çok 6 ay olacağı şeklinde uygulama terkedilmiştir.
- Geçici bütçe çıkarılamaması halinde ise geçmiş yıl bütçesinin yeniden değerleme oranına göre arttırılarak belirlenen bir bütçenin yürürlüğe konulacağı düzenlenmiştir.
- Bir başka ifade ile Cumhurbaşkanlığı bütçe kanun teklifinin reddi, Anayasa hukuku teorisindeki güvensizlik oyu anlamına gelmeyecektir. Halbuki parlamenter sistemde bütçe kanun tasarısının Meclis tarafından reddi, hükümete güvensizlik oyu olarak kabul edilmekte ve teamülen hükümet çekilmekte idi. Türk mali tarihinde 1965 ve 1969 yıllarında reddedilen bütçe kanun tasarıları karşısında İnönü ve Demirel hükümetleri çekilmişlerdi.
-
Yedek Ödenek (mad. 23) → Merkezî yönetim bütçe kanununda belirtilen hizmet ve amaçları gerçekleştirmek, ödenek yetersizliğini gidermek veya bütçelerde öngörülmeyen hizmetler için, bu Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde yer alan idareler ile (II) sayılı cetvelde yer alan idarelerden merkezî yönetim bütçe kanununda gösterilecek olanların bütçelerine aktarılmak üzere, genel bütçe ödeneklerinin yüzde ikisine kadar yedek ödenek konulabilir. Bu ödenekten aktarma yapmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.
Malî yıl içinde yedek ödenekten yapılan aktarmaların tür, tutar ve idareler itibarıyla dağılımı, yılın bitimini takip eden on beş gün içinde Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilir.
Düzenlemenin önceki halinde yedek ödenek Maliye Bakanlığı bütçesinde yer alıyordu. Aktarma yapma yetkisi ise Maliye Bakanında idi. Ancak yeni yönetim biçimi ile yedek ödenek herhangi bir idarenin bütçesinde yer almamakta (bu haliyle harcamacı bir birim gibi kabul edilmiş) ve aktarma yapma yetkisi Cumhurbaşkanına tanınmıştır. -
Örtülü Ödenek (mad. 24) → Genel bütçe başlangıç ödeneklerinin binde beşini geçmemesi gereken örtülü ödenek artık sadece (ve haliyle Başbakanlık olmadığı için) Cumhurbaşkanlığı bütçesine konulacaktır. Maddenin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi korunmuş: “Kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen görevlerin gerektirdiği istihbarat hizmetlerini yürüten diğer kamu idarelerinin bütçelerine de örtülü ödenek konulabilir.”
-
Kesin Hesap Kanunu (mad. 42) → Türkiye Büyük Millet Meclisi, merkezî yönetim bütçe kanununun uygulama sonuçlarını onama yetkisini kesin hesap kanunuyla kullanır.
Kesin hesap kanunu teklifi, muhasebe kayıtları dikkate alınarak, merkezî yönetim bütçe kanununun şekline uygun olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanır. Bu teklif, bir yıllık uygulama sonuçlarını karşılaştırmalı olarak gösteren değerlendirmeleri içeren gerekçesiyle birlikte izleyen malî yılın Haziran ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur ve bir örneği Sayıştaya gönderilir. -
Arkadaşlar konu dışı olacak ama AATUHK'da düzenlenen ihtiyati tahakkuk kararına karşı mükellef kaç gün içinde dava açabilir?? İhtiyati hacizde 15 oldu diye biliyorum peki bunda 7 mi hala
-
Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli
Mali Planı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı birlikte hazırlar.
strateji ve bütçe başkanlığı kurulmuş. A kadronun twitter adresinde bütçe ve idare değişiklikleri var. kpss için çıkması imkansız ama kurum sınavları için bence bakmakta fayda var. -
@beveridge-eğrisi evet bugün gelen bir kararname bu ama kpss'de çıkması imkansız bütçe hazırlama sürecinden ya hiç çıkmaz ya da 1 soru çıkar şahsi fikrim
-
@karamell o da 15 oldu hocam
-
@tululusoy teşekkür ederim hocam
-
@maxmin hocam kpss için bence eski bilgilerle son tekrar yapılmadı. Düzenlemelere pazardan itibaren başlarız ancak kurum sınavlarında da çıkacağına çok ihtimal vermiyorum.
-
@beveridge-eğrisi son kararnamelerden soruların olacağını bende düşünmüyorum hocam kaymakamlık hariç
-
@karamell evet 15 hocam
-
@osman-paşa link atar misiniz?
-
-
@osman-paşa cok saolun hocam.ovp ve ovmp yi onaylayan artik cunhurbaskani..Fakat ovp hazirlama isi kimin goremedim?
-
@teklif-eğrisi strateji ve bütçe başkanlığının. Ama kpssde gelemez, sorular basılmıştır.