Hazine Müsteşarlığı Hazine Uzman Yardımcılığı Alım İlanı (2018)
-
Söz uçar yazı kalır diyerek aklımda kalan iktisat sorularını yazayım, gelecek nesiller faydalansın.
8 soru, soru başı 12.5 puan.- Esnek döviz kurunda genişletici para politikası uygulanınca komşuya zarar verme politikası nasıl açığa çıkar? is-lm-bp ile gösteriniz.
- 2001 krizinin nedenleri sonuçları alınan tedbirler vs.
- Ulusal gelir dengesinin oluşumunu şekille açıklayınız.
- Monopolcünün zarar etme durumunu şekille açıklayınız.
- Giffen olmayan düşük malın esnekliği normal malın esnekliğinden büyüktür önermesini tartışınız.
- Ekonometri-farklıserpilimsellik/değişenvaryans/heteroscedasticity nedir tanımlayınız.
7)Taylor kuralı formülü verilmiş: i=π+r*+0.5(π-π*)+0.5yt
a) üretim açığı ve enflasyon açığı katsayılarını açıklayınız.
b)r*=2 ve π=0.03 iken reel faiz kaç olur?
c)max istihdam, stabil fiyatlar ve makul bir uzun dönem faiz oranı hedefleyen bir merkez bankası taylor kuralını uygulayabilir mi?
Bi soru daha vardı ama hatırlayamadım onu.
-
- h-o modeli avantaj dezavantaj h-o modelinden çıkarılan teoriler olumlu olumsuz tarafları
7)zaman serilerinde Farklıserpilimsellik nedeni anlatınız
- h-o modeli avantaj dezavantaj h-o modelinden çıkarılan teoriler olumlu olumsuz tarafları
-
Merhaba arkadaşlar,
Ben bugün inşaat mühendisliğinden sınava girdim. Sınav öncesi baya araştırmama rağmen hiç inşaat mühendisliğinden soru paylaşımı bulamadım o yüzden aklımda kaldığı kadarıyla soruları yazıcam. Toplam 8 sorudan oluşuyor. 6 alan 2 iktisat sorusu. Toplam süre 180 dakika.- Soru: Topoğrafya sorusuydu. Nivelman hesabı sorulmuştu. Geri ileri ölçümler verilmiş. İlk ve son kot verilmiş. 3 alt şıktan oluşuyordu. İlk şıkta sistemin kapatma hatası soruluyordu. İkinci şıkta hata sınırını soruyordu. Üçüncü şıkta da ara noktaların kotlarını soruyordu.
2.Soru: Betonarme sorusu. Donatıları, kesiti ve malzemesi verilmiş bir kolon çizimi var. Fcd, fctd, fyd ve bir donanımın alanı verilmiş ( ki zaten hesaplanabilir ). 2 alt şıktan oluşuyordu. İlk şıkta dengeli kırılma durumunda oluşacak normal kuvvet ve eğilme momenti sorulmuştu. İkinci şıkta ise taşıyabileceği maksimum normal kuvvet sorulmuştu. Formülleri ezberden bilmeden yapılma şansı yoktu ki ben yapamadım.
3.Soru: Zemin sorusu. Konsolidasyon hesabı vardı. Alanım zemin olmadığı için bu soruya hiç bakmadım. Aklımda kalmadı. Ama özetle kil ve kumdan oluşan bir zeminin birim hacim ağırlıkları, temel boyutları, Cv, tv ve mc verilmişti. Konsolidasyon süresi ve konsolidasyon miktarı sorulmuştu.
4.Soru: Mukavemet sorusuydu. Bundan sonraki soruları yazıyla anlatmak çok zor o yüzden genel hatlarıyla anlatıcam. Bir tarafından çubukla ankastre duvara bağlı mafsallı bir sistem verilmişti. Çocuğa sıcaklık değişimi uygulanıyor ayrıca ana sisteme de belli bir tekil kuvvet uygulanıyor. Tekil kuvvetin uygulandığı noktada oluşacak yerdeğiştirmeyi soruyordu. Yine mukavemetteki formülleri ezberden bilmek gerekiyordu. Ben yapamadım malesef. - Soru: Yapı statiği sorusu. İzostatik bir çerçeve sistem verilmiş birbirine mafsallı bağlı. Üzerine tekil ve yayılı yükler etkimişti. Kesme ve moment diyagramlarının çizimi isteniyor. Taşınan ve taşıyan şeklinde ayırarak yapılacaktı.
6.Soru: Statik sorusu. Kafes sistem verilmiş. Çubuk kuvvetleri isteniyor. - ve 8. sorular iktisat sorularıydı.
7.Soru: Tam rekabet piyasasının özellikleri nelerdir?
8.Soru: GSYİH hesaplama yöntemleri nelerdir? Kısaca açıklayın.
İktisat bölümü için herkese açık olan İTÜ Ekonomi dersi notlarını tavsiye ediyorum. Benim son gün aklıma geldiği için iktisat çalışmadım ve ikisini de boş bıraktım. Sınavdan sonra bakınca iki sorunun da cevabı varmış notlarda. Ortak iktisat soruları için bence yeterli bir kaynak.
İnşallah sonradan İnşaat mühendisliğinden sınava girecek arkadaşlar için yararlı olur. Ben eski sınav sorularını ararken çok uğraşmıştım ama bulamamıştım, yazmazsam olmazdı. Bu arada benim pek umudum yok sınavdan. Diğer arkadaşlar yapamazsa şansım olabilir ki ihtimal vermiyorum. Hakkımızda hayırlısı olsun. Kolay gelsin.
- Soru: Topoğrafya sorusuydu. Nivelman hesabı sorulmuştu. Geri ileri ölçümler verilmiş. İlk ve son kot verilmiş. 3 alt şıktan oluşuyordu. İlk şıkta sistemin kapatma hatası soruluyordu. İkinci şıkta hata sınırını soruyordu. Üçüncü şıkta da ara noktaların kotlarını soruyordu.
-
Hukuk sorularını hatırladıklarım
- zımni örtülü kanun mülgası
- idari yargılamada istinaf ve temyiz yolu
3)limited şirket ortağının çıkma ve çıkarılması - sözleşmenin değişen şartlara uyarlanması
- iş kanunu ve iş sağlığı ve güvenliği kanununuzda işçinin işi yapmama hakkı
6)yasal Önal’ın hakkı usulu süresi feragati
İktisat soruları - tam rekabet piyasası özellikleri
2)gayri safi yurtiçi hasılayı belirleyen umsurlar
-
@criminalawyer sorular kaliteli görünüyor, özellikle ilk sorunun cevabını hatırlayamadım
-
İleride bu sınava girecek arkadaşlara kolaylık olsun not düşelim soruları.
Maliye alan soruları(ilk 6 soru maliye son iki soru genel iktisat) ;
1)Dışlama etkisi nedir? Açıklamalarınızı şekil yardımıyla gösteriniz.
2)Vergilerin ekonomi üzerindeki etkilerini açıklayınız.
3)Ricardocu denklik teoremini açıklayınız.
4)Vergilerin otomatik stabilizatörlük kavramını açıklayınız.
5) Özel sektör, kamu sektörü ve dış ticareti kullanarak genel makro ekonomik dengeyi açıklayınız.
6) Devri bütçe teorisi ile Telafi edici bütçe teorisini açıklayınız. Varsa aralarındaki farkları yazınız.
7) Kamusal mal nedir. Özel sektör tarafından üretilebilir mi? Yarı kamusal mal nedir? [aklınıza ilk anda bunun tipik bir maliye sorusu olduğu aklınıza gelebilir ancak genel iktisat alanında soruldu bu soru]
8)Arz denklemi Qs= 2P ve talep denklemi Qd= 600-4P olmak üzere
a) denge fiyat ve miktar bileşimlerini bulunuz. Üretici ve tüketici artığını hesaplayınız.
b)Satılan birim başına 15 TL vergi konulduğunu ve verginin satıcıdan tahsil edildiğini varsayın. Oluşacak yeni denge noktasındaki fiyat ve miktar nedir? Üretici ve tüketici artığını hesaplayınız. Devletin elde edeceği toplam vergi hasılatını hesaplayınız.
c) Vergi satıcı yerine alıcıdan tahsil edilirse bulgularınız değişir miydi? -
Ayrıca ne kadar doğru bilmiyorum ancak Hazine'nin sınavlarında Erdal Ünsal'ın kitaplarındaki anlatımın paralelinde cevaplar beklendiğini duydum birkaç defa. Bunun doğruluğu var mı? Umarım böyle bir şey yoktur. Sonuç olarak bilginin doğru bir şekilde ortaya konması önemli nereden aktarıldığı değil.
-
@boşluk var hocam var, sorular ordan geliyor.
-
@genclerbirlikli anladım hocam. Ama tek bir kitaptaki anlatımdan cevap beklemeleri mantıksız ve adilane değil.
-
@boşluk Hocam zaten piyasadaki iktisat konu anlatımları da o kitaptan türetiliyor örneklerine kadar. O yüzden siz eğer kendi iktisat kaynağınızdan yazmışsanız da sıkıntı olmaz. Kitabınızın kaynakça bölümüne bakın zaten görecekseniz.
-
@boşluk hazinede girişi puanlari düştüğü için mi maliye kolaya kaçmışlar.
Geçen sene sorularının yanında bunlar kek valla
Neyse geçmiş olsun size hocam -
@te_go_çı hazinenin maliye sınavları genellikle zor olmuyor sanırım hocam. Geçen sene de zor değildi. Bu sene biraz daha kolay oldu. Hepimize geçmiş olsun. İnşallah güzel haberler alırız hepimiz.
-
Merhabalar, sizce sınav sonuçları ne zaman açıklanır?
-
@kullanıcıadım 1 ay sonra
-
@genclerbirlikli gecen sene 35 gun falan sürmüş sanirim ama gecen sene tam final zamanlarina gelmis sanirim. Hocalar okuyorsa onun etkisi olabilir mi acaba hocam? Şu an final donemi degil belki erken gelebilir diye düşündüm ama...
-
@armindo olabilir hocam dediğin mantıklı hocalar okuyosa daha erken açıklanabilir
-
@genclerbirlikli bilemedim valla yav. Yine de beklentimi 30 gune ayarladim ben, sonra beklemesi sıkıcı oluyor:))
-
@armindo unutup diğer sınavlara bakmak en iyisi
-
Açıklandı arkadaşlar
-
Puanına bakabilen var mı?