Vakifbank müfettişlik
-
@golden-ratio siklarda normal mal var miydi hatirlayamadim.
-
Herkese selam , sınavı kendi açımdan değerlendirmek istiyorum , her ne kadar kendimi ilk 30 dk matematik sonra 1 saat ingilizce artarsa matematiğe dönerim diye şartlandırsamda (çünkü geçen sene ingilizce çok zormuş ve çoğu ingilizce yüzünden eğlenmiş ) sınavda beynim tutulması sebebiyle 40 matematik sorusuna 1 saat harcadım .Sanırım panik atak gibi bişey oldu .(Ayrıca sorularda aşırı hata vardı çarpanlara ayırma sorusu tamamen hatalı - küp sorusundada 2 tane cevap vardı %100 eminim ) sorular matematikte o kadar kolaydı ki orta okul öğrencisi çözebilirdi rahat lakin benim gibi beyninize kal gelirse yapcak yok . Nitekim bazı soruların hatalı olmasından dolayı hepimiz demeyimde ben bu soruyu nasıl yapamam diyip hatalı sorulara emek harcayıp matematiğe ayırmamız gereken fazla süre ayırmışız.(Bazılarıda ingilizceden başlamış onlarda matematiği yetiştirememiş).Şunu açıklıkla söyleyebilirim ilk kısım her ne kadar ingilizceden 16 soru sıksamda hiç okumadan (çünkü matematikte çok büyük beyin tutulmaları yaşadım psikolojik) gerçekten basit gözükmesine rağmen zaman alıyordu hemde matematik soruları gerçekten basit gibi gözükmesine rağmen.İngilizce çözdüğüm ilk 22 soru oldukca basitti.Diğer soruları okumadığım için yorum yapamayacağım ama genel olarak basitmiş. Kısacası sabah oturumu heyecan sorunu olmayanlar için yapılabilir seviyedeydi.Öğleden sonraya gelecek olursak bence hiç gelmeyelim ama... Gerek iktisat gerek hukukta hayatımda gördüğüm en saçma sorular vardı.Nominal faiz oranı 15.5 verilmiş , beklenen enflasyon %10 verirmiş bizden real faiz oranını istiyor . Reel faiz oranı iki formülü var ; r=i-e yani 15.5 -10= 5.5 yada r=i+1/e+1 - 1 burdanda 0.5 geliyor gel gelelim işin kötü tarafına şıklarda ikiside yok ama çoğu cevaba 5 diyolar bendede hata olabilir ama olmaması lazım 5 yani İktisat genel anlamıyla işletme ekonomisindende abartısız 5 soru vardı , banka ekonomiside sayılabilir, onun dışında makro neredeyse harcama çarpanı ve mundell makro güzel emek kokan sorular vardı zaman harcamamız gereken (faiz oranı sorusu hariç),ayrıca aşırı zor hiç kaynaklarda olmayan 2 3 direk faiz oranını azaltıp yatırıma etkisinin sorulduğu sorularda vardı.Kısaca iktisat gerçekten kpssnin en az 2 tık üstüydü.Hukuk dicek bişey yok hayatığımda girdiğim en zor testi.Şunu söyleyim borçlar hukukundan sadece özel hükümleri sormuşlar (ben sadece genel çıkcak zannediyordum.Geçen sene 2 yada 3 bankacılık hukuku çıkmış bu sene 8 tane soru vardı.Kısaca hukukta gerçekten aşırı zordu .Kpss nin ' 2.5 tık üstüydü.Muhasebe geçen sene göreye kolaydı fakat çeldirici sorular yine mevcuttu .Örneğin hesap sorusunda firmanın 6 vadelik almıs olduğu çeki bozdurunca hesap düzenini sormuş , çoğu arkadışımız alınan çekler hesabında incelemiş ,halbuki alacak senetleri hesabında incelenmesi gerekiyor gibi. Yani bilgi çok fazla gerekiyordu yine.Ama muhasebe için kpss seviyesi demek doğru olur.Cari oran likidite vb bunlara çok üzerine düşmeleri şaşırtıcı. Genel anlamda ilk kısım yapılabilir,2.ci kısım için gerçekten üst düzey emek gerekiyordu.Hele hukuk soruları hakimlikle kapışır diye düşünüyorum.Umarım bu yazımla gelecekte girmeyi planlayan arkadaşlarıma tavsiye vermiş olurum.Fakat bu yazımı baz alarak çalışmayın zira benden öncekilerde öğleden önceki sınav çok basitti diyolardı o yüzden siz siz olun herşey olabilir diye çalışın.Kolay yada zor diye çalışmayın.HERKESE TEŞEKKÜRLER EMEĞİ GEÇEN.
-
@emindeğilim yazım hataları içinde özür dilerim hızlı yazdım çünkü
-
@requescatinpace temsil yerine vekalet demiyor muydu orada ben de onu yaptım
-
@emindeğilim hocam ikinci formülde 0.05 çıkıyor formülde yerine koyduğumuzda. soruda da yüzde kaçtır diye soruyor 5 oluyor cevap
-
@jimgordon hocam nerde yanlış yapıyorum 1+15.5 = 16.5 10 +1 = 11 16.5 /11= 1.5 1.5 -1= 0.5 real faiz oranı 0.5 çıkıyor yani %1 bile değil nasıl %5 oluyo hacı nerde yanlıs yapıyom bi türlü anlamadım ki
-
@emindeğilim hocam yüzde 15.5 ve yüzde 10 olarak verilmiş. 1+0.155/1+0.10=1.05
1.05-1=0.05 -
@jimgordon anladım hocam ben formülde direk yerlerine yazmışım demekki %15.5 diyince 0.155 yazmaz gerekiyomuş .Teşekkür ederim .
-
@emindeğilim evet rica ederim.
-
@jimgordon şimdi sorunun cevabı yüzde beş mi oluyor
-
@bonus ben öyle buldum. siz farklı mı çözdünüz?
-
@jimgordon doğruysa bende yüzde beş olarak buldum
-
Lüks mal sorusu en emin olduğum sorulardan biriydi,burada herkes lüks mal yaptım deyince şüpheye düştüm.Gelir arttıkça miktar artıyorsa üstün maldır.Fakat sayısal esneklik değeri vermedikleri için lüks veya zorunlu mal diyemeyiz.Her üstün mal normal mal olduğu için talep kanununa uygundur mantığı ile talep kanunu yaptım.Sınav genel olarak güzeldi,güzel sorulardı gerçekten.
-
https:// en. m. wikipedia. org /wiki/Law_of_demand
∆Qi/∆C > 0 Normal mal
∆Qi/∆C 0 talep yasasini dogrulamayan malErdal unsal normal malin adini ustun mal olarak almis
-
Eksik cikmis yazdiklarim karismis
∆Qi/∆C >,,0 talep yasasini dogrulayan mal, dogrulamayan mal, fiyat iliskiz mal
seklinde olur
Soruda Qi Pi iliskisini sordugu icin Luks/Normal mal veya ustun mal -
Arkadaşlar o hatalı sorular ne olacak?
-
@requescatinpace Cevap talep kanunu mu yanı?
-
Buradan anlatamiyorum. Yazdiklarim karisiyor hepsi yolladiktan sonra. Kisacasi gelir ile miktar iliskisi Ustun(Luks) mal
Fiyat ile miktar iliskisi (esneklik) talep yasasini dogrulayip dogrulamadigini gosteriyor. -
Ben net eminim talep kanunu olduğundan.Sayısal esneklik değeri verilmemişken lüks yahut zorunlu mal olup olmadığı hakkında kesin yargıya varamayız fakat üstün mal=normal mal olduğu için talep kanunu geçerlidir.
-
@veblenist çarşamba günü son. Yazılı olarak teftiş kuruluna itiraz etmek gerekiyormuş, bayağı zorlaştırmışlar itiraz işini