Vakifbank müfettişlik
-
Bu ayrimi master dersinde gordum gecen donem:)
Buradan 2 defa formulleriyle yazdim uzunca ama gonderdikten sonra cikmadi hocam k. Bakmayin.Ben luks mal yaptim. Zorunlu mal olmasi esnekligiyle ilgilidir. Talep yasasi geregi fiyat artinca miktar degisir veya sifir olursa fiyat iliskisiz mal denilir. Fiyat esnekligi 1 den kucuk olursa talep yasasini dogrulayan mal olur.
Soruda fiyat ile ilgili bir ibare goremedim. Gelir ve miktar vardi. O sorunun cevapi talep kanunu ise iptal ettiririm soruyu:) -
https://i.hizliresim.com/gOvn3Q.png
Ayni konunun iki malli ornegi vizede sormustu hoca cunku. Erdan unsal mikro kitabi varsa inceleyip soyler misiniz bende suan o kitap yok malesef. -
Benim bilgilerime ve gördüğüm derslere göre gelir esnekliği 0-1 arasında ise zorunlu mal;gelir esnekliği 1'den büyük ise lüks maldır.
-
@gssborclusu Mühendislik ve bilgisaysr 2'den girdiyseniz cevapları hatırlıyorsanız paylaşabilir misiniz
-
@requescatinpace zorunlu mal - lüks mal ayrımını yapıp nasıl kesinlikle lüks mal dediniz açıklayabilir misiniz
-
@jimgordon hocam burdan yazdim 2 defa ama cikmiyor yazdiklarim malesef. Uste bakarsaniz gorursunuz ama hepsi karismis vaziyette cikiyor. Hazirdaki ders notlarimdan atabilirim ancak isterseniz cunku buraya yazinca karisiyor birbirine. https://i.hizliresim.com/jyr4Qj.jpg
-
Ya sorudaki “daha cok” kelimesini neden kimse önemsemiyor ben de bunu anlamadim. Gelirdeki artisa gore miktarda daha cok artis oluyor diyordu soruda. Yani esneklik miktardaki yyzde degisim / gelirdeki yuzde degisimse, miktardaki artis gelire gore daha cok da diyorsa soruda, pay paydadan buyuk ve luks mal iste. Sorunun kilit noktasi bence “daha cok” kelimesiydi.
Verilerin gelir ve miktar oldugu bi soruda talep kanununu cevap aramak cok mantikli gelmiyor ayrica. -
Luks mallarin gelir esnekligi zorunlu mallardan daha yuksektir. Cunku gelirde bir degisim oldugunda tuketici luks maldan ziyadae zorunlu mal kullanimini dusurmekten kacinir bu da esnekligini etkiler. Gelir esneklik degerleri bu degisimlerle ilgilidir. Benim bildigim bu sekilde bu konuya dair hocam
-
Soruda daha çok ifadesi vardı yüzde 1 milyon lüks mal o soru gelir arttıkça miktarı daha çok artan demek esneklik 1 den büyük demektir
-
@bianconeri aynen hocam ya. Soruda cevaba goturen kelimeydi o. Kesinlikle luks mal cevap
-
@bianconeri, içinde söyledi: Vakifbank müfettişlik
daha
hocam ben daha çok ifadesini tam olarak hatırlamıyorum soruda. lüks malın talep kanununa aykırı olma olasılığı var mı peki bi bilginiz var mı bu konuda
-
@bianconeri normal mal(lüks mal ya da zorunlu mal) olduğunu anladıktan sonra talep kanununa kesin uyar diyemez miyiz
-
@jimgordon öncelikle soruyu net olarak hatırlıyorum.
Gelirdeki artıştan daha çok miktarda artışa göre hangisi kesinlikle doğrudur diyordu.
Esneklik 1 den büyük olup lüks mal oluyor.Talep kanuna uygun oluyor tabi ama bu öncelikle hangisi kesinlikle doğrudur dediği için 2. Sıraya düşüyor.Cunku normal zorunlu malda talep kanuna uygundur.Daha çok demeseydi zaten soru yanlış olucakti.Eger daha az deseydi esneklik 0-1 arası normal zorunlu mal olurdu buda talep kanuna uygun olurdu.Dusuk malda talep kanuna uygundur.Ama öncelik daha çok ifadesine vurguydu.
-
Ben soruda daha kelimesini hatırlamıyorum. Daha kelimesini görsem zaten kesinlikle lüks mal yapardım, ayrıca herkes öyle yapardı, bu kadar tartışma da çıkmazdı. O soruda daha kelimesi vardı da ben talep kanununa uygun dediysem zaten yazık olmuş 2 ayıma
-
@pantheon1 hocam kesinlikle vardi. Ben yanina kalp cicek böcek her seyi cizdim, net hatirliyorum. Cunku ilkinde gormemisim, sklara baktim soru bi sacma geldi. Soruyu bidaha okuyunca gordum. Stresle göremeyebiliyor insan olabilir:(
-
@bianconeri teşekkürler açıklamanız için.
biraz daha detaylı araştırdım. giffen mal dışında talep kanununa aykırı mal olamaz diye hatırlıyordum. veblen etkisi durumunda lüks mallar talep kanununa aykırı olabiliyormuş. bu durumda 'daha çok' ifadesi de var ise lüks mal olur cevap dediğiniz gibi -
@bianconeri talep kanunu fiyatla alakalıdır fakat gelirle alakalı değil midir? Gelir arttığında tüketimi artan mallar demiş.. Giffen malı geçtik zaten.. Lüksl mal demiş şıkta.. Kesinlikle doğrudur diye soruyor.. Gelir artarsa tüketimi artıyor kesinlikle lüks maldır diyemeyiz.. Çünkü normal malda gelir arttığında tüketimi artar.. Ama talep kanunuda uygun dersek hem normal malı hem lüks malı kapsar..
-
@reagan gelir artinca tuketimi artan mal demiyordu, gelir artinca tuketimi daha cok artan diyordu
-
@wickselll Hocam talep kanunu fiyat ve miktar ilişkisi soruda gelir ve miktar ilişkisi soruluyordu talep kanunu en olmayacak şık gibi geliyor bana. Ben lüks mal yapmadım ama ne yaptığımı da hatırlamıyorum.
-
@veblenist iktisat ve ingilizce gerçekten zordu, hukuk kpss düzeyindeydi bence ve geçen seneye göre çok çok kaliteli bir sınavdı ankara üni farkını koymuş ortaya. muhasebe de diğerlerinin aksine çok kolaydı biraz olsun moral topladı. bu sene sınavı kazanacak arkadaşlar gerçekten bileğinin hakkıyla kazanmış olacak