Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
@agor kardesim sorunda o zaten gundelik hayata uyarlama kabiliyetimiz yok bizim millet olarak dolar artsin altin artsin bize ne diye dusunuyoruz. Bende cok basit bir ornek vereyim. 2 saat once ananemin yatirim amacli biriktirdigi ceyrekleri hesapladim ve sukadar tutuyor dedim. Disari ciktim bir cay iceyim dedim bir baktim altin artmis yeniden degerleme yaptim ananem 2 saatte 164 tl daha zengin olmus
-
Hadi ananem 164 tl zengin oldu peki altin uzerinden borclanan kira odeyen evlenecek olan peki dolar uzerinden borclanan kira odeyen vs hesaba kartiginda onlarda her saat basi daha borclaniyor yazik gercekten cok yazik.
-
Sabah baktım 5,73 ve 1 saat içinde 6,23'e çıkt şimdi 6,15 oldu 2 dakika sonra 6,03 indi vs.. Ne oluyor yahu psikolojik sınır falan kalmadı..Meydan bomboş birileri çok fena para kaldırıyor şu anda piyasayı oyuncak ettiler.Artık yetkili otoriteler acilen bu işe el atmalı,müdahale etmeli
-
Yeni ekonomi modeli çerçevesinde bakanın söylediği her şey çok mantıklı ve olması gerektiği gibi sağlıklı sürdürülebilir büyüme, adaletli paylaşım, enflasyonla güçlü mücadele, mali disiplin ve cari açığı azaltma v.s ama bir şey hariç. Ekonomiyi futbol ligine benzeterek üst lige çıkma gerekliliği söylemesi.
Bizim gerek kulüpler bazında gerekse milli takım bazında ne Dünya'da ne de Avrupa'da son yıllarda elde ettiğimiz bir başarı yok ne yazık ki. Dört büyükler diye tanımladığımız kulüplerin borcu on milyar lira ve bu borçla da başarı elde etmeyecekleri ortada. Bu benzetme olmamalıydı ya da yapılması gereken benzetme tam olarak bu muydu bilemiyorum.
Toplantı kur üzerine ne kadar etki eder diye düşündüm ve Trump'ın twiti ile ne kadar işe yaradığını da görmüş oldum.Belki de geleceğe yönelik planlamalar değil de bugüne ilişkin piyasaların duymak istediği, şaşırtıcı öneriler ortaya konsaydı twitin etkisi de kırılabilirdi diye düşünüyorum.
Toplantı, keşke oraya katılmış iş insanı, sanayici, ekonomist kişilerin soru ve cevaplarıyla ilerlemiş olsaydı.
Ben artık daha çok "geceye bir söz bir şiir bırak" başlığına gireceğim. Buralar çok sıkıcı ve üzücü.
-
Biz büyük büyük makro ekonomi planlarıyla göz boyamaya çalışırken adam kalkıyor demir çeliğe %20 oranında ek vergi koyduk diyor, bütün makro göstergeler alt üst. Birileri şunu idrak etsin artık: Amerikalı iktisatçıların icat ettiği ve dönemsel olarak kendilerini hep düzlüğe çıkarmış teorilerle, bizim ABD 'ye boyun eğdirme gibi bir lüksümüz yok. O lüks ancak üretimiyle, İhracat rakamlarıyla, dış pazarıyla dünya liderleri arasında olan: Çin'e, Japonya'ya, Almanya'ya ve Rusya'ya ait. Yeter artık boş konuşma, boşa (Kafası Almayana) konuş. Felsefesi bizim için çözüm üretmiyor.
-
Buraya bir de yazı bırakılım. Dolar Kuru artışının ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkisini ve devalüasyonun yarattığı yıkımın ne derece büyük olduğunu göstermeye çalıştık:
https://finans.tercihiniyap.net/analiz/dolar-kuru-artisinin-ekonomimize-faturasi/
-
Daha da artacak gibi ama siyasetçilerimiz yerel seçimi erkene alma derdinde. Diyecek laf bulamıyorum.
-
Mevduatların devlet eliyle Türk lirasına çevrileceği ve dalgalı kur sisteminden vazgeçilip sabit kur sistemine geçileceği yönünde yalan haber yayan kişi ve kuruluşlar hakkında MASAK inceleme başlattı.
Spekülatif haber yapmak suç değildir fakat manipülasyon yapmak ve bir manipülatör gibi bu durumdan kâr elde etmeye çalışmak mali bir suçtur. Yeterince kırılgan olan piyasaları doğruluğundan emin olmadığımız haberlerle sarsmamaya dikkat etmeliyiz. Bireysel olarak üzerimize düşen sorunluluğu yerine getirelim lütfen.
-
@buseneatanıyorum biz de zaten manipülatif hareket peşinde koşup para kazanma peşinde kimse yoktur. Çünkü zaten sermaye yok Yaptığımız olsa olsa memleketin çektiği sıkıntılardan nasıl çıkacağına dair beyin fırtınası.
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş sözler: ABD'nin elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız.
-
@otuzyılsavaşı keşke...
-
@otuzyılsavaşı thy, türk telekom vb onlarca firmamız abd ürünlerine göbeğinden bağlı. Gönül ister ki olsun ama hiç gerçekçi değil.
-
ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük oranlarının yüzde 100 artırılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
-
@otuzyılsavaşı Aslında iyi oldu hocam. Çin'e Abd %25 gümrük vergisi koydu. Bu durum bize yarayabilir. Şimdi Çin Abd'den alacağı üzümü bizden alacak. Bunun gibi yeni ve güzel şeyler olabilir.
-
Bddk spekülatif dalgalanmaları önlemek için swap sınırını %50'den %25'e çekti.
"Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır."
Özellikle dövizle kredi alıp kur dalgalanmalarından para kazanan spekülatörlerin işini zorlaştıracaktır diye düşünüyorum. -
Dolar 6 lira, bir düşüş başladı, insan arzu ediyor ki bu düşüş 4'e kadar sürse. Ekonomiden anlayan insanlar eninde sonunda yükseleceğini söylüyor ama insan ümit etmek istiyor. Hakkımızda hayırlısı olsun.
-
"Sigarasız Kurum" teşviki çok yakında uygulanacak gibi görünüyor. Bu kapsamda günlük mesainin otuz dakika erken bitmesi, yıllık izne ilave bir hafta tatil eklenmesi, sigorta primlerinde indirim ve hiçbir çalışanının sigara içmediği işletmelerde vergi indirimi uygulama kapsamında olacak.
-
@buseneatanıyorum sigara içmeyen biri olarak işime gelse de ayrımcılık sebebi olabilir diye düşünüyorum.
-
@aliveli Sigara içenlere mali bir yük getirseydi ayrımcılık olabilirdi ama bu olsa olsa pozitif ayrımcılık olur.
Hem iyi de oldu leş gibi kokuyorlar. -
@buseneatanıyorum pozitif ayrımcılık biraz daha farklı bir konu diye biliyorum