Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
ben hep 50 tl lik benzin alırım , ekmeği dolarla almıyoruzki diyenler olduğu sürece sevilmedik bir kulak arkamız kaldı
-
peynir ekmek yeriz yine de ....
-
24 Haziran'dan sonra piyasaya 30 milyar dolar pompalanacakmış. İkna oldum ben..
-
Prof. Güngör Uras: Tahtakale'de döviz işlemlerinin durduğunu hatırlamam, işler çok karmaşık hâle geldi.
-
bence başlığı gelişme değil gerileme yaparsanız daha iyi olur. valla çok kızgınım yazık ülkeme yazık
-
@fişek-morgen hocam büyüg oyunu göremiyorsunuz ehonomik saldırı
-
Zeybekçi demiş ki TL'nin değer kaybı makroekonomik değil spekülatif....
-
@genclerbirlikli Zeybekçinin ekonomi bilgisi her seferinde benim beynimi yakıyor, her açıklamada ama. Allah korusun yiyecek ekmek bulamasak aslında var da biz yemiyoruz diyecek.
-
@burcuburcu, içinde söyledi: Güncel Ekonomik Gelişmeler
@fişek-morgen hocam büyüg oyunu göremiyorsunuz ehonomik saldırı
Hocam bugün sizi büyük resmi görme kursunda göremedim? hayırdır bir sorun mu var?
Not: Gelecek haftaki ders bir sonraki haftaya ertelendi arkadaşlar.
-
@plansız açıklamalarını okurken gözlerim kanıyor benim
-
@vamos hocam yeni grup ne zaman açılacak ben de yazıldım ama henüz cagirmadilar.
-
@genclerbirlikli, içinde söyledi: Güncel Ekonomik Gelişmeler
@vamos hocam yeni grup ne zaman açılacak ben de yazıldım ama henüz cagirmadilar.
Talep çok fazlaymış, ''resmi gören çıksın, kasıyor'' diyorlar ama bilmiyorum ..
-
@vamos inşallah yakın zamanda çağırırlar
-
@genclerbirlikli hocam ihibin yürmüüçü görmemizi istemüyorlar.
-
büyükler yalan söyler mi
-
Elimde buradan başka yazacak bir yer olmadığı için ve insan olmanın gerektirdiği üzere bir tepki verme arzusunda olduğumdan bir şeyler karalayacağım.
Başlığın başından sonuna baktığımızda bir çok arkadaşın çok yerinde tespitlerini, çok güzel yorumlarını, öngörülerini okumak mümkün. Sanıyorum ki bunun adına iktisat diyoruz ve bize öğretildiği kadarıyla iktisat bir bilim, yani uzmanlık gerektiren, her bilim dalında olduğu gibi birikerek ilerleyen ve bu konuda uzman olmak için bu birikime sahip olunması gereken bir bilim dalı. Yine her bilim dalında olduğu gibi bu bilim dalı da diğer bilim dalları ile temas halinde. Onları etkiliyor ve onlardan etkileniyor. Fakat bu etkilenme ve etkileme mevzusunda sanırım en yakın ilişki içinde olduğu bilim dalı siyaset bilimi.
Şimdi asıl meseleye gelecek olursak bu ülkede yaşanan güncel meseleler ışığında bu iki bilim dalının gündelik hayatta uygulanması ve insan hayatındaki etkilerine bakacak olursak ikisinin de doğrudan doğruya her birimizin hayatına deyen gündelik pratikler içerdiğini görebiliriz. Bir yumurta tavuk paradoksunda olduğu gibi acaba ekonomi mi siyasetten etkileniyor siyaset mi ekonomiden diye kendimize soracak olursak genel olarak birbirlerini etkileyen iki kavram olduğunu görmek mümkün. Zaman zaman biri diğerini daha çok etkiliyor olabilir ama paralel bir şekilde ilerledikleri aşikar.
Peki bugün gelinen noktada bu yukarıda arkadaşların konuştuğu iktisadi bilgileri, benim burada söylemeye çalıştığım siyasetin ve ekonominin birbirini etkileme sürecini bu devleti yönetenler, hükümetler, bürokratlar bilmiyor olabilir mi? Buna akıl ve mantıkla hayır cevabı vermek istiyorum ve muhtemelen de hayır istisnai kişileri dışarıda bırakırsak doğru cevap olacaktır. Peki bunları bilen insanlar bu duruma nasıl ve neden müdahale etmiyor. Eğer etmiyorlar ise bunun arkasında ne aramak gerek, eğer edip başarılı olamıyorlar ise buradan ne çıkarmak gerek?
Hepimiz felaket çığırtkanlığı mı yapıyoruz, ülke gerçekten krize mi gidiyor, bir şeyler düzelecek mi bilmiyorum. Şu an yaşanan ekonomik başarısızlıklar dış güçlerle mi ilişkili, birilerinin başarısızlığı mı, farklı bir şey mi deneniyor yoksa aslında en başından beri bu haldeydik de gizledik mi, bu mutlak son muydu bunları da bilmiyorum. Bildiğim; eğer yakın tarihte alternatif bir dünya düzeni kurulmayacaksa ekonominin halkın hayatına, yaşam tarzına, refahına doğrudan etkisi olduğu. Eğer gerçekten bir krizin eşiğinde isek yapılması gereken siyaset ve ekonomi arasındaki ilişkiden ekonomi daha fazla zarar görmesin diye siyasi olarak tarafımızı, kimliğimizi, duygularımızı, kinimizi, sevgimizi her şeyi bir kenara bırakarak topyekün mücadele etmek gerekiyor. Siyaseti ekonominin üzerinde tutmak yerine halkın refahını sağlayacak ekonomiye azami düzeyde herkesin ilgi göstermesi gerekiyor. Her ne kadar taraf olmayan bertaraf olur deseler de tarafsız olmanın zamanının geldiğini düşünüyorum, bir taraf olacaksak bizden yani toplumun tamamından yana taraf olma zamanıdır.Not: Bu yazdıklarım dolar yükseldikçe sevinen ve ohhhh hükümet gidici bu sefer diyen veya bunlar ekonomik oyunlar, faiz lobileri, dış güçler zart zurt diyen, bir kişi bize yeter diyerek ekonomiyi hiçe sayan herkese ithafen yazılmıştır. Üretim yapılmayan bir toplumda ne var olan hükümet gidince durum sihirli bir değnek ile düzelecektir ne de koşulsuz şartsız itaat ekonomik anlamda bizi bir yere taşıyacaktır. Lütfen elimizi vicdanımıza koyalım ve hem kendi hem çocuklarımızın geleceğini sığ, gündelik siyaset ile oluşturmaya çalışmayalım.
-
@agor hocam insanlar dolar yükselsin ve hükümet gitsin gibi bir görüşe sahip değil zaten. Ancak sırf gitmemek için dış güçler vs gibi şeyler demeleri çok komik, siyaset bu nasıl gerektiğinde geldiysen gerektiğinde de gitmesini bilmek gerek. yoksa doların yükselmesinin ne demek olduğunu herkes çok iyi biliyor.
-
@burcuburcu yok yok ne yazık ki bu zihniyette insanlar da var. Bunun suçlusu da belli fakat bu kadar kin ve nefret ile hareket edilmez. Merak ediyorum bu insanlar çocuk sahibi mi, gelecek hakkında düşünceye sahipler mi?
-
@agor henüz rastlamadım.
-
@burcuburcu bir düzeltme daha yapayım, dolar yükselsin de gitsin demiyorlardır elbette ama dolar yükseldikçe ohhh diyen kitleler ne yazık ki bugün bu ülkede yaşıyorlar.