Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
@genclerbirlikli Kısa ve öz yorumum 'yeah'tir. Daha da siyaset yapmam, yaptırtmam
-
@paretowilfredo peki
-
@genclerbirlikli Hemen de kabullendi Bir dakikalığına empati kurayım dedim de ı ıh beceremedim bu ruh halini. Hakikati demeyen dilsiz şeytandır dostlar. Devam
-
@paretowilfredo https://goo.gl/images/NyYF2x
siyaset yaptırmam diyince bu moda girdik
-
@genclerbirlikli Aklıma geldi ha Burası fikirlerin tartışılmasını umduğum beklediğim dünyam dostum. Saygı sınırlarında her görüşten dostumuz fikriniz beyan etmeli ki birbirimize bir şeyler katabilelim. Tabi ki bunda sakınılması gereken en temel şey körü körüne bayraktarlık yapmaktır ki buna da zaten göz yummayız.
-
@paretowilfredo @genclerbirlikli Ben bir şeyler yazıyorum da sonra sürekli siliyorum mübarek gece diyorum (not: küfür değil yanlış anlaşılmasın ) E biz sonra düzeltemiyoruz da iletimizi
Bu arada işler şahıslar üstünden tartışmakla bitmeyecek kadar zora girdi ne yazık ki, zaten bilen biliyor.
-
@plansız Doğru diyorsun dostum. Bu arada attığın taşı da aldık koyduk cebimize Bir gün herkes admin olacak gibi Çiller vâri bir açıklama yapmak isterdim ama 90'lar çok geride kaldı ve o günleri bile arar olduk. Bak gene duramadım
-
@paretowilfredo bayraktarlık yapanın iletisini bayraklarım
@plansız hocam sıkıntılı olan bi şey olursa mesaj at düzeltirim
-
Şu koşullarda ki koşulları burada ekonomiyi iyi bilen siz dostlarıma anlatmayacağım siz konuyu biliyorsunuz benim şahsi önerim, azami fiziki yatırım yapmaktır. Kaydi yatırımlardan önümüzü görene dek uzak durmakta fayda var bence. Bu biraz garantici bir yaklaşım aslında ama güvenilir liman olarak kaydi olmayan fiziki altın almak, keza hızlı konvert etmek kaydıyla döviz edinmek hem kazandırıp hem de bir garanti fonu oluşturabilir sizler için. Çalışmayan dostlar için de aileleri içindir bu önerim. Kastım devasa alımlar değil, ufak tefek de olsa bir B planı vakti çoktan geldi malesef.
-
-
@paretowilfredo Mevzu ciddi olunca duramayız zaten yapacak bir şey yok. Bu arada ben moderatörlüğe aday adayı bile değilim sizler varken lütfen. @genclerbirlikli teşekkürler efendim sağolun.
Yatırım konusunda söylediklerinize katılıyorum, parası olan yapsın tabi. Biz ancak geçiniyoruz (çok şükür)
-
@plansız Size önerim de işe girince geçerli olsun inşallah tez zamanda
-
@paretowilfredo ben zaten oldum olası bankların döviz, altın vs hesaplarına güvenmedim güvenmem, belki geçmişte olanları okuduğum içindir. O yüzden katılıyorum, ne alınırsa alsın fiziki olarak alin3 elinizde olsun.
-
@genclerbirlikli Aynen öyle dostum. O geçmişi de bir kenara koyarsak; Şu dönemde tekalifi milliye tipi bir müdahale de olası gelmiyor değil bana. O nedenle fiziki olarak bulundurmak en azından önümüzü görene kadar -ki bu 2-3 senelik bir periyodu kapsayabilir- elimizle sahip olduğumuz değere dokunmak en makul seçim olacaktır.
-
Dolar 4.82
-
Harbi siz başlıkta ekonomi konuşurken, biz okurken dolar'ın afedersiniz de ağzımı bozacağım; götü başı ayrı oynamış. Dolar sana dur diyeceğim de aldın arkana rüzgarı uçuyorsun. Her seferinde şu cümleden başka bir cümle kuramıyorum o da ayrı zoruma gidiyor : Allah hakkımızda hayırlısını versin.
-
@agor Aaaa canlı yayındayız dostum Disiplin Kurulu'nu topluyoruz hemen
Not: Doğru söze ne denir?!
-
@aliveli uzun bir cevap yazardım sıkılıp okumayacaginizi düşündüğümden kısaca şöyle bir şey söyleyeyim. Bildiğiniz üzere Son günlerde Abd de enflasyondaki artış ve neticesinde 10 yıllık Abd tahvilerindeki artış (%3.07)ve Fed in faiz oranlarinda artış yapması gelecek dönemler için de faiz artışı beklentilerinin artması nedeniyle Dolar birçok para birimine karşı değer kazandı .
Peki bizimle aynı kategoride bulunan kırılgan beşli diye adlandırdığımız diğer ülkelerde MB ne yaptı . Hindistan Mb 1.5 yıldır döviz satışı yapmıyordu ,geçtiğimiz günlerde piyasaya doğrudan müdahale ederek 800 milyon dolar döviz satışı gerçekleşti.Ayrıca hükümet ülkeye döviz girişi sartlarini esneterek yabancı sermayenin ülkeye girişini arttıracak adimlarda bulundu .
Yine Endonezya Mb para birimi Rupiah(Idr) desteklemek adına rezervlerinden döviz satışı gerçekleşti.Tam rakam açıklanmasa da bazı haber ajanslari 6 milyar $ olduğunu söylüyor .Ayrıca Mb rupiahin değerini korumak için ellerinden gelen her şeyi yapabilceklerini soylereyerek gerektiginde faiz artirimina gidebilecekleri sinyalini verdi .
Ve nihayetinde bu iki ülke bir ölçüde atıkları adımlarla yükselen kurun önüne gecebildi.
Tcmb ise şu anda sadece Geç likidete penceresi faizini piyasayı fonkamakta kullanıyor.Uzun bir süredir repo ihalesi açmıyor.Yine rezervkerinden döviz satışı da gerceklestirmedi .31 Aralik tarihinde brüt döviz rezervimiz 84 milyar $ iken Şu anda 85 milyar $ .. Cb nin söylemleri ,enflasyon,cari açık ,derecelendirme kuruluşlarının not indirimi ,seçim dönemi uygulanan genisletici maliye politikası ve neticesinde artan bütçe acigimiz zaten değer kazanan doları artıran diğer unsurlar.
Kısacası Mb nin diğer para birimlerine karşı da değer kazanan doların ateşini indirebilecegi müdahale araçları var ,Ne yazık ki uygulamiyir.
Son olarak şunu da söyleyeyim ,Türkiye 2002 den beri kamu kesimjnin borclanmasinda ziyade özel kesim borclanmasina dayalı bir büyüme içerisinde .Doların bu yükselişi şirketlerin döviz açık pozisyonunu artiracak ,Bu da şirketlerin dolar talebini artiracaktir.Ve müdahale yapılmazsa 2001 krizinde bankaların başına gelen şirketlere de gelebilir ve 2001 deki banka iflaslarinin aksine sirket iflaslarinin gerceklesebilecegi bir kriz olabilir. -
Ders çalışıyordum kafamı şöyle Tv'ye çeviriverdim birde ne göreyim dolar 4.7777 yazıyor. Dedim yok ya yanlış görmüşümdür. Gözlerimi şöyle bir ovaladım bir daha baktım vallah 4.77 dedim. Twittera girdim dolar 4.81'leri görmüş. Dolar her gün 10 kuruş artıyor bu gidişle 5 lirayı da aşacak. Cebimizdeki para her gün erirken sadece izliyoruz. Merak ediyorum Merkez Bankası Başkanı neyi bekliyor. Eğer yapamayacaksan işini oraya çıkmayacaksın. Çıktın ve yapamıyorsan da efendi gibi istifa et git. Başka ehliyetsizler bulunur merak etmesin.
-
Kardesim ithalatimiz ihracatimizin yuzde kacini karsiliyor Allah askina? Makas her gecen gun aciliyor. Bugday arpa saman yahu eti bile ithal ediyoruz. Uretmiyoruz mahkum oluyoruz ithalata. Haliyle dolarla yapiyoruz. Dikkat edin bu dunyanin heryerinde boyledir bir ulkenin parasi deger kaybetmeye basladi mi artik tum ekonomi bozulmaya baslar. Yani lokomotif etkisi yapar. Simdi size samimiyetle sunu soruyorum dolar almis basini gidiyor bugun ziraat bankasini onunde uzerine benzin dokup kendini yakmaya calisan ciftciyi tv de hangi kanalda gordunuz? Bir torba seker 150 tl den 185 tl ye cikmis kimin umrunda?? Mazot benzin artik oyle bi hal aldi ki mecbur otv den dusurmek zorunda kaldilar gelen zamlari.