Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
2016 yılı bir çok insanın iddia ettiği gibi krizlerin senesi mi olacak ? merkez bankası gerçek anlamda bağımsız mı ? siyasi irade faiz çıkışlarında haklı mı ? bunlar benim aklıma takılan sorular konu hakkında merak ettiğimiz hususları burada tartışalım
-
@Antimülakat @escobar_p @guyan-gelmiş dostlar burdan devam edelim mi ?
-
@escobar_p siz diyorsunuz ki referandum öncesi millet bu gizli devalüasyonu görecek ve buna tepki verecek? bu bana elle tutulur bir olay gibi gelmiyor günümüz türkiyesinde.
-
Üretimin olmadığı sürece bu ülkenin makus tarihi değişmeyecektir. harcama dayalı ekonomiyi büyüttük çok güzel hadi bundan sonra ne yapacaz . kriz bizim gibi ülkelerde kapıda bekler. sadece adı değişir.
-
@guyan-gelmiş . artık mevcut hükümetimizin popilaritesini arttırması gibi bir durumu yok . birde işin şöyle bir kısmı var refaranduma gidilecekse ak parti+mhp evet oyu basacak ve %65 in altına düşmeyecek bir kitle demektir. ve diper partilerin karşı görüşü savunmaya bile çıkacaklarını sanmıyorum.
-
@ncbb hocam mhp tabanı ne ölçüde uyacaktır liderine
-
Öncelikle sabit doviz kuru uygulayan ulkelerde devulasyon olur bunun altini cizmek gerekiyor.
Siyasi iradenin hakli veya haksiz oldugunu soylemek yine siyasi bir karar olacaktir bunun yerine sorgulayan sayilar uzerinden konusanilen burokratlara ihtiyac vardir. Doviz konusunda oyle bir hal aldi aldi ki ic politika dis politikaya dil uzatmakdan icerideki sorunlari unutmaya basladi. Anadolu kaplanlarimiz bas bas bagiriyor durumdan rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Terih tekerurden ibarettir dostlar doviz kuru ve enflasyonun ulkemize getirdigi zararlari yasamasak da okuduk ve dinledik. Bu faiz indirme çıkarma durumu da oyle bir hal aldi ki merkez bankasina guven azalmasi sebebiyle yeteri kadar etki uyandirmadi ve bu gidisle uyandirmaz. Son 10 yilda en dusuk issizlik oranlari yanlis hatırlamıyorsam2012 idi ve bu donemde oynama alani genis bir merkez bankasi durumu iyi idare edebiliyordu.
Bizim gibi uretimi yuksek oranda ithala bagli ulkelerde enflasyon ile kur ikiz kardestir.
Zaten ekmegini tl ile almayip dovize bagli degiskenlerde maliyet oldugunu kabul eden akli selim iktisatçılar krizde olmasak da , reel sektor krizde oldugunu dusurerek stoklamalara gitmeye ve yatirimlarinni kismaya basladi. Eger ki siz guven ortamini hice sayarsaniz , basinizda calmayacak canlar da calmaya baslar.
En onemlisi ise onyargilari kenaea itip iktidadi analizi dogru yapip sorunu yerinde tespit edip cozume kavusturmak. -
@guyan-gelmiş görecek değil gördü bile.Yıl sonu ithalat-ihracat rakamlarını ve ekonomideki daralmayı daha net göreceğiz. Şu anda ithalat yapan firmalar kan ağlıyor. İSTOÇ'taki (Türkiye'nin tüketim malı ve dayanıklı mal ithalatının büyük bölümünü buradaki firmalar yapar) dükkanlar teker teker kapanıyor.
Benim görüşümü Korkut Boratav'ın bu yazısı da destekliyor:
-
@aliveli kardeşim şimdi eko siyaset diye bir program var ; oraya birisi yorum yaptı niye siyaseti katıyorsunuz diye ; siyasetsiz ekonomi olmuyor dediler onun için bu konuyu konusursak uzayıp gidecek.. mhp tabanı oyunu atacaktır kardeşim çünkü devlet bahçeliye ne zaman karşı söz söylense ,yaptıklarına küfür dahi edilse hep haklı çıkmış.
-
@legendofphoenix Şunu belirteyim,daha önceki başlıkta da Erinç Yeldan'dan alıntı yapmıştım.Devalüasyon elbette sabit döviz kuru uygulayan ülkelerde olur ama devalüasyonun adı değil ortaya çıkardığı sonuç önemlidir.
Türkiye'de "Müdahaleli Dalgalı Döviz Kuru" uygulaması vardır.Dövizin belirli bir aralıkta dalgalanmak yerine son 6 ayda %60 artış göstermesinin adı "kelime anlamı" olarak devalüasyon olmasa da ortaya çıkardığı sonuç devalüasyonun ortaya çıkardığı sonuçla aynıdır.
Halk kitleleleri kelimenin teknik anlamda kullanılıp-kullanılmamasından değil ortaya çıkardığı sonuçlardan etkilenir
-
@ncbb hocam siyaset noktası dışında çok tartışılan husus var aslında ben ankara merkezli olarak emlak balonu patlayacak iddiasında ki ekiptenim istanbul hariç bence işin birde o boyutu var
-
@escobar_p daralmanın olduğu ve bir süre daha devam edeceği aşikar ama bu ülkede tek adamlılık vardır toplumun kişilik yapısında da bu vardır ve sürekli kıyas yoluna gidilir.Özellikle siyasette bu daha belirgindir 2 kişi doğru değildir 1'i doğrudur ve o kişi diğerlerinin yanlışlarını görür.Hal böyle olunca ve milletin cumhurbaşkanına inancı %50 nin üstünde ise sermaye girişi bu ülkeye girmeye devam edecektir.İktisatta karamsar verilerden bahsetmek çok basit iyimser veriler kalemin ucunu alınmıyor.
-
@ncbb Ben Türkiye'de böyle bir referandumda blok oyların çıkacağına inanmıyorum.Türkiye'de halk (küçük bir azınlık veyahut ideolojik tutumu olanlar dışında) cebine girene bakar,hayat kaygısı var mı yok mu ona bakar.
Şahsi kanaatim;referandumun asla yapılamayacağıdır. Tekrar söylüyorum,referandumdan evet ya da hayır çıkar demiyorum.Referandumdan bugünkü koşullarda evet oyu çıkmayacağını iktidar kanadı da gördüğü için ( hem ekonomik,hem de dış ilişkiler bağlamında açmazda olduğumuz şu durumda) böyle bir referanduma kısa vadede gidilmeyecektir.
-
@escobar_p arkadasima katiliyorum,ticaret yaptigimiz ulkerleri de komsu ulke sayarsak. Komsu(larimiz)muz Ab buyuk bir daralma egiliminde bizi dogrudan etkileyecek faktör. Almanya ve ingiltere buyume rakamlari ile ilgili sorunlari gazetelerde yerini buluyor. Resesyonunun tanimini hatirlamak lazim 2 donem ust uste daralma var ise basinir fena halde agrir. Bir baska deyisle komsunuz daralmada iken siz izlerseniz gelip sizi de bulur.
Tabi ulkemiz daha farkli dinamiklere ve sosyal yapiya sabip olduğundan durumu oteden beri takip ediyor devlet erkani( mehmet simsek buna referans siz bakmayin baska seyler söyleyenlere piyasanin kulagi sayin mehmet simsekte) gidisatin ciddiye alindigini ifade etti ancak yapisal reform olarak otv ile ilgili degisiklikleri kastettigini sanmam. Umarim daha tutarli adimlar konusulacaktir.
Tabi Dunya küçülüyor veya yavas buyoyor demek yerine turkiye yuzde 5 buyume potansiyeline sahip bir ulke olarak ne yapmali sorusuna cevap gerekli. Cozumu gosterilen sorunlari umarim cocuk oyuncagi bir sorunmus diyebiliriz
Diger bir husus ihracata yonelik Tukiye ticaret merkezlerinden ikisi dubai ve new york da acildi diye hatirliyorum. Bu tur merkezlerin kurulmasinda temel amac ticaret iliskisinde guveni ve koordinasyonu saglamak. -
@guyan-gelmiş Açıkçası ben senin gördüğün tablonun tersini görüyorum.Örneği 2009 yerel seçimleri.Ekonomideki gerileme mutlaka siyasi tabloya da yansıyor. Farkındaysanız şu anda iktidar ve MHP arasındaki "başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı" süresinceki uzlaşmada bile en büyük sıkıntı şu: İktidar Anayasa oylamasının 2019'da yapılmasını isterken,MHP hemen şimdi yapılsın diyor.İktidar da bunu görüyor.
-
@guyan-gelmiş arkadaşımın tek adamlık söylemine katılıyorum. Ancak o veya bu diyerek şahıslara bu denli bağlı kalınmasını yanlış buluyorum. Bunu kader diye kabullenmek de hatadir. Konu açılmışken Turkiye imf ile olan stand by mazisi boyunca bir çok yanlış verilmiş hataların kurbanı oldu. Bunun en büyük sebebi de tek adamların yine Amerikalı tonylere İngiliz johnlara inanması olmuştur. Eger içerde imf ye yok kardesim uygulamada once kurumsal olarak biz bunları degerlendirelim tek bir kişinin sözüne bakmayalim demiş olsaydı daha farklı bir ekonomik yapıya sahip olabilirdik.
Kölelik Amerikan toplumunda gayet normal bir yapidir değişmiştir.
Fransiz ihtilâli toplum yapısını değiştirmiştir
Latin harfleri kabulü topluk yapısını değiştirmiştir
Medeni kanun mecelle kanunumuz toplumun yapısını değiştirmiştir.
Öyle gorunuyor ki turkiye de kendi tarihini yazabilen yapısını korumaya devam etmistir ve edecektir. (Bilime olan inançla)
Ayrıca Turkiye orta doğudaki sınırları cetvellerle çizilmiş bir Uygarlik da değildir.
O yüzden ben bu tek adamlık damgasını ulkeme yakistirmiyorum. -
@aliveli 2016 ve 2017 nin kriz yılı olacağını pek inancım yok . Çünkü zaten bir yavaşlamış büyüme tecrübe ediyoruz. Kriz koşullarının oluşması için birden çok siyasi ve iktisadi belirsizliğin bir arada yaşanması gerekir.Ekonomik belirsizlikleri ve olumsuzluklardan kısaca bahsedeyim 1.issilik oranları , malumunuz her kafadan bir ses çıkıyor konu hakkında lakin yüzde 20 genc işsizlik ve daha yüksek oranlarda is bulunmayan meslek lisesi mezunu kardeşlerimiz var.2017 ortalarına doğru sağlıklı işleyen reel sektorun bu oranları aşağı çekeceğine inanıyorum.
2. Enflasyon :uzun suredir fiyat istikrarini sağlamadik buna karsin çift hanelere gelmedigimiz surece dibe vurmayiz
3. Buyume rakamları : hepsinden önemlisi dünya ortalamasından yuksek ve gelişmekte olan ülkelere yakinsanmis büyüme oranımız var. Ki bu durum kuresel konjunkturel ülkemiz için büyük avantaj
İsin siyasi kanadı ise grift bir yapı sergiliyor diyebiliriz. Kişilerin değil ülkelerin çıkarı olduğu derslerde söylenen bir söz.tab is reel politik dökülünce çok bilinlemeyenli denklermler çıkıyor.reel politikle ilgili gunceli takip etmiyorum bildikleri aktarayim- ABD ile Almanya(Ab) arasındaki partnerlik gücünün yitirecektir.Zaten Obama en iyi ortağının Almanya olduğunu belirtti. Bu demek oluyor ki Avrupa ile ABD yi eskisi gibi yan yana is çevirirken girmeyeceği ve orta doğuda belirsizlik Avrupa acısından artabilir.
2.Dikkat edersek belirsizlik Avrupa acısından artar dedim işin Turkiye kısmı daha farklı bir boyut kazanabilir. Trump soyledikleri uygularsa Rusya ile işbirliği yapacağını soyluyor, blok içerisinde Rusya Suriye den ayrılamayacağını gore Rusya, Abd bu bölgenin (bolge diyorum muhtemelen 10 sene sonra orada sadece Suriye olmayacak) geleceğini belirleyecek - Turkiye bu koolosyon altında Pyd anlaşmazlığı dışında her turlu karlı çıkar dusuncesindeyim
Sonuç olarak gelecek 1 yıl kara bulutlarla dolu değil iniş ve çıkışlarımiz muhakkak olacak. Nitekim, rallide başladığımız yerden daha iyi konumda olacağız.
- ABD ile Almanya(Ab) arasındaki partnerlik gücünün yitirecektir.Zaten Obama en iyi ortağının Almanya olduğunu belirtti. Bu demek oluyor ki Avrupa ile ABD yi eskisi gibi yan yana is çevirirken girmeyeceği ve orta doğuda belirsizlik Avrupa acısından artabilir.
-
@aliveli (ALINTI) Deutsche'nin araştırması, ülkelerde kişi başına düşen oda sayısını baz alıyor. Buna göre Kanada kişi başına düşen 2.6 oda sayısı ile en fazla ‘balon’ riski barındıran ülke. Araştırmada 14 ülkeyle birlikle OECD bölgesi ortalamasına yer verilirken, Türkiye kişi başına düşen 0.8 oda ile ‘en risksiz’ ülke olarak dikkat çekiyor.
-
@guyan-gelmiş aga eyvallahta tüm iş adamları yapı işinde öyle yahut böyle bu yapsat işi durur mantıklı gelmiyor , birde 400 bine 1artı 1 ne yav , son dönemdeki açıklamaları da ekleyince iş tıkandı bence
-
@guyan-gelmiş bir de oda bazlı değerlendirme mantıklı değil aslında türk aile yapısı farklı , bir anda konut arzı arttı ama konut talebi bu işsizlikte zor artar