2018 Kaymakamlık Sınavı İlani
-
2017 yılı İşgücü İstatistikleri
İşsizlik oranı %10,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017
yılında bir önceki yıla göre 124 bin kişi artarak 3 milyon 454 bin
kişi olmuştur.
İşsizlik oranı erkeklerde 0,2 puanlık azalışla % 9,4 kadınlarda ise
0,4 puanlık artışla %14,1 olmuştur.
Aynı yılda; tarım dışı işsizlik oranı bir önceki yıla göre değişim
göstermeyerek %13 olarak tahmin edilmiştir.
15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1,2 puanlık artış ile
% 20,8 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran değişim
göstermeyerek % 11,1 olarak gerçekleşmiştir.
İstihdam oranı % 47,1 olmuştur.
İstihdam edilenlerin sayısı 2017 yılında, geçen yıla göre 984 bin
kişi artarak 28 milyon 189 bin kişi, istihdam oranı ise 0,8 puanlık
artış ile % 47,1 olmuştur.
Erkeklerde istihdam oranı 0,5 puanlık artışla % 65,6 kadınlarda
ise 0,9 puanlık artışla % 28,9 olarak gerçekleşmiştir.
Bu yıl, tarım sektöründe çalışan sayısı 159 bin, tarım dışı
sektörlerde çalışan sayısı ise 823 bin kişi artmıştır.
İstihdam edilenlerin % 19,4’ü tarım, % 19,1’i sanayi, % 7,4’ü
inşaat, % 54,1’i ise hizmetler sektöründe yer almıştır.
Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam
edilenler içindeki payı 0,4 puan, inşaat sektörünün payı 0,1 puan
artarken, tarım sektörünün payı 0,1 puan, sanayi sektörünün payı
0,4 puan azalmıştır.
İşgücü 2017 yılında bir önceki yıla göre 1 milyon 108 bin kişi
artarak 31 milyon 643 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,8
puan artarak % 52,8 olarak gerçekleşmiştir.
Erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,5 puanlık artışla % 72,5,
kadınlarda ise 1,1 puanlık artışla % 33,6 olarak gerçekleşmiştir.
İşsizlik oranının en yüksek olduğu bölge % 26,9 ile TRC3
(Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) iken, işsizlik oranının en düşük
olduğu bölge % 3,6 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize,
Artvin, Gümüşhane) olmuştur.
En yüksek istihdam oranı % 54,4 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı,
Sinop) Bölgesi’nde gerçekleşmiştir. En düşük istihdam oranı ise
% 28,2 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi’nde
olmuştur.
En yüksek işgücüne katılma oranı % 59,1 ile TR21 (Tekirdağ,
Edirne, Kırklareli) Bölgesi’nde gerçekleşmiştir. En düşük
işgücüne katılma oranı ise % 38,6 ile TRC3 (Mardin, Batman,
Şırnak, Siirt) Bölgesi’nde olmuştur. -
@aslan-reyiz eywallah reyiz...Allah razı olsun , inşallah hayırlısıyla kazanırsın.
-
Arkadaslar, kas soru bankası ile ilgili nohutcu sayfasında düzeltme bilgisi paylaştı mı? Takip edebilen oldu mu ?
-
@kemoenes Bir arkadaş en son bilgilendirmesini atmıştı Cumhurbaşkanının seçim süresi ile ilgili durumu ama kas kitabıyla ilgili bir düzeltme forumda paylaşılmadı.Yanlış bilgiler mi var acaba ne için düzeltme gelecekti?
-
arkadaşlar kaymakamlık sınavında iyuk yok değil mi ? Kaymakamlık kampı kitaplarından insan hakları ve demokratikleşme, türkiyenin idari yapısı ve türkiyede mahalli idareler kısmını kullanabilir miyim güncellenen bir kısım var mı ? (kitap 2016 basım)
-
Yargının kaymakamlık denemesini çözdüm az önce. Ancak 6 tane iyuk sorusu ile karşılaştım. Sınavda bu kadar sorulamaz herhalde, abartmislar biraz.
-
Sınavda idari yargı yok. Olursa Danıştayla ilgili sorular olur, bu da zaten anayasaya dahil.
-
@kemoenes, içinde söyledi: 2018 Kaymakamlık Sınavı İlani
Arkadaslar, kas soru bankası ile ilgili nohutcu sayfasında düzeltme bilgisi paylaştı mı? Takip edebilen oldu mu ?
SEÇİMLERİN YENİLENME TARİHİYLE ALAKALI NOT
Kıymetli Arkadaşlar,
Seçimlerin yenilenmesi kararı verilmesi halinde ve seçimlerin zamanından önce yapılması durumunda seçimlerin ne zaman yapılacağına ilişkin haklı olarak büyük bir tereddüt yaşanmakta ve gerek grubumuzda gerekse tarafıma gelen sorularda bunun aydınlatılması istenmektedir.
Öncelikle bu tereddüdün kaynağı 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 8. Maddesi ile 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanununun 3. Maddesindeki çelişkili hükümlerdir. Son dönemde 450 civarında kanun kelimesine varıncaya kadar değişip yenilenirken 2839 sayılı Kanunun ilgili hükmünün değişmemesi ilgi çekici bir durumdur ve bu sadece gözden kaçmış olarak izah edilemez.
Ancak burada size lazım olan hukuki bir tartışmayı izlemek veya taraf olmaktan ziyade sınavda böyle bir soru gelirse ne yapmanız gerektiğidir.
Öncelikle 28 Temmuz 2018 tarihindeki KPSS’de sabah oturumunda olduğu üzere:
“Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, ne kadar süre içinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılır?”
sorusu gelirse cevabımız tartışmasız çok açık ve net olacak: 45 GÜN.
Çünkü 1982 Anayasasının 106 Maddesinin 2. Fıkrası 1 yıldan az veya çok ayrımına girmeden aynen şöyle diyor: “Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, kırkbeş gün içinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.”
Bunun dışındaki seçimin süresiyle ilgili bilgiler için bu hafta sonu çıkacak KAS Soru Bankası kitabımdaki Türkiye’nin İdari Yapısı bölümünden 4 soruyu ve cevabını paylaşıyorum.
Bu bilgileri tam hazmettikten sonra hiç kimsenin hiçbir sözüne itibar etmeden kendinizden ve bilginizden emin olun.
Çünkü süre çok kısıtlı ve zaman tereddüt ve tartışma zamanı değil.
Bundan sonra da tereddütlerin arttığı noktalarda bu platformda açıklamalar, yönlendirmeler ve açıklamalar yapacağım. Şimdilik elinizdeki kaynakları hızlı, sistemli ve yoğun çalışıp KAS’ın 2645 açıklamalı sorusunu 3 defa çözmek için alt yapınızı ve hazırlığınızı tamamlayın. KAS’ın başında sınava ilişkin ve çalışma yöntemine ilişkin ikaz ve tavsiyelerime de dikkat edin.
Hepinize başarılar, kolaylıklar ve güzel neticeler diliyorum.
Şimdilik hoşça kalın.
Ahmet NOHUTÇUKAS’IN TÜRKİYE'NİB İDARİ YAPISI BÖLÜMÜNDE SEÇİM ZAMANI İLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR
3. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesi kararı verildiği günden sonra gelen ne kadar süreyi takip eden ilk Pazar günü Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır?
A) 45. günü
B) 60. günü
C) 90. günü
D) 120. günü
E) 3 ayı
CEVAP: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesi kararı verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır.
Cevap B-
Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve TBMM genel seçimine bir yıl veya daha az süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen ne kadar süreyi takip eden ilk Pazar günü Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimiyle birlikte yapılır?
A) 45. günü
B) 60. günü
C) 90. günü
D) 120. günü
E) 3 ayı
CEVAP: Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve TBMM genel seçimine bir yıl veya daha az süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü TBMM genel seçimiyle birlikte yapılır.
Cevap B -
Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve TBMM genel seçimine bir yıldan fazla süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen ne kadar süre içindeki son Pazar günü yapılır?
A) 45 gün
B) 60 gün
C) 75 gün
D) 90 gün
E) 2 ay
CEVAP: Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve TBMM genel seçimine bir yıldan fazla süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen kırkbeş gün içindeki son Pazar günü yapılır.
Cevap A -
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması ve ikinci oylamaya adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamaması hâlinde yenilenecek sadece Cumhurbaşkanı seçimi, kesin sonuçların ilânından sonra gelen ne kadar süreyi takip eden ilk Pazar günü yapılır?
A) 45. günü
B) 60. günü
C) 75. günü
D) 90. günü
E) 30. günü
CEVAP: Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir ve kesin sonuçların ilânından sonra gelen kırkbeşinci günü takip eden ilk Pazar günü sadece Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.
Cevap A
-
-
@aslan-reyiz Bu son pazar, ilk pazar falan muhabbetinden soru gelebilir mi peki hocam? Var mı böyle bir örnek ÖSYM'nin geçmişinde biliyor musunuz?
-
metin kaya'nın kitabında kalkınma ajansları ve yüksek öğretim kurumu (yükseköğretim kurulu demek istemiş sanırım) başkente yardımcı kuruluşlar başlığı altında gösterilmiş. bu ikisi yerinden yönetim kuruluşu değil mi.
-
@ayran kaç net yaptınız hocam denemede
-
Arkadaşlar sınava giriş yerleri tahminen nezaman açıklanır ? Birde tecrübeli arkadaşlara sorum olacak sınava başlarken genel yeteneklerden mi başlanmalı yoksa drekt alandan mı soru çözmeye başlanılmalı ?
-
@aslan-reyiz bu 60 gün seçim kanununda mı yazıyor? Anayasada 60 gün yok çünkü
-
Arkadaslar hem kas hemde artivizyonun kitabını aldım. Artivizyondan hiç memnun kalmadım ama başladım artık bitirmekte zorundayım. Sebebine gelecek olursak kelimenin eş anlamlılarını türeterek zor soru oluşturmaya çalışmış. Yanlışım varsa düzelyin ama ösym cümleli sorularda ya bir kelimeyi eksik verir yada cümledeki kelimeyi değiştirir. Artivizyonun soru tarzlarının hiç ösym ye göre olduğunu düşünmüyorum. Şuan çok sinirledim soruyu biliyorum ama o kadar çok yabancı kelimelere yer vermiş ki bir anda bildiğini de yanlış yapıyorsun. Soru yazmak bu olmamalı. Yinede çözmek isteyen çözebilir. Sadece bu benim görüşüm.
-
@mulkihakim, içinde söyledi: 2018 Kaymakamlık Sınavı İlani
Arkadaslar hem kas hemde artivizyonun kitabını aldım. Artivizyondan hiç memnun kalmadım ama başladım artık bitirmekte zorundayım. Sebebine gelecek olursak kelimenin eş anlamlılarını türeterek zor soru oluşturmaya çalışmış. Yanlışım varsa düzelyin ama ösym cümleli sorularda ya bir kelimeyi eksik verir yada cümledeki kelimeyi değiştirir. Artivizyonun soru tarzlarının hiç ösym ye göre olduğunu düşünmüyorum. Şuan çok sinirledim soruyu biliyorum ama o kadar çok yabancı kelimelere yer vermiş ki bir anda bildiğini de yanlış yapıyorsun. Soru yazmak bu olmamalı. Yinede çözmek isteyen çözebilir. Sadece bu benim görüşüm.
katılıyorum görüşlerinize. Sorular zorlaştırılmaya çalışılmış, Kas kitabı da biraz bunu yapmaya çalışmış. Piyasada olan kitapların çoğunda bu var. idare etmeye çalışacağız artık. Themis siparişi de verdim ona bakalım nasıl
-
@aslan-reyiz bu kitaplar yeni mi cikti?
-
@kemoenes , @mulkihakim ustadlar bende kas ve artivizyonu aldim su an kas cozuyorum kasta da hatalar var alel acele hazirlanmis. artivizyona bakmadim henuz sadece aldim. Napalim bunlarla idare edicez artik. Yapacak bisey yok. Keske sinav ertelenseymis yada secimden once olsaymis. Hem elimizdeki kaynaklar cop olmazdi hemde bu kadar karmasa yasanmazdi. Surasi kesin ki bu sinav saglam hazirlanan 6 bin civari kisi de hemen hemen ayni kaynaklarla hazirlanacak en azimdan sartlar esit gibi duruyor kanaatimce.
-
@birgarip cb seçim kanunu
-
@böğürtlen kesinlikle hocam belirttiğim gibi başlatık malesef bitirecez artık. Artivizyonun anayasası tam bir felaket. Kas yine ona nazaran biraz daha iyi gibi. Themiste almayı düşünüyorum. Artivizyonda bi soru var yanlışı soruyor ben 3 şıkta da yanlış buldum ve ona göre 12 eylül darbesini başlangıç hükümlerinde yer alır denen şıkkı doğru saymış
-
Bana yasin çobanın kaymakamlık soru bankası çıktı çekilişten :)) anlaşılan artıvizyon ve kasta hata var bakalım yasin hocanın soru bankası nasıl? Themis alıcaz her türlü