2018 KPSS Hukuk Soruları ve Cevapları
-
@casanova soru kökünü hatırlıyor musunuz. Belki gerçek kişi/ tüzel kişi tacir diye bir ayrım vardı
-
@rootofallevil hocam diyorum ya iki şıkkı yanlış oluyor diye, o yüzden boş bıraktım diye. Oda yanlış buda yanlış ben acaba bilmediğim bir değişiklik mi var diye boş bıraktım yoksa ticaret ünvanı da devredilemez.
-
@latortuerouge işte hocam bende onu soruyorum :))) acaba soruda gerçek kişi tacir veya tüzel kişi tacir denildi mi bileniniz var mı ben direk her tacir diye okuduğumu hatırlıyorum
-
@casanova ben orda her tacir demesinden dolayı o uzun şıkkı işaretledim çünkü sermaye şirketlerinde 30 günlük süre var. Her gerçek kişi tacir dediyse şıkta o zaman ticaret unvanı tek başına devredilebilir şıkkı yanlış olandı
-
@rootofallevil evet ben her tacirin altını çizip şöyle bir yuvarlak içine alarak yanına soru işareti bıraktığımı hatırlıyorum. Aynen sizin düşündüğünüz gibi düşündüm fakat ben boş bıraktım belki bir değişiklik olmuştur gözümden kaçmıştır diye.
-
@rootofallevil kanun metninde şöyle yazıyor;
-
Ticaret unvanının devri
MADDE 49- (1) Ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak başkasına devredilemez.
(2) Bir işletmenin devri, aksi açıkça kabul edilmiş olmadıkça, unvanın da devri sonucunu doğurur. Devir hâlinde devralan, unvanı aynen kullanma hakkına sahiptir. -
Tescil
MADDE 40- (1) Her tacir, ticari işletmenin açıldığı günden itibaren onbeş gün içinde, ticari işletmesini ve seçtiği ticaret unvanını, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan ettirir.
-
-
@latortuerouge
13- Anonim şirket esas sözleşmesinin tamamının, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının izniyle kurulacak olan anonim şirketlerde izin alınmasını, diğer şirketlerde şirketin kuruluşunu izleyen 30 gün içinde şirketin merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ettirilmesi (MD.354/f.1),
Hangi kanundan baktınız acaba ? -
@muhalba hmm anladım olabilir teşekkür ederim
-
@casanova TTK’dan. Bu hükümler ticari işletmeyle alakalı kısımda, sanıyorum soru da ticari işletmeyle alakalıydı. Sizin bahsettiğiniz 354.madde şirketler hukuku kısmıyla alakalı 2.kitapta. Yine de soru kökünü hatırlayamadığımız için emin olamadım...
-
@latortuerouge peki özel kanunla genel kanun çatıştığı zaman hangi kanun dikkate alınır ?
-
@casanova özel kanun dikkate alınır hocam
-
@casanova yeni tarihli özel kanun esas alınır ama burda iki hükümde genel kanun niteliğindeki ttk metninin içersinde.
-
@hakperest46 yeni tarihli
-
@hakperest46 keşke sınav öncesi böyle tartışsaydık tüm mevzuatı ezberler sınavda da böyle tereddütte kalmazdık 🤭
-
@orhungulsah ayrıca o soruda temsilcinin fiil ehliyetine sahip olaması gerekir diye bir şık vardı bende temsilcinin ayır gücüne sahip olası yeter diye biliyorum yalnız tam aklımda değil yanlış hatırlıyor olabilirim
-
@latortuerouge hocam özellikle sordum ki bileyim diye. Ben TTK ya konu anlatımlı ders kitabından çalıştığım için kanuna bakmadım. Şirketlerin ise özel kanun mu genel kanun hükümlerine dahil olduğunu mu açıkçası bilmiyordum ve özel sanıyordum. Özel kanun olmasa bile soruda çelişki ortadadır hocam, hatta şuanda mantıken düşününce özel kanun olsaydı soruda sadece genel hükümlere göre cevap istemiş besbelli diyebilirdik şuan bunu düşündüm. Her ne olursa olsun hocam bunu hakimlikte de yaşamıştık kanunu kopyala yapıştırda soru hazırlanmaz böyle muallakta kalıyor insanlar işte.
-
1- Secimler 20 m.v
2- Cb gorevi genel af
3- Hsk gorevi meslekten cikarma davali şık
4- yurutmenin durdurulmasi 7 gun
5- yetki itirazi 4 şık fonksiyon gaspı bir şık yetki tecavüzü idi
6- uyusmazlik mahk asliye olan
7-dilekce delillerin toplanmasi
8- belediye 750.000
9- teknik araclarla izleme
10- sikayetten vazgecme istirakte herkes yararlanir
11- bilincli taksirli suca tesebbus olmaz
12- yardim eden faillikle ilgili olan cevap
13- direkt soru soramayan sanık
14- oturma hakki tasinmaz yuku
15- evli kisinin tekrar evlenmesi
16- miras soz. Ve vasiyetname
17- sahiplenme
18- ceza kosulu zarar aranmaz
19- temsilcinin evlenmesi
20- temerrutte kusur aranmaz
21- dava acilmasi zamanasimini keser
22- adam calistiran kusur sorumlulugudur
23- hediyelerin geri verilmesi davasi
24- imzali mektup, telgraf, guv.elek.posta
25- kollektif sti tk yoktur
26- tic.unvani tek basina devredilemez
27- iflasa tabi olmayan esnaf
28- hamiline duzenlenebilen sadece cek
29-police sorusu lehtarli olan
30- iflasta astm olmasi gereken icra mahk denen cevap
31- hacizde sira istihkakli olan
32- odeme emrine itiraz yetki itirazini iceren cevap
33- birlesme limited sti olan cevap
34- gecici aciz
35- ktk kanun ve cb kararnamesi
36- sinirli ehliyetsizler nisan icin izin almali ve kendisine yapilan karsiliksiz kazanimlari kabul edebilmesi
37- iflasa tabi olma 1 yil
38- meclis baskani secimi 400
39- disiplin hapsi adli sicile islenmez
40-
Dershane hocamla derlediklerimiz. Kusura bakmayin hizli yazdim ozen gosteremedim malum yorgunluk. Yuzde yuz dogru diye bir iddiamiz da yok sonra bana kizmayin dostlar
-
@no33 hocam şu iflasa tabi olma sorusunu tam hatırlıyorsunuz acaba?
-
- Donatma Istiraki
- Kucukler
- Tacir gibi sorumlu olmaya giden şık
- Esnaf
- Valla hocam 5i hatirlayamadim kusura bakma
-
@no33 adam çalıştıranın sorumluluğunda 3.öncülde kurtuluş kanıtıyla ilgili bi ifade vardı. Getirebilir mi yoksa getiremez mi yazıyordu. Hatırlayan var mı?